• Advertisement

Накъде след Германия?

Еми за тва, онова и т.н. Тука може да пише всеки по всички теми, които го вълнуват.

Re: Накъде след Германия?

Мнениеот dido_73 » 12 Януари 2018, 20:34:36

ivo75 написа:
dido_73 написа:Познавам кадърни и годни хора които за момента се чувстват добре в Германия. Проблема им е че са дошли на такъв етап от живота си че и да искат няма начин да останат на старини тук. Дори и доходите ти да са над средните когато си започнал живота си на 45 г. тук от нулата времето не ти стига за нищо друго. Нито за преприемаческа дейност нито за читава пенсия. Какъв и избора пред тях? Имат ли изобщо шанс за нормалн живот в Германия с мижавата социална пенсия безсърдечните социални работници и т.н.


Това е крякащо нахалство. Една не малка част от местното население при пълен трудов стаж са с мизерни пенсии, защо някой дошъл на 45г. трябва да е по-добре обгрижен. Не намирам никаква логика?

Нахално е да очакваш нещо, което не ти се полага. Да съм споменал нещо такова? не съм. Обърнах внимание че има една категория имигранти, които и да искат няма как да останат в Германия. В това няма нищо трагично така, че въпроса от темата за тях е съвсем уместен.

Потребители благодарили на автора dido_73 за мнението:
baconsutan
Рейтинг: 4%
 
dido_73
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 44
Регистриран на: 11 Октомври 2015, 19:47:14
Благодарил: 2 пъти
Благодарено: 10 пъти

Re: Накъде след Германия?

Мнениеот ivo75 » 12 Януари 2018, 20:37:29

bknf написа:Темата от това, накъде да хванат отделните хора от Германия, направи завой към един друг въпрос.

Накъде върви България?...

А да загинеш, било то и геройски - не е решение на въпроса. Или поне не за такава малка нация, каквато е била българската от времето на Османската империя. Щото тoва не са милиони, които да застанат в строя на тяхно място.


Тя, темата съвсем зави нанякъде...Та само да добавя, че Ботев въобще не е ясно, как е загинал. Дали геройски в бой с турците? Или, като куче застрелян в гръб от своите? Труп няма, приказливи свидетели на смъртта също. Правени са две анкетни комисии след Освобождението без да бъде разкрита истинатА. Или по-скоро, за да бъде правилно потулена. Колкото за другите герои от Ботевата чета, които са избегнали турския куршум след разпадането на четата са попаднали в лапичките на същите тия, които са тръгнали да освобождават и те с удоволствие и срещу заплащане са ги предали на турците. И преди някой да ме обвини, че си измислям за оживелите четници, че българин никога не може да предаде някой тръгнал да го спасява/освобождава, всичко това го има в музея на Баба Тонка в Русчук....
baconsutan написа:....Завистта ражда злобата.
или обратното....
Аватар
ivo75
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2001
Снимки: 0
Регистриран на: 15 Февруари 2007, 01:00:00
Местоположение: D
Благодарил: 10 пъти
Благодарено: 182 пъти

Re: Накъде след Германия?

Мнениеот bknf » 12 Януари 2018, 21:04:28

ivo75 написа: Тя, темата съвсем зави нанякъде...Та само да добавя, че Ботев въобще не е ясно, как е загинал. Дали геройски в бой с турците? Или, като куче застрелян в гръб от своите? Труп няма, приказливи свидетели на смъртта също. Правени са две анкетни комисии след Освобождението без да бъде разкрита истинатА. Или по-скоро, за да бъде правилно потулена.

Не съм запознат със случая, но може да е имало някой, който ги е издал. Щом е било потулено, значи е възможно тоя, който е бил замесен - да е заел държавно място след Освобождението.

Колкото за другите герои от Ботевата чета, които са избегнали турския куршум. След разпадането на четата са попаднали в лапичките на същите тия, които са тръгнали да освобождават и те с удоволствие и срещу заплащане са ги предали на турците. И преди някой да ме обвини, че си измислям за оживелите четници, че българин никога не може да предаде някой тръгнал да го спасява/освобождава - всичко това го има в музея на Баба Тонка в Русчук

Това не го знаех, както и не съм бил никога в музея на Баба Тонка. Трябва да мина някой ден. По време на Освобождението, kато е минал някакъв казашки полк през Батак, видяли едно малко дете, на което родителите били изклани. Взели го като дете на полка. После го пращат в Петербург, където завършва военно училище. Kогато немците блокират Ленинград, участва в защитата на града и загива като офицер. Случая бил описан някъде в мемоарите..
bknf
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3407
Снимки: 0
Регистриран на: 22 Септември 2004, 00:00:00
Благодарил: 273 пъти
Благодарено: 406 пъти

Re: Накъде след Германия?

