• Advertisement

Видове почви

Видове почви

Мнениеот seli » 20 Март 2010, 08:58:34

За отглеждането на стайни растения са необходими различни почви, които да съответстват на екологичните изисквания на различните видове. В градинарската практика се използват много видове почви. Най-често това са чимовка, листовка, хумусна, торфена и компостна. Обикновено те не се използват в чист вид, а се приготвят смеси, които съответстват на особеностите и потреностите на растенията. Сместа трябва да съдържа достатъчно лесноусвоими хранителни вещества, добре да пропуска водата и въздуха и освен това да има определена киселинна реакция (до 6 единици – тя е кисела, 6-7 – неутрална, над 7 – алкална). Някои растения, каквито са азалията, бегонията, представителите на бромелиите, хортензията, камелията, предпочитат киселите почви. Но трябва да се отбележи, че повечето растения се развиват най-добре при слабокисела (pH 5-6) и при неутрална реакция на почвата. Този интервал е най-благоприятен за усвояването от растенията на минералните вещества, както и за жизнеспособността на много почвени гъби и бактерии, необходими на растението.

Чимовата пръст се приготвя от ливадна чимова почва. Най-доброто време за приготвянето й краят на юни-началото на юли. Чимовете се нарязват на пластове с дебелина 10-12 см, ширина 25-30 см, дължина до 50 см и се нареждат на купчини трева към трева с височина до 1,5 м и ширина 1,5 – 2 метра. Може да се прибавят разреден оборски тор и суперфосфат – 1 кг на 1 квадратен метър чимовка. Полезно е да се добави и негасена вар – 3-4 кг на 1 кубически метър чимовка. В горната част на купчината се прави улей, в който да се събира дъждовната вода, тъй като тя способства за изгниването на растетелните остатъци. През лятото купчината се проветрява с помощта на лопата. В края на втората година чимовата пръст е готова за употреба. Преди това трябва задължително да се пресее.
Чимовата пръст се използва за приготвянето на много почвени смеси. В чист вид се използва за отглеждане на цитруси, драцени и палми.

Хумусна пръст. Наричат я още парникова или торна, тъй като се образува от спарен тор, използван за биотопливо в парницете. В края на лятото спареният тор заедно с горния слой почва се изнася от парника и се складира на купчина. Периодично (1-2 пъти на сезон) се разбърква и при необходимост се овлажнява. След 1-2 години пръстта е готова за употреба.
Хумусната почва е рохка, лека и богата на хранителни вещества. Използва се за саксийни растения, за отглеждане на разсади, както и за приготвянето на почвени смеси, когато трябва да се създадат условия за бърз растеж на растенията.

Листовка. Листата за тази почва се подготвят през есента от горните и парковете. Най-подходящи са листата от клен, липа, бреза, бряст. Дъбовите и върбовите не са подходящи, тъй като в тях има дъбилни вещества. Опадалите листа се събират с гребла и се трупат на купчини с произволна дължина, ширина до 2 м и височина до 1.5 м. Поливат се с разреден оборски тор, добавя се и вар. През следващата година получената маса се разбърква 2-3 пъти и се овлажнява. Към края на втората година се получва листовка – лека, рохкава, с хранителни вещества, коите бързо се усвояват от растенията.
Използва се за засаждане на растения с дребни семена (бегония, глоксиния и други), както и като основа на почвена смес за оглеждане на примули, циклами, цинерарии и други.

Торфена пръст. Приготвя се от торф от ниски блатисти места където степента на разлагане на растителните остатъци достига от 25 до 60%, естествената влажност е в пределите на 85 – 90%. Торфът се складира на купчина, обогатява се с вар, овлажнява се с разреден оборски тор и в продължение на 2 години сместа периодично се разбърква. В резултата се получава лека, рохкава, влагоемка, богата на хумус торфена пръст.
Използва се в състава на различни смеси. Тя прави тежката чимова почва по-рохкава, а на леката песъчлива придава плътност и влагоемкост. Подходяща е за посев на малки семена, както и за подготовка на почвена смес за отглеждане на азалии, орхидеи, камелии, рододендрони, орхидеи, папрати.

Компостна пръст. Получава се при компостиране на животински и растителени отпадъци, коите се събират на купчини или в специални ями. Обогатяват се с вар, овлажняват се с разреден оборски тор, а отгоре се посипва торф. В течение на две-три години масата трябва да се разбърква няколко пъти и да се овлажнява.
Готовата компостна пръст се използва за засаждане на летни цветя, освен астрите и бегониите.

Градинска пръст. За да се получи, през есента се събира горния обработван и наторяван почвен слой след прибирането на отглежданите култури. Събира се на купчини, добавят се вар, фосфорни и калиеви торове.
Градинската пръст се използва преди всичко за отглеждане на разсади.

Дървени въглища. Използват се като малка добавка към почвените смеси за растенията, които трудно понасят преовлажняването. Въглищата бързо абсорбират излишната влага, създавайки по-благоприятни условия за овлажняването на растенията. При отглеждането на кактуси и сукулентни растения въглищата могат да съставляват 3-8% от състава на сместа. Необходимо е да се раздробят на късчета с диаметър 0.5-1 сантиметър. Дървените въглища са полезни и като атисептик. Добре е резници от кактуси, както и от други сочни растения, да се поръсват с въглищен прах.

Пясък. Най-често се използва едрозърнест речен пясък, който е подходящ за прихващането на резници, за засаждането на малки семена и за приготвянето на почвени смеси. Пясъкът прави пръстта пореста и рохкава, което изменя съществено водно-въздушния режим на субстрата, т.е. осигурява по-добър достъп на въздух до корените и по този начин подобрява условията за растеж и развитие на растението.

Мъх. Използва се изсушен и смлян сфагонов мъх, който се обработва на високи блата. Изолзва се при отглеждане на орхидеи, за съхраняване на резници, за покълване на семената на някои тропични растения (палми, банани). Добавя се в почвата, за да стане по-рохкава и да се овлажнява равномерно.
Аватар
seli
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3158
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Февруари 2009, 23:21:09
Местоположение: Стокхолм - Истанбул - Бургас
Благодарил: 205 пъти
Благодарено: 246 пъти

Re: Видове почви

Мнениеот naselo » 17 Май 2010, 08:49:57

Дали може да се ползва използван и изхвърлен компост от гъбарник? Изглежда добре.
Направих си десетина саксии и сег ами трябва малко пръст - към четвърт кубик. И една по-голяма ще правя, за балкона, и за нея ще търся малко още.
Мисля, че ми трябва хумусна пръст.
naselo
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 662
Регистриран на: 23 Февруари 2009, 05:44:59
Благодарил: 16 пъти
Благодарено: 65 пъти


Назад към Градинарство

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

  • Advertisement