• Advertisement

Рецепта на деня

Готини рецепти и съвети

Re: Рецепта на деня

Мнениеот ysmivka » 8 Ноември 2012, 20:57:58

popwill написа:дай нещо по-изчанчено, европейско му;)

Доколко е европейско му или изчанчено не зная но е вкусно и полезно.

300 гр. червено цвекло
400мл. кокосово мляко или течна сметана ( без захар, Schlagsahne 2 броя) + 400/500 мл. вода
1 средно голямо лукче
1 , ½ грудка целина
1 картоф за консистенция
масло, олио кой както обича, супена лъжица, две
сол + щтипка захар
черен пипер или къри на вкус
2/3 стръкчета мента
Всички продукти се варят около 30 мин. След което се пасират. Листенцата мента идват след пасирането, може да се добави и малко олио от тиквени семки за аромат или друго по желание.
Разчита се на фантазията на готвещият и готовността на околните да дегустират, шегувам се много е вкусно.
Ако замените червеното цвекло с тиква Хокайдо, ще получите много вкусна супа от тиква.
Изображение

Потребители благодарили на автора ysmivka за мнението:
aleksandrinka
Рейтинг: 4%
 
Аватар
ysmivka
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 1744
Снимки: 350
Регистриран на: 21 Октомври 2011, 09:15:33
Местоположение: 97204 Höchberg
Благодарил: 99 пъти
Благодарено: 354 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот aleksandrinka » 15 Ноември 2012, 20:28:53

Да ви предложа нещо интересно, което преди малко съвсем набързо успях да приготвя. Става мнооого вкусно.
*Разложка шупла*
2 яйца
5 с.л. олио
щипка сол
1 ч.ч. кисело мляко + 1/2 ч.л. сода бикарбонат
100 мл вода
15 с.л брашно
150гр. сирене
Получава се смес, малко по- гъста от тази за палачинки. Изсипва се в широка намаслена тава и отгоре се поръсва със сиренето. Пече се около 20 мин., вади се и се намазва с масло и се слага още за 5-7 мин. да се допече.
Последна промяна aleksandrinka на 16 Ноември 2012, 06:50:59, променена общо 1 път
"Мнението на хората зависи от времето, мястото и обстоятелствата." Франсоа Волтер

Потребители благодарили на автора aleksandrinka за мнението:
vessy72
Рейтинг: 4%
 
Аватар
aleksandrinka
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 231
Снимки: 0
Регистриран на: 20 Май 2011, 20:19:24
Местоположение: София
Благодарил: 82 пъти
Благодарено: 177 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот jamiemirror » 15 Ноември 2012, 22:09:57

aleksandrinka написа:popwill, слагай ракийката. Ето една много подходяща салата с червено цвекло. (Дано си доволен от тази рецепта :) )

* Полезна салата *
3- 4 моркова
1 голяма глава червено цвекло
1 краставица (вар.1)
сол, зехтин, оцет (лимонов сок)
или
3- 4 моркова
1 голяма глава червено цвекло
накълцано на по- дребно зеле (вар. 2)
сол, зехтин, оцет (лимонов сок)

RB2.jpg

RB1.jpg



Цвеклото се съчетава идеално с .... ябълки. В салатата.
jamiemirror
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 150
Регистриран на: 9 Септември 2012, 21:56:45
Местоположение: Osnabrueck
Благодарил: 5 пъти
Благодарено: 29 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот aleksandrinka » 18 Ноември 2012, 09:41:57

Кой каза, че без сметана не е вкусно? :)
Днешното ми предложение е вкусно, бързо и със сметана:

