• Advertisement

Как да си върнем парите от двойното задължително ЗО

ИД на статията: 29
Написано от: Yura
Написано на: 24 Август 2009, 12:17:00
Статията е разгледана 10918 пъти
Външен линк към тази статия:
https://zaedno.eu/forums/kb.php?a=29

Как да бъдем безплатно здравно осигурени в рамките на България

1. Отиваме в учебното заведение, което посещаваме (университет, еф ха или друго подобно)
2. Посещаваме секретарката на фахберайха или някой, който може да ни извади удостоверение, в което да пише, че лицето Х с ЕГН ХХХХХХХХХХ, е било студент(ка) еди каква си специалност за периода от еди кога си до еди кога си. (тоя период възможно най-разтеглен да се даде. Разбирай по възможност от датата на иматрикулацията до края на текущия семестър.
нужни документи: паспорт, студиенбешайнигунг;
време: 30' до 1 ден (зависи, колко е залухава секретарката ви)
цена: без пари :)
3. Този документ си го пазим прилежно и лично го занасяме или по пощата го изпращаме в България, където Легализиран преводач ни го превежда, подпечатва и прошнурова и пише, че вярно с оригинала срещу скромната сума от 10ина лева. Такива преводачи под път и над път. Специално за немски език множество офисчета могат да бъдат намерени около немското посолство и немската гимназия.
нужни документи: документа от предишната точка
време: от 1 час до 2-3 дена според цената, която сте готови да платите
цена: 5 до 20 лева
4. Отиваме с тия два документа в някой от офисите на НАП (Национална Агенция по Приходите). Лесно може да откриете къде има такъв офис с помощта на bgmaps. Почти 100% ще имате такъв в местната община. Та намираме някоя любезна лелка тип „тетка”, стояща зад гише и чоплеща си ноктите, усмихваме се и показваме горепосочените документи с уточнението, че сме студенти в чужбина и искаме да си заверим "здравно-осигурителния статус". Тя взима превода, чете го и нищо не разбира. Затова и казваме в прав текст, че сме студенти от еди кога си до еди кога си. Тя ахва и възвежда едни числа в компютъра пред нея. Молим я да ни даде справка, че сме с непрекъснати здравно осигурителни права и тя любезно ни изпринтва едно листче. (Това листче ще ни трябва по-нататък, затова не го губим!). В този момент вече трябва като отворим проверка на здравно-осигурителен статус и си въведем ЕГН-то и „символите показани на изображението”, да излиза, че „ЛИЦЕТО Е С НЕПРЕКЪСНАТИ ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИ ПРАВА”.
нужни документи: оригинала от т.2, превода от т.3
време: от 10' до 1 час според големината на опашката и скоростта, с която ще изпуши лелката на гишето цигарата си преди да ви „обработи”
цена: без пари :)

Забележка: Законово обосновано идеята зад всички стъпки до сега е, че според българските закони всички лица до 26 годишна възраст, които са студенти (независимо в коя държава) се осигуряват безплатно от държавата. След 26 годишна възраст можем да продължим да се осигуряваме здравно в България срещу скромната сума от 7-8 лева на месец, докато сме студенти.

# Как да можем да използваме българската здравна застраховка в страните от ЕС?

Тази стъпка не е задължителна за да изпълните следващата.

1. Посещаваме проверка на здравно-осигурителен статус, въвеждаме си ЕГН-то и „символите показани на изображението”. Ако излезе, че „ЛИЦЕТО Е С НЕПРЕКЪСНАТИ ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИ ПРАВА” благодарим на всички светии и продължаваме към следващата точка. Ако обаче се окаже, че имаме липсващи месеци и сме с прекъснати права тогава трябва да се изпълни „Как да бъдем безплатно здравно осигурени в рамките на България”, описано по-горе.
2. Посещаваме фото студио и си правим снимки, като за паспорт.
нужни документи: няма
време: от 10' до 1 ден според цената, която сте готови да платите
цена: 5 до 20 лева за 4-5 снимки
3. Ако сте от София имате две възможности. Едната е 29та поликлиника, която се намира на на Георги Измирлиев и Костенски Водопад . Другата не помня, коя е. Ако някой се сети да ми пише и ще я добавя. Та отивате в 29та поликлиника, влизате през входа и се запътвате наляво. На 10ина метра вдясно ще видите врата в стена с черни метални решетки. Твърде вероятно е да пише нещо от рода на „Книжарница”, „Склад”, „Канцеларски матеряли на едро”. Ако откриете някой от тези надписи- на прав път сте. Влизате!
4. В тази „книжарница” се продават 2-3 вида тетрадки и 30ина вида кочани с рецепти, болнични картони и тям подобни неща. Вътре има две много намусени лелки, една по-дърта тип тетка и една по-млада, но същото толкова намусена. Аз не успях да ги накарам да се усмихнат въпреки всичките ми опити. Казвате, че искате „заявление за международна здравна карта”, давате 20ина стотинки и излизате отвън да пишете според модела. Не се радвайте на полето „експресна поръчка”- „такава услуга от 2 години не предлагаме, господине”. Попълвате формуляра и го връчвате обратно на лелката заедно с 1 ваша снимка. Тя плюмчи снимката и я залепя за формуляра, дава ви „специален маркер”, с който се подписвате в поленцето под снимката. Тя ви дава на едно хвърчащо листче едно номерче (входящ номер и дата) и ви казва елате след 1 месец. Това е.

