• Advertisement

Информационна брошура: Добре дошли в австрийското училище!

Напред, науката е слънце!

Информационна брошура: Добре дошли в австрийското училище!

Мнениеот zlateto » 31 Януари 2016, 12:26:56

1. Може ли детето ми да ходи на училище?

Всички деца на възраст от 6 до 15 години, които живеят в Австрия, трябва да ходят на училище, т. е. те са в задължителна училищна възраст. Това важи и за децата на търсещите убежище и бежанците.

Държавните училища са безплатни. Но има и частни училища, за които се плащат такси.

Трябва да запишете детето си в училището по местоживеене. Отидете да запишете детето си в училище заедно с него. Ако самите Вие все още не владеете достатъчно добре немски, водете със себе си и преводач. По време на първия разговор в училището ще Ви информират какви документи трябва да представите.

Детето ще получи седмична програма с продължителността на заниманията. Ако детето Ви се разболее, трябва да съобщите в училището. Можете да отидетe лично, да се обадите по телефона (също и чрез друго лице) или да изпратите имейл.

В края на всеки срок учениците получават уведомление с информация за оценките на ученика, а в края на учебната година – свидетелство. Учениците се оценяват по петобалната система. 1 е най-добрата оценка, а 5 най-лошата. Децата, които все още не владеят добре немски, не получават оценки.

2. Кой ще помага на детето ми при изучаването на немски?

Детето Ви ще бъде разпределено в съответния клас според възрастта му. Децата с различни майчини езици се обучават заедно.

Децата в задължителна училищна възраст, които все още не владеят немски или го владеят недостатъчно, ще бъдат приети в училище като т. нар. извънредни ученици. Те имат две години, за да придобият основни познания по немски език. През това време няма да получават оценки, но въпреки това ще могат да преминават в по-горен клас.

Извънредните ученици могат да посещават в т. нар. помощен езиков курс. Там те ще имат възможност за интензивно обучение по немски език или в малка група, или в клас, където ще им преподава втори учител.

Голяма част от училищата предлагат и обучение на майчин език. За тази цел трябва да запишете детето си допълнително. Обикновено обучението се състои от занятия по два часа следобед. Информирайте се дали училището на Вашето дете или някое от съседните училища не предлага обучение на майчин език.

3. Сами ли трябва да си купуваме учебниците?

Не, защото всички ученици получават безплатни учебници по всички предмети в рамките на инициативата за осигуряване на учебници. Децата билингви могат да получат също книги за немски като втори език и двуезични речници. Ако Вашето дете участва в обучение на майчин език, то ще получи и подходящ учебник.

4. Кое училище е подходящо за моето дете?

:arrow: Начално училище (VS)/ от 6 до 10 години/ от 1-ви до 4-ти клас

Децата на възраст от 6 до 10 години посещават началното училище в продължение на 4 години. Ако някое шестгодишно дете не е достигнало училищна зрелост, то се приема в предучилищната степен. По този начин то разполага с една година повече, за да се приспособи към изискванията на училището.

:arrow: Ново средно училище (NMS)/ Средно общообразователно училище (AHS) – долна степен/ от 10 до 14 години/ от 5-ти до 8-ми клас

След завършване на началното училище децата посещават в продължение на 4 години новото средно училище (NMS) или долната степен на средното общообразователно училище (AHS). Пристигащите в Австрия деца, които са на възраст от 10 или повече години, се приемат веднага в новото средно училище (NMS) или долната степен на средното общообразователно училище (AHS).

В новото средно училище (NMS) задължително трябва да се приемат всички ученици, но средното общообразователно училище (AHS) има право да отхвърли определени кандидати.

Успешно завършилите новото средно училище (NMS) след 4 години или долната степен на средното общообразователно училище (AHS), имат право да продължат образованието си в средни училища или училища от по-висока степен.

:arrow: Политехническо училище (PTS)/ от 14 до 15 години/ 9-ти клас

Учениците, които не са посещавали училище от следваща степен, отговарят на условията за задължително обучение в политехническо училище (PTS) или едногодишно домакинско училище. През тази последна година от задължителното образование учениците се подготвят за професионален живот.

:arrow: Специална педагогика/ от 6 до 15 години/ от 1-ви до 9-ти клас

На децата в задължителна училищна възраст, които имат специални образователни потребности (напр. слепи или глухи деца), се отделя специално внимание. Те могат да посещават специализирано училище или, в зависимост от тяхната възраст, начално училище, ново средно училище, долна степен на средно общообразователно училище, политехническо или едногодишно домакинско училище.

След завършване на задължителното училищно образование съществуват следните възможности:

:arrow: Професионално училище/ след възраст от 15 години

След завършване на задължителното обучение (9 години) младите хора могат да се обучават за определена професия. Те трябва да намерят фирма, която да ги назначи като обучаващи се, и едновременно с това да посещават професионалното училище. То продължава точно толкова, колкото е обучението във фирмата (от 2 до 4 години).

В професионалното училище придобитите във фирмата практически умения се допълват с теоретични знания. Изпитът за квалификационна степен в края на обучението дава право за упражняване на усвоената професия. В Австрия могат да се усвоят около 200 професии.

Младите хора, търсещи убежище, могат да кандидатстват за място за обучение само за т. нар. редки професии. Под това се разбират професии, за които има недостиг на работна ръка.

Училища от по-висока степен

Училищата от по-висока степен не са задължени да приемат кандидати. Директорът на училището решава дали да приеме ученика. Ето защо за учениците, които вече не са в задължителна училищна възраст, често е трудно да продължат образованието си, започнато в страната, от която произхождат, особено ако все още не владеят немски език. Принципно обаче е възможно да бъдат приети в някое от училищата от по-висока степен като извънредни ученици. Ако разполагате със свидетелства от страната, от която произхождате, ги носете при записването.

:arrow: Средно общообразователно училище (AHS) – горна степен/ от 14 до 18 години

След новото средно училище (NMS) или долната степен на средното общообразователно училище (AHS) учениците могат да продължат образованието си в горната степен на средното общообразователно училище. В средното общообразователно училище (AHS) се придобива добра общообразователна подготовка. Тя продължава 4 години и завършва със зрелостен изпит (матура). Матурата дава право за следване в университети, специални висши училища или педагогически висши училища.

Професионални училища

Има различни видове училища, напр. с търговска, техническа, туристическа или социална насоченост.

:arrow: Професионални гимназии (BMS)/ от 14 до 17 (18) години

В професионалните гимназии (или професионални училища) се придобива професионална квалификация и общообразователна подготовка. В тях се учи 3 или 4 години и се завършва изпит. След това може да се започне работа или да се посещава по-горен курс на обучение, който дава право да се завърши средно училище за професионално обучение.

:arrow: Средни училища за професионално обучение (BHS)/ от 14 до 19 години

В средните училища за професионално обучение се придобива по-високо професионално обучение и задълбочена общообразователна подготовка. В тях се учи 5 години и се завършва със зрелостен изпит и изпит за получаване на диплома. Този изпит дава право за следване в университети, специални висши училища и педагогически висши училища.

http://www.schulpsychologie.at/fileadmi ... m_bulg.pdf

:arrow: Австрийската образователна система
Когато държавата препотвърждава себе си като местопрестъпление, остава да влезе Фортинбрас и да каже това, което винаги казва: „Изнесете труповете!”
Аватар
zlateto
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2415
Статии: 1
Регистриран на: 20 Декември 2008, 22:24:29
Благодарил: 131 пъти
Благодарено: 1153 пъти

Назад към Образование

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

  • Advertisement