Мнениеот baconsutan » 12 Януари 2018, 22:25:26

[quote="bknf"]Темата от това, накъде да хванат отделните хора от Германия, направи завой към един друг въпрос.
Накъде върви България?
[quote]

В Германия живеят различни хора:
1.Такива, които се чувстват добре, искат да останат, но по различни причини не могат. Един пример е написаното от Дидо73.
2.Такива, които не се чувстват добре и желаят да напуснат страната.
3. Такива които се чувстват добре и не искат да я напускат, но им се предлага по - добър вариант, когото да обмислят. По - добра работа, решаване на някои битови или здравословни проблеми на друго място, удовлетворяване нужди на семейството: талантливо дете - музикант, художник, спортист, архитект, лекар, инженер, необходимост от грижи за член на семейството и други.
Тези хора са изправени пред дилемата какво да направят не само със собствения си живот, а и с живота на другите, зависещи от тях.
Преди ме питаха дали живея постоянно в Германия за да пиша във форума. Живях, но се наложи да се грижа за възрастен и болен родител, като за малко дете. Един съученик, който беше на голяма позиция в САЩ, спешно се върна в РБ заради майка си, на която вследствие диабет отрязаха краката и беше сал сама. Та неговата кариера приключи безвъзвратно, но Човекът изпълни синовния си дълг да склопи очите на жената, която го е създала. Друг приятел се премести в Холандия, където имаше възможността да живее в къща заедно с майка си, която изтегли от България, тъй като нямаше останали роднини. Въпреки, че в DE имаше много добра работа и постоянно пътуваше по света.
Познавам хора, които не издържаха на униженията и тормоза от немци в Германия, по принуда се върнаха в РБ и сега са пациенти на психиатрите, а близките им си скубят косите.
Знам и такива, които се бяха устроили по всички линии в DE, нищо не им липсваше. На единия обаче му предложиха работа в Канада, каквато не е и сънувал и той замина. Детето на другия се оказа изключителен музикант и човекът целокупно със семейството си отпраши за Русия. Още не се е върнал, а дъщерята от години покорява световните симфонични сцени.

Потребители благодарили на автора baconsutan за мнението:
EdiMi1
Рейтинг: 4%
 
baconsutan
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 453
Регистриран на: 8 Септември 2015, 21:37:27
Благодарил: 120 пъти
Благодарено: 119 пъти

Re: Накъде след Германия?

Мнениеот bknf » 12 Януари 2018, 23:51:55

baconsutan написа: Един съученик, който беше на голяма позиция в САЩ, спешно се върна в РБ заради майка си, на която вследствие диабет отрязаха краката и беше сал сама. Та неговата кариера приключи безвъзвратно, но Човекът изпълни синовния си дълг да склопи очите на жената, която го е създала.

А не е ли било възможно, тя да отиде в САЩ при него - или разходите биха били огромни ?

baconsutan написа:Познавам хора, които не издържаха на униженията и тормоза от немци в Германия, по принуда се върнаха в РБ и сега са пациенти на психиатрите, а близките им си скубят косите.

Слушал съм и за случаи, когато българи в Германия, поради "вина" на обстоятелствата или и на самите себе си (незнание, случайност, собствена или чужда грешка) - стават инвалиди - без да имат "нормален" живот след това.

Има и други случаи (още по-зле), но тях няма да ги споменавам.

А в случая си засегнал въпроса - човек е трябвало да оцелее - за целта се е изнесъл по света, защотото по независещи от него причини, някой е променил - умишлено и съзнателно, бавно и славно, или бързо и неусетно; използвайки всички видове въздействие - масмедии, икономически похвати, и т.н. - средата, в която е израстнал.

Cлед което са дошли разни печалбари, или от друга страна - откровени мошеници, които са почнали да филетират и разпродават онова, до което са се докопали.

