• Advertisement

Банките в Германия

ИД на статията: 27
Написано от: Yura
Написано на: 18 Януари 2012, 23:42:00
Статията е разгледана 16562 пъти
Външен линк към тази статия:
https://zaedno.eu/forums/kb.php?a=27

Едно от първите неща които се изисква от вас когато пристигнете в Германия е да си направите сметка в банка. Сметка на немски е Konto.
Банковата сметка се изисква от вас, защото по късно, там ще може да получавате пари (ако работите) или ще могат да ви взимат пари ако сте разрешили това. Обикновено към банковата сметка получавате и карта, с която може да теглите пари от банкомат, както и да си правите разпечатка на всички транзакции.
В Германия има много банки и възниква въпроса коя да се избере. Първият проблем който може да възникне при изборът е колко ще ми струва това? Германия е капиталистическа държава, в която всичко се плаща, за да ползваш някъде някоя услуга трябва да платиш, Следователно за отварянето на банкова сметка, банката ще ви иска такса. При тегленето на пари както и при трансфера на пари в др. банкова сметка също е въжможно да съществуват такси... Именно поради тази причина, и по съвет от немци, всички се юрват към Спестовните Каси - Sparkasse. При тях отриването на сметка е без пари, както и не искат месечни такси на студенти. При другите банки на пръв поглед тези такси съществуват, но също съществува възможност за откриване на безплатна сметка ако си студент. След като обаче проблемът с месечните такси е решен, друго което може да се запитате е, защо тази банка, а не друга. Следва кратък обзор на преимуществата и недостатъците на някои от банките. Имайте предвид, че банките постоянно актуализират условията си и е възможно в момента, когато четете този текст, информацията да не е актуална.

ОСНОВЕН ПРИНЦИП: Тегленето на пари от банкомат на вашата банка е без пари, но от банкомат на друга банка струва нещо. Това е по различно от колкото в България, защото там при всяко теглене, се плаща такса на Борика, която ви е определена от вашата банка, и не зависи от банкомата. *

Sparkasse

Това по принцип не е банка, много прилича на нашето ДСК, от преди 10.11.1989, и както се подразбира от името му това са организации които служат за внасяне на спестените пари. Отворената банкова сметка в тази каса е нормална и вие можете да я ползвате като всяка една такава отворена в която и да е друга банка. Преимуществата са 2:

1. Издават МАЕСТРО карта с която веднага може да плащате по магазините, точно като българската такава. В Германия в много магазини това може да стане което е плюс защото не ходите с много пари в себе си, но винаги когато искате да купите нещо може да платите с тази карта.

2. Друго предимство е, че касата има много клонове, по всички квартали и ако ви трябват пари в брой до вас винаги ще има банкомат който ще ви ги осигури.

Имайте предвид,че касите са регионални структури. Тоест макар и да носят същото име и знак, това са различни финансови институции.

Тегленето на пари от банкоматите на вашата каса е без пари, но има доста големи такси ако искате да изтеглите пари от чужд банкомат. Следователно в друг град е възможно да ви вземат такса ако няма споразумение м/у вашата каса и местната. В повечето такива има, но за някой все още няма. Друг недостатък е че не можете да превеждате пари от клоновете на чуждата каса, или ако може това става срещу заплащане.

На пръв поглед това изглежда смешно - всеки си казва аз къде ще ходя толкова в друг град, но е имало случаи на студенти, които през ваканциите ходят по работа при приятели в други градове, и тогава малките неудобства изкачат.

Ето и някои предимства на останалите банки.

1. Ако имаш сметка в Комерцбанк, то навсякъде където има такава ще се почувстваш у дома си и ще може да трансферираш пари, както и ще теглиш без проблем от всеки банкомат на тази банка.

Същото е и с Дойче Банк.
Техен клон има и във Виена. От там също се теглят пари без комисионна.

2. Друго преимущество за Дойче Банк е: че ако някой препоръча, т.е. заведе в банката нов клиент получава подаръци. За целта има една брошура която виси навсякъде по клоновете на банката, Там са и подаръците. Ако няма такава питайте да ви дадат, ако кажат че нямат, питайте в кой клон имат! Ето защо ако отидете с приятели, ще можете да вземете някой уреди от 1ва необходимост именно от подаръците на банката, защото подаряват от тенджери и тигани до прахосмукачки и кафе машини. Естествено подаръкът е за поръчител, но ако сте приятели все ще се разберете, в кой да е прахосмукачката, или ще си разделите тенджерите.

