• Advertisement

Накъде след Германия?

Еми за тва, онова и т.н. Тука може да пише всеки по всички теми, които го вълнуват.

Накъде след Германия?

Мнениеот baconsutan » 5 Януари 2018, 20:07:55

Доста хора напоследък решават да напуснат Германия временно или за постоянно. Всеки има своите мотиви и предпочитания. Някои хора остават в различни държави от Европа, други се връщат в родината ни. Има и такива, които се установяват в САЩ, Австралия, Нова Зеландия, Канада, в африканските или в други, южноамерикански страни.
Споделете ако желаете вашият опит по този въпрос, той може да бъде полезен на някого.
baconsutan
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 453
Регистриран на: 8 Септември 2015, 21:37:27
Благодарил: 120 пъти
Благодарено: 119 пъти

Re: Накъде след Германия?

Мнениеот schachmatter » 6 Януари 2018, 12:19:42

Единственото нещо, което може да ме откаже от Германия е климата и ако станем някога тук недай си Боже мюсюлмани / европейци в съотношение 70/30.
Освен заради климата, не мога друго да си представя защо някой ще напусне Германия, ако е прекарал повече време тук. Аз говоря от моята си канбанария де - 12 години с постоянно присъствие тук.
schachmatter
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 269
Регистриран на: 21 Септември 2016, 10:21:29
Местоположение: Under Jolly Rodger
Благодарил: 123 пъти
Благодарено: 50 пъти

Re: Накъде след Германия?

Мнениеот Mr.Bombastic » 6 Януари 2018, 13:44:09

Мисля тръгваме към офтопик, макар че и аз съм на същото мнение по-отгоре. На млади години само се дразнех на Германия, но накрая се оказа, че тази страна взима, но и много дава. И все по-добре се чувстваш с времето.
Аватар
Mr.Bombastic
Администратор
Администратор
 
Мнения: 7053
Снимки: 250
Статии: 31
Регистриран на: 12 Февруари 2004, 01:00:00
Местоположение: Германия
Благодарил: 427 пъти
Благодарено: 298 пъти

Re: Накъде след Германия?

Мнениеот lchan » 6 Януари 2018, 13:56:18

В някоя друга уредена държава, предполагам. Но, ако в Германия не "станеш човек" и не прокопсаш, то предполагам, че никъде няма да стане. Не визирам автора, говоря попринцип, некадърния и негодния човек, където и да отиде няма да може да си устрои живота. За климата съм съгласен, но пък, ето, понеже държавата е нормална и макар да съм новодошъл чергар от България, това лято изкарах една седмица на море в Италия и се порадвах на близък до нашия климат. Но да кажа, че климата е причина, заради, която бих се отказал от започнатия живот тук ми звучи нелепо.
Аватар
lchan
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 28
Регистриран на: 29 Декември 2017, 12:06:04
Благодарил: 14 пъти
Благодарено: 3 пъти

Re: Накъде след Германия?

Мнениеот EdiMi1 » 6 Януари 2018, 15:14:54

Изключително индивидуална и субективна преценка, на база много спесифични фактори.
Напрмер - възраст/от гледна точка на работа, предстоящо пенсиониране, здравни системи;
- семейно положение/ от гледна точка на грижи за деца, образование, семейство и издръжка, среда и културна потребност;
- квалификация/от гледна точка на професионална област и търсенето на специалност в конкретен район, реализация;
- защо не и климат, от гледна точка на физическо състояние и здраве;
-сигурност от икономическа и чисто физическа гледна точка/изцяло по субективна преценка и усещане.
Това, според мен, са едни от основните. И от тук вече погледа е от всяка камбанария. Това, което чувам за нагласи и реални стъпки е в посока,
Канада/след фактическото и формално отпадане на визи,
Австралия/от гледна точка на климат, переспективи и сравнително малък поток на необразовани мигранти, законност може би също,
Някои държави в Африка/Нигерия, Гана, Мозамбик може би Ангола също, като че ли по-малко към ЮАР/това от гледна точка на необходимост от специалисти във връзка с инфраструктура/ел., енергетика, пътно и т.н/и в област търговия.
Но за един уседнал, семеен и работещ човек, със устройващи го среда и културни потребности, едно преместване заради процеси, които често не могат да се прогнозират точно и в рамките на човешки живот могат и да не приключат, не е много рационално. Според мен.
EdiMi1
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 29
Регистриран на: 28 Октомври 2017, 07:33:33
Благодарил: 20 пъти
Благодарено: 11 пъти

Re: Накъде след Германия?