*Пиле жулиен*

500- 600 гр. пилешко филе
1 оп. (250 гр.) гъби
1 глава лук
200 гр. кис. краставички
200 гр. (малка кутийка) сметана за готвене
5- 6 триъгълничета топено сирене
щипка- две черен пипер
зехтин (олио)
сол на вкус
*********
Пилешкото се нарязва на тънки и дълги лентички (жулиени) и заедно с гъбите и лука (пак нарязани на жулиени) + малко водичка (1/3 чаша) се задушават със зехтин (или олио) за около 20 мин. Сметаната (затоплена) се излива отгоре, разбърква се добре и след 5 мин се добавят киселите краставички, черния пипер и солта. Задушават се. След като сметаната заври се добавя нарязаното на парченца топено сирене. Стои на котлона така 5-7 мин, разбърква се добре.
Сервира се топло.
"Мнението на хората зависи от времето, мястото и обстоятелствата." Франсоа Волтер

Потребители благодарили на автора aleksandrinka за мнението (общо 2):
vessy72didona
Рейтинг: 8%
 
Аватар
aleksandrinka
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 231
Снимки: 0
Регистриран на: 20 Май 2011, 20:19:24
Местоположение: София
Благодарил: 82 пъти
Благодарено: 177 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот vessy72 » 18 Ноември 2012, 11:45:49

Страхотна идея!! Тъкмо се чудех как да приготвя едни пилешки гърди! Пък имам и гъбки и сметана, е топеното ми сирене не е тригълничета, а на "саламче", но едва ли има голямо значение за целта :) Направо ми измисли менюто, Алекс :thumbleft:
• “On ne voit bien qu'avec le cœur. L'essentiel est invisible pour les yeux.” Antoine de Saint-Exupéry
Не хранете форумните тролове
Истината за Антималигноцит

Потребители благодарили на автора vessy72 за мнението:
aleksandrinka
Рейтинг: 4%
 
Аватар
vessy72
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 788
Снимки: 61
Статии: 2
Регистриран на: 30 Януари 2010, 01:53:44
Местоположение: Временно
Благодарил: 467 пъти
Благодарено: 329 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот Sinn » 20 Ноември 2012, 15:24:03

Ще ме извините, че няма да има снимков материал, но, докато се стигне до снимки, всичко беше ометено :mrgreen:

Кюфтенца по чирпански

Необходими продукти:
500 гр. кайма
1 шепа ориз
сол
черен пипер
босилек/ вместо него може и чубрица/

1 голяма глава лук
моркови
чушка / може и люта, тъкмо ще станат по- пикантни/

4 до 5 средно големи картофа, обелени и нарязани като за яхния
3 дафинови листа
доматено пюре, консерва или пресни домати, настъргани- каквото Ви е налично- дозата е на вкус- аз слагам 1 чаена чаша / голямшка/
4 с.л. брашно- с малко връхче в лъжицата

магданоз за крайно гарниране на яхнията

Начин на приготовление
Съставките посочени към каймата се разбъркват добре с нея. От така полученото се оформят малки кюфтенца- размера е по Ваш вкус :)

След това лука, моркова или морковите, чушката / чушките- всичко е индивидуално, аз съм скарана с бетер точните дози до милиграм :)/ се запържват в олио, в тенджера. Като добият приятен загар, се прибавя вода- около 1.5 л някъде. Като заври, в нея се пускат кюфтенцата. Варите, докато се свари ориза в тях. След което добавяте картофите, дафиновите листа, доматите. Опитвате как е на сол, при нужда добавяте още. Варите, докато станат готови картофите.
Да отбележа за начинаещите готвачи, че след прибавянето на кюфтенцата до края на приготовлението, се вари на слаб огън. Най- хубавите яхнии стават на слаб огън :thumbleft: .

След като и картофите са готови, разбърквате добре, до хомогенна смес, без никакви бучици, брашното с малко вода и добавяте с бъркане към яхнията. Оставяте така да заври с брашното и отмествате.

Поръсвате обилно или на вкус с магданоз, опитвате пак за соленост, при нужда добавяте сол / умната с нея, за да не пресолите/ и поднасяте. Отлично към това ястие върви червено вино- ако заложите на Менада, няма да сбъркате, за любителите на по- тръпчивият вкус- Каберне Совинъон.

