• Advertisement

Следване в Швеция

Напред, науката е слънце!

Модератори: BROMMA, Лошите момчета

Мнениеот Madlen на 17 Септември 2008, 17:44:39

много благодаря!
Аватар
Madlen
Нов потребител
Нов потребител

Re: Следване в Швеция

Мнениеот nature_box на 14 Ноември 2008, 01:21:36

studera.nu !
Наистина много полезен сайт!Благодаря за линка! Улеснение, което ти спестява ровенето из сайтове на университети. В този сайт те са събрани на едно място : )
Все още е рано и почти няма програми за есен/2009/ Пратих писмо до Malmo university { за по-сигурно да не изпусна някой краен срок : ) } , като оттам ми отговориха да проверя пал през месец декември. Предполагам, че и останалите университети ще обновят скоро програмите си. Ами това е за сега. Успех на всички, които са решили да кандидатсват и учете яко че TOEFL е с точки :))
Аватар
nature_box
Нов потребител
Нов потребител

Мнениеот xandria1 на 22 Декември 2008, 20:31:40

Аз лично не съм бил в Швеция, но много от мненията по форумите а и на мои познати били там са много негативни. Всички пишат, че страната е много подредена, но за един чуждененц е неимоверно трудно да се интегрира там и това особено важи за българите.
Ето какво намерих."Реших да напиша тази статия, тъй като има прекалено малко информация за емигрирането в тези страни.
За мен винаги е стоял въпроса (преди да дойда в Швеция), защо Скандинавските държави със своя висок стандарт не са толкова апетитни за емигриране както Германия и Америка например.

Отговорът на въпроса е много прост, нужно е човек да стъпи с единия крак тук и вече всичко е ясно.
Не знам дали има други държави, където интегрирането в обществото да е по-трудно от тук.
Ще говоря специално за Швеция, тъй като положението ми е най-добре познато там.

Шведите са мили, учтиви, лицемерни, бюрократи и националисти. Първия проблем, с който човек се сблъсква е езика. След това е намирането на работа. Третият е наличието на много емигранти.

Макар да съществува програма за интегрирането на чужденците, програма за научаване на език и намиране на работа, нещата далеч не стоят толкова просто. Стъпвайки на шведска земя с много добро ниво на езика и с диплома за висше образование от германски университет си мислех, че поне имам малко предимство. Да, но не. Шведската брокрация ме изпрати след 4 месечно чакане на курс по шведски защото такава е прграмата. Попаднах сред хора, които след две години учене все още не можеха да си напишат имената на латиница. Стана ми прекалено ясно, че тук всичко ще става много, много бавно. Всички бяха много любезни и ми обясняваха, че мястото ми не било в това училище, но такава била системата. Реших да се заловя и да си намеря работа - и тук ми затвориха вратата. Трябвало да си легализирам дипломата, нищо че била от държава в ЕС. Добре. Чака се 7-8 месеца. Интересното е, че не винаги признават дипломата - винаги измислят един-два курса дето трябвало да се доучват. И това добре. Шведската система е 3 години за бакалавър и 4 за магистър, та аз се питам човек който е учил 5 години, проблема му един курс ли е? И това добре, но за да се запишеш в университета трябва да минеш сума курсове по езика (от 1 до 4 години). Може и да е така, но системата им е бюрокатична и задръстена, никой не те пита на какво ниво знаеш езика, бутат те в стадото.
След като са минали години и години и си успял да си легализираш дипломите идва кошмара "Бюро по труда". В Швеция има много емигранти от арабските държави, азиатските и от Балканите. Има градове, където емигрантите са 35% - например Малмьо. Понеже всичко е добре организирано и функционира добре, над 75% от емигрантите разчитат на помощи и никога не получават работа, тъй като за много от тях тази система е непосилна за преодоляване.
Макар за толкова години събрал сума дипломи по език и други курсове, пътя към работното място се оказва неописуемо дълъг. Тук се проявява една друга много характерна черта на шведите - национализма. Демек нямаш ли сини очи, руса коса и шведко име, къде си тръгнал... Вчера четох една статия, че Швеция била на първо място в света по безработица сред емигрантите.
Може тези неща на много от вас да ви се струват познати от опит от други държави, но мога да ви уверя, тъй като и аз съм била из други държави, че тук всичко е прекалено. Дори а решиш да си купиш мляко от магазина и акцента ти те издаде, че си чужденец веднага се усеща негативното отношение отсреща."