Мнениеот dido_73 » 6 Януари 2018, 16:29:07

lchan написа:В някоя друга уредена държава, предполагам. Но, ако в Германия не "станеш човек" и не прокопсаш, то предполагам, че никъде няма да стане. Не визирам автора, говоря попринцип, некадърния и негодния човек, където и да отиде няма да може да си устрои живота. За климата съм съгласен, но пък, ето, понеже държавата е нормална и макар да съм новодошъл чергар от България, това лято изкарах една седмица на море в Италия и се порадвах на близък до нашия климат. Но да кажа, че климата е причина, заради, която бих се отказал от започнатия живот тук ми звучи нелепо.


Познавам кадърни и годни хора които за момента се чувстват добре в Германия. Проблема им е че са дошли на такъв етап от живота си че и да искат няма начин да останат на старини тук. Дори и доходите ти да са над средните когато си започнал живота си на 45 г. тук от нулата времето не ти стига за нищо друго. Нито за преприемаческа дейност нито за читава пенсия. Какъв и избора пред тях? Имат ли изобщо шанс за нормалн живот в Германия с мижавата социална пенсия безсърдечните социални работници и т.н.

Потребители благодарили на автора dido_73 за мнението (общо 2):
blago65Mr.Bombastic
Рейтинг: 8%
 
dido_73
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 44
Регистриран на: 11 Октомври 2015, 19:47:14
Благодарил: 2 пъти
Благодарено: 10 пъти

Re: Накъде след Германия?

Мнениеот itzo » 6 Януари 2018, 17:38:56

amatama написа:тая тема е ерес...няма по хубаво място от Германистана,никога не е имало и никога няма да има ! мечтата на всяко същество във Вселената ! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:


Вярвам ти. Ако имаше, щеше да си се изнесъл натам. Мути ше дигне банкет, един социален мигрант по-малко :mrgreen:

Да не съм офф, повече от година съм си отново в България. Засега ме урежда, ако взема нещо да закъсам за кинти, пътеката е отъпкана...доста пъти вече :oops:
Real stupidity beats artificial intelligence every time
itzo
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 1880
Регистриран на: 4 Февруари 2014, 13:43:36
Благодарил: 2 пъти
Благодарено: 211 пъти

Re: Накъде след Германия?

Мнениеот lchan » 6 Януари 2018, 18:19:16

dido_73 написа:Познавам кадърни и годни хора които за момента се чувстват добре в Германия. Проблема им е че са дошли на такъв етап от живота си че и да искат няма начин да останат на старини тук. Дори и доходите ти да са над средните когато си започнал живота си на 45 г. тук от нулата времето не ти стига за нищо друго. Нито за преприемаческа дейност нито за читава пенсия. Какъв и избора пред тях? Имат ли изобщо шанс за нормалн живот в Германия с мижавата социална пенсия безсърдечните социални работници и т.н.

За съжаление е така, чест и почитания за такива хора. Аз дори, дето дойдох сега на 25г. се чувствам, че "хванах последния влак". :(
Аватар
lchan
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 28
Регистриран на: 29 Декември 2017, 12:06:04
Благодарил: 14 пъти
Благодарено: 3 пъти

Re: Накъде след Германия?

Мнениеот rikiking » 6 Януари 2018, 18:55:45

Да видим какви са официалните цифри. За съжаление разполагам само със статистически данни до 2015-та.

В периода 1991 до 2014 между половин и един милион ежегодно са се заселвали, но и са напускали Германия. 2015 обаче се заселват над два милиона , а се изселват само около милион. Тази тенденция продължава и през следващите две години.Важно е да се подчертае, че ежегодно около 150 000 предимно висококвалифицирани потомствени немци, родени в Германия, се изселват в търсене на по-добър живот и условия за бизнес.

Дотук със статистиката :mrgreen:
Въпреки че преди 27 години пристигнах в Германия и постигнах това което за някои хора е целта на заселването им, преди десетина години години направих избора да приключа с Германия и да продължа кариерата си като експат.Германия наистина ми даде доста, но в един момент установих че аз все пак давам повече и това едва ли е необходимо да продължава. Оттогава и за секунда не съм съжалявал за това си решение. Станах гражданин на света, доходите ми се увеличиха в пъти, не съм зависим от едно правителство или една държава, откриха ми се съвсем различни възможности и перспективи.

Наистина, свързан съм още с Германия благодарение на дългите години работа, живот и трайни придобивки в Бундесрепублика, а и по семейни причини. С удоволствие редовно се отбивам за месец в Германия да пийна светло баварско, да нагледам някои неща , да се видя с приятели.... и дотук ...

Както вече съм казвал, Германия е добра като стартова държава за начинаещи специалисти и хора които просто искат да се спасят от живота в България. Не че няма разбира се и успели висококвалифицирани българи. Но е преди всичко държава за хора дисциплинирани и послушни, търсещи сигурност в екзистенц минимума и задоволяващи се със сигурен, но еднообразен,контролиран и еднотипен начин на живот.
We can't help everyone, but everyone can help someone.
Ronald Reagan

Потребители благодарили на автора rikiking за мнението:
novia
Рейтинг: 4%
 
Аватар
rikiking
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2359
Снимки: 1
Регистриран на: 17 Юли 2014, 13:47:49
Местоположение: Уганда
Благодарил: 237 пъти
Благодарено: 425 пъти

Re: Накъде след Германия?

Мнениеот lchan » 6 Януари 2018, 19:06:13

Аман вече с това плюене и "загрижено" обяснение на нашенците колко е зле Германия. Да, не е като преди, но приказките ти са като както Тодор Живков се погребваше капитализма и обясняваше колко е зле на Запад...
Аватар
lchan
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 28
Регистриран на: 29 Декември 2017, 12:06:04
Благодарил: 14 пъти
Благодарено: 3 пъти

Re: Накъде след Германия?

Мнениеот rikiking » 6 Януари 2018, 19:15:02

lchan написа:Аман вече с това плюене и "загрижено" обяснение на нашенците колко е зле Германия. Да, не е като преди,..


Цитирай, кое е плюене. Статистическите факти и цифри или и те ли плюят? :laughing6:

Любопитно ми е ти като си на 25 , как си спомняш какво е било в Германия преди ..... ? :mrgreen:
Последна промяна rikiking на 6 Януари 2018, 19:16:16, променена общо 1 път
We can't help everyone, but everyone can help someone.
Ronald Reagan
Аватар
rikiking
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2359
Снимки: 1
Регистриран на: 17 Юли 2014, 13:47:49
Местоположение: Уганда
Благодарил: 237 пъти
Благодарено: 425 пъти

Re: Накъде след Германия?

Мнениеот Mr.Bombastic » 6 Януари 2018, 19:16:11

Не знам с какви хора се събираш, имам уникални и успели хора в кръга си от приятели тук.

rikiking написа:Да видим какви са официалните цифри. За съжаление разполагам само със статистически данни до 2015-та.

В периода 1991 до 2014 между половин и един милион ежегодно са се заселвали, но и са напускали Германия. 2015 обаче се заселват над два милиона , а се изселват само около милион. Тази тенденция продължава и през следващите две години.Важно е да се подчертае, че ежегодно около 150 000 предимно висококвалифицирани потомствени немци, родени в Германия, се изселват в търсене на по-добър живот и условия за бизнес.

Дотук със статистиката :mrgreen:
Въпреки че преди 27 години пристигнах в Германия и постигнах това което за някои хора е целта на заселването им, преди десетина години години направих избора да приключа с Германия и да продължа кариерата си като експат.Германия наистина ми даде доста, но в един момент установих че аз все пак давам повече и това едва ли е необходимо да продължава. Оттогава и за секунда не съм съжалявал за това си решение. Станах гражданин на света, доходите ми се увеличиха в пъти, не съм зависим от едно правителство или една държава, откриха ми се съвсем различни възможности и перспективи.

Наистина, свързан съм още с Германия благодарение на дългите години работа, живот и трайни придобивки в Бундесрепублика, а и по семейни причини. С удоволствие редовно се отбивам за месец в Германия да пийна светло баварско, да нагледам някои неща , да се видя с приятели.... и дотук ...

Както вече съм казвал, Германия е добра като стартова държава за начинаещи специалисти и хора които просто искат да се спасят от живота в България. Не че няма разбира се и успели висококвалифицирани българи. Но е преди всичко държава за хора дисциплинирани и послушни, търсещи сигурност в екзистенц минимума и задоволяващи се със сигурен, но еднообразен,контролиран и еднотипен начин на живот.
Аватар
Mr.Bombastic
Администратор
Администратор
 
Мнения: 7053
Снимки: 250
Статии: 31
Регистриран на: 12 Февруари 2004, 01:00:00
Местоположение: Германия
Благодарил: 427 пъти
Благодарено: 298 пъти

Re: Накъде след Германия?

Мнениеот lchan » 6 Януари 2018, 19:20:27

rikiking написа:
lchan написа:Аман вече с това плюене и "загрижено" обяснение на нашенците колко е зле Германия. Да, не е като преди,..


