• Advertisement

Теглене на филми, музика и всичко останало

ИД на статията: 42
Написано от: stela85
Написано на: 18 Януари 2012, 18:08:24
Статията е разгледана 32476 пъти
Външен линк към тази статия:
https://zaedno.eu/forums/kb.php?a=42

Поради проявения интерес от някои форумци, позволявам си да отворя тази тема за да споделя за една сравнително нова "далавера". Става въпрос за download хъбовете, които могат да се ползват чрез клиент програмата DirectConnect ( http://dcplusplus.sourceforge.net ).
Каква точно е далаверата: Да си точиш (и споделяш с всички останали) всякакво българско съдържание в електронна форма - музика, филми, речници, програми, приказки и т.н. Отделно има и всичко останало пиратско, що е сътворено от Майкрософт, Симантек и сие...
Как става номера: Отиваш на http://dcplusplus.sourceforge.net , точиш си програмката (и по желание българския превод на всички менюта!), инсталираш (за 2-3 мин.) и стартираш. След елементарните настройки на име и споделени директории, се логваш към някой от стотиците хъбове в Интернет пространството.
Къде са хъбовете? Българските хъбове са няколко (най-голям и съответно полезен, според мен, е първият но алтернативите по принцип не вредят):
bghub.eu.org
bghub.no-ip.org
За сваляне на чужда музика и софтуер, най-големият хъб обикновено е най-полезен, един от които е czpro.no-ip.com:4111 (около 5500 човека обикновено), но има още хиляди други... Можете да търсите хъбове на http://www.dchublist.com/ или http://www.besthublist.com/ .
Ами авторските права: За разлика от КаЗаа (централизирана комерсиална програма), DirectConnect е клиент, който може да се логне към стотици хъбове (сайтове) и всеки хъб поотделно свързва хората, които са се логнали към него един с друг (peer-to-peer). Не че е невъзможно, но шансовете някой да тръгне да прави проблем от това, че си точил с DirectConnect според мен са минимални (поне засега). На всичко отгоре, хъбовете са частни сървъри (или поне частни сайтове) и много често при влизане се изписват някои смехотворни предупреждения, че достъпът на служители на RIAA, ФБР и всякакви тем подобни е забранен. А и авторските права се търсят за западни филми и музика (каквато също има в изобилие в хъбовете) докато тук говорех предимно за неоценимото удобство да си наточиш всичко българско и родно...
И след толкова хубави работи, май е редно да спомена и май основното неудобство: хората, които имат хубави и нови филми често нямат слот и трябва да си оставите компютъра включен докато ви дойде ред да точите (обикновено часове...) За повечето хора, които знам с DSL или кабел, това не е голям проблем, но за някои е. Но като влезете ще се ориентирате, българските менюта може би помагат, а може и да питате наоколо - всеки хъб си има чат, а може да пращате и лични съобщения до всеки) За музиката почти няма проблем - вече явно достатъчно българи имат по значително количество хубава българска музика, така че почти винаги може да се намери свободен слот да свалиш каквото търсиш...

Допълнение 1:

От няколко човека разбрах за проблеми, които са срещнали потребители, ползващи DC++ за пръв път. Тук ще се опитам да изясня някои от по-общите въпроси:
Как се свалят файлове?
1. Можеш да кликнеш с десния бутон върху всеки потребител в хъба и да му дръпнеш списъка с файлове. Той излиза в нов под-прозорец (във формат като Windows Explorer) и можеш да си го гледаш и да избереш файлове за сваляне. Когато избереш даден файл за сваляне, той отива в опашката за дърпания.
2. Файловете се свалят само ако потребителят има в момента свободен слот. Често тези, които имат интересни филми и бързи връзки, нямат свободни слотове, защото който се закачи тегли един филм няколко часа... Именно затова може да чакате доста докато се сдобиете с желания филм.
3. Хитро е ако искате файл (ове), който е от потребител без свободен слот, да си отвориш сам опашката за сваляния (горе иконката с часовника), да отидеш на файла и пак с десния бутон да дадете "Търси алтернативи" (говоря с българските термини, но ще ме разберете ако все още сте с английките менюта...). При това сървърът на хъба започва да търси алтернативни доставчици на точно този файл, показва всички намерени (даже някои със сходни имена), а тези които съвпадат по име и брой байтове, директно ги включва към опашката за изчакване или започва сваляне, ако види потребител със свободен слот. Всъщност тази операция понякога сървърът си я прави автоматично, но от време на време, така че най-добре (и бързо) е ако си я правите сами за по-големите и важни файлове.
4. Когато грабнете слот, той е ваш докато свалите файла или директорията, за която ти е бил даден. Затова е по-хитро да сваляш цели директории вместо файлове един по един.
5. Взет слот не се губи (обикновено) дори когато отсрещния потребител (чийто е) се разкачи от хъба, стига да си остави програмата DC++ включена (естествено, "желателно" е да е вързан и в Интернет ). Това става не рядко и свалянето продължава, тъй като връзката е практически между двете програми DC++ (двата компютъра) и сървърът (хъбът) служи само да я започне.
6. Другият вариант за сваляне (освен да сваляш списъците с файлове на отделни хора) е чрез търсене (лупата). Обикновено при въвеждането на общи неща (примерно, veselin marinov) излизат много файлове и ти си избираш. Търсенето може нормално да отнеме до 3-4 минути, но често свършва за секунди.
7. Възстановяване на сваляне: Можете спокойно да си спрете компютъра или програмата DC++, при което свалянето спира. При следващото включване в хъба, сървърът се опитва да потърси пак свободен слот (предния е отдавна загубен) и ако намери (от списъка потребители с желания файл в опашката за сваляния), започва да допълва файла докъдето сте го смъкнали предния път. Нормално е един филм да се сваля на няколко пъти (понякога при бавни връзки може и седмица, но за доста хора това не е проблем). Докъде е стигнал даден файл можете да видите от размера му в папката с незавършени трансфери.

