• Advertisement

Няколко интересни факта за Австралия

ИД на статията: 152
Написано от: Mr.Bombastic
Написано на: 13 Май 2016, 23:13:54
Статията е разгледана 20861 пъти
Външен линк към тази статия:
https://zaedno.eu/forums/kb.php?a=152

Австралия - земя на неограничени възможности и хиляди неща за гледане, обикаляне или изследване. Ако Австралия е вашата дестинация, тук ще ви разкажа за някои от интересните "неща" на този континент-държава.

Широка кафява земя - Австралия е шестата по големина страна в света. Това е приблизително равно на територията на 48 държави от континенталната част на САЩ и 50 на сто по-голям от Европа. Но въпреки обширната си територия е страната с най-ниска гъстота на населението в света - само двама души на квадратен километър.

Парадайз Бийч - Крайбрежието на Австралия се простира почти 50 000 километра и е обсипано с над 10 000 плажа, повече от всяка друга страна в света. Над 85 на сто от австралийците живеят в рамките на 50 километра от брега, което е неразделна част от начинът им на живот.

Островът–дом - Австралия е единствената нация, която управлява цял континент заедно с отдалечените острови. В континенталната част е най-големият остров в света.

Опалите - Австралия произвежда 95 на сто от опалите в света и 99 на сто от черният опал. Най-големият опал в света, с тегло 5,27 кг, е бил намерен тук през 1990 година.

Злато в изобилие - Калгоорли в Западна Австралия Австралия е най-големият производител на злато. Тя също така включва най-големият световен политически електорат, покриващ огромна територия от 2,2 милиона квадратни километра.

Магистрала, железопътна линия и ограда - Най-големият в света железния път се простира на 478 километра в Южна Австралия. В Австралия се намира и най-дългият участък на прав път - 148 километра в Западна Австралия. Това е само малка част от 2700 км път, който свързва Пърт и Аделаида. В света най-дългата непрекъсната ограда също се намира тук. Била е построена, за да поддържа безопасността на овцете от кучето динго.

Овцете и едрият рогат добитък - Австралия притежава 85,7 милиона овце (най-вече merinos). С 25,4 милиона глави добитък, страната е най-големият световен износител на говеждо месо.

Животните на Австралия – Австралия е страна с много причудливи форми на живот. Само тук могат да бъдат открити Коала, Кенгуру, Ему, Тасманийски Дявол, Кучето Динго, Опосум, Птицечовка, Бенет (Wallaby), Kookaburra, Lyrebird. Тук има над 350 уникални видове птици.

Рекорди при животните - Голям бариерен риф в Куинсланд е дом на най-голямата стрида в света, с тегло до 3 килограма, а най-дългата дъждовен червей в света достигащ 4 метра, се намира в Гипсланд във Виктория. Най-тежкият рак, с тегло 14 килограма, се намира в пролива Бас близо до Тасмания.

Процъфтяваща флора - Австралия също притежава най-малко 25 000 вида растения, за сравнение в Европа те са 17 500. Има над 12 000 вида само Западна Австралия!

Народ и култура - От 1945 година повече от шест милиона души от цял свят са дошли да живеят в Австралия. Днес повече от 20 на сто от австралийците са чужденци и повече от 40 на сто са от смесен произход. В домовете си говорят 226 езика - след английския, най-популярни са италиански, гръцки, арабски и кантонски.

Голяма страна, големи идеи - бележника (1902), животоспасяващата макара на сърфа (1906), аспирина (1915), пейсмейкъра (1926), пеницилина (1940), пластмасовата спринцовка за еднократна употреба (1949), бурето вино ( 1965), технология за борба с фалшифицирането на банкноти (1992) и контактните лещи за дълго носене (1999).

Аборигените - Смята се, че най-старата цивилизация в света, аборигените, са живели и процъфтявали на този континент повече от 50 000 години. Аборигените са открили бумеранга и начина на хвърляне на копие наричан woomera. Те са и първите, които използвали каменни сечива за рязане и за мелене на семена.

Източник: Actualno.com


Кой е на линия

Регистрирани потребители: Google [Bot], Google Adsense [Bot]

Автор Абонирай се за автора
Аватар
Mr.Bombastic
Администратор
Администратор
 
Статии: 31
Регистриран на: 12 Февруари 2004, 01:00:00
Местоположение: Германия
Гласувай

Статията е оценена с 3
0 добавени гласа.
Търси в статии

Сходни статии
Модераторски панел ]
  • Advertisement