Бон апети!
Мога да отговарям само за това, което съм казала/ написала, не за това, как някой го е разбрал ...

Потребители благодарили на автора Sinn за мнението (общо 2):
vessy72aleksandrinka
Рейтинг: 8%
 
Аватар
Sinn
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 61
Регистриран на: 13 Ноември 2012, 14:02:13
Благодарил: 10 пъти
Благодарено: 29 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот aleksandrinka » 24 Ноември 2012, 20:08:21

Понеже в момента са пости и ще ви предложа един постен и много лесен десерт- Тиква с ориз на фурна. Това, което ви е необходимо:
500 гр тиква
300 гр ориз
1 ч.ч. захар
олио
1 ванилия
канела
вода
*****
Тиквата се нарязва на кубчета и се задушава с малко вода и олио. Захарта с ванилията се разваряват с вода. Всичко се слага в тава, долива се вода и се пече до готовност. Като се извади се поръсва с канела.



Help for Viktor !!!
"Мнението на хората зависи от времето, мястото и обстоятелствата." Франсоа Волтер
Аватар
aleksandrinka
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 231
Снимки: 0
Регистриран на: 20 Май 2011, 20:19:24
Местоположение: София
Благодарил: 82 пъти
Благодарено: 177 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот aleksandrinka » 8 Декември 2012, 19:49:43

Шарена постна питка в 3 цвята
800 гр. брашно
1 пак. мая
350- 400 мл вода
5 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. къри
1 ч.л. чубрица + малко босилек
2 с.л. маргарин (олио)
сусам или маково семе

* Маята се слага да шупне със захарта, заедно с около 400-те мл хладка вода и няколко с.л. брашно за около 15 мин;
* Замесва се меко еластично тесто (брашното+ солта+ разтворената мая), като накрая се добавя и олиото;
* Тестото се оставя загънато с кърпа да втаса около 45 мин (или докато удвои обема си);
* Премесва се леко и се разделя на три равни части;
* В едната се добавя червения пипер, в другата- кърито, а в третата- чубрицата с босилека;
* Всяка топка тесто се разточва и се редят една върху друга, като между тях се намазва с маргарина;
* Навива се на руло. След това се слага се като венец в тава за печене и се нарязва с остър нож на парченца или рулото се разрязва на парчета и така се подреждат в тавата;
* Ръси се със сусам/маково семе;
* Оставя се още около 40- 50 мин да втаса и се пече на средна фурна, на 190 градуса, до готовност (около 40- 45 мин);
* След като се извади, се намазва с маргарин и се покрива с кърпа.
Последна промяна aleksandrinka на 9 Декември 2012, 11:15:15, променена общо 2 пъти
"Мнението на хората зависи от времето, мястото и обстоятелствата." Франсоа Волтер

Потребители благодарили на автора aleksandrinka за мнението (общо 2):
ge-to-maFrauV
Рейтинг: 8%
 
Аватар
aleksandrinka
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 231
Снимки: 0
Регистриран на: 20 Май 2011, 20:19:24
Местоположение: София
Благодарил: 82 пъти
Благодарено: 177 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот FrauV » 9 Декември 2012, 04:08:52

Аз се бях позагубила(не че съм Ви липсвала ама нейсе :mrgreen: ),но не съм спирала да ви чета....
александринка караш ме често често да преглъщам и възбуждаш апетита ми, дано напълнея че съвсем измършавях!Продължавай в същя дух!3 пъти :thumbleft:

Потребители благодарили на автора FrauV за мнението:
aleksandrinka
Рейтинг: 4%
 
FrauV
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 221
Регистриран на: 28 Октомври 2009, 20:39:36
Местоположение: RHEINLAND-PFALZ
Благодарил: 89 пъти
Благодарено: 55 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот aleksandrinka » 9 Декември 2012, 10:26:10

