• Advertisement

гимназия в Германия

Напред, науката е слънце!

гимназия в Германия

Мнениеот emma 1111 » 11 Юни 2013, 20:03:31

Здравейте!
Имам дъщеря в 10 клас, която иска да учи медицина (живеем в България).Почти всичките ми роднини живеят в Берлин.
Сестра ми предлага да я вземе при нея за да завърши там гимназия и след това да кандидатства в университет.Но тя е
по-млада, няма деца и не е наясно дали ще я върнат година назад и т.н. Аз се притеснявам какви шансове ще има тя да
стане студентка, ако е завършила там 12 клас, има ли предимство? Пропуснах да спомена ,че дипломата й е 5.60 и учи в профилирана паралелка с немски език в природо-математическа гимназия.Дали не сме закъсняли вече за такова преместване?
Моля, ако имате опит или информация да ме посъветвате. Много ще съм благодарна за всяко мнение.
red: vel...
emma 1111
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 11 Юни 2013, 18:36:28
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: гимназия в Германия

Мнениеот velingrad » 11 Юни 2013, 21:05:07

Мисля, че никога не е късно, но предполагам:
1. че ще и се наложи да държи приравнителни (нещо подобно) изпити (или повторение на годината?!)
2. в германо-немските гимназии се учат (10 клас) 3 езика (+/- латински)

А това, да живее тук, но не с вас а с леля си?! - нямам представа как и дали ще стане.

Като се сетя и за друго ще пиша.
Ако не харесваш нещо, промени го. Ако не можеш, промени отношението си. Не мрънкай.
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!
Аватар
velingrad
Администратор
Администратор
 
Мнения: 7962
Снимки: 392
Публикации в блог: 27
Регистриран на: 23 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Das Dorf am Düssel
Благодарил: 652 пъти
Благодарено: 854 пъти

Re: гимназия в Германия

Мнениеот ljuba » 11 Юни 2013, 23:37:51

Моят съвет е детето да заляга яко на немския език и да си доучи в България!
1.В 10 клас ще й е доста трудно да се справи с не съвсем малките изисквания в гимназиите,най-малкото,че се учат различни неща и освен това немския не й е майчин.Далеч съм от мисълта,че е невъзможно да се справи,но с цената на много стрес и със сигурност разклащане в собствените възможности.
2.В Германия трудно пишат единици-така наречената шестица в България и до сега не съм виждала някой учител да даде малко от себе си,за да поощри ученика,всичко е с пунктовете и ни повече,ни по-малко,като две пропуснати запетайки и една грешна буква вече си си твъдо две.Вярвайте ми,тук всички ще са много мили с детето в училище,но стигне ли се до оценки всичко ще бъде безкомпромисно,а за медицина и трябва много добра абитура.
3.Ако в България има отлична диплома и се подготви много добре с езика мисля,че няма да има никакъв проблем да си дойде и да си започне с ученето в уни.С моята племеница направихме точно така-завърши миналата година с отличен,взе си тест даф,приеха я политика и медии и сега си е студентка вече втори семестър и се справя повече от добре и макар да знам ,че е много амбициозна дълбоко се замислям дали ако я бяхме взели последните години да учи тук щеше да излезе с абитура 1,макар че и сега вече в унито я знаят като най-голямата зубърка :)
Пожелавам ви успех и стискам палци да успее детето,каквото и да е решението ви!
Забравих да вметна,че според мен със сигурност ще повтори 10 клас,което не е болка за умиране.
Ако нямаш усмивка ще ти подаря моята
Аватар
ljuba
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 651
Регистриран на: 27 Септември 2005, 00:00:00
Местоположение: Hannover
Благодарил: 77 пъти
Благодарено: 126 пъти

Re: гимназия в Германия

Мнениеот daisymm » 12 Юни 2013, 11:05:45

Здравейте,

Има два съществени въпроса, които трябва да изясните оше в самото начало:
(1) да съберете достатъчно информация, за да сте убеден, че има смисъл от подобно начинание
(2) да проверите как изглеждат чисто административно нещата около престоя на дъщеря ви в Германия при леля й - разрешително за престой, здравно осигуряване и т.н.

По мое мнение, единственото предимство в дадената ситуация е, че детето ще овладее добре немски език, може да понаучи и малко латински. Евентуалното завършване на гимназия в Германия не и носи други особени предимства при кандидатстване в немски университет, още повече, че успехът й в новото училище може да бъде по-нисък (което е нормално).

