• Advertisement

гимназия в Германия

Напред, науката е слънце!

гимназия в Германия

Мнениеот emma 1111 » 11 Юни 2013, 20:03:31

Здравейте!
Имам дъщеря в 10 клас, която иска да учи медицина (живеем в България).Почти всичките ми роднини живеят в Берлин.
Сестра ми предлага да я вземе при нея за да завърши там гимназия и след това да кандидатства в университет.Но тя е
по-млада, няма деца и не е наясно дали ще я върнат година назад и т.н. Аз се притеснявам какви шансове ще има тя да
стане студентка, ако е завършила там 12 клас, има ли предимство? Пропуснах да спомена ,че дипломата й е 5.60 и учи в профилирана паралелка с немски език в природо-математическа гимназия.Дали не сме закъсняли вече за такова преместване?
Моля, ако имате опит или информация да ме посъветвате. Много ще съм благодарна за всяко мнение.
red: vel...
emma 1111
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 11 Юни 2013, 18:36:28
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: гимназия в Германия

Мнениеот velingrad » 11 Юни 2013, 21:05:07

Мисля, че никога не е късно, но предполагам:
1. че ще и се наложи да държи приравнителни (нещо подобно) изпити (или повторение на годината?!)
2. в германо-немските гимназии се учат (10 клас) 3 езика (+/- латински)

А това, да живее тук, но не с вас а с леля си?! - нямам представа как и дали ще стане.

Като се сетя и за друго ще пиша.
Ако не харесваш нещо, промени го. Ако не можеш, промени отношението си. Не мрънкай.
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!
Аватар
velingrad
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 7590
Снимки: 392
Регистриран на: 23 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Das Dorf am Düssel
Благодарил: 659 пъти
Благодарено: 712 пъти

Re: гимназия в Германия

Мнениеот ljuba » 11 Юни 2013, 23:37:51

Моят съвет е детето да заляга яко на немския език и да си доучи в България!
1.В 10 клас ще й е доста трудно да се справи с не съвсем малките изисквания в гимназиите,най-малкото,че се учат различни неща и освен това немския не й е майчин.Далеч съм от мисълта,че е невъзможно да се справи,но с цената на много стрес и със сигурност разклащане в собствените възможности.
2.В Германия трудно пишат единици-така наречената шестица в България и до сега не съм виждала някой учител да даде малко от себе си,за да поощри ученика,всичко е с пунктовете и ни повече,ни по-малко,като две пропуснати запетайки и една грешна буква вече си си твъдо две.Вярвайте ми,тук всички ще са много мили с детето в училище,но стигне ли се до оценки всичко ще бъде безкомпромисно,а за медицина и трябва много добра абитура.
3.Ако в България има отлична диплома и се подготви много добре с езика мисля,че няма да има никакъв проблем да си дойде и да си започне с ученето в уни.С моята племеница направихме точно така-завърши миналата година с отличен,взе си тест даф,приеха я политика и медии и сега си е студентка вече втори семестър и се справя повече от добре и макар да знам ,че е много амбициозна дълбоко се замислям дали ако я бяхме взели последните години да учи тук щеше да излезе с абитура 1,макар че и сега вече в унито я знаят като най-голямата зубърка :)
Пожелавам ви успех и стискам палци да успее детето,каквото и да е решението ви!
Забравих да вметна,че според мен със сигурност ще повтори 10 клас,което не е болка за умиране.
Ако нямаш усмивка ще ти подаря моята
Аватар
ljuba
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 694
Регистриран на: 27 Септември 2005, 00:00:00
Местоположение: Hannover
Благодарил: 90 пъти
Благодарено: 168 пъти

Re: гимназия в Германия

Мнениеот daisymm » 12 Юни 2013, 11:05:45

Здравейте,

Има два съществени въпроса, които трябва да изясните оше в самото начало:
(1) да съберете достатъчно информация, за да сте убеден, че има смисъл от подобно начинание
(2) да проверите как изглеждат чисто административно нещата около престоя на дъщеря ви в Германия при леля й - разрешително за престой, здравно осигуряване и т.н.

По мое мнение, единственото предимство в дадената ситуация е, че детето ще овладее добре немски език, може да понаучи и малко латински. Евентуалното завършване на гимназия в Германия не и носи други особени предимства при кандидатстване в немски университет, още повече, че успехът й в новото училище може да бъде по-нисък (което е нормално).

Ето и недостатъците:
(1) В дадения случай при записването в гимназията в Германия е задължително директорът на училището (или негов началник) да бъде "за". Това не е невъзможно, трябва да се говори лично и убедително.
(2) Дори и да получите съгласие, дъщеря ви вероятно ще трябва да премине поне за 3-6 месеца през интеграционен клас в друго училище. Имайте предвид, че това ще може да стане едва през следващата учебна година 2013/2014, когато дъщеря ви вече ще трябва да бъде в 11-ти клас.
(3) После ще трябва да повтори (вероятно) 9 клас във въпросното друго училище.
(4) Само при добър успех ще получи право да се яви на допълнителните приравнителни изпити, за да може после да премина в гимназията, където ще започне обучението си най-вероятно от 10-ти клас.

Поне така изглеждат при нещата при нас в Sachsеn. В интеграционния клас на дъщеря ми имаше едно момче от Унгария. При него ситуацията беше (почти) като вашата - момчето беше учило до средата на 10-ти клас в Унгария, иакара 4 месеца в интеграционен клас, после повтори 9-ти клас в Mittelschule (не в гимназия), след това имаше няколко приравнителни изпита и сега учи в гимназия. Единствената разлика е, че момчето живее тук с майка си и баща си.

Със сигурност в другите провинции има различия от описаното по-горе, защото образователната политика е различна.

Желая ви успех!
You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, butt you cannot fool all the people all the time (Abraham Lincoln)
Аватар
daisymm
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1394
Снимки: 9
Статии: 4
Регистриран на: 18 Август 2009, 20:51:23
Местоположение: daisymm@mail.bg
Благодарил: 1392 пъти
Благодарено: 580 пъти

Re: гимназия в Германия

Мнениеот emma 1111 » 12 Юни 2013, 12:39:01

Много благодаря за мненията , миля че съм по-наясно със ситуацията.Сега ми изглежда по-правилно да завърши в Б-я средно,макар че съм чувала ,че необходимата диплома за медицина в Германия е 5.90 или 6.00,а нейната не е толкова висока.Все пак ще й е по- лесно в гимназията тук.Много ми помогнахте.Благодаря.
emma 1111
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 11 Юни 2013, 18:36:28
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: гимназия в Германия

Мнениеот VY » 16 Юни 2013, 14:02:07

emma 1111 написа:Много благодаря за мненията , миля че съм по-наясно със ситуацията.Сега ми изглежда по-правилно да завърши в Б-я средно,макар че съм чувала ,че необходимата диплома за медицина в Германия е 5.90 или 6.00,а нейната не е толкова висока.Все пак ще й е по- лесно в гимназията тук.Много ми помогнахте.Благодаря.


Здравейте,

мисля, че решението ви да остане и да довърши образованието си в България е правилно. Поне аз така бих постъпила с моята дъщеря (тя завършва вече магистратура в Германия). Писалите преди мен вече са ви казали предимствата и недостатъците на едно местене в Германия в този момент. Аз ще добавя само това, че немският от една ПМГ е крайно недостатъчен. Затова е най-добре през ваканцията след 10кл. и след 11кл. да я пратите (ако имате финансова възможност) при леля й в Берлин. Но не да мери улиците, а леля й да я запише на интензивен курс по немски, каквито се организират във всички Bildungszentren. Да намери някой, който се ползва с много добро име (щото има и калпави) и юли, август и септември до средата да учи езика тук. Тук не става дума за безплатните интеграционни курсове, а за нормални платени курсове по немски, които са на степени А1, А2, В1, В2, С1 и С2. При приемането й в такъв курс правят предварително Einstufungstest, тест за определяне на нивото и я записват там, където й е мястото. Предварително се подгответе психически, че може да почне от доста ниско ниво, но ако е амбициозна, ще напредне много бързо. Поне в Нюрнберг, където живея, има великолепен такъв езиков център и резултатите са прекрасни. Примерно, може това лято да вземе 1-2 нива и следващото лято още 1-2. Има си и подготвителен курс (3 седмичен) за изпит TestDAF, който ще й отвори вратите за следване в Германия. Изобщо не се заблуждавайте, че "знаенето" на немски от гимназията ще й е достатъчно. Дъщеря ми дойде пълна отличничка...и цялата първа година едва успяваше да се справи с немския в университета. У нас учат децата да четат и пишат, но не и да говорят активно и да чуват какво им се говори.

В България ще изкара много по-лесно отлична диплома, в Германия това е жива утопия заради малкото време, което остава докато завърши. Последно, вие имате ли отговор за себе си на какво се дължи успех от 5.60? Той не е достатъчен, за да се справи с медицина в Германия. Ако детето е претоварено или разсеяно, работете върху способността му да се концентрира и върху техники за подобряване на паметта. Това ще му е много от полза за повишаване на резултатите в училище и университета после. Говоря като специалист. Желая ви много успех!

Потребители благодарили на автора VY за мнението (общо 2):
Svetulka82daisymm
Рейтинг: 8%
 
VY
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 94
Регистриран на: 30 Юли 2010, 01:45:41
Местоположение: Bayern
Благодарил: 11 пъти
Благодарено: 24 пъти


Назад към Образование

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта

  • Advertisement