от xandria1 на 22 Декември 2008, 20:31:40
Аз лично не съм бил в Швеция, но много от мненията по форумите а и на мои познати били там са много негативни. Всички пишат, че страната е много подредена, но за един чуждененц е неимоверно трудно да се интегрира там и това особено важи за българите.
Ето какво намерих."Реших да напиша тази статия, тъй като има прекалено малко информация за емигрирането в тези страни.
За мен винаги е стоял въпроса (преди да дойда в Швеция), защо Скандинавските държави със своя висок стандарт не са толкова апетитни за емигриране както Германия и Америка например.
Отговорът на въпроса е много прост, нужно е човек да стъпи с единия крак тук и вече всичко е ясно.
Не знам дали има други държави, където интегрирането в обществото да е по-трудно от тук.
Ще говоря специално за Швеция, тъй като положението ми е най-добре познато там.
Шведите са мили, учтиви, лицемерни, бюрократи и националисти. Първия проблем, с който човек се сблъсква е езика. След това е намирането на работа. Третият е наличието на много емигранти.
Макар да съществува програма за интегрирането на чужденците, програма за научаване на език и намиране на работа, нещата далеч не стоят толкова просто. Стъпвайки на шведска земя с много добро ниво на езика и с диплома за висше образование от германски университет си мислех, че поне имам малко предимство. Да, но не. Шведската брокрация ме изпрати след 4 месечно чакане на курс по шведски защото такава е прграмата. Попаднах сред хора, които след две години учене все още не можеха да си напишат имената на латиница. Стана ми прекалено ясно, че тук всичко ще става много, много бавно. Всички бяха много любезни и ми обясняваха, че мястото ми не било в това училище, но такава била системата. Реших да се заловя и да си намеря работа - и тук ми затвориха вратата. Трябвало да си легализирам дипломата, нищо че била от държава в ЕС. Добре. Чака се 7-8 месеца. Интересното е, че не винаги признават дипломата - винаги измислят един-два курса дето трябвало да се доучват. И това добре. Шведската система е 3 години за бакалавър и 4 за магистър, та аз се питам човек който е учил 5 години, проблема му един курс ли е? И това добре, но за да се запишеш в университета трябва да минеш сума курсове по езика (от 1 до 4 години). Може и да е така, но системата им е бюрокатична и задръстена, никой не те пита на какво ниво знаеш езика, бутат те в стадото.
След като са минали години и години и си успял да си легализираш дипломите идва кошмара "Бюро по труда". В Швеция има много емигранти от арабските държави, азиатските и от Балканите. Има градове, където емигрантите са 35% - например Малмьо. Понеже всичко е добре организирано и функционира добре, над 75% от емигрантите разчитат на помощи и никога не получават работа, тъй като за много от тях тази система е непосилна за преодоляване.
Макар за толкова години събрал сума дипломи по език и други курсове, пътя към работното място се оказва неописуемо дълъг. Тук се проявява една друга много характерна черта на шведите - национализма. Демек нямаш ли сини очи, руса коса и шведко име, къде си тръгнал... Вчера четох една статия, че Швеция била на първо място в света по безработица сред емигрантите.
Може тези неща на много от вас да ви се струват познати от опит от други държави, но мога да ви уверя, тъй като и аз съм била из други държави, че тук всичко е прекалено. Дори а решиш да си купиш мляко от магазина и акцента ти те издаде, че си чужденец веднага се усеща негативното отношение отсреща."
Искам да попитам хора, които живеят там какви са им впечатленията.