• Advertisement

Есенно-зимни гозби

Готини рецепти и съвети

Есенно-зимни гозби

Мнениеот AnGeLy » 20 Октомври 2006, 16:04:18

Понеже есента е в разгара си, а зимата упорито наближава и понеже nero007 отново е на линия, може ли да ни препоръ4а някои ястия, които са типи4но есенни или типи4но зимни. Разбира се рецепти се приемат и от вси4ки останали, които имат желание и идеи :)
Аватар
AnGeLy
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3269
Регистриран на: 23 Ноември 2004, 01:00:00
Местоположение: tief im Westen
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 8 пъти

Мнениеот copland » 24 Октомври 2006, 23:49:53

Очаквам с огромно нетърпение предложение за рецепта за т. нар. "свинско зеле"! Обожавам го това нещо! Мисля, че това е една от най-българските манджи!
I have the simplest tastes. I am always satisfied with the best.
Аватар
copland
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1257
Регистриран на: 19 Февруари 2005, 01:00:00
Местоположение: RE11 / RB33
Благодарил: 56 пъти
Благодарено: 64 пъти

Мнениеот solay » 25 Октомври 2006, 00:56:01

абе то немското кисело 3еле няма ни6то об6то с на6ето ,
а само как ми липсва кацата от балкона след парти особенно ама ммммм :)
Аватар
solay
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 883
Регистриран на: 3 Ноември 2004, 01:00:00
Местоположение: където ми скимне
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 1 път

Мнениеот isisito » 25 Октомври 2006, 11:09:11

Свинско със зеле /на фурна/
Като начало слагаш олио и червен пипер в тавата. След като се запържи пиперът прибавяш и зелето. Оставяш го във фурната да се запече леко, докато приготвяш месото.
Нарязваш на ситно лук, пипер, моркови е магданоз и ги задушаваш. Колкото са повече зеленчуците, толкова по-вкусно става. След това прибавяш месото, предварително нарязано на парчета. Като се позапържи и то, добавяш червен пипер,домати и накрая слагаш сол. Когато месото си смени цвета /т.е. да е почти готово за ядене/ го смесваш със зелето в тавата. Добавя се и малко вода. Запичаш на около 220 градуса, а времето сам си го определяш, защото някой обича зелето по-препечено, а друг - не. Накрая, десетина минути преди тавата да се извади от фурната се добавят дафинов лист и бахар.
Надявам се да съм помогнала...
Аватар
isisito
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 439
Регистриран на: 29 Септември 2006, 00:00:00
Местоположение: Варна
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот nero007 » 29 Октомври 2006, 23:59:06

ЗЕЛЕ ПО БАВАРСКИ

Тази рецепта съм я малко преправил по мой вкус,абе побългарена за да може да придобие малко от нашия вкус и естествено да има и малко от тукашния.

Нарязвате свинско месо,по възможност да е по мазничко,на кубчета,запържвате в малко мазнина добавяте ситно нарязан лук,когато месото добие златист цвят добавете нарязаното на малки квадрати бяло зеле и продължавайте да пържите докато зелето придобие кафеникав цвят.Чак тогава слагате сол,черенпипер,малко ким,ако ви се намира марината от кисели краставички би било добре да прибавите и малко от нея,дафинов лист,две сухи телешки бульончета.
Аз лично добавям и нарязани моркови,но това си е ваш избор.Добавете малко вода,колкото да не загори дъното.Всичко това да ври около 15 или 20 минути и е готово.Остана само да си купите по тежичко червено вино :)
Аватар
nero007
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 111
Регистриран на: 31 Март 2006, 00:00:00
Местоположение: FREUDENSTADT
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Свинското със зеле - опитай така - вкусно е !

Мнениеот CVETETO3101 » 2 Ноември 2006, 13:12:06

copland написа:Очаквам с огромно нетърпение предложение за рецепта за т. нар. "свинско зеле"! Обожавам го това нещо! Мисля, че това е една от най-българските манджи!


Трябва ти само кисело нарязано бяло зеле. Количеството е спрямо порциите.
За моето семейство правя следното:
Продукти:
около килограм по тлъстичко месо (зелето обича тлъстинката и е по вкусно, но сланина обикновено ползвам, ако месото ми е прекалено "постно" и тогава добавям няколко парченца сланинка) - нарязано на парчета
2 буркана (от компотените) кисело зеле - нарязано
1-2 стръка праз лук - нарязан на средно ситно (ако няма праз - може и без него, но определено той придава аромат на яденето)
1-2 лъжица червен пипер
4-5 лъжици олио
2 дафинови листа
10-15 зърна чер пипер
5-6 зърна бахар
вода - около чаена чаша
малко масло за запичането
Приготвяне:
В тенджера под налягане се слага първия буркан зеле. Върху него се нарежда месото, подправките и празия лук и се поръсва с половината червен пипер. Отгоре се изсипва втория буркан зеле и се поръсва с остатъка от червения пипер.
Залива се с водата. (Водата не трябва да е много, ако ще се вари именно в тенджера под налягане, защото почти не извира. Може да е по-голямо количеството - само ако се готви в обикновена тенджера).
Варя (от момента на завирането - първо на по-силно докато заври, а после на слабо) около 1 час.
След като се охлади тенджерата, пресипвам всичко в тавичка (вкл.и останалата течност) и слагам 5-6 късчета (колкто лешник) масло (не маргарин) отгоре за по-благороден вкус. Запичам още поне 30 минути - докато течността се изпари напълно и приятно загори.

Става страшно лесно и не изисква много и честа намеса от страна на готвача.

Естествено се яде топло и се пие червено вино.
Добър апетит и наздраве !

Цветето
Аватар
CVETETO3101
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 2 Ноември 2006, 01:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот AnGeLy » 2 Ноември 2006, 15:22:39

Страхотна зимна супа Hackfleisch-Käse Suppe mit Lauch. Купувате си пакет4ето Knorr Fix für Hackfleisch-Käse Suppe mit Lauch и следвате рецептата. Става бързо и лесно и е много вкусно :hello2:
Аватар
AnGeLy
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3269
Регистриран на: 23 Ноември 2004, 01:00:00
Местоположение: tief im Westen
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 8 пъти

Мнениеот 4yjdenkata » 2 Ноември 2006, 17:45:14

А къде забравихте зелевите сърми - постни или пък с кайма . Стават и със прясно зеле, ако нямате кисело.
Аватар
4yjdenkata
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 216
Регистриран на: 22 Август 2006, 00:00:00
Местоположение: ostpark
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот ppetrov » 4 Ноември 2006, 18:40:18

AnGeLy написа:Страхотна зимна супа Hackfleisch-Käse Suppe mit Lauch. Купувате си пакет4ето Knorr Fix für Hackfleisch-Käse Suppe mit Lauch и следвате рецептата. Става бързо и лесно и е много вкусно :hello2:

Отдавна не се бях сещал да си купя суха супа :) Днес си взех, сега остава да се престаша да измия тенджерата от предния път... ;)
ppetrov
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 999
Регистриран на: 26 Май 2006, 00:00:00
Местоположение: DE
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 4 пъти

Мнениеот AnGeLy » 4 Ноември 2006, 22:03:14

ppetrov, това е само Fix за супа, ина4е супата сам си я готвиш :)
Аватар
AnGeLy
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3269
Регистриран на: 23 Ноември 2004, 01:00:00
Местоположение: tief im Westen
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 8 пъти

Мнениеот copland » 4 Ноември 2006, 22:13:09

Нямам им много вяра на всички тези прахчета! :? Като погледнеш съдържанието е пълно с всякакви стабилизатори и овкусители, които не са хич полезни. Да не говорим, че след подобни манджи в стомаха ми е като във Франция през 1789... :shock:
I have the simplest tastes. I am always satisfied with the best.
Аватар
copland
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1257
Регистриран на: 19 Февруари 2005, 01:00:00
Местоположение: RE11 / RB33
Благодарил: 56 пъти
Благодарено: 64 пъти

Мнениеот ppetrov » 4 Ноември 2006, 22:16:30

copland, не мога да готвя, бе човек! Единственото което правя е да си варя яйца.. перца ми поникнаха под мишниците вече :(
ppetrov
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 999
Регистриран на: 26 Май 2006, 00:00:00
Местоположение: DE
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 4 пъти

Мнениеот copland » 4 Ноември 2006, 22:50:46

Мисля, че просто не си опитвал!
Никой не се е родил научен. Не твърдя, че съм пръв готвач. Но поне знам, че не разчитам на полуфабрикати. И повярвай ми, никой готов сос или Fix не може да се сравни с това, което сам си направиш! Едно, че е много по-вкусно, второ, че си е твое дело и трето - (лично наблюдение) жените си падат по готвещи мъже!
I have the simplest tastes. I am always satisfied with the best.
Аватар
copland
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1257
Регистриран на: 19 Февруари 2005, 01:00:00
Местоположение: RE11 / RB33
Благодарил: 56 пъти
Благодарено: 64 пъти

Мнениеот azbuk » 4 Ноември 2006, 23:02:33

copland написа:Нямам им много вяра на всички тези прахчета! :? Като погледнеш съдържанието е пълно с всякакви стабилизатори и овкусители, които не са хич полезни. Да не говорим, че след подобни манджи в стомаха ми е като във Франция през 1789... :shock:


съгласна. такива неща не ям. по-добре си купи Suppengrün, нарежи всичко наситно, сложи го с един бульон да се посвари и после кльоп-кльоп.
"Недостаток оригинальности...считался всегда первым качеством и лучшею рекоммендацией человека дельного, делового и практического."
Аватар
azbuk
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1482
Регистриран на: 26 Май 2006, 00:00:00
Местоположение: Берлин
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 5 пъти

Мнениеот azbuk » 4 Ноември 2006, 23:03:51

copland написа: жените си падат по готвещи мъже!


о да, като ти сготви нещо и ти омекват краката. особено ако ти подава с лъжицата направо в устата :wink:
"Недостаток оригинальности...считался всегда первым качеством и лучшею рекоммендацией человека дельного, делового и практического."
Аватар
azbuk
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1482
Регистриран на: 26 Май 2006, 00:00:00
Местоположение: Берлин
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 5 пъти

Следваща

Назад към Кулинария

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

  • Advertisement