• Advertisement

Началото на една традиция

ИД на статията: 55
Написано от: stela85
Написано на: 9 Юли 2008, 21:17:00
Статията е разгледана 4462 пъти
Външен линк към тази статия:
https://zaedno.eu/forums/kb.php?a=55

Пак е неделя, 22 юни. И както всяка сутрин в неделя, дворът на Първото Българско Неделно Училище “Св. Иван Рилски” в Мадрид е изпълнен с детски смях и закачки. Но днес денят е по-различен. Тук са не само децата, но и техните родители, роднини и приятели.
Завърши и тази учебна година. Дошло е време е, да си дадем равносметка за пътя по който сме повели децата си. Път, осеян със светлината на знанието. За трета година на учениците от 1 до 12 клас се връчват дипломи за завършена степен по български език и литература, история и география на България. И с всяка година техния брой расте, за да достигнат 120 през учебната 2007-2008.
Три месеца Асоциация “Балкан” се подготвят за този ден. Събитието е предвидено да се проведе на открито, извън Мадрид, в натурален парк “La Panera”. За първи път се организира пикник за повече от 240 души.
Двата автобуса са готови за тръгване. Някои тръгват с личните си автомобили.

След около час, гората от вековни борове в планината е огласена от българска реч. Атмосферата е зашеметяваща. Носи се аромат на наденички, пържоли и шишчета, цвърчащи на шесте барбекюта под звуците на българска музика. Посрещат ни с шеги и усмивки членовете на танцовия ансамбъл към асоциацията, които са там от тъмни зори в ролята на готвачи. Бирата и безалкохолното търпеливо се охлажда в малката рекичка. Най-нетърпеливи са децата. С пристигането си, някои се потопят в нейната студена вода, а други атакуват двата басейна.Чуват се възгласи: “Все едно сме в България!”
След като българите се настаняват по групи под дебелата сянка на вековните дървета и килима от зелена трева и цъфнали горски цветя, председателят на асоциация “Балкан”, госпожа Петя Цанева ги приветства с “Добре дошли!”. Импровизирана сцена е разпънатата шатра, украсена с български символи.

Започва празника. Поименно всеки учител връчва дипломите на своите възпитаници пред бурните възгласи на съученици, родители и близки, придружени с подарък /диск с български детски песни за деца на учениците от 1 до 4 клас, а за по-големите интересни книги/. Щракат фотоапарати, въртят се камерите и запечатват възторга и пожеланията за повече успехи през следващата година. Виждат се сълзи на радост от постигнатото и мъка от раздялата за тези, които окончателно напускат Испания и се завръщат по родните места в България. Но родителите са спокойни, защото дипломите дават право на техните деца да продължат обучението си и в Родината, без да полагат допълнителни изпити.

Симона Любомирова Любенова, Веселин Иванов, Наско Ярославов Мерджанов, Елица Цецкова са от 8 клас. Надпреварват се един през друг да споделят впечатленията си. “Не съм очаквала да бъде толкова хубаво - с музика, басейн, с родители и много хора.”-казва Симона, а Веселин допълва: ”Много ми хареса, особено както ни връчваха дипломите. ” Наско се намесва - “Стана дори по-хубаво от очакваното.” и Елица допълва – “Много оригинално. Искаме повече тържества и екскурзии. Аз съм от 5 години тук и това е първата такава среща на българите, а ние българите много отдавна сме очаквали това да се случи.” Стела Чавдарова Станчева от Горна Оряховица е за първа година тук в Испания и е в 9 клас: “ Реших да ходя в българското училище за повече контакти с българи, да общуваме на български, за да не се забравя езика. Тук ми харесва защото стандарта е по-добър, но от България ми липсват най-вече хората, природата... всичко.”
С всяка изминала минута емоциите се изкачват по скалата на радостта и усмивките на възторга набират инерция. Дипломи за завършена първа степен по испански език бяха връчени и на “по-възрастните ученици” от курса към училището за изучаване на испански език с учител Веселина Матанова. С увереност, че са напреднали в дебрите на испанския, те със самочувствие се надпреварват да демонстрират знанията си и отговарят на испански на импровизираните въпроси на г-жа Цанева.

