• Advertisement

Дюселдорф - сезонът на лудите

ИД на статията: 155
Написано от: Mr.Bombastic
Написано на: 14 Май 2016, 11:04:39
Статията е разгледана 28988 пъти
Външен линк към тази статия:
https://zaedno.eu/forums/kb.php?a=155

Карнавалът тук продължава няколко месеца. Целогодишно старата част на града е "най-дългият бар в света" с бурета превъзходна домашна бира.

Дюселдорф - столицата на федералната област Северен Рейн-Вестфалия. Звучи строго, по немски. Изненадващо обаче за предубедените пътешественици с топла кръв това е един много приятен град, при това с може би най-веселата зима в Германия.

Ако се озовете някога на 11 ноември в Дюселдорф и точно в 11 часа и 11 минути се разхождате на площада, можете да станете свидетели на истинско зрелище, което неминуемо ще ви сгрее душата. Точно в този час е официалното откриване на грандиозните карнавални празненства, които продължават не дни, а месеци. "Сезонът на лудите", както доста сполучливо наричат този карнавал, започва с появата на Възкръсналия, който всъщност символизира смъртта. Той произнася реч пред общината, по правило изпълнена с шеги и закачки, макар и, обяснимо, малко зловещи. В отговор слово в същия дух държи и кметът. А множеството пее и се клати наляво-надясно в дълги редици, по обичая в страната на Гьоте.

Дюселдорфският карнавал е не просто спонтанно организирано забавление. Подготвя го комитет, в който участват представители на 60 сдружения. Те следят за всички карнавални прояви, които са буквално стотици и всеки път, точно за Нова година, избират двойка на сезона - "принц" и "принцеса", които стават символ на фестивала. Последният етап, наречен "лудите дни", е най-важният - редят се ритуали, изпълнявани с истинска немска дисциплина.

Кулминацията е Розовият понеделник, но още предишния четвъртък властта в града символично се предава на така наречените "стари" жени, които всъщност са най-запалените участнички в карнавала. Те "превземат" общината и пазара на Карловия площад. Дамите почти нападат мъжете, които им попаднат, и ако не друго, задължително се сдобиват с по един трофей - вратовръзките им.

В Розовия понеделник 60 украсени по най-шантав начин различни автомобили, трактори, които теглят платформи, множество оркестри, 150 коня и доброволци пешаци оформят шествие, дълго 4-5 км. Шарената колона винаги е приветствана с бурни възгласи от зрители, които достигат до 1 млн. За сигурността на празнуващите се грижат 800 полицаи и 600 лекари и медицински сестри. За радост на всички организаторите разпръсват 20 т бонбони и огромно количество конфети. На работниците от дюселрдорфската "Чистота" обаче никак не им е лесно, псле трябва да съберат и изхвърлят близо 60 т отпадъци. Последна е Пепелната сряда. Тогава, почти като при жертвоприношение, Възкръсналият се изгаря на клада и това е смъртта на Смъртта. И краят на карнавала.

Този град обаче има и една друга особеност за радост на тези, които предпочитат по-различни забавления. В старата част на града, която е не повече от квадратен километър, из малките кокетни улички буквално едно през друго се редят кафенета, ресторанти, барове и най-вече бирарии. Казват, че от преминаващата през града река Рейн до алея "Хайнрих Хайне" има над 200 заведения.

Не е съвсем сигурно, че Старият град може да кандидства за рекордите на Гинес по този параграф, но го наричат "най-дългият бар в света". Тук по стари рецепти се произвежда традиционната дюселдорфска бира Аltbiеr, като повечето бирарии имат собствена пивоварна. На баровете се мъдрят истински бъчви, от които постоянно се лее превъзходното червено пиво. А ако не пиете бира, можете да се отбиете в кафене "Конфети", което се намира в красива старинна къща, където ще ви разкажат как преди години там известен моден фотограф открива за световния моден подиум никому неизвестната Клаудия Шифър.

В града има и впечатляващ японски квартал с хиляди жители. Доста престижно място, пълно не само със суши барове и магазини за техника, но дори с японски банки. Всяка година, в третата събота от май, местните японци засвидетелстват признателността си към града с грандиозно шоу на брега на реката.

Историята на този екзотичен квартал обаче е интересна с една още по-екзотична случка. Преди няколко години млада и ексцентрична японска художничка прави специална артградина под един мост, която да бъде своеобразна връзка между японската и немската част на града. Засажда традиционни растения от Страната на изгряващото слънце и я нарича "Грийн екс" (от green X - зеленият хикс). Но един ден, съвсем случайно, гонейки престъпник на същото място, дюселдорфските полицаи се натъкват на нива с канабис. Дни наред блюстителите на реда сноват под моста и скубят стръковете. Така и не става ясно кой ги е засадил и колко от ганджата е изпушена, но сега мястото се смята за едно от най-сигурните в града, защото оттогава властите постоянно му "хвърлят" по едно око.

Иначе Дюселдорф е сред най-важните центрове на Германия в областта на информационните и комуникационни технологии и рекламата. Централите на хиляди фирми, сред които най-мощната - "Siеmеns", се намират там. Едва ли на всеки българин е известно, че тази компания, позната ни тук с телефоните си, произвежда и модерни влакове-стрели. В прецизно подредени и чисти заводи се правят тренове, за които първото, което ти идва на ум е - не са като тези на БДЖ. В луксозните и безупречно излъскани салони най-обичайната гледка е юпи, което седи в разкошна седалка от синя кожа, с мека възглавничка за главата и гледа телевизия от малкото екранче на гърба на предното кресло или пише в лаптопа си, положен върху масичка от лакирано светло дърво. А покрай него стюардеса разнася напитки.

Деси Денчева, публикувано от www.journey.bg


Кой е на линия

Регистрирани потребители: Google [Bot], Google Adsense [Bot]

Автор Абонирай се за автора
Аватар
Mr.Bombastic
Администратор
Администратор
 
Статии: 31
Регистриран на: 12 Февруари 2004, 01:00:00
Местоположение: Германия
Гласувай

Статията е оценена с 3
0 добавени гласа.
Търси в статии

Сходни статии
Не са намерени сходни статии.
Модераторски панел ]
  • Advertisement