При което обаче, те нито биват наказвани (а по кои и чии закони), нито са се погрижили, за това как ще живеят (останалите, възрастни) хора на територията на страната - които нямат възможността да отидат някъде другаде.

Hито това тях много ги интересува. Сещам се за Царя, Иван Костов, и всички знайни и незнайни герои на българския преход към пазарна икономика.

И защо същия тоя човек, не се върне в Родината си - за да се грижи за хората, при които е израстнал като дете.

Правилно ли съм те разбрал?
bknf
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3407
Снимки: 0
Регистриран на: 22 Септември 2004, 00:00:00
Благодарил: 273 пъти
Благодарено: 406 пъти

Re: Накъде след Германия?

Мнениеот EdiMi1 » 13 Януари 2018, 09:31:02

baconsutan написа:
bknf написа:Темата от това, накъде да хванат отделните хора от Германия, направи завой към един друг въпрос.
Накъде върви България?
В Германия живеят различни хора:
1.Такива, които се чувстват добре, искат да останат, но по различни причини не могат. Един пример е написаното от Дидо73.
2.Такива, които не се чувстват добре и желаят да напуснат страната.
3. Такива които се чувстват добре и не искат да я напускат, но им се предлага по - добър вариант, когото да обмислят. По

Да, това са ситуации в които наистина човек често е изправен пред труден избор и с малка взаимопомощ можем да дадем ценно мнение и информация, които да помогнат в избора. Това е градивно, според мен.
Може би нямаше да има завои в темата, ако заглавието беше мааалко перефрезирано, нещо от сорта - Накъде след Германия, когато/ако/ се наложи. Защото иначе може би звучи - Накъде, защото в Германие е зле.
EdiMi1
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 29
Регистриран на: 28 Октомври 2017, 07:33:33
Благодарил: 20 пъти
Благодарено: 11 пъти

Re: Накъде след Германия?

Мнениеот rikiking » 13 Януари 2018, 09:53:29

EdiMi1 написа:Германия, когато/ако/ се наложи. Защото иначе може би звучи - Накъде, защото в Германие е зле.


Има хора, за които е добре. И на мен ми е добре в Германия, но точно защото не работя в тази държава и доходите ми идват отвънка и съм почти изцяло независим от немската бюрократична машина,ред и дисциплина,трудови порядки и регулации.

Но има и българи,работещи в Германия, за които направо си е доста зле и това го знаят и малките деца.Много от нас познават или са виждали смачкани, отрудени и изтормозени сънародници,попаднали в ръцете на някой комплексар немец да си избива върху тях наследствената обремененост, натрупана от три поколения протестанти преди него примерно. Скромни хора работници и служители българи,някои от тях на възраст, докарани буквално до лудост и отчаяние, както беше написал по-горе колегата baconsutan. Но принудени от обстоятелствата да скърцат със зъби и да търпят...Въпросът е, че в България сигурно би им било обаче още по-зле...

Оня ден в общината срещнах съсед - приличен германец, който ме пита какво правя. Като му казах че се абмелдвам, понеже пак заминавам да работя в Африка, му стана много неприятно. Направо му се промени физиолномията и само каза : "Hier kann man nicht mehr leben..."
We can't help everyone, but everyone can help someone.
Ronald Reagan

Потребители благодарили на автора rikiking за мнението (общо 4):
baconsutanМитака ФУbknfEdiMi1
Рейтинг: 17%
 
Аватар
rikiking
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2359
Снимки: 1
Регистриран на: 17 Юли 2014, 13:47:49
Местоположение: Уганда
Благодарил: 237 пъти
Благодарено: 425 пъти

Re: Накъде след Германия?

Мнениеот EdiMi1 » 13 Януари 2018, 10:38:06

rikiking написа:
EdiMi1 написа:Германия, когато/ако/ се наложи. Защото иначе може би звучи - Накъде, защото в Германие е зле.


Има хора, за които е добре. ..........................каза : "Hier kann man nicht mehr leben..."

Винаги ще има и от едните и от другите. Винаги ще има местни/включително и на други континенти/, които са готови до кажат горното. Съдби много. Обстоятелства също.
Не е нужно да генерализираме обаче, защото едва ли някои от нас може да даде точна прогноза или да промени нечия съдба.
Субективните интерпретации няма да помогнат. Много е индивидуално. Усета и прага на болка дори, е различен за всеки.
Ако някои е попаднал на кръстопътя, нека му дадем инфото, което имаме, а той ще си вземе решение съобразно капацитета си, зора си и обстоятелствата около него. Надявам се да сме, да ни има и се усещаме , като българска общност все пак.

