• Advertisement

Рецепта на деня

Готини рецепти и съвети

Re: Рецепта на деня

Мнениеот ljuba » 22 Май 2012, 23:30:44

Потекоха ми лигите!Утре съм първа пред Ревето за шоколадовия чипс,другите неща си ги имам.Данке за хубавата рецептичка!
Ако нямаш усмивка ще ти подаря моята
Аватар
ljuba
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 694
Регистриран на: 27 Септември 2005, 00:00:00
Местоположение: Hannover
Благодарил: 90 пъти
Благодарено: 168 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот Antonia » 23 Май 2012, 20:58:52

http://biblioteka.biberonbg.com/index.php?section=6&page=35 :flower: Рецепта за сладък салам ;-)
Аватар
Antonia
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 270
Регистриран на: 26 Август 2008, 00:00:00
Благодарил: 144 пъти
Благодарено: 32 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот ljuba » 23 Май 2012, 21:43:19

Изображение

Това прекрасно на вид и вкус сладкишче го правих за един приятел за Димитровден.Рецептата е от "Вкусно с Йоли" и се казва ябълков сладкиш на рози или нещо подобно.Изключително вкусен е,но тези розички ми взеха здравето и препоръчвам ако нямате нерви просто да нарежете ябълките на полумесеци и да ги наредите отгоре.
Ако нямаш усмивка ще ти подаря моята

Потребители благодарили на автора ljuba за мнението (общо 2):
Mr.Bombasticvessy72
Рейтинг: 8%
 
Аватар
ljuba
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 694
Регистриран на: 27 Септември 2005, 00:00:00
Местоположение: Hannover
Благодарил: 90 пъти
Благодарено: 168 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот ljuba » 31 Май 2012, 20:05:33

Днес ще ви предложа една от любимите ми салатки от сурови тиквички.Рецептата е много простичка и се изяжда за отрицателно време,защото е ужасно вкусна.Взимате две тиквички,измивате ги отрязвате им двата края и с една белачка за картофи започвате да ги белите на тънки,но дълги ленти.Така процедирате с цялата тиквичка,а после и с другата.В купата,в която ще седи салатката разбърквате пасиран чесън,оцет или лимонов сок,копър,сол и мед.Всичко е на око,като опитате сместа трябва да ви харесва на вкус-хем да е леко сладичка,хем да има и сол и да има и лек кисел привкус.Накрая слагате и зехтинче към горнаtа смес,цопвате вътре лентичките от тиквички,разбърквате,покривате с фолио и бутате купата в хладилника поне за 1 час.После ви предупреждавам,че ще бъде ометена за 10 минути.Да ви е сладко :)
Ако нямаш усмивка ще ти подаря моята

Потребители благодарили на автора ljuba за мнението (общо 2):
vessy72estira
Рейтинг: 8%
 
Аватар
ljuba
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 694
Регистриран на: 27 Септември 2005, 00:00:00
Местоположение: Hannover
Благодарил: 90 пъти
Благодарено: 168 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот vessy72 » 3 Юни 2012, 22:16:40

Аз пък днес правих пълнен заек. Имах във фризера един заек към 1.7 кг. Подготвих го от вчера в хладилника за готвене и след прослушване на българските популярни готварски сайтове, реших да го направя ей тъй:

Тъй като нямаше дробчета в пликчето, реших да ги заменя с гъби и маслини за плънката. В нея сложих още ситно нарязан лук и морков (нарязани в блендера) и около 1 ½ кафена чаша ориз. А, сложих и 4-5 стръка ситно нарязан пресен чесън (стандартно първо задуших лука, моркова и чесъна в мазнина, после добавих ориза и накрая сложих гъбите и маслините). Моите подправки бяха - малко пресен джоджен и магданоз, черен и червен пипер и сол. В готварските сайтове препоръчват да се слага дафинов лист, но на мен тази подправка ми напомня на яхния, та затова я избегнах. Напълних с плънката заека, заших го и го поставих върху пресни цели картофки (дребнички), нарязан на шайби морков и останалите от плънката гъбки на по-едри парчета. Смесих една чаша бяло вино (в моя случай беше керацуда) добавих сол, чубрица и малко червен пипер. Добавих и разтопено масълце и полях цялата направия с течността. Пекох на 150º за около 4 ч. като поливах от време на време със смес от разтопено масълце, сол, червен пипер и вода. Гарнитурата е ясна - плънката и подложката. Зелената салата в добавка също е доста подходяща (а може би и горната салатка от сурови тиквички?). Пие бяло вино или бира :occasion5:

Ами това е. Ако ви хареса, приятен апетит :)

• “On ne voit bien qu'avec le cœur. L'essentiel est invisible pour les yeux.” Antoine de Saint-Exupéry
Не хранете форумните тролове
Истината за Антималигноцит

Потребители благодарили на автора vessy72 за мнението (общо 2):
ljubaMr.Bombastic
Рейтинг: 8%
 
Аватар
vessy72
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 788
Снимки: 61
Статии: 2
Регистриран на: 30 Януари 2010, 01:53:44
Местоположение: Временно
Благодарил: 467 пъти
Благодарено: 329 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот ljuba » 3 Юни 2012, 22:56:34

Днес направих кашкавалчето на Веси и стана страхотно,мога само да го препоръчам-много вкусно,бързо и лесно.Мерси Веси!
Ако нямаш усмивка ще ти подаря моята
Аватар
ljuba
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 694
Регистриран на: 27 Септември 2005, 00:00:00
Местоположение: Hannover
Благодарил: 90 пъти
Благодарено: 168 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот vessy72 » 4 Юни 2012, 21:42:00

Хе-хе, радвам се, че ти е харесало, Люба! Аз съм се засилила да пробвам ябълковото сладкишче, ама отсега си казвам, че няма да са ябълкови розички отгоре, ами баш ще са си ябълкови полумесеци ;)
• “On ne voit bien qu'avec le cœur. L'essentiel est invisible pour les yeux.” Antoine de Saint-Exupéry
Не хранете форумните тролове
Истината за Антималигноцит
Аватар
vessy72
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 788
Снимки: 61
Статии: 2
Регистриран на: 30 Януари 2010, 01:53:44
Местоположение: Временно
Благодарил: 467 пъти
Благодарено: 329 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот vessy72 » 14 Юни 2012, 17:50:38

Люба, държа да посветя отделен пост на великата салатка от сурови тиквички и да ти кажа едно голяяямо БЛАГОДАРЯ!
Първо я направих аз, споделих рецептата с родата по съпружеска линия. Салатката беше толкова одобрена, че на следващия ден получих запитване по скайп от роднини в Димитровград за рецептата (очевидно беше разказано за нея чак там :)). След като я направих първия ден, споделих рецептата и в офиса и след това съм забравила да питам дали някой от колегите я е опитал вече. До днес, когато: на една колежка телефонът звъни и чувам тя да казва на някого: "Ааа, за салатката ли? Татко ли ти каза? Ами всъщност е много лесна. Взимаш 2 тиквички, започваш да ги белиш и ..." :) :) :) Тук направо се оцъклих. Оказа се, че колежката я е правила, споделила с приятели, те с техни приятели и колеги и смея да твърдя, че твоята салата от сурови тиквички се превърна в истинска звезда и в момента е на турне из България (по моя информация вече е била в Димитровград, с. Ябълково, Карлово и няколко биса в София). Така че, мила Люба, благодаря за чудната рецепта! :thumbleft:

(а вие, драги съфорумци, ако не сте я опитали още - какво чакате??)
• “On ne voit bien qu'avec le cœur. L'essentiel est invisible pour les yeux.” Antoine de Saint-Exupéry
Не хранете форумните тролове
Истината за Антималигноцит

Потребители благодарили на автора vessy72 за мнението:
ljuba
Рейтинг: 4%
 
Аватар
vessy72
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 788
Снимки: 61
Статии: 2
Регистриран на: 30 Януари 2010, 01:53:44
Местоположение: Временно
Благодарил: 467 пъти
Благодарено: 329 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот ljuba » 14 Юни 2012, 18:25:16

Веси,направо ме размаза от кеф с този пост.Много се радвам,че салатката се е харесала на теб и на толкова много хора.Ние също сме и големи фенове и аз я правя доста често,особено за гости е много ефектно,защото винаги питат-а това какво е и аз гордо отговарям-салата от сурови тиквички,след което всички се оцъклят и в началото малко скептично подхождат,докато накрая се омете цялата и даже питат за още :mrgreen: !Честно казано и аз твоето кашкавалче го споделих тук с няколко приятелки :) .
Ако нямаш усмивка ще ти подаря моята