Забележка: Ако веднага(същия ден) след горната „Как да бъдем безплатно здравно осигурени в рамките на България” изпълнявате тази точка, ще е нужно да приложите и справката от НАП, че сте с непрекъснати права. Защото явно НАП и НЗОК си пренасят данните помежду си с пощенски гълъби и им трябват няколко дена на НЗОК, докато разберат, че сте се оправили с НАП.
нужни документи: справката от НАП за здравно-осигурителния статус, снимка, лична карта
време: от 15' до 30' според това, колко бързо намерите книжарницата в поликлиниката
цена: 20 стотинки
5. След 1 месец отивате и си взимате картата с хвърчащото листче, което са ви дали като сте подавали молбата. Честито за следващата 1 година сте здравно осигурен(а) в страните от ЕС. Според книжката, която ще открием в следващата стъпка за Германия, тази карта трябва да покрива всичко, което немската каса покрива. (ходи разбирай какво точно се има предвид с това, но примерно за Белгия пише, че се покриват само акутни заболявания)
Забележка: Ако някой ще взима картата вместо вас, трябва да напишете на ръка пълномощно в свободен текст, в което да споменете вашите данни и на упълномощеното лице.
нужни документи: хвърчащото листче с входящия номер от предишната точка
време: 15'
цена: без пари

Забележка: По принцип международната здравна карта се предполага да бъде използвана само за акутни случаи. Тълкуването на „акутни” обаче е в полза на потребителя. Съществуват прецеденти на хора, които са си лекували кариеси, посещавали са гинеколози, лекували са настинки и т.н. с българска международна здравна карта. Разбира се всеки решава сам за себе си дали да поеме този риск или не.

# Как да си върнем парите от немската здравна каса

1. Ако сте от София, отивате на улица Кричим 1в сградата на НЗОК. Ако сте от провинцията търсите местното подразделение на НЗОК и там действате по аналогичен начин.
2. Влизате. Вътре- вляво, зад един циментов плот, стои лелка с вид на пенсионирана даскалка по български език и литература. До нея се е опънал важно, важно дядка от тип бивш военен- явно охраната. Опитвате се да не се засмеете при тая трагико-комична гледка и казвате на рецепционистката, че сте за „Е104”, тя вдига телефона, говори с някой и ви казва да изчакате. В фоайето има мека мебел и ниска масичка, почти като в гранд хотел от края на комунизма. :) Докато чакаме си взимаме от диплянките разхвърляни по масата, една от тях ни казва какво покрива и какво не покрива българската международна здравна карта в страните от ЕС. След известно време идва чичка на преклонна възраст в костюмче от Нар Маг и вехта папка под ръка. Здрависва се с вас все едно сте от китайската делегация дошла на посещение и ви предлага да се настаните удобно на горепосочената мека мебел. Вади от вехтата папка един формуляр (очевидно копие на копието на копието на копието на оригинала) и в него си попълвате стандартните данни, плюс причина защо ви е това Е104. Там пишете „за представяне пред немска здравна каса, за доказване на здравно-осигурителен статус в България” или нещо от тоя род. След като завършите попълването чичката ви хваща за ръчичка и ви превежда през няколко врати, които се отварят (и в двете посоки!) със специална карта. (много хай-тек, имайки предвид, че вратите са на едно кихане живот). В един момент чичката ви посочва един коридор и казва: „Там има една стая с хомогенна женска маса. Това е деловодството. Отивай там.” И си тръгва нанякъде, явно извършил дълга си към вас. Отиваме в деловодството, където наистина има „хомогенна женска маса”, дима е толкова гъст, че трудно се забелязва лелката през едно бюро от вас. Усмихвате се, подавате формуляра и казвате, че сте за Е104. Те попълват още някакви неща по формуляра, цъкат на компютър, пушат цигари, пият кафе, обсъждат бат Бойко, Станишев и цената на марулите на женския. След 10ина минути ако все още можете да дишате ви дават хвърчащо листче с цифри на него. (явно входящ номер). И ви пожелават приятен ден. На въпроса, как и кога ще си получа документа отговора беше: „Ние ще ви намерим!”. :)
нужни документи: лична карта
време: 30'
цена: без пари
3. след около 3-4 седмици трябва да ви звъннат по телефона от непознат номер, ако имате навика като мен да не дигате на непознати ще се прецакате и ще трябва някой да отиде до там да вземе въпросния документ. Иначе ви го пращат по пощата.
4. След като имаме Е104 отиваме в месния офис на TK, AOK или която е вашата здравна каса в Германия. Казваме, че искаме да си върнем парите за „doppelt Pflichtversicherung”. Човека ще ви каже, че няма проблеми, че ще препрати документите към съответния отдел. В моя случай след 2-3 седмици се наложи да им пиша писмо да ги питам докъде са с обработката и те чак тогава ги обработиха.
нужни документи: Е104, паспорт
време: от 10' до 30' в зависимост от опашката
цена: без пари! Даже връщат след време