Цитирай, кое е плюене. Статистическите факти и цифри или и те ли плюят? :laughing6:

Любопитно ми е ти като си на 25 , как си спомняш какво е било в Германия преди ..... ? :mrgreen:

Понеже се интерсуваш от мен и си запомнил, че съм на 25-6, спомни си и че имам роднини в Германия. Освен това коментирам показатели, с които съм запознат какви са сега, какви са били и какви са проблемите, за които съм съгласен,че са предпоставка за спада на нивото на Германия като условия и държавна функционалност. И все пак, не е чак толкова зле, колкото ти обясняваш, все едно си на заплата.
Аватар
lchan
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 28
Регистриран на: 29 Декември 2017, 12:06:04
Благодарил: 14 пъти
Благодарено: 3 пъти

Re: Накъде след Германия?

Мнениеот rikiking » 6 Януари 2018, 19:29:20

Mr.Bombastic написа:Не знам с какви хора се събираш, имам уникални и успели хора в кръга си от приятели тук.Естествено, че има и също познавам такива.Дори съм го написал по-горе.

Но познавам и други - примерно моя много близка - лекарка, натурална германка, понастоящем върти собствен Praxis в St.Gallen . Много съжалява, че не се била изнесла по-рано.

Но за средният българин и особено тези, които дори в малко по-напреднала възраст са се преселили се в Германия, дали преуспяването е гарантирано? Според мен - не, чисто лично мнение. Просто имат шанса да не мизерстват и гладуват и да получат работа, в много случаи неотговаряща на възможностите и квалификацията им.

@ Ichan -така е - на заплата съм и идва директно от Щатите.Ама я получавам за друго,не за да драскам по форумите :mrgreen:
И се научи да цитираш конкретно - какво и къде съм обяснил , че било толкова зле и т.н. Не само пак общи приказки ...
Последна промяна rikiking на 6 Януари 2018, 19:40:32, променена общо 1 път
We can't help everyone, but everyone can help someone.
Ronald Reagan
Аватар
rikiking
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2359
Снимки: 1
Регистриран на: 17 Юли 2014, 13:47:49
Местоположение: Уганда
Благодарил: 237 пъти
Благодарено: 425 пъти

Re: Накъде след Германия?

Мнениеот EdiMi1 » 6 Януари 2018, 19:40:04

rikiking написа:Да видим какви са официалните цифри. За съжаление разполагам само със статистически данни до 2015-та.

В периода 1991 до 2014 между половин и един милион ежегодно са се заселвали, но и са напускали Германия. 2015 обаче се заселват над два милиона , а се изселват само около милион. Тази тенденция продължава и през следващите две години.Важно е да се подчертае, че ежегодно около 150 000 предимно висококвалифицирани потомствени немци, родени в Германия, се изселват в търсене на по-добър живот и условия за бизнес.

Дотук със статистиката :mrgreen:
Въпреки че преди 27 години пристигнах в Германия и постигнах това което за някои хора е целта на заселването им, преди десетина години години направих избора да приключа с Германия и да продължа кариерата си като експат.Германия наистина ми даде доста, но в един момент установих че аз все пак давам повече и това едва ли е необходимо да продължава. Оттогава и за секунда не съм съжалявал за това си решение. Станах гражданин на света, доходите ми се увеличиха в пъти, не съм зависим от едно правителство или една държава, откриха ми се съвсем различни възможности и перспективи.

Наистина, свързан съм още с Германия благодарение на дългите години работа, живот и трайни придобивки в Бундесрепублика, а и по семейни причини. С удоволствие редовно се отбивам за месец в Германия да пийна светло баварско, да нагледам някои неща , да се видя с приятели.... и дотук ...

Както вече съм казвал, Германия е добра като стартова държава за начинаещи специалисти и хора които просто искат да се спасят от живота в България. Не че няма разбира се и успели висококвалифицирани българи. Но е преди всичко държава за хора дисциплинирани и послушни, търсещи сигурност в екзистенц минимума и задоволяващи се със сигурен, но еднообразен,контролиран и еднотипен начин на живот.

Нормална позиция и лично мнение предвид споменатото и от Bombastic, имаш някаква среда, опит и познания, възможности в накаква област, шанс и прочие. На тази база естественно и позиция. От твоя гледна точка нещата изглеждат така.ОК. Вероятно и статистиката е вярна и споделеното лично развитие и анализ също. Още повече звучат логично. За последното изречение само не съм съгласен напълно, макар да има нещо вярно. Около Германия има други държави и с малко комбинативност и късмет, добри възможности.Е, зависи от професия, бранш, образование, инциативност и дупе разбира се. ;-)
EdiMi1
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 29
Регистриран на: 28 Октомври 2017, 07:33:33
Благодарил: 20 пъти
Благодарено: 11 пъти

Следваща

Назад към Общ форум

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 65 госта

  • Advertisement