Страница 1 от 7

Рецепта на деня

МнениеПубликувано на: 2 Януари 2012, 19:37:24
от Mr.Bombastic
Много обичам да готвя и понякога ми идват хубави идеа, но понякога тотално запецвам. Затова предлагам всеки ден да пускаме по една рецепта за вечерта. Нека обаче наистина след първата публикация за даден ден да не пускаме други, а просто да си я запазим за следващия ден. Мисля си, че една връзка с хубава снимка ще е достатъчна. Естествено най-търпеливите или ентусиазирани кулинари могат да пускат цели рецепти.

Та какво предлагате да сготвим утре?

Най ще е готино ако пуснете и доказателства след това (снимки :thumbleft: )

Re: Рецепта на деня

МнениеПубликувано на: 3 Януари 2012, 19:22:21
от estira
Хайде днес да ви наготвя аз! Рецептата е баварска, бърза, лесна, вкусна, мнооого калорична и ужасно любима.

Необходими продукти:
1 опаковка Schupfnudeln
1 опаковка брaтвурст или бекон на кубчета
1 малка опаковка кисело зеле
1 голяма глава лук
кубче зеленчуков бульон
сол и черен пипер
щипка мускат
oлио

Запържвамe в малко олио саламчетата, нарязани на колелца(бекона). Към тях добавямe лука, нарязан на ситно и задушавамe, докато стане златист. След това слагамe и киселото зеле. След около 3-4 мин. заливамe с бульончето, разтворено в чаша с вода, намалямe котлона, захлупвамe и оставамe всичко да се задуши за около 15 мин. Овкусяваме.

В друго тиганче изпържвамe Schupfnudel-ите с малко масло. Сервирамe заедно.

Вървят с вайсбиер, но и една чаша червенко Blanchet също пасва перфектно :)

http://imageshack.us/photo/my-images/856/1000048w.jpg/

Re: Рецепта на деня

МнениеПубликувано на: 14 Януари 2012, 18:45:50
от Mr.Bombastic
След предложението на Естира е трудно да си оригинален, но ето го моето предложение за деня.

Спирели със сметанов сос и шунчица, кашкавалче и доматки

- 250 гр Спирели
- 350 мл Гратин Сос (Gratin Sauce) на Томми (Tommy)
- 100 гр шунка за готвене
- 2 малки домата
- 100 гр кашкавал

Варите спирелите, после ги изцеждате и мятате в една тавичка. Нарязвате шунчицата, доматките и омесвате хубаво със спирелите. Изливате соса равномерно и настъргвате кашкавала отгоре. Мятате във фурната и печете докато хване леко отенък (то това си е до вкус). Обикновено 25 мин на 200 градуса отгоре и отдолу стига.

Воала!

Започвам :)

Изображение

Re: Рецепта на деня

МнениеПубликувано на: 15 Януари 2012, 15:20:40
от vessy72
Страхотна тема! Много обичам различни идеи за вкуснотийки :)

Моето предложение е рибна вечеря (кръстила съм си я гръцка вечеря), при това сравнително бърза:

Предястие: скариди на тиган
Ястие: ципура на фурна

Предястието:
Скаридите престояват около час в марината от бяло вино, чесън, малко лимонов сок, черен пипер, дафинов лист и бахар. След това, отстранявам дафиновия лист и бахара и ги задушавам в тиган за 10-15 мин. в същата марината.

Изображение

Основното ястие:
Смесвам зехтин, сол и малко лимонов сок (преобладава зехтина) и тази течност се нанася отвътре и отвън на рибките. Оставям ги да постоят така около 40 мин., после точно преди да ги мушна във фурната ги намазвам още веднъж със същата течност.

Изображение

И после - във фурната да хванат здравословен тен ;))

Изображение

Гръцката рецина е много подходяща, но и всяко друго бяло вино е добре дошло!

Bon appétit!

