• Advertisement

Какво и по колко е позволено да внасяме?

ИД на статията: 140
Написано от: Mr.Bombastic
Написано на: 9 Май 2016, 18:49:42
Статията е разгледана 18785 пъти
Външен линк към тази статия:
https://zaedno.eu/forums/kb.php?a=140

Чести са случаите, при които хубавата отпуска се помрачава на връщане, защото се оказва, че носим със себе си неща, които нямаме право да внасяме. Какво трябва да знаем, за да си спестим проблемите на митницата?

С малки изключения, на границите към т. нар. "държави от Шенгенското пространство" багажът на пътниците почти никога не се контролира. Това обаче не означава, че няма забрани и ограничения за някои стоки. Много често допустимото количество цигари, например, се надхвърля многократно.

Колко алкохол и колко цигари?

Ако пристигате в Германия от страна извън ЕС, имате право на един стек или 200 къса цигари. В рамките на Общността обаче количеството нараства на 4 стека. При алкохола също има ограничения: ако идвате от България и кацате в Германия, можете да пренесете до 10 литра спиртни напитки, 20 литра ликьор или вермут, 90 литра вино или 110 литра бира.

Важно е да се отбележи, че можете да внесете едно от тези неща, а не всичките накуп. Ако обаче идвате от държава извън Евросъюза, ограниченията са доста по-сурови.

Античните предмети са табу!

Пътниците трябва да бъдат внимателни и със стари и антични предмети. Те може и да не са такива, но ако митничарят ги сметне за ценни, той може да ги конфискува. Освен ако не разполагате със сертификат за произход и специално разрешение.

В Русия, например, често се откриват откраднати икони, които някой ентусиаст иска да изнесе от страната. В България има същия проблем, но с древни украшения, открити най-често от иманяри. В Турция могат едва ли не да ви осъдят дори за най-елементарното камъче, което сте решили да си вземете от любимия ви плаж.

Ако пристигате с кораб или самолет от страна извън ЕС и носите стоки, чиято стойност надхвърля 430 евро, трябва да заплатите мито за тях. Ако влизате с автомобил, границата е по-ниска - 300 евро. За да си нямате проблеми, най-добре носете и касовите бележки, защото в противен случай вещите могат да бъдат оценени много по-високо, отколкото е реалната им стойност.

Долу ръцете!

Най-добре изобщо не взимайте със себе си следните неща: змийски кожи, мечи зъби, продукти от слонова кост с разни инкрустации, кактуси, корали и най-вече - животинчета. Не само може да олекнете с немалка сума пари, но е възможно и да ви се повдигне обвинение. Разбира се, зависи от случая и от това, което пренасяте.

Източник: Deutsche Welle

Коментари

{ PERMANENT_LINK }от mirakirova39 на 10 Май 2016, 13:30:33

А можете ли да ми кажете дали ако си купя мед от БГ мога да го внеса в Германия? Става въпрос за 4-5 буркана от приятелка-производител за наша консумация.
mirakirova39
Нов потребител
Нов потребител
 
Статии: 0
Регистриран на: 19 Януари 2016, 15:45:49

Кой е на линия

Регистрирани потребители: Google [Bot], Google Adsense [Bot]

Автор Абонирай се за автора
Аватар
Mr.Bombastic
Администратор
Администратор
 
Статии: 31
Регистриран на: 12 Февруари 2004, 01:00:00
Местоположение: Германия
Гласувай

Статията е оценена с 4
1 добавен глас
Търси в статии

Сходни статии
Модераторски панел ]
  • Advertisement