• Advertisement

Рецепта на деня

Готини рецепти и съвети

Рецепта на деня

Мнениеот Mr.Bombastic » 2 Януари 2012, 19:37:24

Много обичам да готвя и понякога ми идват хубави идеа, но понякога тотално запецвам. Затова предлагам всеки ден да пускаме по една рецепта за вечерта. Нека обаче наистина след първата публикация за даден ден да не пускаме други, а просто да си я запазим за следващия ден. Мисля си, че една връзка с хубава снимка ще е достатъчна. Естествено най-търпеливите или ентусиазирани кулинари могат да пускат цели рецепти.

Та какво предлагате да сготвим утре?

Най ще е готино ако пуснете и доказателства след това (снимки :thumbleft: )
Аватар
Mr.Bombastic
Администратор
Администратор
 
Мнения: 6969
Снимки: 250
Статии: 30
Регистриран на: 12 Февруари 2004, 01:00:00
Местоположение: Германия
Благодарил: 385 пъти
Благодарено: 280 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот estira » 3 Януари 2012, 19:22:21

Хайде днес да ви наготвя аз! Рецептата е баварска, бърза, лесна, вкусна, мнооого калорична и ужасно любима.

Необходими продукти:
1 опаковка Schupfnudeln
1 опаковка брaтвурст или бекон на кубчета
1 малка опаковка кисело зеле
1 голяма глава лук
кубче зеленчуков бульон
сол и черен пипер
щипка мускат
oлио

Запържвамe в малко олио саламчетата, нарязани на колелца(бекона). Към тях добавямe лука, нарязан на ситно и задушавамe, докато стане златист. След това слагамe и киселото зеле. След около 3-4 мин. заливамe с бульончето, разтворено в чаша с вода, намалямe котлона, захлупвамe и оставамe всичко да се задуши за около 15 мин. Овкусяваме.

В друго тиганче изпържвамe Schupfnudel-ите с малко масло. Сервирамe заедно.

Вървят с вайсбиер, но и една чаша червенко Blanchet също пасва перфектно :)

http://imageshack.us/photo/my-images/856/1000048w.jpg/
Ich hab keinen Bock mehr. Bin zaubern.

Потребители благодарили на автора estira за мнението (общо 2):
vessy72Mr.Bombastic
Рейтинг: 8%
 
Аватар
estira
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 4927
Снимки: 275
Статии: 10
Регистриран на: 23 Юли 2004, 00:00:00
Местоположение: Dahoam
Благодарил: 698 пъти
Благодарено: 425 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот Mr.Bombastic » 14 Януари 2012, 18:45:50

След предложението на Естира е трудно да си оригинален, но ето го моето предложение за деня.

Спирели със сметанов сос и шунчица, кашкавалче и доматки

- 250 гр Спирели
- 350 мл Гратин Сос (Gratin Sauce) на Томми (Tommy)
- 100 гр шунка за готвене
- 2 малки домата
- 100 гр кашкавал

Варите спирелите, после ги изцеждате и мятате в една тавичка. Нарязвате шунчицата, доматките и омесвате хубаво със спирелите. Изливате соса равномерно и настъргвате кашкавала отгоре. Мятате във фурната и печете докато хване леко отенък (то това си е до вкус). Обикновено 25 мин на 200 градуса отгоре и отдолу стига.

Воала!

Започвам :)

Изображение

Потребители благодарили на автора Mr.Bombastic за мнението (общо 2):
vessy72estira
Рейтинг: 8%
 
Аватар
Mr.Bombastic
Администратор
Администратор
 
Мнения: 6969
Снимки: 250
Статии: 30
Регистриран на: 12 Февруари 2004, 01:00:00
Местоположение: Германия
Благодарил: 385 пъти
Благодарено: 280 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот vessy72 » 15 Януари 2012, 15:20:40

Страхотна тема! Много обичам различни идеи за вкуснотийки :)

Моето предложение е рибна вечеря (кръстила съм си я гръцка вечеря), при това сравнително бърза:

Предястие: скариди на тиган
Ястие: ципура на фурна

Предястието:
Скаридите престояват около час в марината от бяло вино, чесън, малко лимонов сок, черен пипер, дафинов лист и бахар. След това, отстранявам дафиновия лист и бахара и ги задушавам в тиган за 10-15 мин. в същата марината.

