• Advertisement

Детски надбавки - Kindergeld

Форум за семейните българи.

Re: Детски надбавки - Kindergeld

Мнениеот divel » 27 Февруари 2011, 19:26:39

didaba написа:Незнам как стои въпроса за детски за деца , които са в БГ, мисля ,че трябва да се откажете от детските в БГ и да се попълни този въпросния формуляр , където се упоменава , че не получавате детски от БГ.

В амта, където се подават документи за детски даже дадоха формуляр на български език да се попълни. Ставаше въпрос за деца в БГ, трябваше да имат печат от училището в БГ, че детето в действителност учи там. И мисля, че трябва да са се отказали от детските в БГ.
Аватар
divel
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 46
Регистриран на: 17 Март 2008, 01:00:00
Местоположение: Niederrhein
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Детски надбавки - Kindergeld

Мнениеот andro74 » 8 Март 2011, 23:35:04

Здравейте, в темата съм, поради простата причина, че и аз се главоблъскам покрай документи за получаване на детски. Върнаха ми писмо с прикрепени допълнителни формуляри, включителни и Е411. Сега му се чудя, аз ли трябва да ходя в БГ за заверка или те служебно ще го препратят ...И дали ако трябва аз да го правя, може да го свърше някой друг от мое име без да има пълномощно за това??? Но смятам да изчета темата изчерпателно, включително и препратките публикувани тук. Ако все пак някой е наясно, ще се радвам на отговор. Иначе утре ще звъня в Кемптен, да чуя и тяхната "версия" ;-) .
Всъщност поводът да пиша тук е съвсем друг. Многократно в темата прочетох, че отказват изплащането на детски за деца, пребиваващи в БГ. Не съм наясно със законите, тепърва започвам да ги чета, но мой колега, разведен, чиято дъщеря живее в БГ при майка си, получава детски тук. Естествено след предоставяне на множество документи доказващи това положение.Разбира се, получава сумата на детските от които е приспадната равностойността получавана в България. А както знаете , тя е трагично малка ... Надявам се тази информация да е полезна на родители в подобно положение, а ако някой смята, че е необходимо, мога да го помоля (колегата де) да погледна писмото с което го уведомяват за одобрението. Би трябвало да е упоменат параграф по който му ги отпускат.
andro74
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 20
Регистриран на: 26 Декември 2009, 23:02:50
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 1 път

Re: Детски надбавки - Kindergeld

Мнениеот oblak » 31 Март 2011, 11:18:15

Здравейте и от мен. Да споделя и аз моя опит с получаването на детски надбавки в Германия.И специално за Stella.
Аз също живея в района на Дрезден.Със съпруга ми сме регистрирани в Германия от 02.2009.Аз работя от тогава а той до
преди месец беше безработен.Регистрира се като безработен в Arbeitsamt 02.2010. Детето регистрирахме при нас през 06.2010 .До тогава то беше в БГ.Още преди да се установим в Германия не взимах детски в Бг-поради висок доход.
И така логично през 07.2010 съпругът ми подаде молба за детски за целия период на нашето пребиваване тук.От FAmilienkasse казаха че няма значение кой ще подаде молбата-аз или той.Бях приложила акта за раждане док. за регистрация на детето от Кметството и док. от Социално Осигуряване Бг че за детето не са получавани детски за съответния период. И зачакахме....Три месеца. Дойде отговора-детето получава детски от момента на регистрация.За периода назад -чакайте още...След още месец-детето получава детски от 02.2010. Мотива-от тогава съпруга е регистриран като търсещ работа...Малко се впрегнах тогава и подадох нова молба - от мое име и написах сигурно най-дългото писмо в живота си. След една седмица получих отговор че детето ще получи детски за целия период.Значи може.Може би важното беше че и двамата сме били регистрирани в Германия и аз работя от тогава.Това от мен.Извинявам се че не слагам запетайки но не мога да ги намеря на клавиатурата..А ми стана хубаво че има и други българи около мен...

Потребители благодарили на автора oblak за мнението:
daisymm
Рейтинг: 4%
 
oblak
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 31 Март 2011, 10:47:25
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 1 път

Детски надбавки - Kindergeld

Мнениеот forelle » 3 Май 2011, 20:31:04

Здравейте,
Днес за първи път посетих форума и съм много впечатлена. Предстои преместване на семейството ми в Германия и сега подготвям всички необходими документи. Така попаднах тук. Прочетох два пъти всички мнения в темата, но не ми стана ясно следното: формулярите 411 и 401 в коя българска институция трябва да бъде подпечатани /заверени/ и на коя точно страница.
На формуляр 411 - на стр. 2 удостоверение ли? А формуляр 401 - на 3-та страница ли? Някъде във форума прочетох, че формуляр 401 не е необходим. Актуална ли е тази информация!?
Мога ли предварително в България да бъдат подписани и подпечатани в съответната институция и след това подадени в Германия?
Благодаря предварително на отговора ви.
forelle
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 12
Регистриран на: 3 Май 2011, 19:59:01
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Детски надбавки - Kindergeld