Re: Рецепта на деня

МнениеПубликувано на: 11 Февруари 2012, 10:59:20
от ysmivka
Торта Шварцвалд, една от любимите ми. Ще имам гости,( бели хора по рождение :) ), дали ще я забъркам не зная, но ще си направя удоволствието да я споделя с вас :)



За блатовете:
110 г краве масло
200г захар
2 яйца
200г брашно за кекс (с набухвател)
15 г бакпулвер
1/2 ч.л. сода
50г какао
200 мл кисело мляко + прясно мляко

За крема:
500 г сметана за разбиване ( ако използвате готварска добавете пудра захар)
1 буркан коктейлни череши (около 500 мл)
100 г черен шоколад за гарниране

За блатовете разбиваме мекото масло със захарта до получаване на крем. Прибавяме яйцата едно по едно, бакпулвера, какаото и содата. Редуваме брашното със сместа от двете млека и бъркаме до получаване на кексово тесто. Нагряваме фурната на 180С и печем за около 50-60 мин. Охлаждаме и разрязваме готовия блат на три части.
Отделно разбиваме сметаната, отделяме една купичка за украса и слагаме в хладилник. Към останалата сметана добавяме 2 ч.ч отцедени от сока череши. Разбъркваме и оставяме за час в хладилника да поеме сметаната аромата на черешите.
Всеки блат напояваме с малко сок от черешите и слагаме от сметаната. Последния блат намазваме с чистата сметана и украсяваме със щприц, няколко цели черешки и настърган шоколад. Острани също украсяваме с настърган шоколад. Оставяме в хладилника за една нощ за да си поеме ароматите.

Re: Рецепта на деня

МнениеПубликувано на: 12 Февруари 2012, 23:10:47
от vessy72
@ysmivka, супер торта! За жалост, мисля че не бих се справила с нея - струва ми се висш пилотаж :oops:

Днес попаднах на една рецепта и вече направих супер лесна и бърза вечеря!

Кашкавал на фурна

За целта ни трябват:
500 гр. кашкавал (вие в немско му мислете с какво налично сирене да го заместите ;));
40 гр. масло (може и без него, сиренето е достатъчно богато на мазнини);
5 яйца;
2 ч.ч. прясно мляко;
5 с.л. пресято брашно;
1/2 бакпулвер.

Кашкавалът се стърже на едро. Разбиват се яйцата, заедно с пресятото брашно, прясното мляко и накрая бакпулвера. Ако прибягвате като мен до помощта на пасатора за гладкото разбиване на яйцата, брашното и млякото, разбийте сместта преди да сложите бакпулвера. След като имате вече гладка смес, добавете бакпулвера и бъркайте оттук нататък с дървена бъркалка (за да избегнете окисляване на сместта). Смесете настъргания кашкавал с гладко разбитата смес, добавете сол, черен и червен пипер на вкус, разбъркайте добре и поставете в предварително нагрята на 200 градуса фурна.

Печете до готовност (получава се една приятна червеникава коричка).

Украсявате по вкус. Резенчета домат, поръсени с босилек ми се сториха доста уместни ;)

Et voilà!

Изображение

(не е най-изисканото ястие, но пък е доста бързо и вкусно ;))

Re: Рецепта на деня

МнениеПубликувано на: 13 Февруари 2012, 12:24:11
от ysmivka
vessy72 написа:За жалост, мисля че не бих се справила с нея - струва ми се висш пилотаж


Съдбата обичала смелите, включвай на автопилот и действай!

Re: Рецепта на деня

МнениеПубликувано на: 19 Март 2012, 13:39:40
от Mr.Bombastic
При това хубаво време, може би е време за нещо пролетно. Дами, господа, предложения?

Re: Рецепта на деня

МнениеПубликувано на: 19 Март 2012, 21:42:22
от vessy72
Най-после пролетта!!! Веднага се отзовавам за:

Пролетна супа от коприва:

Необходими продукти за 4 порции:

150 гр. прясна коприва
2-3 стръка зелен лук
2-3 стръка пресен чесън
3-4 с.л. ориз
4 яйца
4-5 с.л. слънчогледово олио
червен, черен пипер и сол на вкус

Измиваме и попарваме с вряла вода прясната коприва. Нарязваме я на дребно след отцеждане.
Нарязваме на дребно лука и чесъна. Задушаваме ги в олиото и добавяме ориза. Когато оризът стане "стъклен", добавяме червения пипер, ситно нарязаната коприва и добавяме около 1.2 л. вода. Варим до готовност на ориза. Добавяме подправките и накрая счукваме 4-те яйца, които пускаме цели в супата. Сервира се в купички, с 1 яйце във всяка порция. Много е подходящо да се сервира с крутони.

