• Advertisement

Рецепта на деня

Готини рецепти и съвети

Re: Рецепта на деня

Мнениеот Antonia » 1 Април 2012, 09:12:21


Потребители благодарили на автора Antonia за мнението:
seli
Рейтинг: 4%
 
Аватар
Antonia
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 270
Регистриран на: 26 Август 2008, 00:00:00
Благодарил: 144 пъти
Благодарено: 32 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот daisy » 1 Април 2012, 22:29:11

Веси, много интересни рецепти има в блога, който си пуснала. Благодаря ти! :)

Ето един и от мен: http://stirianowa.blogspot.com/
Истинско е онова приятелство, където дори да мълчите ви е приятно.

Потребители благодарили на автора daisy за мнението (общо 3):
selivessy72Antonia
Рейтинг: 13%
 
Аватар
daisy
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 680
Регистриран на: 17 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Люксембург/Берлин
Благодарил: 45 пъти
Благодарено: 108 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот vessy72 » 8 Април 2012, 17:20:27

Музата ми дойде разглеждайки една рецепта от блога, който споделих тук преди седмица, но с изключение на телешкото и морковите, не спазих нищо от друго от нея :) Реших да не стягам месото с конец, нито да го овалвам в черен пипер. И зеленчуците ги оставих на едро. Освен солта, черния пипер, балсамовия оцет и меда не добавих други подправки, защото свежият аромат на зеленчуците ми се стори достатъчен. Та ето моето:

Пролетно телешко задушено в измислен тъмен сос

1000 гр. телешки шол
500 гр. спаначено пюре
250 гр. черни боровинки
4-5 средно големи картофа
4-5 моркова
2 връзки пресен чесън (около 10-ина стръка)
балсамико
1 с.л. мед
краве масло и/или слънчогледово олио
сол, черен пипер

С помощта на тънък нож шпиковаме телешкото месо с нарязаните на лентички 2 моркова и със стъблата (без листата) на половината от пресния чесън. В дълбок тиган, в олио или в масло, запечатваме от всички страни до зачервяване шпикованото месо. Задушаваме за кратко боровинките, заедно с балсамовия оцет и с меда. В пръстен съд, нарязваме на по-едро останалите моркови, листата и останалите цели стръкове пресен чесън. Смесваме със спаначеното пюре, добавяме отделения сос от запечатаното месо, задушените боровинки, сол и черен пипер на вкус. Поставяме запечатаното месо в тази смес заедно с обелените цели картофи. Добавяме вода толкова, колкото да покрие и месото и картофите. На този етап подготвеното за печене ястие изглежда отровно зелено :) Печем на около 200 градуса до готовност. Когато отворим съда, на пръв поглед изглежда ужасно, точно като прегоряло :) Не се плашете! Цветът се дължи на боровинките и балсамовия оцет!
Извадете от съда само месото, за да се охлади преди да го нарежете (ако го режете, докато е топло, влакната му по-скоро ще се късат, вместо да се режат). Сервирайте като първо подложите в чинията от соса с парченцата зеленчуци, добавете отгоре 2-3 резена от тънко нарязаното на филийки месо и поставете до него един цял картоф (картофите са добили много тъмен с червеникав отенък цвят). Срежете на две целия картоф, за да се покаже свежо-жълтата му сърцевина.

Ами това е! Макар, че беше пълна импровизация, смея да твърдя, че стана доста вкусно. Дано ви хареса, ако решите да ми се доверите :)

Изображение
---------
(пропуснатата собствена снимка към рецептата ми за супа от коприва е тук)
• “On ne voit bien qu'avec le cœur. L'essentiel est invisible pour les yeux.” Antoine de Saint-Exupéry
Не хранете форумните тролове
Истината за Антималигноцит

Потребители благодарили на автора vessy72 за мнението (общо 2):
seliAntonia
Рейтинг: 8%
 
Аватар
vessy72
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 788
Снимки: 61
Статии: 2
Регистриран на: 30 Януари 2010, 01:53:44
Местоположение: Временно
Благодарил: 467 пъти
Благодарено: 329 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот ysmivka » 12 Април 2012, 18:23:21