Потребители благодарили на автора EdiMi1 за мнението (общо 2):
baconsutanrikiking
Рейтинг: 8%
 
EdiMi1
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 29
Регистриран на: 28 Октомври 2017, 07:33:33
Благодарил: 20 пъти
Благодарено: 11 пъти

Re: Накъде след Германия?

Мнениеот bknf » 13 Януари 2018, 13:57:55

rikiking написа: Оня ден в общината срещнах съсед - приличен германец, който ме пита какво правя. Като му казах че се абмелдвам, понеже пак заминавам да работя в Африка, му стана много неприятно. Направо му се промени физиолномията и само каза : "Hier kann man nicht mehr leben..."

Това е огромна тема. Kак на немския народ им натрясват решения, които те трябва да приемат. Cякаш са в Средновековието. Тия които са богати - чак толкова много не ги боли. Но останалите.. те нямат никой, който да им
слуша гласа. Няма Меркел, която да отговаря на въпроси 4 часа - от цялата страна.

Има медии, които лъжат - bis sich die Balken biegen. А ако във форума след някоя статия - коментарите не съвпадат с официалната политика на редакцията - се трие абсолютно. Това за да не мога четящите - да прочетат различна информация, факти - от "официалната". Или съобщават празни приказки. За шарените чорапи и зелените обувки на някой си. ;-)

Така че Германия през 2018 далеч не е това, което беше през 1998 година (примерно). А ще става - кой знае какво. Не искам да давам прогнози, щото не съм силен в тях. Пък и не е моя работа.

А в България 1993.. 1995.. 2001.. та до днес - да не би да е било по-различно?

На немеца му е станало неприятно, защото е осъзнал, че се намира в някаква реалност, която той нито може да я промени - нито може да избяга от нея. На практика - не може.
bknf
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3407
Снимки: 0
Регистриран на: 22 Септември 2004, 00:00:00
Благодарил: 273 пъти
Благодарено: 406 пъти

Re: Накъде след Германия?

Мнениеот baconsutan » 13 Януари 2018, 16:32:53

[quote="bknf"]
А не е ли било възможно, тя да отиде в САЩ при него - или разходите биха били огромни ?
А в случая си засегнал въпроса - човек е трябвало да оцелее - за целта се е изнесъл по света, защотото по независещи от него причини, някой е променил - умишлено и съзнателно, бавно и славно, или бързо и неусетно; използвайки всички видове въздействие - масмедии, икономически похвати, и т.н. - средата, в която е израстнал.
Hито това тях много ги интересува. Сещам се за Царя, Иван Костов, и всички знайни и незнайни герои на българския преход към пазарна икономика.
[/quote)
Разходите не са проблем, но жената бе много зле здравословно и не можеше да пътува. Освен това, от денонощното учене и работа в САЩ приятелят ми остана неженен, демек сам в чужбина, сам и у дома.
Срам ме е да си призная, че първият път и аз се излъгах да гласувам за "Царя", който после ме оправя повече от 800 дни. Мислех си, че това е човек . аристократ, с мисия в българската история, а той излезе обикновен покерджия, дребна душица. Такива като него, драгалевския преподавател по политикономия и комунетата - мандраджии изгониха всичко читаво от България, за да нямат вътрешна опозиция и противодействие. Резултатите сега ги виждаме, никой не иска да се връща в РБ. Дано някой ден тъжната родна картинка да се промени и грабителите да ги видим на топло при бай Ставри в Софийския централен.
baconsutan
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 453
Регистриран на: 8 Септември 2015, 21:37:27
Благодарил: 120 пъти
Благодарено: 119 пъти

Re: Накъде след Германия?

Мнениеот VaskoLeon » 13 Януари 2018, 19:07:09

bknf написа:Това е огромна тема. Kак на немския народ им натрясват решения, които те трябва да приемат. Cякаш са в Средновековието. Тия които са богати - чак толкова много не ги боли. Но останалите.. те нямат никой, който да им
слуша гласа. Няма Меркел, която да отговаря на въпроси 4 часа - от цялата страна.

