• Advertisement

Бърз преглед на обичаите в Германия

ИД на статията: 137
Написано от: Mr.Bombastic
Написано на: 9 Май 2016, 16:17:57
Статията е разгледана 3186 пъти
Външен линк към тази статия:
https://zaedno.eu/forums/kb.php?a=137

Карнавал (Fasching)

Този карнавал, който се провежда преди Великите пости, трае от ноември до март. Това е повече сезон, отколкото празник, и германците го празнуват с огромно удоволствие. Празникът датира от древни времена, когато се е вярвало, че зимните духове трябва да се изгонят, за да дойде пролетта. По време на Fasching, известен също така като die Tollen Tage ( „ лудите дни“), бизнесът замира и дори сериозните германци се отпускат… до известна степен. Трите основни дни на Fasching са Weiber Fastnacht (когато жените могат да срязват надве вратовръзките на всички мъже, които видят); Розовият понеделник (Rosenmontag – денят на големите паради) и Fastnacht, което буквално означава “ Нощ на постене”, но всъщност хората ядат, пият и шумно се веселят от сърце цял ден и цяла вечер.
Не го сравнявайте с Рио де Жанейро, но тук също има паради и вечерите се прекарват весело на балове с маски, на които има крал и кралица и кабаретни състави. Танците свършват точно в полунощ, когато Пепеляната сряда (Aschermittwoch – Чиста сряда след Заговезни) известява началото на постите. В провинция Рейн карнавалът е през октомври, а тогава е известният мюнхенски Oktoberfest – две седмици, посветени на пиене на бира, ядене и баварска музика на живо.

Коледа

Това е един от най-важните празници в страната. На Nikolaus (Никулден, 6-ти декември) се раздават торбички с бонбони както на децата, така и на възрастните и на колегите. Шефовете понякога подаряват на работниците шоколадови фигурки на св.Николай. Всички, включително и не християни, се очаква да поздравяват с Frohe Weihnachten (Весела Коледа) на Бъдни вечер и на Коледа. От този ден до 31 декември поздравът става Guten Rutsch ins Neue Jahr (буквално “добро плъзгане в новата година”).
По време на коледните пости на входната врата се закичва венец. Понякога над камината или на масата се слага друг венец с четири свещи Adventskranz – като по една се пали всяка от четирите недели преди Коледа. На децата се подаряват специални календари за постите Adventskalender с изрязани прозорчета за всеки ден до Коледа в които има шоколадови фигурки . Повечето градове имат коледни пазари (Der Weihnachtsmarkt или Christkindlmarkt) на главния площад, където се продават както украси, свещи, играчки и сезонни сладки, така и бижутерия, кашмирени шалове и др. (Пазарът в Нюрнберг е един от най-старите и най-големите в Европа.)
През Средновековието на Бъдни вечер се играели мистерии за живота на Адам и Ева, с украсени елхи представляващи Дървото на живота, от което Ева откъснала ябълката, станала причина за изгонването им от рая. Традицията да се украсяват елхи всъщност е немска и през 80-те години на XIX век в Тюрингия майсторите стъклари открили техниката за производство на стъклени камбанки, топки и други украси за елхата.(Днес понякога елхите все още се украсяват с истински запалени свещи.) Друг немски принос е песента “Тиха нощ, свята нощ”, композирана през 1818 година в малък град до Залцбург, Австрия. Тя била написана в последния момент преди празника от един свещеник и един църковен органист.
В различните части на страната св. Николай е известен под различни имена, включително Weihnachtsmann (Коледен човек), Christkind (Коледно дете), Пепелив човек и Рунтаво палто. Понякога го придружава Knecht Ruprecht, намръщено същество, което носи наръч пръчки – да напомня на децата да слушат.
Магазините и офисите затварят на обяд преди Бъдни вечер. Вечерта, след лека вечеря, семействата се събират във всекидневната да пеят коледни пени и да си разменят подаръци. В католическите райони вечерта завършва със среднощно богослужение ж местната църква.
Коледните ястия включват Christstollen (хляб замесен със стафиди, бадеми и сушени плодове), Lebkuchen (сладкиш подправен с джинджифил), Rumtopf (летни плодове, запазени в ром и сервирани върху торта или сладолед), Glühwein ( греяно вино) и марципан в различни форми.

Polterabend: шумната вечер

Една-две вечери преди сключването на брак (задължително граждански, обикновено в кметството, понякога след гражданската церемония има и църковна, но Църквата венчава само членове на собственото си паство) младите канят голяма група роднини, приятели, колеги и познати на весело празненство, наречено Polterabend. Наред с подаръците, гостите носят и керамични чаши, чинии и други подобни, които разбиват в земята – езически обичай, първоначално извършван, за да се прогони лошото и нещастието. Бъдещите младоженци сами почистват, след което има ядене и веселби.

Даване на подаръци

Ако сте поканен на вечеря в немски дом, винаги носете малък подарък – бутилка вино, бонбони, цветя или евентуално книга, която ще е интересна за домакина. Подаряването на немско вино може да се приеме като обида към избата на домакина, но с вносното вино, за предпочитане българско, всичко е наред.

Букетът трябва да е от не четен брой цветя (но не тринадесет).Червените рози имат романтичен привкус, а белите лилии са за погребения. В Северна Германия често на гроба се засажда пирен (ерика), за това, ако сте в тази частна страната, убедете се, че той не участва в аранжировката на букета.

Когато става въпрос за бизнес подаръци, избягвайте всякаква екстравагантност. Хубава химикалка, пури, сребърна рамка за картина или джобен калкулатор биха били подходящи, както и бутилка качествено шотландско уиски, коняк, Sekt (немско пенливо вино), Schnaps (немска ракия) или българско вино от добра реколта. Може да бъдете и по-изобретателни и да изберете компютърен софтуер: игра на шах например или енциклопедия. Парфюмът или дрехите (с изключение евентуално на шал или вратовръзка) се смятат за прекалено лични подаръци. Подарък в пари вероятно ще се приеме като обида, унижение или непочтеност и може да се обърне срещу този, който го дава.

Schrebergarten и Schultüten

За тези, които нямат собствена или наета къща с градина, съществува уникалният германски обичай Schrebergarten. Това са малки участъци земя, обикновено извън или в покрайнините на градовете, които могат да се наемат. Живеещите в града, които искат да се докоснат до живата природа, често прекарват уикендите си в отглеждане на цветя, зеленчуци или плодове.

Schultüten е друга типично немска традиция. Това са огромни, ярко украсени хартиени фунии, пълни със сладкиши, които се подаряват на децата в първия им учебен ден (да”подсладят” израстването им). Обикновено фуниите са големи колкото самите деца.

Материал на "Заедно"

P.S. Ако искате да се осведомите за празниците в Германия прочетете също статията за Разяснение на празниците в Германия.
Статията е последно редактирана от Mr.Bombastic на 9 Май 2016, 17:00:30


Кой е на линия

Регистрирани потребители: Google [Bot], Google Adsense [Bot]

Автор Абонирай се за автора
Аватар
Mr.Bombastic
Администратор
Администратор
 
Статии: 31
Регистриран на: 12 Февруари 2004, 01:00:00
Местоположение: Германия
Гласувай

Статията е оценена с 3
0 добавени гласа.
Търси в статии

Модераторски панел ]
  • Advertisement