• Advertisement

Рецепта на деня

Готини рецепти и съвети

Re: Рецепта на деня

Мнениеот vessy72 » 11 Август 2012, 19:53:25

ljuba написа:Взимате толкова патладжанчета,колкото са хората,които ще ги ядат.Срязвате ги на половина по дължина и после всяка половина я срязвате пак по дължина по средата,но не до края,така че да не станат две отделни части,а като филиика с капаче.Утре ще гледам да пусна снимка за по нагледно.След това режете домати на филиики и слагате по една или две в прореза на патладжана,върху доматите слагате парче шунка или салам или бекон или каквото ви душа иска от семейство мръвки,но не и сурови пържоли моля ви и накрая върху месцето слагате плочка кашкавал.Това нещо го слагате в тавичка,сипвате малко водичка на дъното,поливате с малко олиице,поръсвате с вегета или нещо подобно и муш във фурната.След около 40 мин. е готово.Слагате в чинии и поливате с кисело мляко с копър,сол и чесън и си облизвате пръстите.Мъжът ми не ядеше патладжан до момента в който направих тази рецепта :mrgreen:

Любче, да си жива и здрава! Отдавна се каня да направя тия патладжанчета, но едва днес сколасах. Оцениха се и се ометоха ;)
• “On ne voit bien qu'avec le cœur. L'essentiel est invisible pour les yeux.” Antoine de Saint-Exupéry
Не хранете форумните тролове
Истината за Антималигноцит

Потребители благодарили на автора vessy72 за мнението (общо 2):
Antonialjuba
Рейтинг: 8%
 
Аватар
vessy72
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 788
Снимки: 61
Статии: 2
Регистриран на: 30 Януари 2010, 01:53:44
Местоположение: Временно
Благодарил: 467 пъти
Благодарено: 329 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот vessy72 » 22 Септември 2012, 18:02:08

vessy72 написа:Аз съм се засилила да пробвам ябълковото сладкишче, ама отсега си казвам, че няма да са ябълкови розички отгоре, ами баш ще са си ябълкови полумесеци ;)

Засилила, засилила, колко да съм се засилила?? От юни месец съм се засилила, пък едва миналата неделя го направих! И все пак си поиграх с розичките, но не съжалявам! Между другото, направих някои малки промени в оригиналната рецепта и ми се струват уместни (колкото и нескромно да ви звуча ;)), та затова ги споделям. Та замених бадемите със смлени орехи, портокаловите корички с лимонови и в кремчето добавих канела, която ми се струва много подходяща за вкуса на ябълките. Вместо с кайсиев конфитюр, глазирах розичките с вишнево сладко.

Et Voilà!



P.S. Ама къде зачезнахте всички? Ако сте в кухнята, споделете какво правите там.
• “On ne voit bien qu'avec le cœur. L'essentiel est invisible pour les yeux.” Antoine de Saint-Exupéry
Не хранете форумните тролове
Истината за Антималигноцит

Потребители благодарили на автора vessy72 за мнението (общо 3):
Antoniaaleksandrinkaljuba
Рейтинг: 13%
 
Аватар
vessy72
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 788
Снимки: 61
Статии: 2
Регистриран на: 30 Януари 2010, 01:53:44
Местоположение: Временно
Благодарил: 467 пъти
Благодарено: 329 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот iniuta » 30 Септември 2012, 10:59:35

Може ли някой по-опитен кулинар от мен да ми обясни как се обръща баница в/у чаши? Вади ли се от тавата или се обръща заедно с нея? Покрива ли се с кърпа? Колко време да я държа обърната?

Мерсаж предварително :)
Аватар
iniuta
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1030
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Май 2009, 20:52:29
Благодарил: 173 пъти
Благодарено: 202 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот ljuba » 30 Септември 2012, 13:12:57

По принцип може и да не е чаши,а купички,аз лично слагам по две купички от двете страни на тавата и обръщам върху тях.Вадиш тавата от фурната,аз леко я напръсквам баницата с вода и я обръщам на купичките и отгоре и мятам две кърпи.По принцип така не се сляга и остава по въздушна.Надявам се да съм обяснила добре и да ти е от помощ.
Ако нямаш усмивка ще ти подаря моята

Потребители благодарили на автора ljuba за мнението (общо 3):
vessy72estiraMr.Bombastic
Рейтинг: 13%
 
Аватар
ljuba
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 694
Регистриран на: 27 Септември 2005, 00:00:00
Местоположение: Hannover
Благодарил: 90 пъти
Благодарено: 168 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот iniuta » 30 Септември 2012, 13:22:36

Купички ми звучи по-безопасно от чаши :mrgreen:. Благодаря много, ljuba, ще се пробва.
Аватар
iniuta
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1030
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Май 2009, 20:52:29
Благодарил: 173 пъти
Благодарено: 202 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот ljuba » 16 Октомври 2012, 16:01:37

