• Advertisement

Ски курортите в Алпите изчезват

ИД на статията: 143
Написано от: Mr.Bombastic
Написано на: 10 Май 2016, 10:08:05
Статията е разгледана 4086 пъти
Външен линк към тази статия:
https://zaedno.eu/forums/kb.php?a=143

Алпийските ски курорти могат да изчезнат до края на 21-ви в. заради бързото топене на ледниците, прогнозира независимата Австрийска алпийска асоциация.

Скиорите се ориентират към високопланински места (над 1800 метра), където със сигурност има сняг. Такива са Куршевал, Льо Гран Монте и Аржентиер във Франция, Обергургъл, Лех и Обертауерн в Австрия, Кортина д'Ампецо и Мадона ди Кампилио в Италия, Саас Фи, Вербие и Цермат в Швейцария.

Експерти отбелязват, че снежната покривка не зависи само от височината, а и от ориентацията на пистите, затова за предпочитане са писти, ориентирани на север, където снегът се запазва по-дълго време. Подходящ пример за това е малко известното градче Цинал в швейцарския кантон Вале.

Данните показват, че размерите на много от 160-те хиляди ледника на Земята сериозно са намалели. Учените са категорични, че дейността на човека е основната причина за топенето на ледовете.

За най-запалените скиори глетчерите предлагат най-дълъг спортен сезон.

Докато повечето курорти в Алпите работят от декември най-късно до началото на април, по глетчерите може да се карат ски от октомври до средата на април.

Сред най-известните европейски глетчери са "Цугшпицплат" в курорта Гармиш-Партенкирхен в Германия, "Пресена" в Пасо Тонале, Италия, австрийският "Щубайер", швейцарските "Плен Мор" в Кран Монтана, "Теодул" в Цермат и "Мителалин" в Саас Фи. В Саас Фи (1680-3600 метра), който е вторият по височина глетчер на континента, тренира например швейцарският олимписки отбор по алпийски ски, а мнозина професионални скиори са избрали най-високия - Теодул (2939-3889 метра).

Някои експерти са на мнение, че глобалното затопляне е оказало влияние и върху климатичните условия в Алпите, където за последните десет години средната температура се е повишила с един градус.
Огромните количества парникови газове, които се изпускат в атмосферата, оказват разрушително въздействие върху ледниците, заключват експертите.

Източник: Нюз.бг


Кой е на линия

Регистрирани потребители: Google [Bot], Google Adsense [Bot]

Автор Абонирай се за автора
Аватар
Mr.Bombastic
Администратор
Администратор
 
Статии: 31
Регистриран на: 12 Февруари 2004, 01:00:00
Местоположение: Германия
Гласувай

Статията е оценена с 3
0 добавени гласа.
Търси в статии

Модераторски панел ]
  • Advertisement