Г-жа Матанова развълнувана споделя: “Най-интересният ми живот е свързан с Асоциацията и с българите. Събирайки се в училище всяка неделя с тях живея пълноценно. Курса с възрастните ме зарежда и с други емоции. Общуването с тях ми дава много информация, опит. Споделя ме си лични преживявания и се чувстваме като едно семейство. Това е моето голямо семейство от много добри хора. Не ми се иска да се разделям с никой от тях. Пикника ни показва, че трябва, ние българите, да имаме живот извън училище и работата. Децата с родителите-това е най-доброто което можем да направим за всички нас, българите.”

Асоциация “Балкан” благодари на всички учители и в знак на благодарност за положения труд през учебната година им подари последната стихосбирка на поетесата Петя Божилова. Заедно с колежката си по перо Донка Калчева, те с удоволствие раздадоха афтографи на своите почитатели.

За първи път пред такова множество, група от “Бялото братство” с ръководител Ивелин Иванов, запозна накратко участниците в пикника с ползата за здравето и хармонията у човека на танца “Паневритмия”, за неговото благотворно влияние, за връзката му с природата и космоса. Последователите на философското учение за духовно развитие и начин на живот на човека от Петър Дънов /Беинса Дуно- Учителя/, вече няколко месеца се събират всяка неделя в 11 часа в парка на Монклоа. Всеки желаещ е добре дошъл в техните редици. “Така се опознаваме. Ние българите имаме нужда от братски, приятелски живот.” - казва Ивелин. “Браво на организаторите, огромна работа са свършили!”- в един глас възкликва цялата група.
И билетите за предвидената томбола са изчерпани.
Настъпва кратка пауза за отганизаторите.
Българите “наблягат” на обилната и вкусна храна,на студените питиета. Похапват от вкусните и ароматни шишчета, наденички и пържолки и със задоволство хвалят “майсторите” им . Чуват се наздравици за близки и познати, раждат се нови запознанства.

Идва ред на още една изненада. Танцовият фолклорен състав към асоциация “Балкан” и ученици от училището поздравяват всички българи с един от най-интересните обичаи в българския народен календар – посрещане на лятното слънцестоене - Еньов ден. По уникален начин този прекрасен спектакъл с музика и текст ни върна към българските корени от дълбока древност. Магическият ритуал, в който участват само жени, почита слънцето, лековитите билки и присъства по подобен начин в почти всяка култура по света. Облечени с български белите ризи, извезани с пъстри шевици, събрали лековити билки преди падането на росата, те приличаха на видение от старите легенди за русалките и техните чудеса, които лекуват хората от “знайни и незнайни 77 и половина болести.” Не само българи се насладиха на този спектакъл. В местността имаше няколко групи от испанци, румънци и колумбийци. Те в захлас и любопитство следяха ставащото на слънчевата морава. И когато всички българи, в края на представлението, започнаха да минават под сплетения венец от билки за здраве, любов и благоденствие, в редицата им се подредиха и чужденците. Те с усмивка споделяха, че са очаровани и възхитени от българското тържество и, че са усетили духа на България.
Писна гайда. Изви се българското хоро.

Но емоциите от първия пикник на българите в Мадрид не стихват.”Толкова се вълнувам, че чак ми се реве! – казва Красимира от Девин, омъжена в Сливен. “Толкова е хубаво! Нямам думи!”-допълва майка й и уточнява, че са от центъра на Родопите. В тяхната компания са и Муса и Факат Мустафова от Шумен, Борислав и Диана от Велинград с децата си Петя в 1 клас и братчето Митко на 6 години, бабата Петя.

В групичката до тях са двете поетеси Петя Божилова и Донка Калчева. Петя споделя: ”Много приятно съм изненадана,надминава всичките ми очаквания и не само да се повтаря и потретва, а да стане традиция.”, а Донка допълва- “Очарована съм от всичко това – от природата, от организацията, от децата, от младежите, от ритуалите и от оттолкова много хора. Поздравявам всички които са работили по организацията.” Тук е и техен приятел испанеца Франциско, който ще си купува къща в България.Той е очарован от всичко, което е видял, и в известен смисъл вече е член на българската диаспора в Мадрид.

И Пловдивчани са тук - Мария и Ненко Горостанови,а сестрата на Ненко, Павлина споделя: ” Много ми хареса! Може да надмине българските събори. Страхотно е, стига това да стане традиция.” А Бисер Стоилов от Перник допълва: “Ако редовно се организира, ще е чудесно!”

Латинка Григорова е на 75 години от София и за 8 път идва на гости на семейството на сина си и внуците Клементина и Денис:” Много ми хареса! Но най-много ми харесва в България!” Внучката Клементина от 9 клас допълва: “Родена съм тук в Испания, но това не означава, че съм по-малко българка, от койдо и да е роден в България. Аз съм от най-старите ученици на училището,още от първия ден когато се откри преди 5 години.Смятам тази година да се прибирам в България и там да си продължа образованието. Много ми харесва този наш празник.”

Всеки иска да сподели чувствата си. Варненката Фатима Чинарска /преди да спечели от томболата самолетния билет до България / с усмивка казва: “Все едно съм в България! Много е хубаво и да продължава традицията.” А приятелката й Бети Чаушева допълва – “Страшно съм очарована, много ми е приятно. Тук се зпознах с мои съграждани от Варна. Всички сме доволни. Човек освен работата трябва да има и такова развлечение, което да го презарежда с енергия. Това е най-хубавата инициатива на асоциация “Балкан “ и все едно в момента сме в България.”

Нина Енчева Цонева от Разград е от 5 години в Испания. “Много сме доволни и сме очаровани от организаторите. Не съм очаквала. Да има още сбирки. Българите сме голяма работа - можем да организираме големи неща. Ние не бягаме от българи и щом чуем българска реч някъде из Мадрид, веднага се обаждаме и запознаваме. Ако знехме, че ще стане толкова хубаво, щяхме да се обадим на наши приятели и ако трябваше съпруга ми на два курса с колата щеше да ги доведе. Но за следващия път ще знаем. Много е весело.” Елка Илиева също от Разград допълва: ” От две седмици съм в Испания и просто извадих късмет че съм тук.”

Александър Димитров от София-“Много ми харесва, все едно съм на съборче в България. Да се прави винаги когато може и ние ще съдействаме. Наистина много ми харесва и най важното е за децата - ще го запомнят това за цял живот. Да стане традиция.”

Мария Колева Желева -Ямбол: “ От 3 години съм в Испания и това е първото събиране на българи в Испания на това място, което наподобява нашата природа. Чувстваме се наистина като в България сред българите.” И Иван Иванов от Ямбол е от 2 години в Испания: ” Много съм доволен от курса по испански и от Асоциацията. С пожелание да се продължи и през следващата година с подобни мероприятия. Предполагам, че ще има много желаещи. Хареса ми много! Така добре организирано и да видя толкова доволни и щастливи лица на децата и на техните родители и приятели е изключително преживяване.”

Рейхане Мустафа, 45 години, родена в Кърджали, но живее в Хасково. От 1 г. и 3 месеца е в Испания и работи на интерна. “Много съм доволна, че курсовете по испански са организирани в неделя. Просто си сред хората, имаш комуникация с българи и те разтоварва. Може да е за един ден седмично, но те зарежда с нова енергия и искам да благодаря на Асоциация “Балкан” и на нашата Веска, за курсовете и за тоя празник и пожелавам всичко хубаво на Асоциацията,за да могат българите да напредват в Испания.”

Мария е от Бургас, 1г и 8 мес в Испания- “Курса който посещавам е великолепен, защото не само е от значение да общуваш с българи, а да общуваш с хора, които духовно могат да ти дадат нещо, така наречените сродни души. Може би българина страда от това, кой да води бащина дружина, и когато това качество започне да го разяжда от вътре, тогава показва и лошата си страна. Нашата дружина е сговорна. За този прекрасен ден мога да кажа, че думите са недостатъчни, за да изразя това което чувствам. Духовната хармония, която всички споделяме по между си, този прекрасен обичай, начина на възпроизвеждане, имам чувството, че аз съм приела духовна храна, за много време напред, и дай Боже по-скоро да има допълнителна порция.”
Марина Георгиева от Ямбол е на 44 год и от 2 год. е в Испания. По националност е рускиня, но от 1985 година живее в България. “Надявам се да има 2 ниво в курса по испански от септември, да има повече такива излети, защото човек се разтоварва сред приятели.”