Изображение

Основното ястие:
Смесвам зехтин, сол и малко лимонов сок (преобладава зехтина) и тази течност се нанася отвътре и отвън на рибките. Оставям ги да постоят така около 40 мин., после точно преди да ги мушна във фурната ги намазвам още веднъж със същата течност.

Изображение

И после - във фурната да хванат здравословен тен ;))

Изображение

Гръцката рецина е много подходяща, но и всяко друго бяло вино е добре дошло!

Bon appétit!
• “On ne voit bien qu'avec le cœur. L'essentiel est invisible pour les yeux.” Antoine de Saint-Exupéry
Не хранете форумните тролове
Истината за Антималигноцит

Потребители благодарили на автора vessy72 за мнението (общо 3):
estiranenko70Mr.Bombastic
Рейтинг: 13%
 
Аватар
vessy72
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 788
Снимки: 61
Статии: 2
Регистриран на: 30 Януари 2010, 01:53:44
Местоположение: Временно
Благодарил: 467 пъти
Благодарено: 329 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот ysmivka » 11 Февруари 2012, 10:59:20

Торта Шварцвалд, една от любимите ми. Ще имам гости,( бели хора по рождение :) ), дали ще я забъркам не зная, но ще си направя удоволствието да я споделя с вас :)



За блатовете:
110 г краве масло
200г захар
2 яйца
200г брашно за кекс (с набухвател)
15 г бакпулвер
1/2 ч.л. сода
50г какао
200 мл кисело мляко + прясно мляко

За крема:
500 г сметана за разбиване ( ако използвате готварска добавете пудра захар)
1 буркан коктейлни череши (около 500 мл)
100 г черен шоколад за гарниране

За блатовете разбиваме мекото масло със захарта до получаване на крем. Прибавяме яйцата едно по едно, бакпулвера, какаото и содата. Редуваме брашното със сместа от двете млека и бъркаме до получаване на кексово тесто. Нагряваме фурната на 180С и печем за около 50-60 мин. Охлаждаме и разрязваме готовия блат на три части.
Отделно разбиваме сметаната, отделяме една купичка за украса и слагаме в хладилник. Към останалата сметана добавяме 2 ч.ч отцедени от сока череши. Разбъркваме и оставяме за час в хладилника да поеме сметаната аромата на черешите.
Всеки блат напояваме с малко сок от черешите и слагаме от сметаната. Последния блат намазваме с чистата сметана и украсяваме със щприц, няколко цели черешки и настърган шоколад. Острани също украсяваме с настърган шоколад. Оставяме в хладилника за една нощ за да си поеме ароматите.
Изображение

Потребители благодарили на автора ysmivka за мнението (общо 2):
vessy72Mr.Bombastic
Рейтинг: 8%
 
Аватар
ysmivka
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 1710
Снимки: 350
Регистриран на: 21 Октомври 2011, 09:15:33
Местоположение: 97204 Höchberg
Благодарил: 98 пъти
Благодарено: 347 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот vessy72 » 12 Февруари 2012, 23:10:47

@ysmivka, супер торта! За жалост, мисля че не бих се справила с нея - струва ми се висш пилотаж :oops:

Днес попаднах на една рецепта и вече направих супер лесна и бърза вечеря!

Кашкавал на фурна

За целта ни трябват:
500 гр. кашкавал (вие в немско му мислете с какво налично сирене да го заместите ;));
40 гр. масло (може и без него, сиренето е достатъчно богато на мазнини);
5 яйца;
2 ч.ч. прясно мляко;
5 с.л. пресято брашно;
1/2 бакпулвер.

Кашкавалът се стърже на едро. Разбиват се яйцата, заедно с пресятото брашно, прясното мляко и накрая бакпулвера. Ако прибягвате като мен до помощта на пасатора за гладкото разбиване на яйцата, брашното и млякото, разбийте сместта преди да сложите бакпулвера. След като имате вече гладка смес, добавете бакпулвера и бъркайте оттук нататък с дървена бъркалка (за да избегнете окисляване на сместта). Смесете настъргания кашкавал с гладко разбитата смес, добавете сол, черен и червен пипер на вкус, разбъркайте добре и поставете в предварително нагрята на 200 градуса фурна.

Печете до готовност (получава се една приятна червеникава коричка).

Украсявате по вкус. Резенчета домат, поръсени с босилек ми се сториха доста уместни ;)

Et voilà!

