• Advertisement

Необходим ли е формуляр Е104 на редовно обучаващи се студент

ИД на статията: 30
Написано от: Yura
Написано на: 1 Август 2009, 12:23:00
Статията е разгледана 6476 пъти
Външен линк към тази статия:
http://zaedno.eu/forums/kb.php?a=30

Формуляр E104 не е необходим на български студенти, редовно обучаващи си в университети в ЕС, ЕИП И Швейцaрия

На 30 юли т. г. експерти на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проведоха официален разговор с представители на германския орган за връзка по въпросите на здравното осигуряване – DEUTSCHE VERBINDUNGSSTELLE KRANKENVERSICHERUNG – AUSLAND (DVKA) по повод издаването на европейски формуляр Е 104 на български редовни студенти, обучаващи се в немски университети.

Представителите на НЗОК и на DVKA потвърдиха категоричната си позиция, че формуляр E 104 не служи за допълнително доказване на наличието на задължително здравно осигуряване в компетентната държава или за възстановяване на вече заплатени здравни вноски, а се използва единствено от икономически активни лица – за целите на сумирането на осигурителните им периоди.

Доказването на здравноосигурителен статус на гражданите в компетентната държава при престой в друга държава от Обединена Европа се осъществява с валидна Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК), без да е необходимо да се представят други удостоверителни документи.

Затова НЗОК и РЗОК няма да приемат заявления за издаване на европейски формуляр E 104 за ученици и студенти, обучаващи се в страните от Европейския съюз (ЕС), Европейското икономическо пространство (ЕИП) и Швейцария.

При възникнали въпроси или затруднения от страна на немските университети, или от местните власти, студентите могат да се обръщат със сигнали към

DVKA – гр. Бон

Тел. : 0049 2289530 607 – г-жа Ана Фрике (отговаря за България)
Тел. : 0049 228... – г-н Бернд Кристл
Тел. : 0049 228 9530 642 – г-н Франц - Петер Кампманн


Формуляр Е 104 за завършени в България здравноосигурителни периоди ще се издава по установения ред ЕДИНСТВЕНО НА ИКОНОМИЧЕСКИ АКТИВНИ ЛИЦА (наети или самостоятелно заети лица) при промяна на местоживеенето им от България в друга държава от ЕС, когато пребиваването им там е с цел трудова заетост.


Източник: НЗОК
Статията е последно редактирана от Yura на 18 Януари 2012, 12:24:29


Кой е на линия

Регистрирани потребители: Baidu [Spider], Bing [Bot], Exabot [Bot], Google [Bot], Google Adsense [Bot], itzo, Majestic-12 [Bot]

Автор Абонирай се за автора
Аватар
Yura
Модератор
Модератор
 
Статии: 50
Регистриран на: 5 Ноември 2004, 01:00:00
Местоположение: Deutschland
Гласувай

Статията е оценена с 5
2 добавени гласа.
Търси в статии

Модераторски панел ]
  • Advertisement