Има медии, които лъжат - bis sich die Balken biegen.


Люгенпресе, иначе Путин и Орбан били диктатори, нищо че са избрани на демократични избори с голямо мнозинство! :)

Немците са облъчвани с тази пропаганда от десетилетия, гьобелслизацията е факт! :mrgreen:
Аватар
VaskoLeon
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 1565
Регистриран на: 1 Юни 2008, 00:00:00
Местоположение: Leonberg bei Stuttgart
Благодарил: 49 пъти
Благодарено: 41 пъти

Re: Накъде след Германия?

Мнениеот baconsutan » 13 Януари 2018, 21:39:38

VaskoLeon написа:А трябваше да виснат на кестените в София, за да стане нормален преход! :mrgreen:

Който не ти вярва да види случката в Румъния и колко напред е стигнала сега тази държава. В България растат вековни чинари, хайдушки буки и дъбици, някой разклонил се орех също би могъл да е полезен.
Има и друг публичен подход, практикуван в новият световен хегемон - Китай. Но там китайците си нямат БХК. И не страдат от това, а изкореняват круто всякакви гнили практики, за да върви държавата им нагоре.
baconsutan
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 453
Регистриран на: 8 Септември 2015, 21:37:27
Благодарил: 120 пъти
Благодарено: 119 пъти

Re: Накъде след Германия?

Мнениеот itzo » 14 Януари 2018, 08:36:04

VaskoLeon написа:...СерГейчетата от форума нямат край, пребоядисани комуненца! А трябваше да виснат на кестените в София, за да стане нормален преход! :mrgreen:


Откъде този внезапен изблик против СерГейчетата по почти всички страници на форума бре, Васко? Да не би някой от спътниците, които редовно примамваш по маршрута София-Щутгарт да те е ...ъъъ...обидил?
Real stupidity beats artificial intelligence every time
itzo
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 1880
Регистриран на: 4 Февруари 2014, 13:43:36
Благодарил: 2 пъти
Благодарено: 211 пъти

Re: Накъде след Германия?

Мнениеот zlateto » 14 Януари 2018, 09:18:24

itzo написа:Да не би някой от спътниците, които редовно примамваш по маршрута София-Щутгарт да те е ...ъъъ...обидил?


Откакто @VaskoLevski прописа във форума, все ми се иска да му задам един въпрос: Ако си намери спътник и той се окаже по средата на пътя дърт комунист, човека стига ли желаната от него цел и въобще какво му се случва? :mrgreen:

Шегата настрана, "цялото форум" разбра за (не)симпатиите ти към Ицо и Иво и мерака да лепиш етикети. На тях знам, че им е все тая и с удоволствие ти отвръщат, но имай милост към нас четящите. "Вие комунистите, ти недоклатения" и производните им, си ги запази за "вкъщи" (Mr.Bombastic) или за извън форума. Тук гледаме да се понaсяме, колкото и да не се харесваме.

Хайде със здраве!

P.S. Извинявам се за лиричнoто отклонение, ама и аз душа нося хахха. O:) ;-)
Когато държавата препотвърждава себе си като местопрестъпление, остава да влезе Фортинбрас и да каже това, което винаги казва: „Изнесете труповете!”

Потребители благодарили на автора zlateto за мнението (общо 2):
itzoEdiMi1
Рейтинг: 8%
 
Аватар
zlateto
Майстор на перото
Майстор на перото
 
Мнения: 2603
Статии: 1
Регистриран на: 20 Декември 2008, 22:24:29
Благодарил: 133 пъти
Благодарено: 1172 пъти

Re: Накъде след Германия?

Мнениеот rikiking » 14 Януари 2018, 09:58:21

zlateto написа:Шегата настрана, "цялото форум" разбра за (не)симпатиите ти към Ицо и Иво ...


Че те/особено втория/не са си и за понасяне... :mrgreen:
---------------------------------------------------------
VaskoLeon написа:
Той е един каканижеш лузър, утайка на обществото....!
:laughing6:
We can't help everyone, but everyone can help someone.
Ronald Reagan
Аватар
rikiking
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2359
Снимки: 1
Регистриран на: 17 Юли 2014, 13:47:49
Местоположение: Уганда
Благодарил: 237 пъти
Благодарено: 425 пъти

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 68 госта

  • Advertisement