• Advertisement

Испанска кухня

ми за тва, онова и т.н. Тука може да пише всеки по всички теми, които го вълнуват.

Испанска кухня

Мнениеот Tell » 9 Ноември 2008, 14:46:32

Търся готварски рецепти за испански национални ястия.
What is said of a man is nothing. The point is, who says it.
---------------------------------------------------------------
Изображение
Аватар
Tell
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 664
Статии: 2
Регистриран на: 11 Ноември 2006, 01:00:00
Местоположение: Швейцария
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 2 пъти

Re: Испанска кухня

Мнениеот stela85 » 28 Август 2009, 10:56:36

Само кажи какво ти се яде и ти тропваме тенджерите ;)


На мен лично не ми остава много време за готвене и все гледам да е нещо набързо. Ето една рецепта за Тортия патата / еспаньола. Често се прави без лук и чушка, само картофи.

Продукти:
6 яйца
4 картофа
1 глава лук
1 зелена чушка
сол
олио

Режем картофите на малки кубчета около 0,5- 1см. Запържват се леко в средно нагрято олио. След около 5 мин се добавят нарязаните лук и чушка и ги оставяме да се пържат заедно с картофите. Когато остават около 5 мин да се изпържат добре картофите, усилваме огъня на максимум, за да станат леко хрупкави. В една голяма купа разбиваме яйцата, добавяме сол и вече изпържените картофи, лук и чушка, като предварително сме махнали почти всичкото олио от тигана (трябва да остане съвсем малко). Загрява се добре и се слага да се пържи сместа с картофите и яйцата. Изчакваме да се сгъсти малко, обръщаме (най-лесно става с една голяма чиния, слага се върху тигана и се обръща). Доизпича се на слаб огън.


Ако има фенове на ориза мога да драсна и една паея.
Последна промяна stela85 на 28 Август 2009, 11:32:51, променена общо 1 път
Аватар
stela85
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 899
Снимки: 439
Статии: 15
Регистриран на: 24 Октомври 2008, 00:00:00
Местоположение: Испания
Благодарил: 141 пъти
Благодарено: 56 пъти

Re: Испанска кухня

Мнениеот naddya » 28 Август 2009, 11:01:01

На мен ми се е прияла paella :) Най-вече ми е интересно какви подправки се слагат.
Но каквито и рецепти да дадеш, все ще е интересно.
Аватар
naddya
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 571
Регистриран на: 21 Октомври 2004, 00:00:00
Местоположение: Wuppertal, Deutschland
Благодарил: 5 пъти
Благодарено: 4 пъти

Re: Испанска кухня

Мнениеот stela85 » 28 Август 2009, 11:35:00

Има няколко вида паея. Едната е морска, с всичко морско, което можеш да се сетиш. Другата е с пилешко и заешко. От към подправки не бих казала, че са много богати, въобще испанската кухня е скромна в използването им. Има и смесена. Имам рецепти но за огромни количества. Става ако ще каниш гости. Трябва да разполагаш с един съд за приготвяне на паея (нещо между огромен тиган и голяма тава с дръжки :) ). Ако мислиш, че имаш нещо подходящо за заместител да пращам рецепта.
Аватар
stela85
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 899
Снимки: 439
Статии: 15
Регистриран на: 24 Октомври 2008, 00:00:00
Местоположение: Испания
Благодарил: 141 пъти
Благодарено: 56 пъти

Re: Испанска кухня

Мнениеот naddya » 28 Август 2009, 11:53:24

Хм, това с тавата може ми няма да е толкова лесно... но нищо не пречи да се пробва :)
Прати една лесна рецепта, да речем с пилешко, и в случай, че я приготвя, обещавам да споделя резултатите.
Поздрави.
Аватар
naddya
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 571
Регистриран на: 21 Октомври 2004, 00:00:00
Местоположение: Wuppertal, Deutschland
Благодарил: 5 пъти
Благодарено: 4 пъти

Re: Испанска кухня

Мнениеот stela85 » 28 Август 2009, 13:04:08

800 гр Ориз
3 скилидки чесън
1/2 заек
няколко пилешки крилца и бутчета
3 домата
зехтин (олива)
150 гр грах (бланширан)
малко зелен боб и бял салатен боб
сол
шафран
може да се сложи малко пилешки бульон и жълт оцветител, който използват за повечето ястия

Слагаме съда със зехтина на огъня . Като се загрее добре слагаме нарязаните домати и добре накълцания чесън (или нарязан на ситно). След това се добавя месото (ако не обичате заешко може и само пилешко) и се запържва до златисто. Добавят се граха, зеления и белия боб. След около 1-2 мин се добавя и ориза, като се разбърква всичко добре. На всяка чаша ориз - две вода. Добавят се солта и шафрана (продава се в супермаркетите в едни малки кутийки, струва около 2 евро, затова в ресторантите го пропускат). Оставя се на силен огън около пет минути, като е важно след като заври ориза да Не се разбърква. След тези 5 мин. огънят се намалява и се оставя за около 15 мин. Когато оризът е готов се сваля от огъня и се оставя за около 5 мин, след което може да се сервира.

Както многото видове паея, така има и много начини за приготвянето й. Всеки си има различен начин. Някои запържват предварително месото, слагат зеленчуците и накрая ориза. Някои добавят накрая лентички запържени чушки и тн. Общо взето според вкуса и възможностите. Може да разчиташ и на въображение.
Това е .
Добър апетит!
Аватар
stela85
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 899
Снимки: 439
Статии: 15
Регистриран на: 24 Октомври 2008, 00:00:00
Местоположение: Испания
Благодарил: 141 пъти
Благодарено: 56 пъти

Re: Испанска кухня

Мнениеот stela85 » 28 Август 2009, 13:10:45

Утре пускам рецептата за Газпачо Андалуз (доматената супа).
Ако някои има предпочитания към нещо да казва и давам рецептата веднага, даже и безплатно ;)
Аватар
stela85
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 899
Снимки: 439
Статии: 15
Регистриран на: 24 Октомври 2008, 00:00:00
Местоположение: Испания
Благодарил: 141 пъти
Благодарено: 56 пъти

Re: Испанска кухня

Мнениеот bromma » 28 Август 2009, 13:56:41

Тази паеля не ми допадна особено, но пък добре се посмяхме тази година на Майорка, когато си поръчахме в един ресторант една порция за двама :-({|= . Сервираха ни я в средно голяма тава, имаше много ориз, парчета свинско, два големи цели рака и две големи миди с все черупките. Ние разучавахме съдържанието боязливо, сервитьорът пък ни наблюдаваше любопитно. Чувствах се като Мр. Бийн от онази случка във френския ресторант и очаквах всеки момент сервитьорът да ни покаже как да надигнем мидите и да изпием съдържанието. Жена ми се престраши и започна да разчупва рака, а аз се заоглеждах за подходяща дамска чанта някъде наблизо, където тя би могла да го изплюе и да изсипе мидите...
За Мистър Бийн имам предвид филма "Ваканцията на Бийн" :mrgreen:
Иначе газпачото (испанския таратор - еех, плаж, море!) е супер!
Аватар
bromma
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1315
Снимки: 270
Регистриран на: 24 Февруари 2008, 01:00:00
Местоположение: Sverige, Stockholm
Благодарил: 148 пъти
Благодарено: 251 пъти

Re: Испанска кухня

Мнениеот stela85 » 29 Август 2009, 00:16:18

Хаха. Нещо подобно ми се случи и на мен през 2004. Идвах на почивката и да видя нашите. Решава един познат, добър испанец, да ни заведе да разгледаме Валенсия. След това ни води с баща ми в един супер снобски ресторант, на мноооогоо години, където са ходили мноогооо известни хора и тн. Идва сервитьора и испанеца пита дали сме опитвали паея, че е тяхно национално ястие, съответно цялата история на паеята. Няма как да му откажеш. Та поръчва на всички паея...донесеха ни една доста голяма чиния, ама голяма, пълна с ориз и всякакви морски работи. Имайки предвид, че не съм фен на рибите по принцип. Та гледам аз в чинията, а от там и то ме гледа. И аз го гледам и то ме гледа... Имало някакви мини калмарчета, октопод и каквото подобно се сетиш. Обаче няма как. Пък невъзпитано да ровя, ужассс. Започвам аз с един скоростен поглед на спиди гонзалес, поглеждам лекичко с цел да взема само ориз, ама не би. Дъвча и отговарям позитивно на въпроса дали ми харесва, а сервитьора отстрани с въпросителен поглед. После минахме да си вземем с баща ми п едно бокадийо, че голям глад беше.
А вие явно сте попаднали на смесената паея (микста). Пак късмет сте извадили, че е имало и месо. Има много такива гастрономични случки, може да се направи цяла тема само с резили.
Хайде лека нощ от мен, че утре ме чака една добра 16 часова смяна, нали пък са фиести- паея, музика, фойерверки, костюми на извънземни и всичко традиционно.
Аватар
stela85
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 899
Снимки: 439
Статии: 15
Регистриран на: 24 Октомври 2008, 00:00:00
Местоположение: Испания
Благодарил: 141 пъти
Благодарено: 56 пъти