Потребители благодарили на автора ljuba за мнението:
vessy72
Рейтинг: 4%
 
Аватар
ljuba
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 694
Регистриран на: 27 Септември 2005, 00:00:00
Местоположение: Hannover
Благодарил: 90 пъти
Благодарено: 168 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот Mr.Bombastic » 14 Юни 2012, 21:56:05

Дами, очевидно е че готвите по-добре от мене. Та кога ще ме поканите на манджички?
Аватар
Mr.Bombastic
Администратор
Администратор
 
Мнения: 7046
Снимки: 250
Статии: 31
Регистриран на: 12 Февруари 2004, 01:00:00
Местоположение: Германия
Благодарил: 423 пъти
Благодарено: 298 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот vessy72 » 14 Юни 2012, 22:03:02

Само трябва да се уговорим, Мр. Бомбастик! Никакви грижи :)

А сега, като стана дума за тиквички, се сетих за една много лесна и вкусничка (поне според нашето семейство) рецепта за:

Лесни печени тиквички

Та, значи трябват ви около 7-10 тиквички (според броя на хората, които ще ги оползотворят и според съда за печене). Нарязвате ги на колелца (около 5-6 мм. дебели). Нареждате ги в тавичка ветрилообразно, т.е. леко да полегнат една над друга, както са нарязани. Поливате с олио на вкус (аз не обичам да са много мазни, но знайте, че колкото олио сложите, това ще е цялата ви мазнина). Печете в умерено силна фурна до зачервяване на тиквичките (става бавничко, явно заради водата в тиквичките, но поне не изисква човешка намеса). Когато вече са почти готови, разбийте 1-1 ½ кофичка кисело мляко, заедно със сол, копър и пасиран чесън. След като извадите готовите тиквички от фурната, залейте с млечната смес. Ами готови са! Не са особено естетични (признавам), но пък стават лесно и са супер вкусни (особено сосчето от мляко!) Могат да се сервират веднага, а може и да се охладят в хладилник и да се хапват изстудени. Много добре си подхождат с биричка :occasion5:
• “On ne voit bien qu'avec le cœur. L'essentiel est invisible pour les yeux.” Antoine de Saint-Exupéry
Не хранете форумните тролове
Истината за Антималигноцит
Аватар
vessy72
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 788
Снимки: 61
Статии: 2
Регистриран на: 30 Януари 2010, 01:53:44
Местоположение: Временно
Благодарил: 467 пъти
Благодарено: 329 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот ljuba » 14 Юни 2012, 22:46:59

Бомба,грях ти на душата,колко пъти те каних на гости,ама ти все ми бягаш по тъча.То вече станаха 100 години от как се видяхме за последно!Явно трябва да се съберем с Веси и да запретнем ръкави та белким дойдеш :)
Веси,тази рецепта и аз я правя и наистина е много вкусна!
Аз ще ви предложа пък един много лесен патладжан,който е и много вкусен.Аз обожавам патладжани,макар че не са ми препоръчителни за бъбреците,но да не се отплесвам в друга посока :)
Взимате толкова патладжанчета,колкото са хората,които ще ги ядат.Срязвате ги на половина по дължина и после всяка половина я срязвате пак по дължина по средата,но не до края,така че да не станат две отделни части,а като филиика с капаче.Утре ще гледам да пусна снимка за по нагледно.След това режете домати на филиики и слагате по една или две в прореза на патладжана,върху доматите слагате парче шунка или салам или бекон или каквото ви душа иска от семейство мръвки,но не и сурови пържоли моля ви и накрая върху месцето слагате плочка кашкавал.Това нещо го слагате в тавичка,сипвате малко водичка на дъното,поливате с малко олиице,поръсвате с вегета или нещо подобно и муш във фурната.След около 40 мин. е готово.Слагате в чинии и поливате с кисело мляко с копър,сол и чесън и си облизвате пръстите.Мъжът ми не ядеше патладжан до момента в който направих тази рецепта :mrgreen:
Ако нямаш усмивка ще ти подаря моята

Потребители благодарили на автора ljuba за мнението (общо 2):
vessy72Mr.Bombastic
Рейтинг: 8%
 
Аватар
ljuba
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 694
Регистриран на: 27 Септември 2005, 00:00:00
Местоположение: Hannover
Благодарил: 90 пъти
Благодарено: 168 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот vessy72 » 4 Юли 2012, 23:21:27

Хей, хей, какво стана с рецептите? Ами аз мисля да пусна една, пък дори и да сте я опитвали вече:

Кюфтенца от тиквички на фурна (+млечно-чеснов сос)

Трябват ни:

тиквички
сирене
яйце/а
галета
растителна мазнина
сол и подправки на вкус

След като сме настъргали тиквичките, ги оставяме да се отцедят за известно време. Лично аз прибягвам и до мъжка сила, за да бъдат насилствено поизстискани (доста вода се отделя от тях). Забърквам всички гореизброени съставки, включително и мазнината. Целта е получената смес да е с гъстотата на месна кайма. От готовата смес оформяме малки плоски кюфтенца, които нареждаме върху хартия за печене и мушваме във фурната.

Докато те се пекат, си правим сосче от цедено мляко, няколко лъжици майонеза, пресован чесън, копър и сол. Лъжичка-две горчица няма да му се отразят зле.

Кюфтенцата са готови, когато се зачервят добре. Няма как да не ги познаете. Те просто си изглеждат готови :)

Това е! Свършват много бързо, колкото и смес да сте забъркали ;)

• “On ne voit bien qu'avec le cœur. L'essentiel est invisible pour les yeux.” Antoine de Saint-Exupéry
Не хранете форумните тролове
Истината за Антималигноцит
Аватар
vessy72
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 788
Снимки: 61
Статии: 2
Регистриран на: 30 Януари 2010, 01:53:44
Местоположение: Временно
Благодарил: 467 пъти
Благодарено: 329 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот dentalargirova » 5 Август 2012, 12:27:19

estira написа:Хайде днес да ви наготвя аз! Рецептата е баварска, бърза, лесна, вкусна, мнооого калорична и ужасно любима.

Необходими продукти:
1 опаковка Schupfnudeln
1 опаковка брaтвурст или бекон на кубчета
1 малка опаковка кисело зеле
1 голяма глава лук
кубче зеленчуков бульон
сол и черен пипер
щипка мускат
oлио

Запържвамe в малко олио саламчетата, нарязани на колелца(бекона). Към тях добавямe лука, нарязан на ситно и задушавамe, докато стане златист. След това слагамe и киселото зеле. След около 3-4 мин. заливамe с бульончето, разтворено в чаша с вода, намалямe котлона, захлупвамe и оставамe всичко да се задуши за около 15 мин. Овкусяваме.

В друго тиганче изпържвамe Schupfnudel-ите с малко масло. Сервирамe заедно.

Вървят с вайсбиер, но и една чаша червенко Blanchet също пасва перфектно :)

http://imageshack.us/photo/my-images/856/1000048w.jpg/


Много е добра
[url=http://www.dentalargirova.com]Стоматолог Варна[/url]

Потребители благодарили на автора dentalargirova за мнението:
Antonia
Рейтинг: 4%
 
dentalargirova
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 5 Август 2012, 12:16:36
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 1 път

Re: Рецепта на деня

Мнениеот dimi4ka » 6 Август 2012, 08:23:12

Охлювчета с кайма
Ще ви предложа една много лесна и вкусна рецепта,която научих от една приятелка туркиня.Вземате пакет тънки кори.Отделно приготвяте плънка от запържена кайма,лук,малко гъбки,кашкавалче и подправки спред вкуса ви.Аз харесвам белия пипер и го ползвам с удоволствие.Може и вегетка или каквото на вас си ви харесва.Всеки лист разстилам на цяло.В единия край слагам от изпържената плънка и навивам като палачинка.Палачинката навивам като охлювче.Пържа ги на слаб огън,да не прегорят корите.Поднасят се топлис кисело мляко или шманд по една лъжица.Бързо,лесно и много вкусно.В Германия фини кори може да намерите в турските или арабски магазини.Виждала съм и в РЕВЕ.Да ви е сладко:)
Für die Welt bist du irgend jemand, für irgend jemand bist du die Welt!
Аватар
dimi4ka
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 188
Регистриран на: 17 Февруари 2009, 11:40:36
Местоположение: Вайлхайм
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 6 пъти

ПредишнаСледваща

Назад към Кулинария

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта

  • Advertisement