Козунак със стафиди

http://www.kulinarno-joana.com/2010/04/ ... h-raisins/
Изображение

Потребители благодарили на автора ysmivka за мнението:
Antonia
Рейтинг: 4%
 
Аватар
ysmivka
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 1744
Снимки: 350
Регистриран на: 21 Октомври 2011, 09:15:33
Местоположение: 97204 Höchberg
Благодарил: 99 пъти
Благодарено: 354 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот ysmivka » 15 Април 2012, 14:57:49

Агнешко печено за Великден

http://gotvach.bg/n5-27380-%D0%90%D0%B3 ... 0%B5%D0%BD
Изображение
Аватар
ysmivka
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 1744
Снимки: 350
Регистриран на: 21 Октомври 2011, 09:15:33
Местоположение: 97204 Höchberg
Благодарил: 99 пъти
Благодарено: 354 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот vessy72 » 15 Април 2012, 21:50:36

Моето меню също беше пълнена агнешка плешка в гювеч. Подложих картофки и зелен лук. В плънката освен ориз, сложих гъби, маслини и пак зелен лук. Други подправки - черен пипер, червен пипер, джоджен и сол. Периодично обливах месото, докато се печеше със смес от разтопено масло, вода, червен пипер и сол. Пекох на 150ºС за около 5 часа. Резултатът беше това:

Изображение

Честит Великден! Бъдете здрави, радвайте се на светли дни заедно и на много споделена радост!
• “On ne voit bien qu'avec le cœur. L'essentiel est invisible pour les yeux.” Antoine de Saint-Exupéry
Не хранете форумните тролове
Истината за Антималигноцит

Потребители благодарили на автора vessy72 за мнението (общо 3):
seliMr.Bombasticestira
Рейтинг: 13%
 
Аватар
vessy72
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 788
Снимки: 61
Статии: 2
Регистриран на: 30 Януари 2010, 01:53:44
Местоположение: Временно
Благодарил: 467 пъти
Благодарено: 329 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот seli » 17 Април 2012, 17:27:38

vessy72 написа:Моето меню също беше пълнена агнешка плешка в гювеч. Подложих картофки и зелен лук. В плънката освен ориз, сложих гъби, маслини и пак зелен лук. Други подправки - черен пипер, червен пипер, джоджен и сол. Периодично обливах месото, докато се печеше със смес от разтопено масло, вода, червен пипер и сол. Пекох на 150ºС за около 5 часа. Резултатът беше това:

Изображение

Честит Великден! Бъдете здрави, радвайте се на светли дни заедно и на много споделена радост!


Веси, приемаш ли гости? =P~

Потребители благодарили на автора seli за мнението:
Mr.Bombastic
Рейтинг: 4%
 
Аватар
seli
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3158
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Февруари 2009, 23:21:09
Местоположение: Стокхолм - Истанбул - Бургас
Благодарил: 205 пъти
Благодарено: 246 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот vessy72 » 17 Април 2012, 20:36:06

Хе-хе-хе, seli, винаги!! Добре дошли сте :)
• “On ne voit bien qu'avec le cœur. L'essentiel est invisible pour les yeux.” Antoine de Saint-Exupéry
Не хранете форумните тролове
Истината за Антималигноцит
Аватар
vessy72
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 788
Снимки: 61
Статии: 2
Регистриран на: 30 Януари 2010, 01:53:44
Местоположение: Временно
Благодарил: 467 пъти
Благодарено: 329 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот Antonia » 17 Май 2012, 11:30:53

http://www.supichka.com/2011/11/blog-post_15.html
Гъби с ориз на фурна =P~
Аватар
Antonia
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 270
Регистриран на: 26 Август 2008, 00:00:00
Благодарил: 144 пъти
Благодарено: 32 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот ysmivka » 20 Май 2012, 15:26:42

Обикновени курАбийки (cookies) :thumbleft:
http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D ... 0%B8%D0%B8
Изображение
Аватар
ysmivka
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 1744
Снимки: 350
Регистриран на: 21 Октомври 2011, 09:15:33
Местоположение: 97204 Höchberg
Благодарил: 99 пъти
Благодарено: 354 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот ljuba » 21 Май 2012, 22:09:25