FrauV написа:Аз се бях позагубила(не че съм Ви липсвала ама нейсе :mrgreen: ),но не съм спирала да ви чета....
александринка караш ме често често да преглъщам и възбуждаш апетита ми, дано напълнея че съвсем измършавях!Продължавай в същя дух!3 пъти :thumbleft:

Ако трябва, ще пращам по DHL- щом е за добра кауза :)
"Мнението на хората зависи от времето, мястото и обстоятелствата." Франсоа Волтер

Потребители благодарили на автора aleksandrinka за мнението:
FrauV
Рейтинг: 4%
 
Аватар
aleksandrinka
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 231
Снимки: 0
Регистриран на: 20 Май 2011, 20:19:24
Местоположение: София
Благодарил: 82 пъти
Благодарено: 177 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот aleksandrinka » 25 Декември 2012, 21:32:10

Моята първа КАПАМА


Звучи трудно, всъщност е само дълго като времетраене :)
Вариациите са много- единствените "твърди" съставки са киселото зеле, ориза и месото. Моята 1-ва капама се състоя от следното:
ред накълцано кисело зеле, ред ориз, ред бекон
ред кисело зеле, ред ориз, свинско месо, задушено предварително с лук (около 700 гр.)
ред кисело зеле, ред нарязан суджук (1 бр)
ред кисело зеле, ред ориз, нарязан на шайби морков,
ред кисело зеле, ред пилешко месо, задушено предварително с лук (около 500 гр.), върху него още бекон
2-3 листа от киселото зеле най- отгоре.
Гювеча се намазва с олио преди да се сложат нещата. Помежду се слагат подправки (на око)- червен пипер, чубрица, дафинов лист, черен пипер на зърна. Слага се сока от киселото зеле, чаша бяло вино, олио, сока от месата (когато се задушават) и ако е необходимо се долива вода.
Гювеча се слага във фурната докато е студена и загрява с нея- първоначално до 200 градуса (докато изключи фурната) и после се оставя на 150-160 градуса да къкри поне 3- 3,5 часа.
Да ви е вкусно!
"Мнението на хората зависи от времето, мястото и обстоятелствата." Франсоа Волтер
Аватар
aleksandrinka
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 231
Снимки: 0
Регистриран на: 20 Май 2011, 20:19:24
Местоположение: София
Благодарил: 82 пъти
Благодарено: 177 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот aleksandrinka » 29 Декември 2012, 21:34:49

Обичате ли сладичко?
Рецептата днес е за една много разпространена (оказа се) торта- френска селска торта. Ако я правите с готови медени блатове- отнема между 15 и 25 минути. Обаче ако сами печете блатовете- доста повече. Моята е с готови блатове и само ще нощува в хладилника с предварителната подготовка от 20-тина минути. За тези,които искат сами да направят медните блатове, ето няколко сайта с рецептата: тук, тук или пък тук.
Невероятният крем се прави от:
200 гр. пудра захар
250 гр. масло
2 ванилии
1 кофичка (400 гр) заквасена сметана
1 кофичка (400 гр) кисело мляко
Забърква се по реда на изброяване на съставките (1-во захарта с маслото и ванилиите, после се добавят заквасената сметана и киселото мляко).
След направата на крема- мажете обилно всяка кора с крем и накрая се засипва цялата торта с 200 гр. смлени орехи (може бадеми или лешници). Аз поръсих и с малко настърган млечен шоколад.
След нощувката в хладилника (поне 12 часа) става невероятен десерт.
Да ви е сладко!