Изображение

(не е най-изисканото ястие, но пък е доста бързо и вкусно ;))
• “On ne voit bien qu'avec le cœur. L'essentiel est invisible pour les yeux.” Antoine de Saint-Exupéry
Не хранете форумните тролове
Истината за Антималигноцит

Потребители благодарили на автора vessy72 за мнението (общо 5):
ljubaestiranenko70ysmivkaMr.Bombastic
Рейтинг: 21%
 
Аватар
vessy72
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 788
Снимки: 61
Статии: 2
Регистриран на: 30 Януари 2010, 01:53:44
Местоположение: Временно
Благодарил: 467 пъти
Благодарено: 329 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот ysmivka » 13 Февруари 2012, 12:24:11

vessy72 написа:За жалост, мисля че не бих се справила с нея - струва ми се висш пилотаж


Съдбата обичала смелите, включвай на автопилот и действай!
Изображение

Потребители благодарили на автора ysmivka за мнението:
slon4eto
Рейтинг: 4%
 
Аватар
ysmivka
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 1710
Снимки: 350
Регистриран на: 21 Октомври 2011, 09:15:33
Местоположение: 97204 Höchberg
Благодарил: 98 пъти
Благодарено: 347 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот Mr.Bombastic » 19 Март 2012, 13:39:40

При това хубаво време, може би е време за нещо пролетно. Дами, господа, предложения?
Аватар
Mr.Bombastic
Администратор
Администратор
 
Мнения: 6969
Снимки: 250
Статии: 30
Регистриран на: 12 Февруари 2004, 01:00:00
Местоположение: Германия
Благодарил: 385 пъти
Благодарено: 280 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот vessy72 » 19 Март 2012, 21:42:22

Най-после пролетта!!! Веднага се отзовавам за:

Пролетна супа от коприва:

Необходими продукти за 4 порции:

150 гр. прясна коприва
2-3 стръка зелен лук
2-3 стръка пресен чесън
3-4 с.л. ориз
4 яйца
4-5 с.л. слънчогледово олио
червен, черен пипер и сол на вкус

Измиваме и попарваме с вряла вода прясната коприва. Нарязваме я на дребно след отцеждане.
Нарязваме на дребно лука и чесъна. Задушаваме ги в олиото и добавяме ориза. Когато оризът стане "стъклен", добавяме червения пипер, ситно нарязаната коприва и добавяме около 1.2 л. вода. Варим до готовност на ориза. Добавяме подправките и накрая счукваме 4-те яйца, които пускаме цели в супата. Сервира се в купички, с 1 яйце във всяка порция. Много е подходящо да се сервира с крутони.

Все още не съм сготвила моята първа пролетна копривена супа, но тъкмо тази вечер я подготвих и още утре ще я направя:

Изображение

Най-близо до вида, в който я приготвям по рецептата на свекърва ми, благодарение на която за пръв път вкусих такава супа, е следната снимка, която намерих в интернет:

Изображение

1] ако утре вечер имам възможност да редактирам поста си, ще добавя собствена снимка за същата супа
2] не готвя по строги пропорции и горните са само предположение за правилните :oops: Добавяйте, или отнемайте по собствено усмотрение. (копривата обаче я претеглих тази вечер! Наистина е 150 гр. :))
Последна промяна vessy72 на 19 Март 2012, 21:53:27, променена общо 1 път
• “On ne voit bien qu'avec le cœur. L'essentiel est invisible pour les yeux.” Antoine de Saint-Exupéry
Не хранете форумните тролове
Истината за Антималигноцит

Потребители благодарили на автора vessy72 за мнението (общо 2):
slon4etoelle
Рейтинг: 8%
 
Аватар
vessy72
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 788
Снимки: 61
Статии: 2
Регистриран на: 30 Януари 2010, 01:53:44
Местоположение: Временно
Благодарил: 467 пъти
Благодарено: 329 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот An » 19 Март 2012, 21:46:59

Хайде и нещичко от мен - свежо и сочно. Още не е сезона на ревена (Rhabarber), но чакането си заслужава ;-)

Сладкиш от ревен

За тестото:
375 g брашно
375 ml Buttermilch (бито мляко)
2 пакетчета ванилия
3 яйца
220 g захар
1 пакетче бакпулвер

За поръсване:
40 g филирани бадеми
1 с.л захар

Заливка (пожелание):
65 ml течна сметана
30 g масло

Пълнеж:
400 g ревен, нарязан на парченца
2 с.л захар

Ревена се измива, "мустаците" от стеблото се почистват.Нарязва се на малки парченца - около 1 см широки. След това се поръсва с 2 с.л захар и се оставя захарта да дръпне.

