• Advertisement

Английското училище:“Не се смятам за учител,а за улеснител"

ИД на статията: 53
Написано от: stela85
Написано на: 12 Март 2010, 22:48:00
Статията е разгледана 4596 пъти
Външен линк към тази статия:
https://zaedno.eu/forums/kb.php?a=53

Ученици едва могат да четат и пишат при завършване, но получават отлични бележки на матурите

Една приятелка ме попита в писмо как е преминал поредният малък седмичен ад.

Ако това нашето е "ад", то какво да кажем за ония трима клетници, които миналата нощ се навързали един за друг и после скочили от най-високата кула в Глазгоу... Случката е ужасна, нито полиция, нито хоум офис дават информация, но предположенията са, че става дума за имигранти...

Както виждаме - едни си отиват от тая страна, други – пристигат. Същото е и в България - едни я напускат, други се връщат, за да си купят телевизор, пералня и фризер, после продават всичко и хукват обратно в търсене обетованата земя. Интересно, че англичаните нямат тази дума в речника и колкото пъти съм се опитвала да обясня на познатите си какво означава , все удрям на камък. Така е сигурно, защото те смятат, че техният остров е обетованата земя за всички нещастни, изнурени и утрепани от скука, мързел и некадърност "блъди пипъл", които прииждат всяка седмица и наводняват оскъдното им парче суша, от което то може и да ...потъне? Но да му мислят новаците. На нас – “старите пушки” ни е широко около врата и няма от какво да се оплакваме. Така де, някои от нас имат къде да живеят, други – дори упражняват професиите си, трети дотолкова са преуспели, че вече стягат куфари за Нова Зеландия, Канада и Австралия - каймаците на развитото западно общество, които злонамерени езици наричат / по стар тоталитарен навик/ разбито. Истината е, че обетованата земя, където в момента живеем и плащаме за въздуха, който дишаме, никак не е разбита, а направо цъфти и дава плодове. Един от тях е принципът, върху който тя функционира - важното е не какво знаеш, а кого познаваш / в други държави популярен под имената връзкарство, шуробаджанащина и пр./. Как иначе може да се случи така, че в нашата обетована страна, която при това е държава от първия свят, един лорд, работи 18 години като лорд в камарата на лордовете без да плаща и пени в хазната? От своя страна госпожица В.Д., една имигрантка от Брега на Слоновата Кост, която работи като чистачка на самоиздръжка в едно училище за изоставащи деца, плаща на хазната своята лепта от 2 лири и 80 пенса всяка седмица. В обетованата страна обаче правосъдие има за всички – и за престъпниците и, за изнасилвачите и, за убийците /по това тя се отличава от останалите бананаови републики/. Как иначе йоркширският изкормвач Питър Сътклиф /физическата прилика между него и героя от ”Брулени хълмове” е само случайна/, излежаващ в момента 21 доживотни присъди, щеше да има основание да поиска преразглеждане на делото си и предсрочно освобождаване? Справедливостта както казах, е за всички и тъкмо за това Темида е сляпа.

От друга страна последните проучвания на Националната Служба по статистика сочат не друг, а ...училището като основен развъдник на бъдещи безделници, изнасилвачи и убийци. 60% от потребителите на компютърни игри, чиито сюжети включват насилие, убийства и нецензурен език, са ученици на възраст между 12-15 години. В това отношение не става ясно дали учениците от Латвия, Румъния и България вземат пример от връстниците си в Англия, или обратното. Най-нашумялата игра в момента “ритни магаре”, е плод на фантазията не на друг, а на г-жа Рос. Съпругата на скандалния радиоводещ, който след поредното си наказание за нецензурен език, тази пролет ще напусне ефира , не остава по-назад от него, дори го превъзхожда. В нейната игра героите разговарят помежду си вместо със “здравей, как си” с п—тка и е-ане. Такива и подобни “думи” артикулират свободно и охотно в устата на 13-годишна главна героиня - убийца. Както казах - няма значение кой ученик от кого взима пример – всички неграмотни ги очаква едно – безработица, а от там до дрогата има половин крачка. Английската служба по статистика обаче зачесва и един друг много съществен въпрос – моралът на английския учител: “Учителите, повечето произхождащи от средната класа, не си дават труд да възпитат у учениците онези свои ценностите и качества, които са им помогнали на самите тях да преуспеят в живота. Внедряването на качества като яснота на говора, правопис,граматика, пунктоация, поведение, маниери и обноски, учителите виждат като надзираване и опекунство.” Повече не се смятам за учител, а за улеснител – взел, че казал един английски учител по време на открит урок. В заключение докладът на английската служба по статистика подчертава ” Има деца, които едва могат да четат и пишат при напускане на училище.Независимо от това последните получават високи оценки по време на изпитите си. Това затвърждава авторитета на училището, а оттам – и на министерството. От друга страна надпреварата между изпитните комисии да се прилагат занижени критерии при оценка на матурите, се обяснява с факта, че за да се задържат на постовете си, директорите на гимназиите трябва да покажат колкото е възможно по-добри резултати в национален мащаб.”


Описаното по-горе, както и принципа за познаването на познаващите няма как да са били известни на тримата нещастници от Глазгоу миналата нощ. Подобно на останалите, дето вятърът ни довя в тази обетована земя по една или друга причина и, те завалиите, имигранти са вярвали в братство и равенство с местните и, че дори и дипломите им един ден ще бъдат признати и ще намерят някаква свястна работа...Като тези, които са родени тук /всуе -чакай от умрял писмо/. Е, те не го дочакаха.


Ани Койчева
http://liternet.bg/publish9/akojcheva/index.html
- 2002 - LITERNET
Статията е последно редактирана от stela85 на 24 Януари 2012, 20:51:56


Кой е на линия

Регистрирани потребители: Google [Bot], Google Adsense [Bot], Google Feedfetcher

Автор Абонирай се за автора
Аватар
stela85
Роден писач
Роден писач
 
Статии: 15
Регистриран на: 24 Октомври 2008, 00:00:00
Местоположение: Испания
Гласувай

Статията е оценена с 3
0 добавени гласа.
Търси в статии

Модераторски панел ]
  • Advertisement