• Advertisement

Интернет, стационарен и моб. тел. - прекратяване на договор

ИД на статията: 14
Написано от: Yura
Написано на: 16 Януари 2012, 03:55:10
Статията е разгледана 16715 пъти
Външен линк към тази статия:
https://zaedno.eu/forums/kb.php?a=14

Как безболезнено и законно да прекратим договор.

Кога може да се прекрати един договор?
Това винаги е упоменато в самия договор с оператора (Anbieter). Срокът обикновено е 1, 3 или 6 месеца преди изтичането му. Ако не възразите писмено до крайната дата означава, че мълчаливо се съгласявате на удължаването му (автоматично с още половин, една, две или повече години).


Как може да се прекрати един договор?
За това стига едно обикновено писмо, факс или дори в някой случай и мейл в свободен текст, изпратени на адреса, от който получаваме месечната си сметка. За интернет и стационарен телефон от един оператор трябва да се внимава - месечната сметка може да е в едно писмо, но не забравяйте, че имате 2 услуги - телефон и интернет. Ако искате да прекратите и двете, трябва да напишете писмо за всяка услуга поотделно и да ги пратите на съответните адреси. Същото важи и за два или повече телефонни номера (напр. O2 Genion Duo). Накрая се подписвате и готово.


Как да разбера, че писмото ми е било получено?
Ако искате да сте сигурни, че написаното от вас наистина е пристигнало, пратете го с препоръчано писмо (нем. - per Einschreiben, фр. – Recommandé), струва актуално около 2,05 евро. Винаги задължително изисквайте и писмено потвърждение - Schriftliche Bestätigung. Когато имате черно на бяло от коя дата скъсвате с провайдера, тогава вече можете да сте спокойни, че няма да плащате пари на вятъра.


Напускам Германия преди изтичането на договора. Сега какво?
За преждевременно прекратяване се иска Vertragstorno, обикновено с приложена отрегистрация при Meldebehörde. Причина за Vertragstorno може да бъдe преместване на място, където услугата не може да бъде доставена, както също и неполучаването на качеството на обещаната услуга, например вместо umts gprs.


Полезни линкове

Fristlose Kündigung aus wichtigem Grund

Kündigungsgenerator


Както винаги желаем да бъдем полезни. Вероятно е да не сме описали всеки детайл достатъчно подробно и затова ще ви бъдем благодарни, ако намерите неточности да ни ги съобщите.

Материал на "Заедно"
Статията е последно редактирана от Yura на 16 Януари 2012, 04:11:01


Кой е на линия

Регистрирани потребители: Google [Bot], Google Feedfetcher

Автор Абонирай се за автора
Аватар
Yura
Модератор
Модератор
 
Статии: 50
Регистриран на: 5 Ноември 2004, 01:00:00
Местоположение: Deutschland
Гласувай

Статията е оценена с 3
0 добавени гласа.
Търси в статии

Модераторски панел ]
  • Advertisement