Яйцата се разбиват на пяна със захарта и ванилиите. Прибавя се битото мляко. Брашното и бакпулвера се смесват и се прибавят към сместа малко по малко с непрекъснато бъркане. Тестото се изсипва равномерно в намазнена тава, отгоре се разсипват парченцата ревен. Пече се в предварително загрята фурна на 180°, около 35 минути. (Аз проверявам с клечка за зъби. При фурна на Umluft времето е около 45 мин.)

Филираните бадеми се смесват със захарта и след около 15 мин печене, сладкиша се посипва с тях.

Сметаната и маслото се оставят да заврят за кратко. Сладкиша се сиропира докато още е топъл, след изваждането от фурната.

Оставя се да изстине и ... да ви е вкусно! :)

Изображение
Аватар
An
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 552
Регистриран на: 31 Август 2005, 00:00:00
Местоположение: BNLW
Благодарил: 2 пъти
Благодарено: 22 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот elle » 19 Март 2012, 22:06:59

Обожавам супа от коприва!

@vessy72 откъде си набавяш копривата 8-[
elle
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2363
Регистриран на: 19 Април 2006, 00:00:00
Благодарил: 24 пъти
Благодарено: 22 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот vessy72 » 19 Март 2012, 22:26:02

Ееех, elle, и аз я обожавам! Живея в България, а свекърва ми живее в полите на Стара планина. Тя често си прави сутрешни разходки в планината и бере я гъби, я коприва, я билки. Не живеем с нея, но вчера и гостувахме и за наш късмет беше ходила на разходка сутринта, та ни снабди със съвсем прясна коприва!

Чудно защо коприва не се продава (или поне не в София) по магазините?? Наистина супата става страхотна! Ако имате възможност да си наберете сами по време на разходка, не се колебайте!
• “On ne voit bien qu'avec le cœur. L'essentiel est invisible pour les yeux.” Antoine de Saint-Exupéry
Не хранете форумните тролове
Истината за Антималигноцит
Аватар
vessy72
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 788
Снимки: 61
Статии: 2
Регистриран на: 30 Януари 2010, 01:53:44
Местоположение: Временно
Благодарил: 467 пъти
Благодарено: 329 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот elle » 19 Март 2012, 22:42:37

@vessy завидях ти! И аз всичките пъти, в които съм яла такава супа, преди това съм брала копривата с баба. Сигурно затова ми е била толкова вкусна :)

Хубави рецепти споделяш и вече чакам следващата :mrgreen:

Поздрави,
elle
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2363
Регистриран на: 19 Април 2006, 00:00:00
Благодарил: 24 пъти
Благодарено: 22 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот vessy72 » 31 Март 2012, 18:43:53

Попаднах на страхотен кулинарен блог с авторски снимки! Като чета отзивите на читателите и, авторката явно е не само добър фотограф на собствените си творения, ами и невероятен кулинар. Споделям го веднага:

Вкусно с Йоли
• “On ne voit bien qu'avec le cœur. L'essentiel est invisible pour les yeux.” Antoine de Saint-Exupéry
Не хранете форумните тролове
Истината за Антималигноцит

Потребители благодарили на автора vessy72 за мнението (общо 4):
wawy4kaelleAntoniaMr.Bombastic
Рейтинг: 17%
 
Аватар
vessy72
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 788
Снимки: 61
Статии: 2
Регистриран на: 30 Януари 2010, 01:53:44
Местоположение: Временно
Благодарил: 467 пъти
Благодарено: 329 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот elle » 31 Март 2012, 19:17:26

Cупер е блогът, мисля утре на обяд да спретна киша със сьомга и броколи :)

A сега започвам агнешки котлетчета без соса, но за гарнитура ще пържа тиквички с чесново сосче. Котлетите, обаче, не ги правя на скара, а на тиган като ги държа по 2 минути от всяка страна, на силен огън. Общо взето са си алангле и са много сочнички и вкусни.
elle
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2363
Регистриран на: 19 Април 2006, 00:00:00
Благодарил: 24 пъти
Благодарено: 22 пъти

Следваща

Назад към Кулинария

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта

  • Advertisement