Все още не съм сготвила моята първа пролетна копривена супа, но тъкмо тази вечер я подготвих и още утре ще я направя:

Изображение

Най-близо до вида, в който я приготвям по рецептата на свекърва ми, благодарение на която за пръв път вкусих такава супа, е следната снимка, която намерих в интернет:

Изображение

1] ако утре вечер имам възможност да редактирам поста си, ще добавя собствена снимка за същата супа
2] не готвя по строги пропорции и горните са само предположение за правилните :oops: Добавяйте, или отнемайте по собствено усмотрение. (копривата обаче я претеглих тази вечер! Наистина е 150 гр. :))

Re: Рецепта на деня

МнениеПубликувано на: 19 Март 2012, 21:46:59
от An
Хайде и нещичко от мен - свежо и сочно. Още не е сезона на ревена (Rhabarber), но чакането си заслужава ;-)

Сладкиш от ревен

За тестото:
375 g брашно
375 ml Buttermilch (бито мляко)
2 пакетчета ванилия
3 яйца
220 g захар
1 пакетче бакпулвер

За поръсване:
40 g филирани бадеми
1 с.л захар

Заливка (пожелание):
65 ml течна сметана
30 g масло

Пълнеж:
400 g ревен, нарязан на парченца
2 с.л захар

Ревена се измива, "мустаците" от стеблото се почистват.Нарязва се на малки парченца - около 1 см широки. След това се поръсва с 2 с.л захар и се оставя захарта да дръпне.

Яйцата се разбиват на пяна със захарта и ванилиите. Прибавя се битото мляко. Брашното и бакпулвера се смесват и се прибавят към сместа малко по малко с непрекъснато бъркане. Тестото се изсипва равномерно в намазнена тава, отгоре се разсипват парченцата ревен. Пече се в предварително загрята фурна на 180°, около 35 минути. (Аз проверявам с клечка за зъби. При фурна на Umluft времето е около 45 мин.)

Филираните бадеми се смесват със захарта и след около 15 мин печене, сладкиша се посипва с тях.

Сметаната и маслото се оставят да заврят за кратко. Сладкиша се сиропира докато още е топъл, след изваждането от фурната.

Оставя се да изстине и ... да ви е вкусно! :)

Изображение

Re: Рецепта на деня

МнениеПубликувано на: 19 Март 2012, 22:06:59
от elle
Обожавам супа от коприва!

@vessy72 откъде си набавяш копривата 8-[

Re: Рецепта на деня

МнениеПубликувано на: 19 Март 2012, 22:26:02
от vessy72
Ееех, elle, и аз я обожавам! Живея в България, а свекърва ми живее в полите на Стара планина. Тя често си прави сутрешни разходки в планината и бере я гъби, я коприва, я билки. Не живеем с нея, но вчера и гостувахме и за наш късмет беше ходила на разходка сутринта, та ни снабди със съвсем прясна коприва!

Чудно защо коприва не се продава (или поне не в София) по магазините?? Наистина супата става страхотна! Ако имате възможност да си наберете сами по време на разходка, не се колебайте!

Re: Рецепта на деня

МнениеПубликувано на: 19 Март 2012, 22:42:37
от elle
@vessy завидях ти! И аз всичките пъти, в които съм яла такава супа, преди това съм брала копривата с баба. Сигурно затова ми е била толкова вкусна :)

Хубави рецепти споделяш и вече чакам следващата :mrgreen:

Поздрави,

Re: Рецепта на деня

МнениеПубликувано на: 31 Март 2012, 18:43:53
от vessy72
Попаднах на страхотен кулинарен блог с авторски снимки! Като чета отзивите на читателите и, авторката явно е не само добър фотограф на собствените си творения, ами и невероятен кулинар. Споделям го веднага:

Вкусно с Йоли

Re: Рецепта на деня

МнениеПубликувано на: 31 Март 2012, 19:17:26
от elle
Cупер е блогът, мисля утре на обяд да спретна киша със сьомга и броколи :)

A сега започвам агнешки котлетчета без соса, но за гарнитура ще пържа тиквички с чесново сосче. Котлетите, обаче, не ги правя на скара, а на тиган като ги държа по 2 минути от всяка страна, на силен огън. Общо взето са си алангле и са много сочнички и вкусни.