Мнениеот kremi_81 » 4 Май 2011, 11:09:45

Здравейте!!!
Имаме две деца!!! От една година със съпруга ми работим в Германия!!! От месец юли 2010 година се отказахме да получаваме детските надбавки в България!!! И от тогава сме подали документите в Германия!!! През месец Октомври 2010 година изпратихме запитване до съответната институция в Германия и до този момент нямаме нито отговор на запитването, нито някакво решение за получаване на парите!!! От някой сънародници разбрах, че за да получаваш семейни надбавки децата трябва да са регистрирани и те в Германия. Други казват, че ако децата живеят в България, ще ни изплащат 50 % от парите за двете деца!!! Вече нзнаем на кого да вярваме!!! Моля и вас за мнение!!!
1. Има ли нещо вярно в това, че само ако децата са регистрирани в Германия, тогава имаме право на детски добавки?
2. Нужно ли е според вас да подаваме ново запитване?
Благодаря ви предварително!!!
Желая ви лек и спорен ден!!! :flower:
 
kremi_81
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 4 Май 2011, 10:56:30
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Детски надбавки - Kindergeld

Мнениеот Mottor » 4 Май 2011, 16:13:20

1. Не. След 01.01.2007 нещата се промениха.
2. Не знам за какво запитване става въпрос. Ей тук има един телефон. Може да се обадите и да питате каквото ви интересува. Трябва да им кажете че става въпрос за деца които живеят в чужбина, защото формуляра е друг

Това което поискаха от мен беше:
1. Заявлението (Формуляр KG51)
2. Удостоверение от работодателя къде съм работил последните години (Формуляр KG54)
3. Удостоверение от агенцията за социално подпомагане в България за получаваните детски в последните години. (Подавате молба и чакате точно??? 14 дена защото било за чужбина :) )
4. Предполагам че ще ви искат и дубликат от акта за раждане на детето.
Най добре е да се обадите на телефона и те ще ви обяснят всичко и ще ви пратят необходимите формуляри. Казаха ми да не си превеждам документите, защото си имали преводач там. Казвам какво са ми искали, защото при мен се проточи 5 месеца да си разменяме формуляри , които се оказаха не тези които трябва. Обаче си заслужава :). При мен ги получих 100%, но не бях взимал детски в България за него.


Поздрави
Загубен в нощта. (Загубеняк)

Потребители благодарили на автора Mottor за мнението:
daisymm
Рейтинг: 4%
 
Аватар
Mottor
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 719
Регистриран на: 24 Март 2005, 01:00:00
Местоположение: Minga liegt af da obabayerischn Hochebene, ungefäah 50 km neadlich vo de Oipn
Благодарил: 1 път
Благодарено: 16 пъти

Re: Детски надбавки - Kindergeld

Мнениеот forelle » 4 Май 2011, 18:28:25

Здравейте пак.
Благодаря за отговора, не все още не ми стана ясно формулярите Е411 и Е401 необходими ли са и къде във формуляра трябва да бъдат подпечатани и заверени от нашите социални служби.
Моля някой ако има опит да ми отговори.
Търсих и Формуляр KG54, но не го откривам.

И още един въпрос свързан с удостоверението за раждане на детето - достатъчно ли е да бъде преведено от заклет преводач или е необходимо да бъде легализирано? Съгласно последния коментар не е било необходимо да бъде преведен, но предполагам това е единичен случай.

Благодаря предварително на всички за отговора.
Поздрави
forelle
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 12
Регистриран на: 3 Май 2011, 19:59:01
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Детски надбавки - Kindergeld

Мнениеот Mottor » 4 Май 2011, 23:06:47

За да получавате детски тук, трябва тук да живеете и да работите (поне единия). Това означава поне 2(или 3) месеца след като се преместите. Така че оставете на някой едно пълномощно с което да може да извади документа от социалното подпомагане. Колкото за акта за раждане, така или иначе ще ви трябва дубликат. И не забравяйте имунизационния паспорт (или удостоверение) на детето (Няма да ви трябва за детските, ама за личния лекар със сигурност :) ). Колкото за формулярите, ако всички сте тук е друг формуляр, освен това ще ви ги пратят или може да ги попълните online, разпечатате и изпратите. Колкото до Е411 и Е401 нямам и понятие. Ако ви ги изпратят, ще ги попълните, пратите към България и после ще ги подадете. Детските за това време няма да ги загубите. Изплащат и със задна дата.
Загубен в нощта. (Загубеняк)

Потребители благодарили на автора Mottor за мнението:
estira
Рейтинг: 4%
 
Аватар
Mottor
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 719
Регистриран на: 24 Март 2005, 01:00:00
Местоположение: Minga liegt af da obabayerischn Hochebene, ungefäah 50 km neadlich vo de Oipn
Благодарил: 1 път
Благодарено: 16 пъти

