• Advertisement

Как да научим гръцки език

ИД на статията: 54
Написано от: stela85
Написано на: 17 Юли 2008, 22:09:00
Статията е разгледана 4698 пъти
Външен линк към тази статия:
https://zaedno.eu/forums/kb.php?a=54

Южната ни съседка, поне в представите на по-голяма част от българите, е свързвана с прекрасните си острови, лазурната морска шир и зашеметяващия си нощен живот. В последните години, обаче се забелязва и доста ясно изразен интерес към езика на люлката на европейската цивилизация. Кандидатите за специалностите в университетите, в които се изучава новогръцки език непрекъснато се увеличават. Във всеки голям град, освен вездесъщите езикови курсове по западноевропейски езици, все по-често се срещат и курсове по гръцки език. Увеличава се и броят на средните училища с преподаване на езика с най-дълга писмена традиция.

И все пак, въпреки близостта на нашите южни съседи все още са малко гърците преподаващи своя език в България. Естествено, причините за това са много, като не на последно място е и финансовото възнаграждение, което биха получили упражнявайки този „занаят” в България. Именно затова засега най-търсеният и съответно най-успешният начин да се сдобиете със знания по гръцки език си остава посещението на летни курсове в Гърция. За повечето от тях няма изискване за предварително ниво на познаване на гръцкия език и все пак е желателно да имате някаква основа.

Тя може да бъде получена с помощта на споменатите курсове в България, организирани от различни държавни и частни учебни центрове. От курсовете, провеждани от висши учебни заведения с високо квалифицирани преподаватели най-популярни и най-стройно планирани са курсовете на Института за чуждестранни студенти към Софийския университет и на центъра за изучаване на чужди езици към Нов български университет.

Колкото до летните курсове, то „светата троица” е представена от Атинския университет, Аристотеловия университет в Солун и Института за балкански проучвания, отново в Солун. Естествено те не са единствените, такива програми има и към университета в Патра, Йонийския университет, университета в Янина и т.н., както и към множество частни и държавни центрове за изучаване на езици.

Желаещите да изучат сериозно този, на пръв поглед труден език (всъщност това е една масова заблуда, вероятно дължаща се на особеностите на гръцката азбука, а и защо не на отзвук от средновековния западен възглед – „на гръцки е – не се чете”, „GRAECA SUNT, NON LEGUNTUR) сигурно се замислят и за получаването на диплома, която да удостовери техните познания по езика. В настоящата ситуация, когато все повече хора търсят и ще търсят професионална реализация не само в рамките на България, но и на целия Европейски съюз, този въпрос ми се струва още по-актуален.

През 1998 г. с президентски указ в Гърция е учредено „Държавното удостоверение за познаване на езика”, а през 1999 г. с решение на министерския съвет на страната на Центъра за гръцки език са дадени изключителни правомощие по издаването на въпросното удостоверение. От 2001 г. насам притежаващият трето ниво на това удостоверение има право да се запише в гръцки университет, а 4-тото ниво дава право за участие в конкурси за държавни служители в гръцката държава. Изпитите съдържат разбиране и възпроизвеждане на писмен текст, както и разбиране и възпроизвеждане на устен.

Информация за сроковете за изискванията и подаването на документи може да бъде получена от посолството на Република Гърция в София, или от Департамента за чуждоезиково обучение към Софийския университет.

Повече информация за обучението по гръцки в България можете да получите на следните адреси:

office@deo.uni-sofia.bg

uobul@deo.uni-sofia.bg

desk@deo.uni-sofia.bg

Софийски Университет "Климент Охридски"

Улица Коста Лулчев 27
1111, София
Tel: 00359 2 720733, 00359 2 723481
Fax: 00359 2 723877

Госпожа Евгения Бенова

Повече информация за курсове по гръцки език в Гърция, както и за получаването на сертификат за владеене на езика, можете да получите да този адрес:

Сертифициране за гръцки език


GrReporter.info
Статията е последно редактирана от stela85 на 24 Януари 2012, 21:11:20


Кой е на линия

Регистрирани потребители: Google [Bot], Google Adsense [Bot]

Автор Абонирай се за автора
Аватар
stela85
Роден писач
Роден писач
 
Статии: 15
Регистриран на: 24 Октомври 2008, 00:00:00
Местоположение: Испания
Гласувай

Статията е оценена с 3
0 добавени гласа.
Търси в статии

Модераторски панел ]
  • Advertisement