Искам да ви представя една рецепта,която много ме заплени като звучене,но все още не съм я правила.Сега в събота ще имаме гости и съм решила твърдо да я презентирам.Майка ми както винаги чела ,гледала,слушала и не знам още какво и ми сервира тази така страхотно звучаща рецептичка.Та да запрятаме ръкави и да почваме-взимаме си рибка пангасиус на всеки по парче,патладжан-разрязваме го на филии по дължина и на всяка рибка трябва да заделите по две филии.Посолявате патладжанчето и го оставяте да му избият навън всички вагърци дето викаше баба ми и да му излезе горчивия сок.След тази процедурка го измивате с водица,подсушавате като бебешко дъ и с малко олиице го запържвате от двете страни- колкото да добие друг цвят,не е нужно да го пържите до готовност.Нареждате в тавичка,която е с хартия за печене толкова патладжан,колкото са филетата риба,върху тях мятате рибката-леко опиперена и овкусена и върху рибката мажете синьо сирене каквото ви душа иска смесено с подправки пак каквито ви душа иска,аз лично ще заложа на дивисил,че много го обичам с рибите и морските дарове,а също и копър.След като сте намазали филенцата със сиренето слагате от горе върху всяка рибка пак филиика патладжан и муш във фурната на 180-200 градуса за 30 мин.Ами това е.След гостито ще напиша как се е получило,а ако някой вземе,че го направи преди това да свирка.
Ако нямаш усмивка ще ти подаря моята
Аватар
ljuba
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 694
Регистриран на: 27 Септември 2005, 00:00:00
Местоположение: Hannover
Благодарил: 90 пъти
Благодарено: 168 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот aleksandrinka » 4 Ноември 2012, 09:47:49

*Лютеница в хлебопекарна*
За всички, на които им липсва домашно- приготвената лютеница и имат хлебопекарна на разположение, ще споделя как за около час и половина- два да се сдобиете с домашно направена лютеничка. Някои от съставките може да махнете, или да добавите нещо по ваш вкус. И рецептата:
4- 5 големи чушки (червени, зелени- каквито искате)
1 патладжан (обелен, нарязан, посолен и отцеден, за да му се махне горчилката)
200- 250 гр. доматено пюре
1 голям морков
1 глава лук (ситно нарязан)
2- 3 скилидки чесън (тях ги настъргах на рендето)
100- 120 мл олио
сол, захар, кимион и малко черен пипер- всичко на око и на вкус.
подготовката:
чушките опечени и обелени, патладжана запечен по за около 10 минути и от 2-те страни, моркова се вари настърган в една купичка с вода в микровълновата за около 7- 8 минути и после се отцежда.
Всички неща се пасират (чушките и патладжана нарязани на парченца след печенето). Пасира се колкото искате да е едро или по- дребно смляна.
И накрая- сместа в хлебопекарната и програма за мармалад.
(Количеството е един компотен буркан.)
Прикачени файлове
Лютеница и хляб от хлебопекарната
"Мнението на хората зависи от времето, мястото и обстоятелствата." Франсоа Волтер

Потребители благодарили на автора aleksandrinka за мнението (общо 4):
drebosykMr.BombasticAntoniavessy72
Рейтинг: 17%
 
Аватар
aleksandrinka
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 231
Снимки: 0
Регистриран на: 20 Май 2011, 20:19:24
Местоположение: София
Благодарил: 82 пъти
Благодарено: 177 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот aleksandrinka » 5 Ноември 2012, 20:39:27

Тази вечер ще ви предложа идеалният десерт за посрещане на гости- оригинален, ефектен, прави се от предния ден и не на последно място- забърква се много лесно. Казва се Кодрит Кадир. Рецептата стъпка по стъпка е прикачена като снимка, като моето допълнение е повечето захар и в двете смеси (поне 50 гр още), тъй като обичам сладкото да е наистина сладко. Правила съм го много пъти и досега не ме е излагал :)
Прикачени файлове
"Мнението на хората зависи от времето, мястото и обстоятелствата." Франсоа Волтер

Потребители благодарили на автора aleksandrinka за мнението (общо 3):
Petya18209ljubadidona
Рейтинг: 13%
 
Аватар
aleksandrinka
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 231
Снимки: 0
Регистриран на: 20 Май 2011, 20:19:24
Местоположение: София
Благодарил: 82 пъти
Благодарено: 177 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот ysmivka » 6 Ноември 2012, 13:19:50


Каква е тази лютеница от турски магазини?

Поради проявения интерес рецепта за Ajvar:http://www.chefkoch.de/rezepte/107001044976192/Ajvar.html
Изображение
Аватар
ysmivka
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 1756
Снимки: 350
Регистриран на: 21 Октомври 2011, 09:15:33
Местоположение: 97204 Höchberg
Благодарил: 99 пъти
Благодарено: 357 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот aleksandrinka » 7 Ноември 2012, 17:47:11


Бързи пърленки на тиган
Брашно – 500 гр
Бакпулвер – 10 гр (1 пакетче)
Олио – 70- 80 мл
Вода – около 170- 180 мл топла
Сол – 1 с.л. (равна)
Захар – 1 ч.л.
Подправки- сол, чесън, магданоз

В купа се смесват брашното, солта, захарта и бакпулвера. Мазнината се долива и се бърка, докато се образуват трохи. Постепенно се долива топлата вода и се бърка до средно меко тесто, което не трябва да лепне. Омесеното тесто се оставя да почине за 15- 20 минути. Оформят се около 6- 7 питки, които се разточват в кръгла форма.