Re: Испанска кухня

Мнениеот stela85 » 31 Август 2009, 17:39:16

И така да си удържа на обещанието за Газпачо Андалуз или както вече го нарекохме - Испански таратор

Продукти:
1 кг червени, добре узрели домати
2 малки краставички
1 филия сух хляб ( не е задължително)
2 скилидки чесън
1 чушка
250 мл зехтин
оцет
сол
вода

Краставичките, доматите и чушката се пасират като се стараете да махнате възможно най-много обелки, които може да останат.
Добавят се чесъна, хляба, зехтина, много малко оцет и сол. Може да се добави и малко вода, за да стане сместа по-лека ако се предпочита така. Когато всичко е много добре пасирано се оставя в хладилника докато стане много студено. Сервира се в чаша или купичка. Моше да се добавят няколко кротона, нарязани на много ситно зелена и червена чушка и лук.



ПС описването на приготвянето не ми се отдава много, ако някой нещо не е разбрал да пита.
Да ви е сладко!
Аватар
stela85
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 899
Снимки: 439
Статии: 15
Регистриран на: 24 Октомври 2008, 00:00:00
Местоположение: Испания
Благодарил: 141 пъти
Благодарено: 56 пъти

Re: Испанска кухня

Мнениеот DobrinLozanov » 23 Февруари 2011, 15:52:56

Здравейте на всички любители на традиционната и модерната испанска кухня.На мен също много ми харесват както приготвянето на типичните испански ястия така и найните най нови кулинарни тенденции във всичките разнообразни региони на страната.Не случайно най добрите готвачи и ресторанти във света са именно тук например:

El Bulli - http://www.google.es/images?hl=&q=el+bu ... 64&bih=572

,Arzak - http://www.google.es/images?um=1&hl=es& ... 7&aql=&oq=

,Can Fabes - http://www.google.es/images?um=1&hl=es& ... &oq=can+fa

,Akelarre - http://www.google.es/images?um=1&hl=es& ... =akelarre+

,Atrio - http://www.google.es/images?um=1&hl=es& ... =&aql=&oq=

,Berasategui - http://www.google.es/images?um=1&hl=es& ... rasategui+

,El Celler de Can Roca - http://www.google.es/images?um=1&hl=es& ... =&oq=can+r

Именно те са сред 20те ***най добри ресторанта във света според Гиа Мишелин (Франция),кактои много други. Ако някой от вас иска да се потопи в този свят на вкуснотий и да се докостне до тези вълшебни вкусове и го интересува каквото и да било да заповяда ,само си изберете нещо и ще направя каквото мога да ви помогна за да се насладите на вълшебните ястия и на тяхното им приготвяне.
DobrinLozanov
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 24
Регистриран на: 30 Юни 2010, 01:59:15
Благодарил: 3 пъти
Благодарено: 3 пъти

Re: Испанска кухня

Мнениеот house » 31 Август 2012, 19:33:44

Гаспачо (испанска кухня) :-"

Продукти:

1 краставица
1 червена чушка
3 големи домата
1 малка глава кромид лук
1/2 с л зехтин
2 скилидки чесън
магданоз
Краставицата се обелва. Червената чушка се измива и се отстранява семето. Лукът се обелва. Всички зеленчуци се нарязват на парчета и се пасират със зехтина и чесъна. Поднася се студено, като по желание се украсява със ситно нарязани чушки, краставици и магданоз.
Апартаменти в Барселона - http://www.interhousing.net/
house
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 31 Август 2012, 13:53:11
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Испанска кухня

Мнениеот pisces » 16 Юли 2015, 13:58:07

Здравейте, почитатели на испанската кухня!

Аз също обожавам специалитетите на тази страна и понеже не ми остава много време да готвя, обичам да посещавам испански ресторанти. Мога да Ви препоръчам едно място - ресторант Bodega в София. Много ми харесва и самата обстановка - придава духа на Испания. Има даже дни, в които има живо изпълнение на испански песни :)
pisces
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 16 Юли 2015, 13:50:06
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти


Назад към Общ форум

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement