• Advertisement

Стъпки за намиране на работа в Германия от България

ИД на статията: 37
Написано от: Mr.Bombastic
Написано на: 18 Януари 2012, 13:24:38
Статията е разгледана 17514 пъти
Външен линк към тази статия:
https://zaedno.eu/forums/kb.php?a=37

Теоретично има възможност да си намерите работа в Германия, въпросът е как да търсите мястото и какво да напишете в кандидатурата си. Вероятността за успех зависи изцяло от Вас! Така че заредете се с търпение и бъдете упорити. И разбира се прочетете какво сме събрали за Вас като съвети и информация.


1. Търсене на работно място

Ориентирайте се в Германия!

Обикновено когато се спомене тази държава никой не се сеща че тя е голяма и има много градове, От най-северния и град Фленсбург до най-на юг - Констанц има почти 1000 км, което е сравнимо с разстоянието от Мюнхен < -> София.

За разлика от България и други държави, Германия не е страна от типа столица и всичко останало е провинция. Големи градове има по цялата й територия.

Ето защо първата стъпка, която Ви препоръчваме е да си изберете град. За начало изберете си един голям град. САМО 1!!! Не се впускайте да пишете на цяла Германия!

Не се спирайте само по големите градове, понякога малките около тях са много по-добри за живеене и се развиват благодарение на влиянието на големия град. Например спокойно можете да мечтаете за Берлин, но имайте предвид и Бранденбург.

След като си изберете град се регистрирайте в големите сайтове за търсене на работа като monster.de или jobpilot.de. Сред стотиците хиляди обяви със сигурност ще намерите много интересни предложения, а също ще имате възможност да публикувате биографията си и евентуални работодатели сами да се свържат с Вас. Друго оригинално решение би било да отидете на страницата: gelbesеiten.de, която е телефонният указател "жълти страници" на Германия. Там напишете областта в която искате да работите, и името на града. В резултатите ще Ви излязат имената, адресите и телефоните на всички фирми и ще можете да си изберете някои. Вземете адресите, които Ви интересуват, и с това първата стъпка е завършена.

2. Кандидатстване за работа

Напишете писмо на фирмата!

Пишете на немски (или ако не знаете, на английски). На немски писмото се казва Bewerbung. Напишете в него желанието си да работите в тази фирма, мотивите които имате, напишете си точния обратен адрес и телефон за връзка. Хубаво е да имате и препоръчител, затова го споменете, като не забравяйте да го информирате за това. Задължително напишете името на този човек заедно с неговия служебен адрес и телефон.

Напишете си хубава автобиография със снимка!

Пишете всичко за Вас: какво сте завършили, къде сте работили. Всъщност CV-то е доста важна част. Не преписвайте някой образец от приятел, колкото да отбиете номера, а напишете свое. Понякога опитът Ви ще е по-различен, и няма да може да го представите в предоставения Ви формат.

Вече е време да почнете да пращате писма. В доста случаи e-mail-ът е най-подходящата и бърза форма за комуникация. Можете да го намерите на страницата на фирмата в Интернет или в гореспоменатите "жълти страници". А защо не да използвате Гугъл.

"Комуникацията по e-mail, не важи за всички! Имайте предвид че ако искате да започнете работа във фирма специализирана в областта на кухненското обзавеждане например, доста рядко ще откриете такава, която да има e-mail адрес." (цитат от http://www.bgforum.de)

Изпратете писма: 20, 30, 50 и изчакайте за отговор. Ще Ви напишат отговор дори и да не Ви одобрят.

Не се отчайвайте ако не получавате отговор или получавате отрицателни. Липсата на отговор понякога ще е свързана и с бюрокрацията в Германия, която е на доста високо ниво. Може служителят занимаващ се с Вашата кандидатура, да отлага и отлага под претекст че това не е на преден план в задълженията му.

Продължавайте!!! Водете се единствено от принципа: ако не кандидатствате за работа - няма как да Ви вземат, а ако кандидатствате - някой може и да търси точно специалист като Вас.

Ако в градът който сте избрали, нямате шансове - малко представени фирми или отрицателни отговори, потърсете място/фирма в друг град.

Материал на "Заедно".
Статията е последно редактирана от Mr.Bombastic на 3 Март 2017, 11:54:27


Кой е на линия

Регистрирани потребители: Google [Bot], Google Adsense [Bot]

Автор Абонирай се за автора
Аватар
Mr.Bombastic
Администратор
Администратор
 
Статии: 31
Регистриран на: 12 Февруари 2004, 01:00:00
Местоположение: Германия
Гласувай

Статията е оценена с 3
0 добавени гласа.
Търси в статии

Сходни статии
Модераторски панел ]
  • Advertisement