В загрят сух тиган се запържват за по 2- 3 мин. от всяка страна. Пърленките се намазват докато се пекат от втората страна.
Последна промяна aleksandrinka на 7 Ноември 2012, 20:01:43, променена общо 1 път
"Мнението на хората зависи от времето, мястото и обстоятелствата." Франсоа Волтер

Потребители благодарили на автора aleksandrinka за мнението (общо 4):
vessy72estiraljubadidona
Рейтинг: 17%
 
Аватар
aleksandrinka
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 231
Снимки: 0
Регистриран на: 20 Май 2011, 20:19:24
Местоположение: София
Благодарил: 82 пъти
Благодарено: 177 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот didona » 7 Ноември 2012, 19:46:22

aleksandrinka написа:
parlenki.jpg

Бързи пърленки на тиган
Брашно – 500 гр
Бакпулвер – 10 гр (1 пакетче)
Олио – 70- 80 мл
Вода – около 170- 180 мл топла
Сол – 1 с.л. (равна)
Захар – 1 ч.л.
Подправки- сол, чесън, магданоз

В купа се смесват брашното, солта, захарта и бакпулвера.Мазнината се долива и се бърка, докато се образуват трохи. Постепенно се долива топлата вода и се бърка до средно меко тесто, което не трябва да лепне. Омесеното тесто се оставя да почине за 15- 20 минути. Оформят се около 6- 7 питки, които се разточват в кръгла форма.

В загрят сух тиган се запържват за по 2- 3 мин. от всяка страна. Пърленките се намазват докато се пекат от втората страна.



Намазват се с подправките и мазнина ли? Само от едната страна?
Аватар
didona
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 106
Регистриран на: 12 Август 2008, 00:00:00
Благодарил: 49 пъти
Благодарено: 16 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот aleksandrinka » 7 Ноември 2012, 20:00:51

Намазвам ги само от едната страна- докато са в тигана още с олио (зехтин), чесънче и магданоз- предварително забъркани. Ако някой не обича чесън, може да се намажат с мазнина и да се поръсят с шарена сол, червен пипер, кашкавал...
Последна промяна aleksandrinka на 8 Ноември 2012, 07:18:45, променена общо 1 път
"Мнението на хората зависи от времето, мястото и обстоятелствата." Франсоа Волтер
Аватар
aleksandrinka
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 231
Снимки: 0
Регистриран на: 20 Май 2011, 20:19:24
Местоположение: София
Благодарил: 82 пъти
Благодарено: 177 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот aleksandrinka » 7 Ноември 2012, 22:41:29

popwill написа:Кажете една две за rote Beete?

Утре ако искаш :) . Защото идеята е рецептата да е на деня- т.е. един ден = една рецепта.
"Мнението на хората зависи от времето, мястото и обстоятелствата." Франсоа Волтер
Аватар
aleksandrinka
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 231
Снимки: 0
Регистриран на: 20 Май 2011, 20:19:24
Местоположение: София
Благодарил: 82 пъти
Благодарено: 177 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот aleksandrinka » 8 Ноември 2012, 10:29:49

popwill, слагай ракийката. Ето една много подходяща салата с червено цвекло. (Дано си доволен от тази рецепта :) )

* Полезна салата *
3- 4 моркова
1 голяма глава червено цвекло
1 краставица (вар.1)
сол, зехтин, оцет (лимонов сок)
или
3- 4 моркова
1 голяма глава червено цвекло
накълцано на по- дребно зеле (вар. 2)
сол, зехтин, оцет (лимонов сок)


"Мнението на хората зависи от времето, мястото и обстоятелствата." Франсоа Волтер

Потребители благодарили на автора aleksandrinka за мнението (общо 4):
Antoniavessy72velingraddidona
Рейтинг: 17%
 
Аватар
aleksandrinka
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 231
Снимки: 0
Регистриран на: 20 Май 2011, 20:19:24
Местоположение: София
Благодарил: 82 пъти
Благодарено: 177 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот aleksandrinka » 8 Ноември 2012, 17:51:55

popwill написа:Не е зле, ама тая е българска, подобна на червено зеле, репичка и моркови, дай нещо по-изчанчено, европейско му;)

:) Ами аз живея в България. Като се изнеса някой ден и науча някоя местна кухня... тогава.
До тогава ще си пия ракийката с тази салата :)
"Мнението на хората зависи от времето, мястото и обстоятелствата." Франсоа Волтер
Аватар
aleksandrinka
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 231
Снимки: 0
Регистриран на: 20 Май 2011, 20:19:24
Местоположение: София
Благодарил: 82 пъти
Благодарено: 177 пъти

ПредишнаСледваща

Назад към Кулинария

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement