• Advertisement

Обща теория на относителността

ИД на статията: 51
Написано от: airnayden
Написано на: 22 Януари 2012, 01:12:14
Статията е разгледана 4108 пъти
Външен линк към тази статия:
https://zaedno.eu/forums/kb.php?a=51

Струва ми се доста интересна темата и реших да я споделя с вас.

Общата теория на относителността (ОТО) е геометрична теория за гравитацията, публикувана от Алберт Айнщайн през 1915 година. Тя е общоприетият в съвременната физика възглед за характера на гравитацията. Теорията обединява специалната теория на относителността с нютоновия закон за всеобщото привличане и описва гравитацията като геометрично свойство на пространство-времето. В частност, изкривяването на пространство-времето е пряко свързано с тензора енергия-импулс, който зависи от количествата материя и енергия. Тази зависимост е изразена чрез уравненията на Айнщайн, система от частни диференциални уравнения.
Много предвиждания на общата теория на относителността се различават значително от тези на класическата физика, особено във връзка с хода на времето, геометрията на пространството, движението на телата при свободно падане и разпространението на светлината. Примери за такива разлики са гравитационното забавяне на времето, гравитационното червено отместване на светлината и ефекта на Шапиро. Предвижданията на общата теория на относителността се потвърждават от всички наблюдения и експерименти досега. Макар че не е единствената теория за гравитацията, тя е най-простата, която съответства напълно на експерименталните данни. Въпреки това, общата теория на относителността има и някои непълноти, най-важната от които е нейното съгласуване с квантовата механика, което би създало пълна и последователна теория на квантовата гравитация.
Общата теория на относителността има важни последствия за астрофизиката. Тя подсказва, че в края на развитието си масивните звезди могат да се превърнат в черни дупки, области от пространството, в които пространство-времето е толкова изкривено, че нищо не може да ги напусне. Изкривяването на светлината от гравитацията може да създаде гравитационни лещи, при които се наблюдава повече от един образ на един и същ астрономически обект. Теорията предсказва и наличието на гравитационни вълни, които впоследствие са измерени непряко, а опитите за прякото им наблюдение са основната цел на проекта LIGO. В допълнение към това, общата теория на относителността е основата на съвременните космологични модели на постоянно разширяващата се Вселена.

Източник: http://http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0 ... 1%82%D0%B0


Кой е на линия

Регистрирани потребители: Google [Bot]

Автор Абонирай се за автора
airnayden
Нов потребител
Нов потребител
 
Статии: 1
Регистриран на: 2 Януари 2012, 14:36:24
Гласувай

Статията е оценена с 3
0 добавени гласа.
Търси в статии

Сходни статии
Не са намерени сходни статии.
Модераторски панел ]
  • Advertisement