- Външен линк към тази статия:
-
https://zaedno.eu/forums/kb.php?a=153
Изворът на река ДунавИД на статията: 153Написано от: Mr.Bombastic Написано на: 13 Май 2016, 23:17:54 Статията е разгледана 23876 пъти
Очакваната с нетърпение седмица за почивка в Шварцвалд най-сетне е факт. След първите километри по магистралата ми става ясно колко съм уморена и колко много имам нужда от това завръщане, от чистия въздух и спокойствието на планината, от дружелюбността на хората. Факт - магията все още действа, едва навлизаме в планинския район и настроението вече е друго, слънцето е по-ярко, тревата по-зелена, дори гласът на радио-водещия звучи някак по-ведро. Първите няколко дни не мога да се нагледам на красота, да се надишам, да се нарадвам. Шонах, малкото селце в което сме отседнали, е разучено за един ден, после следва околността; с всеки изминал ден радиусът се разширява. Езерото Тити, водопадът в Триберг и други местни забележителности запълват напрегнатата ни програма за отдих. И точно когато ми се струваше, че сме видели всичко, което си заслужава да се види в радиус от 50 км., в съзнанието ми изплува онова подозрение относно извора на река Дунав. Подозрението се подвърждава след справка с картата и само след няколко минути вече сме на път към Донауешинген. Спомням си, че някога съм била на извора на някоя, не знам вече точно коя река, някъде в планината, нещо като вирче 3-4 метра в диаметър и табела, че това е изворът на реката Х. Така че се питам, как би следвало да изглежда изворът на Дунав, за да знам как да се настроя психически. За съжаление не ми остава много време за мислене, предположения и настройка, защото табели с надпис "Извор на р. Дунав" ни водят в центъра на Донауешинген и за моя огромна изненада намираме веднага място за паркиране, в непосредствена близост до мястото. Както съм си неподготвена какво да очаквам - следваме табелите и минаваме покрай църква, която на мен поне удивително ми напомни на църквата "Св.Богородица" в Пловдив. Реална прилика или просто носталгия, не знам. И нямам време да се замисля защото няколко стъпала, които непосредствено следват ни извеждат на мястото, което би трябвало да е изворът. Странно някак, но малкото туристи, които също са намерили пътя към извора в този августовски следобед са притихнали, никой не разговаря или пък говорят съвсем тихо, снимат, оглеждат и отминават или просто присядат до водата. Която не е някаква обикновена вода, а водата на река Дунав. Мястото наистина действа омагьосващо с величието и простотата си. Зад статуята, изобразяваща майката Баар, показваща на младия Дунав дългия път към морето, са наредени паметни плочи. Една, не първата и не най-впечатляващата на външен вид, веднага привлича вниманието ми. Поради факта,че първите редове са написани на български: "На извора на великата река, която свързва България със сърцето на Европа". Благодаря на Бога, че присъстваме по този начин на това свято място, е първата ми мисъл, която веднага обаче се сменя със страх, като виждам датата – 1987 година и еди-кой си конгрес на... изтръпвам... и секунда след това – въздъхвам облекчено, конгрес на Българската лига за защита на правата на човека. Постоявам малко, загледана в бистрата извираща вода, мисля за хората които обичам, за всичко преходно и непреходно. И за пръв път се чувствам като у дома си в тази държава, като пълноправен член на Европа. Материал на Иде ли?
Коментари
Всъщност изворите на р. Дунава са цели три:
1. Die Brigach ![]() ![]() 2. Die Breg ![]() ![]() Die Quelle der Breg gilt als geographische Donauquelle und steht unter Denkmalschutz. 3. Donauquelle в Donaueschingen, което се влива в Brigach Самият извор Donauquelle ![]() Същинското вливане на Donauquelle в Brigach (позиция 3 по-долу) ![]() ![]() ![]() Мястото където Brigach (вече заедно с Donauquelle от Donaueschingen) се събира с Brigach ![]() ![]() Brigach und Breg bringen die Donau zuweg. 1. Ако съдбата ти обърне гръб, просто я изчакай да се наведе!
2. Понякога решителната крачка напред се дължи на здрав шут отзад! Когато приятелите ти обърнат гръб, разчиташ на съдбата! Който не вярва на съдбата, разчита на себе си!
1 коментари
• Страница 1 от 1