Да взема да се разпиша аз и в тази тема!Предлагам ви една рецептичка,която леля Ванче дала на леля Гинка,която от своя страна я направила,когато на гости и били чичо Спас и жена му-леля Теменужка и в крайна сметка майка ми я получила от леля Ина.Ква е връзката между всички тези хора и аз не мога да ви кажа,но рецептата е много лесна и гарантирам изключително вкусна.
Значи,взимате риба пангасиус-на всеки по парче,наръсвате я със сол и черно пиперче и я шибвате в тавичката.Взимате течна сметана и в подходяша купичка я изсипвате и смесвате с настърган пармезан.Сметаната трябва да е толкова,колкото да можете след това с нея да покриете рибката.Количеството на пармезана е по ваш вкус,аз лично предпочитам да е повечко и не го щадя.Тази смес я изсипвате върху рибата и муш във фурната на 200 градуса за около 30 минути или докато започне да ухае така,че да ви потекат лигите и хване златиста коричка тук таме пармезанчето.Изключвате фурната и наръсвате вкусотията с каперси и оставяте още 10 мин.,после вадите,сервирате и обирате овацийте!
Ако нямаш усмивка ще ти подаря моята

Потребители благодарили на автора ljuba за мнението (общо 3):
vessy72Mr.BombasticAntonia
Рейтинг: 13%
 
Аватар
ljuba
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 694
Регистриран на: 27 Септември 2005, 00:00:00
Местоположение: Hannover
Благодарил: 90 пъти
Благодарено: 168 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот Antonia » 21 Май 2012, 22:55:15

Може ли да добавя към горната вкусотия, салата "Четири Сирена" :)
Прикачени файлове

Потребители благодарили на автора Antonia за мнението:
ljuba
Рейтинг: 4%
 
Аватар
Antonia
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 270
Регистриран на: 26 Август 2008, 00:00:00
Благодарил: 144 пъти
Благодарено: 32 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот Antonia » 22 Май 2012, 14:24:25

Аватар
Antonia
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 270
Регистриран на: 26 Август 2008, 00:00:00
Благодарил: 144 пъти
Благодарено: 32 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот ljuba » 22 Май 2012, 23:05:48

Аз много си падам по сладичкото и всякакви десертчета,кремчета и тортички са добре дошли при мен.Ще се радвам да споделите вашите творения в тази насока,а аз пък ще споделя моите.Освен това обещавам да пусна и любимия сладкиш на Бомбастика,ама той е по връткав,не Бомбата,а десерта имам предвид :) така че него по нататък,а сега ще ви предложа един уникало лесен,малко шокuращ и много вкусен десертец!Да запрятаме ръкави и да започваме!
Взимате си една по дълбочка купа,в която да си разбъркате сместа и сипвате вътре 2 чаени чаши брашно,1 чаена чаша захар 1 бакпулвер,една ванилия,3 супени лъжици какао,внимавайте ако е силно какаото можe и 2.След това ливвате една чаша вода и една майонеза от 200 грама и разбърквате.Не се притеснявайте,точно майонеза е,не съм сбъркала :) .Сместа се разбърква много лесно и не става на бучки.Изсипвате в тавичка,намазана с олио и поръсенка с брашно и печете на 180 градуса 25 минути.Не го препичайте,десерта седи леко мек,но като боцнете с клечка,трябва да е суха,да няма тесто по нея.После можете да залеете с разтопен шоколад или със заквасена сметана с малко захар или просто да го наръсите с пудра захар.Както казва дъщеря ми-толкова е крехък,сочен и направо се топи в устата.Тук германките много припадат по него,ама аз още не съм им казала рецептата,за да не ги шокирам :)Да ви е сладко!
Ако нямаш усмивка ще ти подаря моята
Аватар
ljuba
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 694
Регистриран на: 27 Септември 2005, 00:00:00
Местоположение: Hannover
Благодарил: 90 пъти
Благодарено: 168 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот iniuta » 22 Май 2012, 23:22:18

ljuba написа:Аз много си падам по сладичкото и всякакви десертчета,кремчета и тортички са добре дошли при мен.


Ljuba, ей тези портокалови бисквитки с черен шоколад ги препоръчвам горещо.

Потребители благодарили на автора iniuta за мнението:
ljuba
Рейтинг: 4%
 
Аватар
iniuta
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1029
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Май 2009, 20:52:29
Благодарил: 173 пъти
Благодарено: 202 пъти

ПредишнаСледваща

Назад към Кулинария

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

  • Advertisement