Когато дава безкрайно "connecting to..." и "timed out" до някой потребител има две основни причини: или вие сте пасивен потребител и се опитвате да се свържете с друг пасивен или някой от двамата е с изключително бавна връзка.
Ако сте зад т.нар. firewall - "защитна стена", която виртуално пази компютъра (мрежата) от лош външен достъп, то можеш да се свързваш само като пасивен потребител. По принцип тези стени не са лошо нещо (даже обратно), но налагат и някои ограничения на достъпа отвън (за което са и предвидени), които понякога не ни се нравят.
Иначе, по принцип, е по-добре да си активен потребител в хъба, защото пасивните не могат да точат от други пасивни, а активните могат от всички. Виж иконките на потребителите - тези с тухлена стена са пасивните.
И отново опит за разяснение как работи DC++ - принципът пак е peer-to-peer, само че вместо централния сървър на КаЗаа, нас ни свързват хиляди малки сървърчета-хъбчета, които естествено са по-трудни (не и невъзможни) за следене. Освен това, предимството на отворения код и ентусиазмът срещу комерсиализма е че програмата е значително опростена и лишена от глупости.

Допълнение 2:

Още ще допълня, че не е хубаво да "disconnect"-вате потребителите, които са се вързали с вас, защото ще си създадете лоша репутация, а може и да ви изгонят от хъба и да не влезете повече в него. Достатъчено е едно "kick"-ване (тоест временно изгонване) за да изгубите слотовете за които сте чакали дълго. В хъбовете обикновено е нежелано да се обижда в главният чат, да се предоставя порнография, да се ползват модифицирани direct connect програми, с които можете да ограничавате скоростта (с която качвате към други потребители) или да увеличавате изкуствено големината на предоставените матеряли. Проблема от сорта на "ама като дърпат от мен и не мога да свалям или пък е супер бавно" или "дабе, откъде да ти ги изкопам тея 60 гигабайта шеър" (за да може да влезне в някои хъб) се решават по следният начин: няма да влизате в хъба, ако ви искат много матеряли (има достатъчно хъбове, където искат по-малко шеър и има много потребители и много и всякакви матеряли; тези с големият шеър са обикновено шведските хъбове, но в Швеция интернета е най-бърз от цяла Европа и потребителите предоставят много матеряли и са си в правото да не пускат "смукачи" и "пиявици" като вдигат предпоставките), ако влезете в хъба с измамни методи най-вероятно ще ви хванат на първата минута, понеже има скриптове, с които се засича всяка измама и рискувате да не влезете в хъба повече, дори и да имате достатъчно матеряли. Ако имате проблем със свалянето, когато от вас дърпат, това се дължи на това, че windows-а ви не е конфигуриран и не администрира правилно връзката. Едно решение е да се ползва модифициран клиент като се ограничи скоростта на качване с 1-2 Килобайта под максималната (тоест, ако имате 128 килоБИТА скорост на качване, стандартен телеком dsl, делите на 8, понеже 1 байт = 8 бита, и от полученото вадите 2 байта примерно: (128/8 )-2=14 тоест трябва да ограничите максималното качване на 14 КилбАЙта в програмата, че изходчщият трафик да не ограничава входящият). Това се дължи на факта, че когато сваляте от някакъв източник се използва минимално количество изходен трафик (обратно към източника, тоест upload), който се използва за синхронизация и т.н. Когато този трафик го няма или е взет от друг или пък се администрира лошо скоростта на сваляне спада критично, а ако целият качващ канал е зает няма никакъв входен трафик :/ Когато използвате такъв клиент обаче веднага могат да ви хванат и да ви изхвърлят от хъба, така че е лошо решение. Вместо това можете да активирате опцията "Use small send buffer (enable if uploads slow downloads a lot)", която много хора сигурно не са забелязали или и ако това не оправя скоростта трябва да настроите windows-а си и по точно MTU-то и RWIN-а, упътване има на този линк http://www.dslreports.com/faq/6266

Допълнение 3:

Списък с БГ хъбове:
- bghub.ilko.ca
- dc.bghub.com:4111
- bghub.no-ip.com
- kostoff.no-ip.com:1090
- grandbghub.no-ip.info
- dc.bol.bg
- bghub.eu.org
- supergroover.cjb.net /не е Бг хъб, но има българи в него/
- bghub.com:443
- 81.44.66.158
- 83.34.82.136
- 215.50.17.222:4111
- bghublive.no-ip.com
- bonetti.no-ip.info
- ivo2296.no-ip.org
- dc.data.bg

За още хъбове можете да погледнете този линк: http://www.dchublist.com/ или http://www.besthublist.com/

Весело прекарване с хубавите български филми и музика!Материал на "Заедно". Информацията е предоставена от наши посетители.
Статията е последно редактирана от Yura на 22 Януари 2012, 20:09:38


Кой е на линия

Регистрирани потребители: Google [Bot], Google Adsense [Bot]

Автор Абонирай се за автора
Аватар
stela85
Роден писач
Роден писач
 
Статии: 15
Регистриран на: 24 Октомври 2008, 00:00:00
Местоположение: Испания
Гласувай

Статията е оценена с 3
0 добавени гласа.
Търси в статии

Сходни статии
Модераторски панел ]
  • Advertisement