• Advertisement

Новобранец в немска аптека

ИД на статията: 102
Написано от: daisymm
Написано на: 6 Юни 2013, 17:22:47
Статията е разгледана 23113 пъти
Външен линк към тази статия:
https://zaedno.eu/forums/kb.php?a=102

Здравейте,

пускам тази тема в опит да обобщя информацията по въпроса. Желанието ми е всички допуснати от мен неточности да бъдат коригирани и пропуските да бъдат запълнени, чрез вашите коментари. След това материалът може да бъде поставен например в Заеднопедия. Моля и за предложения за смислен превод на български на използваните немски понятия.Каква рецепта получих?

червена рецепта (rotes Kassenrezept)
Получават ги пациентите, осигурени при т.нар. gesetzliche Кrankenkassen. Имат валидност 3 месеца, но gesetzliche Кrankenkassen поемат стойността на медикаментите, само ако рецептата е изпълнена през първия месец. През следващите 2 месеца рецептата е валидна, но пациентът плаща цялата стойност на лекарствата. Има и изключения за валидността на червените рецепти, но за тях е най-добре да питате лекуващия ви лекар.

При лицата до 18 г. (които са здравноосигурени), както и при някои специфични състояния и професии, при изписване на лекарства от лекарствения списък (Leistungskatalog) на gesetzliche Кrankenkassen не се прави доплащане в аптеката. За останалите се дължи доплащане (Zuzahlung) в размер от 5 до 10 EUR, в зависимост от цената на медикамента (виж т.нар. Zuzahlungsregelung).

Доплащането (Zuzahlung) се формира по следния начин
- 5 EUR за медикаменти на стойност < 50 EUR
- 10% от стойността на медикаментите, когато цената му е между 50 EUR и 100 EUR
- 10 EUR, за медикаменти на стойност > 100 EUR

Общият размер на годишното доплащане не трябва да надвиша 2% (1% при хронични заболявания) от годишния брутен доход, като се отчита броя на членовете на семейството.

Червената рецепта остава в аптеката. Ако искате да имате копие за своя архив:
- молите да ви направят копие в аптеката, на мен до този момент не са ми отказвали
- правите си копие и след това отивате с рецептата в аптеката
- изисквате касова бележка, като на нея ще бъде изписано какво точно е било съдържанието на рецептата

„синя” рецепта (“blaues” Privatrezept)
Сложил съм цвета на рецептата в кавички, понеже е възможно той да бъде различен, например бял. Получават ги обикновено пациентите, осигурени при т.нар. private Кrankenkassen. Имат валидност 3 месеца, като пациентът плаща в аптеката цялата стойност на медикамента, след което може да занесе подпечатаната рецепта в неговата private Krankenkasse и да си получи обратно парите (или част от тях). Има медикаменти, за които private Кrankenkassen не връщат парите, например противозачатъчните таблетки за лица над 18 г.

Такава рецепта може да получи и пациент, осигурен при gesetzliche Кrankenkasse, когато медикаментът не е включен в лекарствения списък (Leistungskatalog) на gesetzliche Кrankenkassen. Този пациент плаща цялата стойност на медикамента.

зелена рецепта (grünes Arztempfehlung-Rezept)
Използва се от лекаря, когато лекарствата са препоръчителни, например допълващи лечението. Обикновено тези медикаменти могат да бъдат купени и без рецептата. Пациентите плащат цялата стойност на медикаментите. Тези рецепти нямат период на валидност и остават в пациента.

жълта рецепта (gelbes Betäubungsmittel-Rezept)
Това е рецепта за медикаментите със специален режим – силни болкоуспокояващи, наркотични вещества и т.н. Рецептата важи само 7 дни. Състои се от три екземпляра – единият остава при лекуващия лекар, другият остава в аптеката и третият се предава на здравната каса.

Други видове рецепти
T-Rezept
Рецепта за очила (Brillenrezept)


Когато лекарството не е налично?
Ако не ви трябва веднага, може да го поръчате. Ако заявката е направена сутринта може да си получите лекарството още същия ден. В най-лошия случай забавянето е не повече от 24 часа. Поръчаното лекарство може да бъде платено при заявяването му или след получаването му. В първия случай е най-добре да си вземете касовата бележка

Случвало ми се е лекарството да е налично в аптеката, но фармацевтът да ми каже, че трябва да се поръча. Все още не знам каква е точната причина за това, имам само предположения. Все пак, ако лекарството ви е необходимо действително веднага, но ви уведомят, че трябва да се поръча, просто кажете, че не ви устройва и че ще проверите в друга аптека. В подобна ситуация лично на мен ми се е случвало вече 2 пъти да ми кажат да почакам. Първият път ми донесоха необходимито лекарство (не просто някакъв негов аналог) след 5 мин. Вторият път ми казаха да мина през аптеката след 15 мин. (време, което явно е недостатъчно за доставка от аптечен склад).Приготвяне на лекарство в аптеката
Когато искате да ви приготвят лекарство се интересувайте за цената на различните разфасовки, в които могат да ви го поставят.

Пример:
Цена на 30 ml 5%-ов салицилов спирт: 6,15 EUR
Цена на 100 ml 5%-ов салицилов спирт: 7,20 EUR

Разликата в цената при три пъти по-голямото количество от 100 ml е незначителна, спрямо цената за 30 ml, защото основната част от цената на продукта се определя от цената на труда на фармацевта за неговото приготвяне. В посочения по-горе пример по-малка тежест при определяне на цената има стойността на материалите.


Лекарство с рецепта от България
Възможно е, като вероятността за успех е по-голяма, ако лекарят в България е изписал всичко на латиница. Ето и отделната тема Лекарство от Германия с българска рецепта?


Покупка на лекарства в интернет-аптека
Има отделна тема Поръчване на медикаменти чрез Internet


Останете здрави!

Информацията е подготвена от ******!
Статията е последно редактирана от velingrad на 6 Юни 2013, 17:31:32

You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, butt you cannot fool all the people all the time (Abraham Lincoln)
Коментари

{ PERMANENT_LINK }от Mr.Bombastic на 10 Юни 2013, 23:40:41

Супер, научих нещо ново!
Аватар
Mr.Bombastic
Администратор
Администратор
 
Статии: 31
Регистриран на: 12 Февруари 2004, 01:00:00
Местоположение: Германия

{ PERMANENT_LINK }от uida на 4 Юли 2013, 00:20:48

Поздравления за полезната тема =D> , не видях бутон благодаря затова го казвам от тук :thumbleft:
 
uida
Нов потребител
Нов потребител
 
Статии: 0
Регистриран на: 10 Май 2013, 00:05:39

{ PERMANENT_LINK }от marti.x на 9 Февруари 2014, 18:43:38

Доста полезно инфо!
marti.x
Нов потребител
Нов потребител
 
Статии: 0
Регистриран на: 4 Февруари 2014, 15:50:45

{ PERMANENT_LINK }от Буквоядец на 5 Ноември 2014, 11:14:45

uida написа:Поздравления за полезната тема =D> , не видях бутон благодаря затова го казвам от тук :thumbleft:

Благодарностите са за мнения във форума. Това е статия и щом ти е харесала, можеш да я оцениш, като гласуваш за нея. Просто посочи толкова звезди, колкото мислиш, че заслужава ;-)
Буквоядец
Нов потребител
Нов потребител
 
Статии: 0
Регистриран на: 18 Юли 2014, 12:15:55
Местоположение: Fredrikstad

Кой е на линия

Регистрирани потребители: Google [Bot], Google Adsense [Bot]

Автор Абонирай се за автора
Аватар
daisymm
Златен писач
Златен писач
 
Статии: 4
Регистриран на: 18 Август 2009, 20:51:23
Местоположение: daisymm@mail.bg
Гласувай

Статията е оценена с 6
5 добавени гласа.
Търси в статии

Модераторски панел ]
  • Advertisement