Искам да попитам хора, които живеят там какви са им впечатленията.
xandria1
Нов потребител
Нов потребител

Мнениеот BROMMA на 24 Декември 2008, 11:04:09

Доста неща не са точно така. Напр. за признаване на диплома срокът е от 4 месеца, като през това време тя се приема за валидна - т.е. докато тече срокът, получаваш писмо, където пише, че ако кандидатстваш за работа или учене с тази диплома, другата страна може да се обади в HSV за потвърждение или уверение за дипломата ти.
Преди да започнеш да учиш шведски език държиш изпит за проверка на нивото (ако имаш някакво разбира се) и започваш да учиш в съответното ниво според знанията си. Имам съученици напр., които започнаха директно в ниво SAS B, защото по ред причини говорят добре езика.
Бюрото по труда за съжаление не ти намира работа - само те регистрира и ти предлага една банка информация: намирането си е твоя грижа.
Струва ми се, че статията я бях чел преди няколко години и е поостаряла.
Аватар
BROMMA
Модератор
Модератор

Мнениеот xandria1 на 24 Декември 2008, 13:37:26

BROMMA написа:Струва ми се, че статията я бях чел преди няколко години и е поостаряла.

Да прав си статията не е много нова. Аз обаче имам един братовчед, който беше в Швеция с жена си и още един техен близък приятел, заедно заминаха. И въпреки, че бяха добре платени там издържаха година и половина и се махнаха. Казват, че там наистина е много подредено, но адаптацията е много трудна и дори невъзножна особено за българите като дори самата обстановка (климат итн.) са доста подтискащи. Сега вече са втора година във Франция и нямат никакво намерение да се връщат отново в Швеция. А статията горе-долу отразява това, кото са ми казвали :ricar:

ето и линк http://ide.li/article239.html
xandria1
Нов потребител
Нов потребител

Мнениеот nature_box на 1 Февруари 2009, 22:50:21

Защо по дяволите пишете на теми, които нямат място тук. Един чул, друг имал приятел на приятеля, който познавал човек и тем подобни глупости. Много по-полезна би била информация от първа ръка. Какъв е смисъла да преразкаваш преживяванията на някой друг. Аз мога да ти разкажа интересни и позитивни истории на други хора, но няма да го направя.Като са във Франция иди пиши във форума за Франция. Аман от разбирачи къде е "хубаво" и къде не.
Аватар
nature_box
Нов потребител
Нов потребител

Мнениеот emk0 на 2 Февруари 2009, 00:35:53

Има верни и неверни неща в тази статия.
Адаптацията е доста трудна - ДА, но с времето се свиква.
Иначе за намирането на работа е прав, макар и статията да е стара.
За студенти в по-малките градове се намира по-трудно работа на непълен работен ден, просто имигрантите от азия имат доста добре изградена общност тук и винаги успяват набързо да запълнят със "свой" си хора , набързо дори и малкото свободни работни места
A day without house music isn't the end of the world but it's so damn close
Аватар
emk0
Нов потребител
Нов потребител

Мнениеот Mr.Bombastic на 2 Февруари 2009, 08:07:50

nature_box написа:Защо по дяволите пишете на теми, които нямат място тук. Един чул, друг имал приятел на приятеля, който познавал човек и тем подобни глупости. Много по-полезна би била информация от първа ръка. Какъв е смисъла да преразкаваш преживяванията на някой друг. Аз мога да ти разкажа интересни и позитивни истории на други хора, но няма да го направя.Като са във Франция иди пиши във форума за Франция. Аман от разбирачи къде е "хубаво" и къде не.

Споко, не се ядосвай! По-добре да има повече, отколкото да няма изобщо или много малко. Така се придобива по-пълна представа.
- Представи се в Заедно сега!
- Сестра Дъкет намираше Йосарян чудесен и вече се опитваше да го промени.
- I'm an egotistical bastard, and I name all my projects after myself. First Linux, now git.
Аватар
Mr.Bombastic
Администратор
Администратор

Мнениеот nature_box на 2 Февруари 2009, 18:32:25

[-( И все пак смятам, че за всяка тема си има определено място. Нали за това е разделен форума на подтеми. Извинявам се, ако съм обидил някой с по-бурната си реакция. Предполагам е така, всяка информация е полезна, но не и твърде общите оттук, оттам писания.
Малко по темата. Изкарах на toefl 104 точки и предполагам ще са достатъчно за приема ми. При положение, че искат над 80:)
Остава ми само да чакам потвърждение. Има ли други, които ще записват учбената 2009/2010 в шведски университет? Ще се радвам да обменим информация :mrgreen:
Аватар
nature_box
Нов потребител
Нов потребител

Мнениеот darkpassenger на 9 Февруари 2009, 23:36:03

nature_box написа:Остава ми само да чакам потвърждение. Има ли други, които ще записват учбената 2009/2010 в шведски университет? Ще се радвам да обменим информация :mrgreen:

Аз. Писах ти ЛС.

Аз смятам първата година да уча шведски и след това да си избера някаква специалност. Някой има ли идея каква оценка е нужна долу горе от гимназията? Малко над 5 достатъчно ли е или ще трябва да се явявам на повишителни?
darkpassenger
Нов потребител
Нов потребител

Мнениеот darkpassenger на 11 Февруари 2009, 15:53:24

И още нещо. Ще получа дипломата си за средно чак юни месец и няма как да я пратя навреме. Засега трябва да изпратя академична справка, нали така?
darkpassenger
Нов потребител
Нов потребител

Мнениеот SR-71 на 12 Февруари 2009, 09:11:52

За Швеция ще ти трябва шведски или бакалавърска диплома + английски.
SR-71
Тукашен
Тукашен

Мнениеот SR-71 на 12 Февруари 2009, 09:14:21

nature_box написа:Има ли други, които ще записват учбената 2009/2010 в шведски университет? Ще се радвам да обменим информация :mrgreen:

Надявам се и аз да започна ако не есен 2009, то поне пролет 2010. Трябва още да избутам SAS B.
SR-71
Тукашен
Тукашен

Мнениеот darkpassenger на 12 Февруари 2009, 13:27:55

SR-71 написа:За Швеция ще ти трябва шведски или бакалавърска диплома + английски.

Аз сега завършвам гимназия и искам да запиша едногодишен курс по шведски в някой университет (Даларна, Гьотеборг или Линшопинг предлагат такива курсове) и след това да продължа с undergraduate програма. Проблема е, че заради матурите няма да мога да си взема дипломата много на време. И се чудя дали ще стане да пратя академична справка и след това дипломата, когато я взема.
darkpassenger
Нов потребител
Нов потребител

Мнениеот franklin на 12 Февруари 2009, 13:43:38

Здравейте,
позволете ми малко да отклоня темата към дистанционно следване. Искам да питам хората които са там и следват, имате ли информация как стои въпроса с дистанционното следване за бакалавърски програми (на шведски - не си правя илюзии че ще има бакалавърски програми на английски)? Изобщо възможно ли е да живееш другаде но да следващ там дистанционно, разбира се като си изкарал TISUS успешно?
Много ще съм ви благодарен ако някой знае нещо за това и сподели!
franklin
Тукашен
Тукашен

ПредишнаСледваща

Назад към Образование