Re: Детски надбавки - Kindergeld

Мнениеот forelle » 5 Май 2011, 18:04:27

Здравей "Mottor". Благодаря за отговора и ценните съвети. Да, мъжът ми работи в Германия от няколко месеца, аз съм все още в България. Затова и гледам да подготвя предварително всички документи, които ще са ни необходими.
Не ми стана ясно относно дубликата на акта за раждане и имунизационния паспорт - трябва ли да ги преведем със заклет преводач или да се легализират. По същия начин се колебая за удостоверението за граждански акт - необходим ли е преведен или легализиран.
Ще се радвам, ако някой ми даде препратка към друга тема относно необходимите документи и необходимостта от легализация/превод.
Предварително се извинявам, ако не задавам уместни въпроси, от няколко дена посещавам форума и още нямам представа относно начина на ползването му.
Благодаря още веднъж. И надявам се някой ден и аз да мога да съдействам с опита си.
forelle
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 12
Регистриран на: 3 Май 2011, 19:59:01
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Детски надбавки - Kindergeld

Мнениеот Mottor » 6 Май 2011, 08:36:45

Щом е в Германия може да се обади и да попита. Ако не знае немски, да помоли някой колега.
Имунизационния няма нужда от апостил. Обаче е хубаво да е преведен, защото за да знае домашния лекар кои имунизации са направени. За акта за раждане мисля че най малко ще трябва да е преведен от заклет преводач. Не мога да кажа със сигурност, защото тези документи съм ги подавал преди 7 години и някои неща се промениха.
Загубен в нощта. (Загубеняк)
Аватар
Mottor
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 719
Регистриран на: 24 Март 2005, 01:00:00
Местоположение: Minga liegt af da obabayerischn Hochebene, ungefäah 50 km neadlich vo de Oipn
Благодарил: 1 път
Благодарено: 16 пъти

Re: Детски надбавки - Kindergeld

Мнениеот mania_jo » 16 Май 2011, 13:30:11

Здравейте,искам да попитам кога трябва да подам документи за детските надбавки ,имам регистрирана фирма още с пристигането в Германия,съответно въпросника към данъчните е подаден ,излязоха и персоналните номера преди седмица,но все още не съм започнал здравното осигураване,колкото и да бързам документите ми не стават бързо ...та трябва ли вече да съм регистриран в здравна каса ,за да подам за Kindergeld,и от кога имам право на тях от датата на адресна регистрация в Германия на детето и на семейството /а тя е преди два месеца /или от момента на регистрация в здравната каса?
някъде във форума четох че се прилага копие от адресната регистрация за да се получат със задна дата детските ,благодаря
mania_jo
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 20
Регистриран на: 7 Март 2011, 14:02:55
Благодарил: 1 път
Благодарено: 2 пъти

детски

Мнениеот ben4it0 » 26 Юни 2011, 15:08:01

ЗДРАВЕЍТЕ ВСИЧКИ много е хубаво че ви има :) от три дни чета всичко наред и получих отговори на моите въпроси, но остана един и той е-имам дъщтеря студентка в БГ на 21 години имам ли право на детски,разбрах че тук са до 25год.Разведена сам от 20год,работя тук от 5месеца с всички осигуровки които трябва :) трудовия договор и разрешителното ми за работа са за 1год Благодаря ви предварително за отзивчивосста :)
ben4it0
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 25 Юни 2011, 13:36:26
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Детски надбавки - Kindergeld

Мнениеот eli1 » 26 Юни 2011, 21:54:35

Така мисля че го бях писала преди време, но нищо ще го повторя :).От преди една година някъде има промяна в даването на детски.Детето трябва да е регистрирано че живее и учи в Германя.Нашия случаи беше така:Сина ми дойде в Германия и не знаех че трябва да се регистрира понеже това не е нужно в България поне не докато стане пълнолетен, но тука законите са други.Заради детските се наложи и му направих регистрация.Документите за детски които ми искаха бяха акта за раждане-преведен тука,бележка от училището в което е записан и учи и адресната му регистрация. чаках няколко месеца, малко ме въртяха, но накрая получих детските от момента на регистрация на детето.В момента взимам 184 еуро всеки месец :)
eli1
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 19
Регистриран на: 21 Септември 2010, 21:13:50
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Детски надбавки - Kindergeld

Мнениеот Mottor » 26 Юни 2011, 23:22:47

Здравей ben4it0.

Това което съм написал се отнася за дъщеря ми, която е първа година студентка в България. Надявам се че това отговаря на въпроса ти.
Загубен в нощта. (Загубеняк)
Аватар
Mottor
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 719
Регистриран на: 24 Март 2005, 01:00:00
Местоположение: Minga liegt af da obabayerischn Hochebene, ungefäah 50 km neadlich vo de Oipn
Благодарил: 1 път
Благодарено: 16 пъти

Re: Детски надбавки - Kindergeld

Мнениеот ben4it0 » 27 Юни 2011, 14:04:50

БЛАГОДАРЯ ВИ :) МНОГО,МНОГО ще се пробвам и след няколко месеца живот и здраве ще пиша какво е станало :)
ben4it0
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 25 Юни 2011, 13:36:26
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

ПредишнаСледваща


  • Advertisement

Назад към Семейство

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта