• Advertisement

Евробоклук или как да си изхвърляте боклука

ИД на статията: 4
Написано от: Mr.Bombastic
Написано на: 30 Май 2004, 19:19:00
Статията е разгледана 17979 пъти
Външен линк към тази статия:
https://zaedno.eu/forums/kb.php?a=4

Тази статия ще е досадна за отдавна живеещите в Германия, но се надявам да звучи любопитно на хората с по-мимолетни впечатления от държавата.

Изхвърлянето на боклука е дейност, гледана доста пренебрежително в България, но в бъдещият ни (дай боже!) европейски дом нещата стоят другояче.
Тук изхвърлянето на боклука изисква известна подготовка и съответно може да вкара неподготвения и небрежно подхождащ към материята нашенец в неприятни ситуации.

Теория на разделянето на боклука (безинтересна както повечето теории)

Системата на разглеждане е следната:

Вид отпадъци -> Отличителни данни -> Място за изхвърляне -> Коментар.

1. Рециклируеми зелена точка -> знак за рециклируемост -> жълта кофа -> около 80% от всички отпадъци;
2. Хартиени -> хартия -> синя кофа -> предимно рекламни материали -:);
3. Органични -> разни гадости -> малка зелена кофа;
4. Други битови -> черна кофа;

По-сложни отпадъци:
5. Стъклени -> бирени бутилки -> специални метални камбановидни контейнери като най-близките се намират обикновено на не по-малко от 2 км. от жилището ти и обикновено са по 3 контейнера - за бяло, зелено и кафяво стъкло
6. Батерии - във всеки по-голям магазин има специална кутия, в която можете да ги изхвърлите, но никога не ги хвърляйте в обикновена кофа.
7. Специфични -> Акумулатори, машинно масло и т.н. -> няма такова място - варианти: 1. на специално място за специфичния боклук срещу заплащане от твоя страна; 2. (непрепоръчителен) на лунна светлина, на тихо, пустинно място. Като сменят маслото на колата, прибират старото, а в магазина, от който си купуваш нов акумулатор можеш да върнеш стария.

Ясно е, че всеки мой сънародник ще си каже: "Как пък не - кой ще ме накара да се ровя в боклука, та да го разделям и т.н.". Но тук се намесва здравата държавна ръка, която, както добре знаем, е здрава не толкова, за да подкрепя гражданите си, а по-скоро за да раздава здрави шамари.

Вълшебни метаморфози - от обикновен българин към съвестен гражданин.

Да приемем ситуацията, че аз съм нашенец, живеещ под наем в немска кооперация. Та аз тегля един цитат от Стоичков по повод разделянето на боклука в Германия и си карам по нашенски (смесен боклук). Последващите събития са следните:

1. Боклукчиите виждат, че боклука в кофата на кооперацията не е добре разделен.
2. Те предупреждават собственика на кооперацията, че ще му вдигнат таксата смет (а те имат това право)
3. Собственикът на кооперацията влиза в ролята на инсп. Дюдю, за да открие кой недобросъвестен наемател не си разделя боклука и по този начин го вкарва в излишни разходи.
4. Аз съм разкрит и разобличен. Кофти.

Тук имам следните алтернативи:

1. Да си обера гузно всички круши и да разиграя същия вариант в следваща кооперация.
2. Да кажа, че съм ларж и ще поема допълнителната такса смет на цялата кооперация (Ха-ха)
3. (Happy end) Да започна съвестно да си разделям боклука.

Боклукчиите в Германия

Нещо странно - боклукчиите в Германия са почти само германци. Това е една нелоша професия. Въпросните боклукчии имат много социални преференции плюс правото да определят таксата смет на кооперациите.

Изводи

Ако погледнем с по-трезв и конструктивен поглед върху системата на разделяне на боклука ще видим доста предимства. Например ако за да производството в България на 10 тона вестници ни трябват поне 20 тона дървен материал, то в Германия са необходими 2 тона + 10 тона стари вестници, които на практика са смет. За производството на 10 тона стъклени бутилки, в България ни трябва ново стъкло, а в Германия изцяло може да се използва стъклената смет. Това пести енергия и ресурси. Доколкото знам, технологиите по рециклирането на рециклируеми материали (пластмаса, алуминий, на хартиена основа) не са 100% ефективн, не са даже и 50%, но те се развиват с всеки изминал ден, а екологичната култура на хората е нещо много по-трудно за развиване.

Крайности

1. Кофи за боклук с катинар. Целта е да се предпази от недобросъвестни граждани от други кооперации, които ще изхвърлят неподходящ тип боклук. Макар катинара да е крайност, заключването въобще не е рядко срещано явление - може би към 30% от кофите за боклук в моя район се заключват.

2. За гордостта на българина. Имам един познат с дух, който не може така лесно да бъде пречупен от някакви чуждоземски правила и закони. Този истински българин не си разделяше боклука, а когато се налагаше да го изхвърли показваше чудеса от героизъм, изобретателност и хладнокръвие, като го отнасяше на километри от дома си и го зарязваше на безлюдно място. Хвала! Е, накрая системата все пак победи, защото се оказа, че е по-лесно да си разделя боклука.

Бих продължил да ви занимавам с тази по-скоро поучителна, отколкото интересна тема, но трябва да ходя да си изхвърлям боклука...

Препечатка от Иде ли? (http://www.ide.li) с корекции
Статията е последно редактирана от Mr.Bombastic на 15 Януари 2012, 20:20:52

Коментари

{ PERMANENT_LINK }от marti.x на 9 Февруари 2014, 18:45:01

Супер!
marti.x
Нов потребител
Нов потребител
 
Статии: 0
Регистриран на: 4 Февруари 2014, 15:50:45

Кой е на линия

Регистрирани потребители: Google [Bot]

Автор Абонирай се за автора
Аватар
Mr.Bombastic
Администратор
Администратор
 
Статии: 31
Регистриран на: 12 Февруари 2004, 01:00:00
Местоположение: Германия
Гласувай

Статията е оценена с 4.6
5 добавени гласа.
Търси в статии

Модераторски панел ]
  • Advertisement