• Advertisement

Покупка на кола втора употреба - част I

ИД на статията: 11
Написано от: Yura
Написано на: 16 Януари 2012, 00:01:56
Статията е разгледана 11853 пъти
Външен линк към тази статия:
https://zaedno.eu/forums/kb.php?a=11

о неофициални данни всяка година около 3 000 000 коли сменят притежателите си.
Това се дължи от една страна на прекалено голямият брой коли втора употреба, а от друга на непрекъснато нарастващото предлагане на нови автомобили. Информацията е придружена с терминология на немски език, но като цяло е полезна при избора на автомобил, в която и да е страна.За съжаление, покупката на употребявана кола на частно, крие и по-големи рискове, отколкото същата в автокъща, където получавате най-малко 1 година гаранция. При частен покупко-продажбен договор, винаги се вписва следното: "Das Fahrzeug wird in dem Zustand wie besichtigt und Probe gefahren unter Ausschluss jeder Gewährleistung verkauft", което изключва всяка възможна рекламация.
Решите ли да купите кола на частно, вземете със себе си по възможност някой познат, който има понятие от коли/мотори.

Ако не разбирате нищо от коли/мотори ви препоръчваме да направите вашата покупка в автокъща - това по принцип е по-скъпо, но предимството е че имате гаранция, която е задължителна.
Най-добре е разбира се (ако имате възможност), да проверите колата при TÜV, DEKRA, Automobilclub и други. Естественно че ще заплатите известна сума (от 40 до 80€), но тази "загуба" е за предпочитане пред евентуални поправки(след сделката) за много повече пари.

На какво ще се спрем:

- Външен вид
- Гуми и джанти
- Стъкла и фарове
- Амортисьори
- Вътре/Купе
- Мотор
- Пробно курмуване
- Съединител
- Масло
- Ауспуф
- Спирачки
- Под колата
- Ако намерите нередности


Още веднъж- вземете със себе си приятел или познат, четири очи виждат по-добре от две. Най-добрият вариант е ако имате познат, който работи като авто-механик и той ви придружи. В противен случай създайте впечатлението, че разбирате от коли и избягвайте въпроси, които могат да издадат некопетентността ви. Въоражете се с търпение и си пригответе списък с основните неща за проверка. Не се оставяйте продавачът да ви "се обяснява" и ако ви пречи при огледа по-добре потърсете друг - коли има колкото искате и на други места.

Външният вид/лак

Препоръръчително е да направите огледа при слънчево или поне при сухо време- тогава най-добре се вижда какво е състоянието на лака. Огледайте внимателно калниците и вратите - откриете ли различия в лака (по-тъмен/по-светъл цвят) попитайте продавача за причината. Вероятната причина е не винаги катастрофа, но е препоръчително да се отбележи в договора за продажба. Не забравяйте да проверите също връзките между вратите, калниците, капака на мотора и багажника - там най-ясно се разпознават следи от ктастрофирала кола. Например следи от лак (нов) върху гумените уплътнения. Запишете всяка разлика в договора, даже на пръв поглед и да е минимална - при неправилни или премълчани данни от страна на продавача имате по-голям шанс да прекратите вече сключен договор.

Гуми и джанти

Гумите и джантите не бива да имат следи от удари - в повечето случаи странични от бордюрите. Ако профила на гумите е явно неравномерен, съществува възможност колата да е претърпяла една или повече катастрофи. Във всеки случай нещо не е на ред и това може да ви излезе скъпо в последствие. Профилът на гумите не бива да е под 4мм, въпреки че по закон са позволени 1,6мм. При алуминиеви джанти е важно те да са вписани в документите на колата, в противен случай са нелегални.

Стъкла и фарове

При драскотини и пукнатини на предното стъкло, имате право и възможност да намалите цената поне с 400-500€. Не е без значение и дали от вътрешната страна на фаровете се кондензира вода - неправилно уплътнени.

Амортисьори

Натиснете с цяло тяло отстрани на колата. Нормално е след 1-2 поклащания да спре - в противен случай е вероятно амортисьорите да са дефектни и да изпускат масло.

Вътре/Купе

Още с първият поглед се вижда какво е състоянието на колата. Миризмата "издава", дали е кола на пушач и дали често в нея и превозвано куче например. Влага в купето е не само неприятна, но и създава проблеми с ръжда, както и изпотяване на прозорците по време на път.Погледнете непременно под настилките отпред и отзад пред седалките, както и в багажника.Препоръчително е и да се провери дали седалките са здраво закрепени (не се клатят).
Инспектирайте всичко ел.прозорци, люк, коланите, ключалките, мигачите, радиото, фаровете и всички светлинни сигнали на арматурното табло.

Мотор

В повечето случаи преди продажба моторите на колите се изчистват - измиват (Motorwäsche), за да изглеждат по-нови и поддържани. Проверете въпреки всичко старателно. Например стар акумулатор се познава по изтичането на киселина, както и по нагара на клемите. Това е и показател за ниско киселинно съдържание.
Колата в никакъв случай не трябва да гори повече от 1 литър масло на 1000км. По възможност регистрирайте това в договора за покупко-продажба. Важно е също на пробката за маслото да няма метални частици, тъй като това е признак за дефектен мотор. Огледайте внимателно и капачката (за наливане на масло), ако забележите светла тлака, това е признак за дефектна гарнитура на цилиндрите.
Не е възможно всяка поправка върху колата да се скрие. Дали колата е в оригинално състояние, се вижда например от това дали болтовете на калниците са лакирани - така излизат от фабриката. Други показатели за поправки на евентуално катастрофирала кола са разлика в цвета на лака или остатък от кит.
Измиването на мотора на пръв поглед премахва следите от изтичащо масло, затова непременно трябва да направите Probefahrt - карайте колата поне 10-20км. Най-проблематично е изтичане на маслото между мотора и скоростната кутия. В този случай е възможен и дефект на съединителя, а това е скъпо удоволствие.
Проверете как реагира показателя за температурата, след запалването на мотора. Ако температурата веднага се вдигне до нормално допустимото, означава че колата е подгрявана - в този случай продавача се опитва да скрие нещо, което се усеща само при студен мотор.

Пробно кормуване

Въоражете се с време, става въпрос за сигурността и вашето портмоне. Не се оставяйте продавача да ви диктува условията. Изберете си предварително отсечката за проба така, че да усетите по-добре как колата реагира при изкачване, не асфалтиран участък и т.н. Минаване през автомивка също е препоръчително - възможни дупки и не добро уплътнение излизат наяве.

Съединител

Вслушайте се внимателно какъв звук издава съединителя при натискане на педала: ако се чува леко потропване, което изчезва след натискане до край (не по време на движение) вероятно лагера е дефектен. Драскащ или скърцащ звук по време на движение показва дефект на синхронизацията. И в двата случая непременно ги впишете в договора и поискайте обяснение от продавача.

Масло

Обърнте бнимание на това колко и какво излиза от ауспуфа. Бял пушек се образува при навлизане на вода в горивната камера - вероятно дефектна гарнитура. Син пушек е признак на изгаряне на масло.

Ауспуф

Чуете ли метален звук, е вероятно катализатора и/или гърнето да не са изправни, както и да е ръждясъл или изгнил.


Спирачки

Фактически най-важната част на една кола. За проба е достатъчна скорост от 40км/ч. Натиснете спирачки по време на движение и пуснете волана (естесвенно на подходящо за това място), ако колата не спре равномерно трябва да се сменят най-малко накладките.
При коли с АBS е необходимо да държите волана здраво при внезапни спирачки - колелата на колата трябва да блокират не по-рано от преди пълното спиране на колата. Ръчната спирачка се изпробва при движение - карайте колата със скорост 10-15км/ч и дръпнете спирачката. Блокират ли задните колела - всичко е наред.
При различни скорост обърнете внимание на това дали се усещат вибрации на волана - ако са силно осезаеми, е вероятно джантите да са удряни и/или дефектни.

Под колата

След пробното каране проверете дали няма изтичане на масло покрай мотора и вода от радиатора. В случай че забележите минимално изтичане на масло (капки) настоявайте пред продавача да поправи повредата. В противен случай има само едно решение- търсете друга кола(и друг продавач), защото вероятността за по-големи дефекти не е изключена.
Водата в радиатора небива да бъде ръждива или омаслена.В случай че забележите мехурчета в преливника на радиатора е възможно гарнитурата на цилиндрите да е дефектна.

На първо място огледайте дали не се виждат следи от масло по мотора, скоростната кутия, диференциала. Не по-малко важно е да огледате добре за изкривявания на носители, както и за ръжда. На пръв поглед ново дъно е показател за една или повече поправки.
Във всички случаи ако колата е над 4-5 години я купувайте само с нов TÜV, тъй като след прегледа евентуални повреди/недостатъци трябва да се отстранят.
Непременно вижте документа за TÜV-а: в много случаи продавачите се опитват да скрият колко километра е истинският пробег на колата (връщането на километража струва 100€ и не е забранено). Това е задължително отбелязано в TÜV-a и AU документите.

Ако намерите нередности

В случай че откриете дефекти, настоявайте продавача да извърши поправка преди да платите колата - откаже ли, търсете по-добре друга. Не се притеснявайте да се пазарите - печалбата на продавачите е между 300 и 2000€ в зависимост от това колко стара или нова е колата.

Напълно ни е ясно, че има много по-големи експерти от нас, но целта ни е да сме в помощ и ако нашата информация не ви помогне, то в никакъв случай няма да ви навреди.

Материал на "Заедно"


Кой е на линия

Регистрирани потребители: Google [Bot]

Автор Абонирай се за автора
Аватар
Yura
Модератор
Модератор
 
Статии: 50
Регистриран на: 5 Ноември 2004, 01:00:00
Местоположение: Deutschland
Гласувай

Статията е оценена с 6
1 добавен глас
Търси в статии

Модераторски панел ]
  • Advertisement