*тези медени блатове ги има в магазини Берёзка
"Мнението на хората зависи от времето, мястото и обстоятелствата." Франсоа Волтер

Потребители благодарили на автора aleksandrinka за мнението (общо 3):
Antonialjubavessy72
Рейтинг: 13%
 
Аватар
aleksandrinka
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 231
Снимки: 0
Регистриран на: 20 Май 2011, 20:19:24
Местоположение: София
Благодарил: 82 пъти
Благодарено: 177 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот aleksandrinka » 27 Февруари 2013, 21:32:27

И пак е време за сладичко. Днес от мен: ЕКЛЕРИ
Правят се от парено тесто, което никак не е трудно за изпълнение. Необходимите продукти за него са:
1 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. брашно
щипка сол
щипка захар
4 бр. яйца
Приготовление: слага се на котлона водата да заври, добавят се олиото, щипките сол и захар и след като заври и с олиото, се добавя брашното, като непрекъснато се бърка и така за няколко минутки на котлона (докато започне да се отлепя лесно от стените на съда). Оставя се да изстине и се добавят яйцата едно по едно- като непрекъснато се бърка с миксер (с бъркалките за тесто; хубаво е също съда да е по- дълбок). С шприц или просто с лъжичка се оформят еклерчетата и се пекат в силно загрята на 200 градуса фурна до златисто (около 20 мин). Оставят се във фурната за 3- 4 минутки на открехната врата, за да не спаднат ако се извадят веднага.
Крема, с който се пълнят е ванилов Крем Оле на Др. Йоткер без варене. 2 пакетчета с 800 мл. прясно мляко.
Може да се глазират с шоколад или пудра захар.
*Еклерите могат да се напълнят и гарнират със солен пълнеж (крема сирене, пикантен пълнеж с майонеза и сирене и т.н.) и стават чудесно предястие.



***излизат малко над 50 еклерчета с тази доза тесто, с малка лъжичка
Последна промяна aleksandrinka на 28 Февруари 2013, 00:46:05, променена общо 1 път
"Мнението на хората зависи от времето, мястото и обстоятелствата." Франсоа Волтер

Потребители благодарили на автора aleksandrinka за мнението (общо 3):
Радостvessy72estira
Рейтинг: 13%
 
Аватар
aleksandrinka
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 231
Снимки: 0
Регистриран на: 20 Май 2011, 20:19:24
Местоположение: София
Благодарил: 82 пъти
Благодарено: 177 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот vessy72 » 28 Февруари 2013, 00:26:38

aleksandrinka написа:И пак е време за сладичко. Днес от мен: ЕКЛЕРИ

Лошо! Много лошо!!! Свършват за не повече от 10 мин. ;-)
• “On ne voit bien qu'avec le cœur. L'essentiel est invisible pour les yeux.” Antoine de Saint-Exupéry
Не хранете форумните тролове
Истината за Антималигноцит

Потребители благодарили на автора vessy72 за мнението:
aleksandrinka
Рейтинг: 4%
 
Аватар
vessy72
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 788
Снимки: 61
Статии: 2
Регистриран на: 30 Януари 2010, 01:53:44
Местоположение: Временно
Благодарил: 467 пъти
Благодарено: 329 пъти

Re: Рецепта на деня

Мнениеот aleksandrinka » 9 Март 2013, 21:44:20

*Маслени бисквитки*

125 гр масло (1 пак.) на стайна Т
150 гр пудра захар
1 яйце (също на стайна Т)
3-4 с.л. олио
350- 400гр брашно
1 ванилия
Слагат се в изброения ред. Маслото хубаво се разбива с пудрата захар, добавя се яйцето, олиото и брашното, размесено с ванилията. Получава се меко маслено тесто. Оставя се в хладилника за 20- 30 мин, после се изважда за още толкова. Разточва се, нарязва се с формички и се пече върху хартия за около 8- 10 минутки на 200 градуса.
Лесно и много вкусно.

"Мнението на хората зависи от времето, мястото и обстоятелствата." Франсоа Волтер

Потребители благодарили на автора aleksandrinka за мнението:
Antonia
Рейтинг: 4%
 
Аватар
aleksandrinka
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 231
Снимки: 0
Регистриран на: 20 Май 2011, 20:19:24
Местоположение: София
Благодарил: 82 пъти
Благодарено: 177 пъти

ПредишнаСледваща

Назад към Кулинария

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта

  • Advertisement