• Advertisement

Изживейте средновековни моменти в Сиена, Италия

ИД на статията: 149
Написано от: Mr.Bombastic
Написано на: 13 Май 2016, 22:56:17
Статията е разгледана 4669 пъти
Външен линк към тази статия:
https://zaedno.eu/forums/kb.php?a=149

Сиена е най-добре запазеният италиански средновековен град. В историческия център на града, който е обявен за световно наследство от ЮНЕСКО, ще видите красиви готически сгради и известния площад Piazza del Campo. В Сиена можете да станете свидетели и на най-грандиозното конно надбягване в Европа – Palio.
В Сиена има много неща, които могат да бъдат разгледани, но градът сам по себе си е забележителност. Вземете си лед, предприемете вечерна разходка и отидете до великолепния главен площад на града с червените тухли - Piazza del Campo. Там можете да се подпрете на някоя от колоните и да наблюдавате залязващото слънце, което си играе с цветовете на небето.
Седемстотин години по-рано, Сиена е била голяма военна сила от класата на Флоренция, Венеция и Геноа. С население от 60 000 души, градът е бил дори по-голям от Париж.
Да се каже, че Сиена и Флоренция са били винаги конкуренция, е неправилно. В средновековните времена, статуя на Венера е стояла на площад Piazza del Campo. След като чумата ударила Сиена през ХІV век, монасите порицали езическата статуя. Хората я разрязали на парчета и я заровили под стените на Флоренция. Действията на монасите обаче не спасили хората и чумата е била катастрофална за целия град.
Днес добре развиващият се исторически център на Сиена, който е затворен за движение и червените тухлени алеи се изсипват като водопади всяка по своя си път, предлага най-доброто готическо градско преживяване в Италия. Повечето хора посещават Сиена, която се намира само на 48 километра южно от Флоренция, само за един ден от своите пътувания.
Най-доброто време, в което да опознаете града, е след залез слънце. Докато Флоренция има световноизвестни музеи, Сиена може лесно да бъде опозната, защото предлага много интересни места и забавни занимания: украсени с цветя кладенци и алеи, задънени улици и красиви изгледи, в които ще видите невероятни гледки.
За тези, които искат една Италия, освободена от фиати, това е мястото. Седнете в кафене на площад Piazza del Campo. Отделете си време, за да се насладите на първия европейски град, който е забранил движението на моторни превозни средства по основния си площад (още през 1966 г.), и тогава, просто ей така за спорта, си помислете какво ще стане, ако направят същото и във вашия град.
Този голям централен площад предлага най-добрата градска хармония. Той е и идеалното място, където можете само да се разхождате, без да правите нищо друго.
Катедралата на Сиена, създадена от Джовани Пизано, е архитектурен шедьовър от ХІІІ-ХІV век и е образец на италианска готика. Статуите на Св. Петър и Св. Павел са сътворени от Микеланджело.
Хората в Сиена се събират около кметството, а не в църквата. Там се намира и най-високата светска средновековна кула в Италия, 95-метровата кула Torre del Mangia. Можете да се изкачите до върха, където стъпалата са все по-редки, но възнаграждението е да видите едни от най-добрите гледки от Италия.
И ако сте на върха на тази кула на 2-и юли или 16-и август, вие ще видите голям площад задръстен с хора, тъй като градът е домакин на най-известното и страхотно конно надбягване на Европа - Palio.
През всеки Palio, 10 от 17 квартала се състезават, като се спускат със средновековна страст за няколко дни в конни състезания и традиционно пиршество. Жокеи се смятат за стрелци, платени наемници. Но в големия ден, конниците се водят до църквата в дадения квартал, за да бъдат благословени. "Идете и се завърнете победители", казва свещеникът. (Смята се за късмет, ако кон е оставил изпражнение в църквата.)
В големия ден площадът Piazza del Campo е претъпкан с местни жители и туристи, докато конниците се подготвят за състезанието. Кон може да печели, дори ако неговият ездач падне. След като победителят пресече линията, 1/17 от Сиена изпада в дива ярост за следващите 365 дни.
По време на Palio, празничният дух на 17 квартала в Сиена се пробужда. Те празнуват, пиршествуват и се състезават заедно. Всеки има църква в собствената си енория, кладенец или фонтан, и дори свой собствен исторически музей. Гордостта на квартала се показва през всяко време на годината в парадите и пъстрите знамена, лампите и табелите по стените.
Докато актуалният парад Palio е завладял града, можете да си направите дневно пътуване от Флоренция, за да видите конните надбягвания, които се провеждат три дни преди основното събитие ( за повече детайли посетете www.ilpalio.org).
Palio не е някакво фолклористично събитие, което се поддържа живо заради туристическите обиколки. Това е истински средновековен момент. Ако вие сте там за състезанието (заедно с още 15 000 човека на площада и всички са жадни за победа), вие няма да видите много, но ще изпитате духа на Сиена.

Източник: Bulgarian Post


Кой е на линия

Регистрирани потребители: Google [Bot]

Автор Абонирай се за автора
Аватар
Mr.Bombastic
Администратор
Администратор
 
Статии: 31
Регистриран на: 12 Февруари 2004, 01:00:00
Местоположение: Германия
Гласувай

Статията е оценена с 3
0 добавени гласа.
Търси в статии

Модераторски панел ]
  • Advertisement