• Advertisement

Посещение при лекар в Германия

ИД на статията: 32
Написано от: Yura
Написано на: 15 Декември 2004, 13:30:00
Статията е разгледана 7256 пъти
Външен линк към тази статия:
http://zaedno.eu/forums/kb.php?a=32

Вариант 1: хора с частна здравна осигуровка

Ако имате застраховка към частна компания, направена в България или Германия просто се обаждате и си уговаряте час при лекаря. Спешни случаи не се уговарят, но при всички случаи ще чакате, докато лекаря не приеме пациентите с предварително записване ("Termin"). Не се плаща такса за прегледа. Но накрая получавате сметка, която трябва да платите в брой или да преведете парите по-късно. Получавате и фактура за извършените лекарски услуги, която пращате на застрахователната Ви компания. Тя ви осребрява фактурата, или част от нея - това зависи от застраховката и клаузите в застрахователния договор.

Вариант 2: хора с държавна задължителна здравна осигуровка

Ако сте застрахован в държавна здравна каса, също си правите уговорка с лекаря като се обаждате на телефона който е дал, или ако е спешно отивате и чакате. Обикновено още с влизането си трябва да представите здравната си карта. Тогава ще ви поискат такса за преглед. Таксата е определена от новия закон, влязъл в сила от 01.01.2004 г. и е 10 евро.

Внимание!
Тази такса важи за 1 "Quartal" - тримесечие, а също и за други лекари! Ако сте я платили при лекар и отидете на зъболекар трябва да платите пак за това тримесечие. Също и ако отидете в болница.

Платете таксата в брой или преведете парите по-късно. Ако плaтите в брой ще получите фактура. Ако не искат да ви издадат не го оставяйте без последствия! Пазете фактурата и проверете дали на нея фигурират имената ви! Ако годишно надминете 2 % от брутните си доходи в плащане на такси за здравеопазване, надплатената сума се връща от касата! Това важи не само за прегледите, но и за лекарствата давани Ви от лекаря чрез рецепта. Ето защо също изисквайте винаги и фактура от аптеката за платените лекарства, на която трябва да има вашето име!
Но да се върнем към посещението при лекаря. След като платите, изисквайте от сестрата на рецепцията и т.н. "Überweisung". Тази бележка няма нищо общо с познатия ви банков "Überweisung" - "банков превод", а в случая става дума за познатото в България "лекарско направление". Не знам с каква цел немците използват думата "Überweisung" и за това нещо, но трябва да се внимава, защото ако не искате да платите в брой ще получите: бележката за банков превод (също Überweisung) и е възможно да се объркате и да не поискате бележката за лекарско направление.

Таксата от 10 евро, важи и за други лекари но само ако имате направление и запериод от 3 месеца! Видът на здравословния проблем няма значение.
Понякога чакането, за да Ви прегледат трае по 1 ч. и повече, въпреки че имате уговорен час. Лекарят ви преглежда и ви изписва евентуално рецепта. Понякога може и да ви даде тестово безплатно лекарство. Повечето го правят.

При отиване в аптеката спазвайте принципа на "новото" здравно осигуряване, при което се плаща само до 2% от брутният ви доход, ето защо трябва да искате фактура с имената ви. Това се прави с цел да не вземете фактурите на някой друг на края на годината и да искате от касата да ви върне парите.

Материал на "Заедно"
Статията е последно редактирана от Yura на 18 Януари 2012, 12:31:11


Кой е на линия

Регистрирани потребители: Baidu [Spider], Bing [Bot], Exabot [Bot], Google [Bot], Google Adsense [Bot], itzo, Majestic-12 [Bot]

Автор Абонирай се за автора
Аватар
Yura
Модератор
Модератор
 
Статии: 50
Регистриран на: 5 Ноември 2004, 01:00:00
Местоположение: Deutschland
Гласувай

Статията е оценена с 3
0 добавени гласа.
Търси в статии

Модераторски панел ]
  • Advertisement