Ето и недостатъците:
(1) В дадения случай при записването в гимназията в Германия е задължително директорът на училището (или негов началник) да бъде "за". Това не е невъзможно, трябва да се говори лично и убедително.
(2) Дори и да получите съгласие, дъщеря ви вероятно ще трябва да премине поне за 3-6 месеца през интеграционен клас в друго училище. Имайте предвид, че това ще може да стане едва през следващата учебна година 2013/2014, когато дъщеря ви вече ще трябва да бъде в 11-ти клас.
(3) После ще трябва да повтори (вероятно) 9 клас във въпросното друго училище.
(4) Само при добър успех ще получи право да се яви на допълнителните приравнителни изпити, за да може после да премина в гимназията, където ще започне обучението си най-вероятно от 10-ти клас.

Поне така изглеждат при нещата при нас в Sachsеn. В интеграционния клас на дъщеря ми имаше едно момче от Унгария. При него ситуацията беше (почти) като вашата - момчето беше учило до средата на 10-ти клас в Унгария, иакара 4 месеца в интеграционен клас, после повтори 9-ти клас в Mittelschule (не в гимназия), след това имаше няколко приравнителни изпита и сега учи в гимназия. Единствената разлика е, че момчето живее тук с майка си и баща си.

Със сигурност в другите провинции има различия от описаното по-горе, защото образователната политика е различна.

Желая ви успех!
Аватар
daisymm
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1190
Снимки: 9
Статии: 1
Регистриран на: 18 Август 2009, 20:51:23
Благодарил: 696 пъти
Благодарено: 519 пъти

Re: гимназия в Германия

Мнениеот emma 1111 » 12 Юни 2013, 12:39:01

Много благодаря за мненията , миля че съм по-наясно със ситуацията.Сега ми изглежда по-правилно да завърши в Б-я средно,макар че съм чувала ,че необходимата диплома за медицина в Германия е 5.90 или 6.00,а нейната не е толкова висока.Все пак ще й е по- лесно в гимназията тук.Много ми помогнахте.Благодаря.
emma 1111
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 11 Юни 2013, 18:36:28
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: гимназия в Германия

Мнениеот VY » 16 Юни 2013, 14:02:07

emma 1111 написа:Много благодаря за мненията , миля че съм по-наясно със ситуацията.Сега ми изглежда по-правилно да завърши в Б-я средно,макар че съм чувала ,че необходимата диплома за медицина в Германия е 5.90 или 6.00,а нейната не е толкова висока.Все пак ще й е по- лесно в гимназията тук.Много ми помогнахте.Благодаря.


Здравейте,

мисля, че решението ви да остане и да довърши образованието си в България е правилно. Поне аз така бих постъпила с моята дъщеря (тя завършва вече магистратура в Германия). Писалите преди мен вече са ви казали предимствата и недостатъците на едно местене в Германия в този момент. Аз ще добавя само това, че немският от една ПМГ е крайно недостатъчен. Затова е най-добре през ваканцията след 10кл. и след 11кл. да я пратите (ако имате финансова възможност) при леля й в Берлин. Но не да мери улиците, а леля й да я запише на интензивен курс по немски, каквито се организират във всички Bildungszentren. Да намери някой, който се ползва с много добро име (щото има и калпави) и юли, август и септември до средата да учи езика тук. Тук не става дума за безплатните интеграционни курсове, а за нормални платени курсове по немски, които са на степени А1, А2, В1, В2, С1 и С2. При приемането й в такъв курс правят предварително Einstufungstest, тест за определяне на нивото и я записват там, където й е мястото. Предварително се подгответе психически, че може да почне от доста ниско ниво, но ако е амбициозна, ще напредне много бързо. Поне в Нюрнберг, където живея, има великолепен такъв езиков център и резултатите са прекрасни. Примерно, може това лято да вземе 1-2 нива и следващото лято още 1-2. Има си и подготвителен курс (3 седмичен) за изпит TestDAF, който ще й отвори вратите за следване в Германия. Изобщо не се заблуждавайте, че "знаенето" на немски от гимназията ще й е достатъчно. Дъщеря ми дойде пълна отличничка...и цялата първа година едва успяваше да се справи с немския в университета. У нас учат децата да четат и пишат, но не и да говорят активно и да чуват какво им се говори.

В България ще изкара много по-лесно отлична диплома, в Германия това е жива утопия заради малкото време, което остава докато завърши. Последно, вие имате ли отговор за себе си на какво се дължи успех от 5.60? Той не е достатъчен, за да се справи с медицина в Германия. Ако детето е претоварено или разсеяно, работете върху способността му да се концентрира и върху техники за подобряване на паметта. Това ще му е много от полза за повишаване на резултатите в училище и университета после. Говоря като специалист. Желая ви много успех!

Потребители благодарили на автора VY за мнението (общо 2):
Svetulka82daisymm
Рейтинг: 10%
 
VY
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 94
Регистриран на: 30 Юли 2010, 01:45:41
Местоположение: Bayern
Благодарил: 11 пъти
Благодарено: 23 пъти  • Advertisement

Назад към Образование

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 госта