• Advertisement

Свободно движение: Швейцария

ИД на статията: 34
Написано от: Tell
Написано на: 12 Май 2008, 12:56:00
Статията е разгледана 3265 пъти
Външен линк към тази статия:
https://zaedno.eu/forums/kb.php?a=34

Информация за преходните правила регулиращи свободното движение на работна ръка.

Споразумението за свободно придвижване на хора между Швейцария и Европейския съюз не бе разширено с България и Румъния. По този начин споразумението се отнася само до 15-те стари членки на Европейския съюз и до десетте нови държави-членки. Когато това споразумение бъде разширено, ще бъдат определени и прилагани временни разпоредби за гражданите на България и Румъния.
Условията за достъп до швейцарския пазар на труда, прилагани към българските и румънските граждани от 1 януари 2007 г., са същите като действащите към 31 декември 2006 г.

От какъв вид разрешително даден гражданин от България се нуждае за да има достъп до трудовия пазар?
За да може да работи и живее в Швейцария, българският или румънският гражданин трябва да получи във всички случаи разрешение за работа и разрешение за пребиваване в Швейцария.

Какви са критериите за издаване на разрешително за работа?
Допускането на гражданите на трети страни до швейцарския пазар на труда (България и Румъния продължават да бъдат смятани за трети страни, тъй като не са част от двустранното споразумение за свободно придвижване на хора, сключено между Швейцария и Европейския съюз) не може да бъде разрешено, освен ако никой гражданин на Швейцария или на ЕС/AELE (Европейската асоциация за свободен обмен) не може да бъде нает за предлаганото работно място.
Работодателят трябва да представи доказателство, че не е намерил необходимия му персонал, въпреки положените усилия. Работните места, за които за които се публикуват обяви, трябва да бъдат съобщени на една от регионалните служби по заетостта. Уместно е да се посочи, че обявата трябва да бъде също така публикувана в системата EURES, европейския портал за трудова заетост. Като общо правило, след като регионалната служба по заетостта посочи кандидати, работодателят получава въпросник, който го приканва да обясни защо посочените лица не са били наети.

Каква е процедурата един търсещ работа да получи разрешително за работа?

За да може да работи и живее в Швейцария, българският или румънският гражданин трябва да получи във всички случаи разрешение за работа и разрешение за пребиваване в Швейцария.

Къде търсещите работа могат да получат повече информация?
Bundesamt für Migration
Quellenweg 6, 3003 Berne-Wabern
Frau Miriam Westermann
Тел.: +41 (0)31 322 75 56 - euresinfo@bfm.adnin.ch

Каква е процедурата даден работодател да наеме гражданин от България
Работодателят трябва да съобщи на регионалната служба по заетостта от своя регион работното място, на което иска да наеме нов човек. Той трябва да докаже на властите, че търсенето на кандидати по обичайните канали в съответния икономически сектор (специализирани списания, трудови борси, интернет страници на големи фирми и т.н.) не се е увенчало с успех. Доказателствена сила имат публикуваните в пресата обяви, удостоверенията от агентите по заетостта и т.н. Един общ преглед на кандидатите с кратко изложение на причините те да не бъдат наети често се оказва много полезен. В някои случаи могат да бъдат поискани специални усилия за намиране на кандидати.

Материал на "Заедно"
Статията е последно редактирана от Yura на 18 Януари 2012, 12:56:47

What is said of a man is nothing. The point is, who says it.
---------------------------------------------------------------
Изображение

Кой е на линия

Регистрирани потребители: Google [Bot], Google Adsense [Bot]

Автор Абонирай се за автора
Аватар
Tell
Роден писач
Роден писач
 
Статии: 2
Регистриран на: 11 Ноември 2006, 01:00:00
Местоположение: Швейцария
Гласувай

Статията е оценена с 3
0 добавени гласа.
Търси в статии

Модераторски панел ]
  • Advertisement