3. Друго преимущество е така наречената КЕШГРУП (Cashgroup).
Банките участващи в това обединение нямат толкова клонове, както спестовната каса. В някой малки градове клонът на Комерцбанк (Commerzbank) е само 1 и то в центъра, и няма да ви е удобно да притърчавате всеки ден за по 5 евро до това място. Именно заради това няколко банки, са се обединили и тегленето на пари от банкоматите им от клиент, на която и да е банка в групата, е БЕЗПЛАТНО. В тази група се включват следните банки:

- Commerzbank AG, comdirect bank GmbH
- Deutsche Bank AG
- Deutsche Postbank AG
- HypoVereinsbank AG, Vereins- und Westbank AG
- Berliner Bank
- norisbank GmbH
- DAB bank AG
- Bankhaus Neelmeyer Aktiengesellschaft

Така, че ако до вас има Комерц, проблемът с тегленето е решен. Много голямо удобство е и факта, че банкомат на Постбанк, има в почти всяка поща.

4. И най-накрая да ви обърна внимание на една много интересна банка - barclaycard. Интересната информация всъщност е за студенти.
Тази банка, дава две кредитни кари Виза и Мастеркард, като отпуска кредитен лимит.

Специално за студенти има много изгодни условия за ползването на кредитни карти: 56 дена безлихвен кредит и много ниска такса и ниски лихви. Условието е да сте студенти и да имате отворено конто в друга банка. Ако изпаднете на кредит, т.е. на минус, трябва обаче месечно да внасяте по 25 евро до покриването му.

5. Преимущества на всички банки, които можете да ползвате е т.нар.Geldcarte.
Това е карта с чип, който може да е вграден в основната ви карта или да бъде в друга такава. Принципът му е че е разплащателно средство: в него внасяте пари, и след това може да ги използвате. Полезна е при плащането на паркинг, McDonalds, купуването на билети и цигари.

Парите не са Ви вече в банковата сметка, а нея подобно на импулси в телефонна карта. Тя може да побира до 200 евро от съображения за сигурност. Но Какво става ако нямате 3 евро, а е 23ч. и нямате цигари? Повечето автомати за цигари работят и с тези карти.

Тъй както принципът е същия като този на телефонните карти, Дойче телеком, подържа говоренето от уличните автомати и с такава карта, така че освен всичко друго, ще имате под ръка и телефонна карта, ако заредите чипът на банковата ви Geldkarte.

Друго преимущество на всички банки е, че може да ви се предложи Оnline Konto: по този начин, ще можете да си наблюдавате сметката по Интернет без да си правите често разпечатки, и ще можете да превеждате пари, без да се помръдвате.

Недостатъците са:

1. Някой отказват да издадат лесно карта, с която се плаща в магазин (Maestro или EC). Обикновено издават само клиентска карта, с която се теглят пари, като и от групата но не може да се плаща в магазин. За тези условия се информирайте в който и да е клон на тези банки. Ако откажат да ви дадат такава карта отидете в друг клон и там попитайте. Обикновено проблемът е следният, според някой неграмотни служители това автоматично е свързано с отпускането на кредитен лимит и когато ви погледнат че не сте от Германия, те си мислят че ще вземете парите и ще избягате.
"Една лелка миналата година, когато водих един новодошъл познат в Дойчебанк, беше много словоохотлива да разправя как някакви си не върнали парите и тя била виновна пред банката, че им дала право на кредитен лимит (на немски Dispo Kredit, a контото става Dispo Konto). Решението е следното. Служителят може да даде заявка за изкарване на такава карта без да ви отпуска лимит, но това не се знае от всички. В такъв случай пишете директно писмо до централата и обяснете вашето желание: че искате удобството да плащате в магазин без да ви се отпуска кредит, и цитирайте името на служителката която ви е отказала да ви даде това удобство. Бъдете сигурен, че веднага щом пристигне писмото ще ви се обади същата служителка да ви се мазни." (цитат от http://www.bgforum.de)

2. Някой банки също отказват да издават безплатно студентско конто на по възрастните студенти. Под претекст че били над 25 и нямали право.
"Случай пак с Дойчебанк, от тази ситуация също се излиза като се напише такова писмо оплакване - Beschwerde до централата. По принцип много добре се информирайте да ви даде самия служител официално напечатана информация за условията на различните видове сметки. Ако не фигурират допълнителни изисквания като възраст в тях, веднага се обърнете до централата. (цитат от http://www.bgforum.de)


* някой банки и в БГ не таксуват ако теглиш пари от техен банкомат

Материал на "Заедно".
Статията е последно редактирана от admin на 18 Януари 2012, 10:01:32


Кой е на линия

Регистрирани потребители: Google [Bot], Google Adsense [Bot]

Автор Абонирай се за автора
Аватар
Yura
Модератор
Модератор
 
Статии: 50
Регистриран на: 5 Ноември 2004, 01:00:00
Местоположение: Deutschland
Гласувай

Статията е оценена с 3
0 добавени гласа.
Търси в статии

Сходни статии
Модераторски панел ]
  • Advertisement