Тук е и молдовеца Иван с българските си приятели. “Благодаря на българската общност и на Асоциация“Балкан” за организацията. Много ми харесва сред българите.”
Дойде момента за разиграване на томболата. Започна се с най-дребните предмети - химикали, красиви шалове, покривки, часовници, несесери, книги..... В шеги и закачки печелившите се радват на късмета си, но всеки тръпне в очакване на големите награди - целогодишен абонамент за вестник ”Нова дума” и два самолетни билета, отиване и връщане до България, предоставени от унгарските авиолинии “Малев”.

На късмета на учителя Воислав Йочев се радваха най-много неговите ученици. С радостни възгласи приеха новият му целогодишен абонамент за вестник “Нова дума”, а билета до София спечели Недялка Пенчева Калинова, учителка на 2 -а клас. Фатима Чинарска от Варна спечели билета за Варна.
“Благодаря много!Нямам думи! Страхотни бяхте! От 6 години съм тук. За първи път се събираме толкова много българи и много съм щастлива!” - сподели Фатима.
Денят е към своя край.

Испанеца Хосе Мануел е на 43 години, държавен служител и е поканен от негова българска приятелка. Любопитно ми беше, какво си мисли един испанец за нас българите, за този празник, изпълнен с толкова много усмивки на радост и щастие.
”Много ми хареса и останах много изненадан от това, което видях и почувствах. Ние също имаме такъв ритуал в Испания - сан Хуан, за посрещане на лятното слънцестоене. И ако му направите реклама, не 240 човека ще дойдат а 1000, за да се възползват от това зареждане. Венеца през който минавахме всички за здраве и щастие много ме развълнува. Много хубаво е направено и догодина трябва да направите 5 пъти по-голям венец. Това което знам за българите и това което съм чувал от други испанци, че вие сте хора, които се интегрирате много бързо и много добре в испанското общество. Видях и каква е разликата между българи и испанци. Ние испанците сме съсредоточени повече в парите и това да имаме повече от съседа, и забравяме една много важна част от нас самите, която видях, че вие българите носите – духовното. Много съм впечатлен, че накрая оставихте мястото толкова чисто, колкото заварихте, че имам “здравословна завист” за това което видях. Това испанци няма да го направят. Радвам се, че можах да присъствам на това изключително събитие.”

Трудно е да опишеш чувствата на радост и възторг, на задоволство и щастие на толкова много хора, които извират от душите и сърцата им на този 22 юни. Местността утихна. Автобусите и колите потеглиха за Мадрид. Последна си тръгва Петя Цанева, председател на асоциация “Балкан”. “Много съм доволна! За първи път се организира събитие за толкова много хора. Самата цифра 240 ме плашеше. Три месеца се подготвяхме. Най- важното е, че хората бяха щастливи и това ми донесе огромна радост. Всички дойдоха да благодарят. Да получиш благодарност е много важно нещо и то ти носи удовлетворвние за добре свършената работа. Още повече, че бяхме сред природата. Всички помагаха и бяхме като едно голямо семейство. За мен е огромно удовлетворение и с желание ще подготвим още такива мероприятия. Нека това бъде началото на една традиция, която всяка година да правим, още повече, че догодина училището прави 5 години от неговото създаване. Да четеш в очите на хората радостта и щастието, няма с какво да се сравни. Самото щастие, което се излъчва от българите, беше в синхрон с природата. Благодаря на всички, които помагаха, благодаря и на тези, които присъстваха. Благодаря на танцовия състав. Толкова беше трогателен техния спектакъл, че видях как някои от зрителите плакаха. Най-силната му и трогателна част беше, когато тези 240 човека минаха под венеца от цветя за здраве, любов и благоденствие. Дойдоха и групи от други народности, които бяха там на пикник. Впечатляващо и грандиозно! Благодаря на вестник “Нова дума”, на унгарските аеролинии “Малев”, издателство “Шамбала” за книгите, на поетесите Петя Божилова и Донка Калчева. Благодаря на всички!”Мариана Тодорова
22 юни 2008
Мадрид
Статията е последно редактирана от stela85 на 24 Януари 2012, 21:17:54


Кой е на линия

Регистрирани потребители: Google [Bot], Google Adsense [Bot]

Автор Абонирай се за автора
Аватар
stela85
Роден писач
Роден писач
 
Статии: 15
Регистриран на: 24 Октомври 2008, 00:00:00
Местоположение: Испания
Гласувай

Статията е оценена с 3
0 добавени гласа.
Търси в статии

Модераторски панел ]
  • Advertisement