• Advertisement

Къде колко се плаща за глоби по пътищата

ИД на статията: 5
Написано от: Yura
Написано на: 15 Януари 2012, 22:47:50
Статията е разгледана 16129 пъти
Външен линк към тази статия:
https://zaedno.eu/forums/kb.php?a=5

Пътуването с автомобил в страните от ЕС може да ви излезе в бъдеще доста солено. Ако извършите нарушение, глобата ще ви застигне и у дома. Ето какво ви очаква, ако ви се случи да прегрешите по европейските пътища:

Германският пилот от Формула 1 Нико Хюлкенберг обича високите скорости. Нали и за това му плащат - да кара бързо. Но по време на състезанието за Голямата награда на Австралия пилотът влезе в бокса за смяна на гуми с 68.5 км/ч. вместо с максимално разрешените 60 км/ч. Глобата - 1.800 евро. По пътищата в ЕС глобите за няколко километра отгоре не са чак толкова солени, но въпреки това бързото каране може да се окаже в бъдеще доста скъпо удоволствие.

Глоби-рекордьори

Досега германските шофьори например можеха да плащат глоби единствено на мястото на извършеното нарушение. В бъдеще глобите и наказателните постановления ще могат да бъдат налагани и у дома. На 1 октомври и в Германия влиза в сила "Европейското рамково споразумение за трансгранично изпълнение на наказателни постановления и глоби". Препъни-къмъкът за водачите на превозни средства е в това, че с влизането в сила на новия закон ще се отбелязват и предишни нарушения.

От решаващо значение за изпълнението на наказателното постановление е не датата, на която е извършено нарушението, а датата на издаването на постановлението от чуждестранните власти. А това може да се проточи с месеци, дори с години. В Италия например срокът за издаване на постановление за глоба е 360 дни, а във Франция - цели 2 години.

Юристите на германския автомобилен клуб ADAC съветват всички шофьори възможно най-бързо да си плащат глобите, защото в противен случай сумата може да набъбне значително. Така например глобата за превишена скорост от 20 км/ч във Франция нараства след една седмица от 90 на 135 евро, след 45 дни - на 375 и дори на 750 евро, ако се стигне до съдия-изпълнител.

В Италия след 2 месеца глобите автоматично се удвояват. Освен това полицията може да конфискува колата, докато не бъде платена глобата. А за любителите на чашката зад волана, хванати с над 1.5 промила, изненадата е още по-голяма. Колата се конфискува завинаги и впоследствие се продава на търг. Толкова драстични мерки няма почти в никоя друга страна-членка на ЕС.

Но и в други държави властите оставят преди всичко на пияните шофьори и на състезателите по улиците спомен за цял живот. Финландия например определя глобите в зависимост от месечните доходи на нарушителя. За огромни заглавия по вестниците послужи примерът със собственик на голяма фирма, който е бил принуден да плати 170 000 евро, след като е бил засечен с 80 км/ч. в зона, където максимално разрешената скорост е била 40 км/ч.

Който пие, плаща

Във Великобритания и Ирландия например допустимата горна граница за съдържание на алкохол в кръвта е 0.8 промила, докато в Унгария, Чехия, Словакия и Румъния стойността е 0.0 промила. В Германия глобата за алкохол зад волана започва от 500 евро, а най-ниска тя е в Гърция - около 100 евро. Във Великобритания глобата за алкохол зад волана може да достигне до 5.500 евро. От централноевропейските държави най-строги са разпорежданията в Австрия, Чехия, Унгария и Словакия, където за употреба на алкохол се налагат глоби между 300 и 970 евро.

Консервативна Швеция пък е доста либерална по отношение на телефонирането зад волана - там няма забрана за говорене по мобилен телефон по време на път. Най-любопитното от различните законодателства е това в Италия, където нарушенията се санкционират различно в различните части на денонощието - през нощта /между 22.00 и 06.00 ч./ глобата автоматично се увеличава с една трета.

А какъв е размерът на глобите, които се налагат в България? Ето няколко примера: алкохол зад волана - от 200 евро нагоре, превишена скорост с 20 км/ч - от 20 евро нагоре, неспазване на червен сфетофар - 30 евро, неправилно изпреварване - 40 евро, неправилно паркиране - 40 евро, GSM зад волана - 15 евро. На добър път!

Източник: Deutsche Welle


Кой е на линия

Регистрирани потребители: Baidu [Spider], dgiscool, Google [Bot]

Автор Абонирай се за автора
Аватар
Yura
Модератор
Модератор
 
Статии: 50
Регистриран на: 5 Ноември 2004, 01:00:00
Местоположение: Deutschland
Гласувай

Статията е оценена с 6
1 добавен глас
Търси в статии

Модераторски панел ]
  • Advertisement