Забележка: Т.к. някои хора ми довериха, че когато са отишли в ТК и са си поискали парите са им взели немската здравна карта, да напиша: Не си давайте немската здравна карта! Тя е ваша поне до края на месеца за който сте си платили. Така губите дните до края на месеца с немско осигуряване, за които тъй или иначе сте си платили.
5. Следите си онлайн банкинга и чакате с нетърпение да ви дойдат паричките.

Забележка: Връщат се парите от януари 2007 (влизане на България в ЕС) до днешна дата. Има редица въпроси, които за момента са без отговор за мен. Например, ако си под 26 и ти върнат парите дали продължават да те застраховат двойно и в германия или ти спират немската застраховка след като си подадеш молбата. Взимат ли пари, ако си използвал услугите на лекари/зъболекари през този период и т.н. За съжаление всички тези въпроси се решават индивидуално и зависят от снизходителността на локалните чиновници във вашата здравна каса.
Добавка: В моя случай продължиха да ме застраховат и само ми върнаха парите за миналия период. Всички пари, които съм им давал. Ползвал съм няколко пъти домашен доктор за да ми напише болнични, два пъти имунизации, два пъти профилактичен преглед при очен и веднъж на кожен май.
Добавка (20090801): Според пресрилийз на Агенцията за Българите в Чужбина формуляр Е104 не е нужен за студенти в страните от ЕС и Швейцария. Това означава, че за всички стъпки по-горе може да използвате "Европейската здравна карта" вместо Е104, което сте си набавили по начина от предишната точка.

# Университета ми прати писмо, че не съм вече здравно застрахован и не искат да ме запишат за следващия семестър. Какво да правя?

1. Ако имате късмета да попаднете на малоумниците от ТК, те с голяма вероятност в процеса на обработка на молбата ви за връщане на парите, ще ви го н@4ук@т, като изпратят автоматично генериран факс до университета, в който учите, че считано от 20070101 вече не сте осигурен при тях. В същото време обаче те ще продължат да ви осигуряват (да ви взимат парите) за месеците след края на периода вписан в Е104-то. От своя страна университетите в Германия са задължени да изискват здравна застраховка от студентите за да ги иматрикулират. Съответно университета ще ви прати писмо, че им трябва бележка, че сте здравно осигурени някъде. Тази бележка се издава от здравната ви каса в Германия.
2. Отивате в здравната си каса и искате бележка, че сте осигурен здравно при тях. След известно смучене на пръстите и ровене из менютата тетката (Ок де, не е като нашенска тетка. Макар и лачени, дълбоко в себе си и тия са тетки. :)) от здравната ви каса ще ви изпринти някаква форма на бележка, която в моя случай прилижно постави в фирмен плик на ТК.
нужни документи: лична карта, или някакъв аналогичен документ със снимка
време: 10'
цена: без пари
3. Отивате в университета си. В моя случай отдела, който се занимава с проблемите на чужденците се казва ААА (демек Akademisches AuslandsАmt. Забелязали ли сте, колко много обичат да съкращават тия немци? :) ). Там давате тая бележка от здравната каса и завършвате епопеята.
нужни документи: документа от предишната точка
време: 10'
цена: без пари

Всякаква прилика с реални лица е случайна! Моля тетките по гишетата да не се засягат. Автора на този текст не носи отговорност за всякакви вреди и щети, получени вследствие на изпълнение на която и да е от горните инструкции.

Всякакви подкупи, подаръци, спонсорства, лепти, милостини, пожертвования в моя полза ца добре дошли, ще бъдат посрещнати с отворени обятия и ще им бъде обърнато достойно внимание! Бонбони не пия :)

Източник: faq.marinov.net
Статията е последно редактирана от Yura на 18 Януари 2012, 12:18:52


Кой е на линия

Регистрирани потребители: Google [Bot], Google Adsense [Bot]

Автор Абонирай се за автора
Аватар
Yura
Модератор
Модератор
 
Статии: 50
Регистриран на: 5 Ноември 2004, 01:00:00
Местоположение: Deutschland
Гласувай

Статията е оценена с 6
1 добавен глас
Търси в статии

Модераторски панел ]
  • Advertisement