• Advertisement

Мобилни телефони/устройства с договор или PREPAID услуга

ИД на статията: 142
Написано от: Mr.Bombastic
Написано на: 10 Май 2006, 11:02:00
Статията е разгледана 18139 пъти
Външен линк към тази статия:
https://zaedno.eu/forums/kb.php?a=142

Статията е от 2005, но е обновена частично. Моля, пишете ни за корекции.

Мобилен телефон можете да си купите по два начина - по Интернет или от някое бюро на съответния оператор. Общо взето това как ще го направите е въпрос на вкус. Има само един проблем. Поради зачестилите измами на наши сънародници, договори с българи и по-специално студенти се сключват по-трудно. Често някой нашенски "представител" идва в Германия и първото което прави е да си купи телефон с договор. След 3 месеца му писва и се прибира обратно в България, като "забравя" да си плаща месечните такси. Това беше много наболяла тема в Бавария, тъй като тази област на Германия е най-близо до България. Съответно напливът на чужденци беше най-голям. Слава Богу, това са тенденции, които напоследък отшумяват.

Има и още нещо. По принцип бюрата на операторите отказват да продават на хора, които са пребивавали по малко от 1 година в Германия. Това обаче не е въведено заради нас, а и заради другите чужденци, тъй като те също вършат доста измами. Но дори и това правило търпи изключения. Ако обиколите няколко бюра, със сигурност ще постигнете успех накрая. Ако имате Konto (банкова сметка), дебитна карта към сметката Ви и си носите международния паспорт ще получите договор.

Колкото до т.нар. Prepaid карти, принципът е малко по различен от България. Не можете да отидете в някое бюро и да си купите SIM карта. Закупуването на карта е свързано пак със сключването на договор. Така се предотвратява неизвестни лица да разползагат със множество мобилни номера и да ги използват за престъпни цели, както е в момента в България. Със сигурност има и други причини.

Напоследък много нашумяха картите без договор. Такива се продават например в небезизвестните супермаркети АЛДИ (ALDI). За целта е нужно на касата да попитате и срещу 20 евро получавате SIM карта, време за говорене на стойност 20 евро и подробни инструкции кое как работи. Като Ви свърши наличната сума си купувате ваучери и си я зареждате. Предимството е че нямате договор и че цената на минута е само 9 цента. Друга подобна алтернатива е Симио (Simyo.de).

Друга новост е т.нар. flat rate. При тази услуга плащате всеки месец една твърда сума и говорите колкото си искате. Такава услуга се предлага междувременно от почти всички оператори.

Най-лесното което можете да направите е да се информирате от Интернет и да изберете най-изгодния вариант за Вас. Следват няколко предложения на известни оператори. Имайте предвид, че тарифните планове се различават доста и са съобразени с различни групи хора - студенти, бизнесмени и т.н.
Ето ги и тях:

o2 - преди години много популярен сред студентите. Предлага услугата homezone - можете да ползвате мобилния си телефон като статичен телефон (освен нормалната му употреба), имате допълнителен номер и говорите на доста ниски цени.

T-Mobile - дъщерна фирма на немския телеком, сериозни предложения, често с много безплатни минути.

Vodafone - най-големият мобилен оператор в света.

Debitel - чрез тях можете да сключите договор с повечето мобилни оператори в Германия. Доста и интересни оферти.

Материал на Заедно
Статията е последно редактирана от Mr.Bombastic на 10 Май 2016, 10:03:30


Кой е на линия

Регистрирани потребители: Google [Bot]

Автор Абонирай се за автора
Аватар
Mr.Bombastic
Администратор
Администратор
 
Статии: 31
Регистриран на: 12 Февруари 2004, 01:00:00
Местоположение: Германия
Гласувай

Статията е оценена с 3
0 добавени гласа.
Търси в статии

Сходни статии
Модераторски панел ]
  • Advertisement