Новини   |   България

''България прави лоша услуга на Балканите'', пише румънската преса

Първите коментари на румънската преса за силно критичните доклади на ЕК за България показват, че в Букурещ гледат мрачно на перспективите за Западните Балкани след строгата оценка на Брюксел за реформите в страната ни.

Румънският еврокомисар Леонард Орбан заяви, че това, което се случва в България, е ясен знак, че Комисията няма да се поколебае да предприеме най-строги мерки, ако същите проблеми се случат и в Румъния. Той обърна внимание на най-сериозния пропуск на страната си - недостатъчния капацитет на съдебната система да се справи с корупцията.
БНР цитира статия, озаглавена "България прави лоша услуга на Балканите" на вестник "Адевърул". В нея се казва, че критичният доклад на ЕК за София има отрицателен ефект върху перспективите за присъединяване на Македония. Вестникът се позовава на публикация в македонския "Утрински вестник", според която загубата от страна на България на евросредства, предназначени за инфраструктурата и транспорта, ще засегнат цялата зона на Югоизточна Европа. "Проблемите на България ще принудят Комисията да има друго отношение спрямо всички страни-кандидатки, което ще застраши пътя към присъединяването на Македония", пише македонският вестник.
"Множество българи, подтиснати от корупцията, която засяга ежедневния им живот и утежнява бедността им, приветстваха доклада на Брюксел заради натиска, който оказва върху правителството чрез блокирането на милиони евро", пише в същата статия "Адевърул", като се позовава на Франс прес.
Във връзка с докладите на ЕК вестник "Гардианул" цитира немски експерт, който казва "България е като африканска страна". Немският финансов консултант Филип фон Валдердорф твърди, че българските политици са виновни за актуалната ситуация в страната и че блокирането на еврофондовете е най-добрият начин да бъдат наказани.
"Като немски данъкоплатец не мога да приема, че парите от данъците, платени от мен, потъват някъде в България, че биват откраднати от различни мафиотски организации и че всичко е напразно", казва фон Валдердорф.
Българските работници в Румъния работят по-бързо, по-евтино и по-качествено в сравнение с румънските, пише вестник "Гъндул". Изданието допълва, че българите са търсени вече не само в южната част на Румъния, но и в районите на север, където изместват унгарците.
"Адевърул" съобщава, че в Русе израелски и български инвеститори са започнали строежа на седем мол-а специално за румънците, които преминават Дунав, за да пазаруват в България.

Източник: Нюз.бг

прочетено 2829 пъти

Коментарите са на публикуващият ги. Ние не сме отговорни за тяхното съдържание.

коментари

25.07.2008 sem   Изпращане на Съобщение
Re: ''България прави лоша услуга на Балканите'', пише румънската преса

Такааа, значи пак ние виновни. Сега Румънците надигат вой, че видиш ли от ЕС могат да затегнат кранчето и другаде. Или "я не сакам да съм добре, я сакам Вуте да е зле" - си мислеха братята Румънци докато се радваха на лошите доклади. Само че забравиха да се сетят че това може да има последици и другаде. Балканите винаги са били орел, рак и щука и няма да се променят. Лишото е че бездънните джобове на ЕС /както се мислеха някои/, не се оказаха толкова бездънни. А и най- важното - този който дава парите все някога ще разбере че се опитват да го преметнат. А ТЕ НЕ СИ ПОПЛЮВАТ.Искренно се надявам да се намери начин да се контролират много строго фондовете от ЕС в България и да не ги спрат. Защото пак ще страдат обикновените хора.

online bulgarian television

Меню

Общество

Полезно

За страницата

Дреболийки

Кой къде е?

Натиснете върху картинката, за да се пренесете на виртуална карта на света. Само с няколко кликвания можете да отбележите къде живеете в момента.

Виртуална карта
Онлайн радиоОнлайн радио

Слушайте любимото си радио в "Заедно"!


winampСлушай с Winamp

windows media playerСлушай с Media player

real media playerСлушай с Real player
Онлайн речник

превод от указания език

Гласувайте за нас

Гласувайте за "Заедно" в българската уеб класация
"БГ ЧАРТ":

Гласувайте за Заедно в българската уеб класация БГ ЧАРТ

Посещения:
188870393 от Януари 2004Връзки

Най-четена Статия

Най-четената статия в тема "България":
''Лидъл'' започва да строи тестовия си магазин в България

Рейтинг за Статия

Моля, гласувайте за тази статия:


Отличен

Много Добър

Добър

Среден

Слаб

Гласа: 1
Среден Резултат: 5

Други статии по темата

Гласувайте за нас

Гласувайте за "Заедно" в българската уеб класация
"БГ ЧАРТ":

Гласувайте за Заедно в българската уеб класация БГ ЧАРТ