• Advertisement

Германия за начинаещи

ИД на статията: 61
Написано от: Yura
Написано на: 25 Януари 2012, 00:39:57
Статията е разгледана 4813 пъти
Външен линк към тази статия:
https://zaedno.eu/forums/kb.php?a=61

Животът в Германия - пълен с неприятни изненади и конфузни ситуации, ако не си наясно с писаните и неписаните му правила. Какво трябва да знаете, ако планирате да живеете във Федералната република?Ако сте решили да започнете следване или работа в Германия, непременно ще забележите някои различия в обществените правила и начина на живот. За да избегнете неудобни ситуации, добре е да сте предварително подготвени.

Условия на живот

Според последни статистики, студентите в Германия имат нужда средно от 700 евро месечно. Разбира се, редно е да се отчете разликата в цените между отделните градове. Тъй като стандартът на живот е значително висок, добре е да намерите максимално евтино жилище. Най-евтино се живее във "Wohngemeinschaft", т.е. споделено жилище. Обяви за такива можете да намерите в редица интернет страници, най-голямата от които е www.wg-gesucht.de.

Обяви за жилища можете да откриете при брокери на недвижими имоти, в печатни или интернет обяви. При наемане на жилище е важно да предвидите разходите, неописани в цената - данъци, отопление, електричество, вода, телефон, интернет. Ако сградата не е санирана скоро, добре е да поискате сведение от енергийната служба за годишните разходи на предишния наемател. Не е лошо да предвидите и сума за гаранция, която се плаща предварително и нерядко е в порядъка на два наема. Гаранцията ви се връща при напускане на жилището. Внимание, хазяите имат право да задържат част от сумата за ремонти, ако сте нанесли повреди в апартамента. Ето защо е важно, преди да подпишете договора, заедно с хазяина да проверите жилището за възможни нередности. Те трябва да бъдат описани в договора.

Студентите могат да се обърнат и към съответните общежития, но е важно да имат предвид, че поради големия брой желаещи могат да останат в списъка с чакащи над половин година. В Германия се плаща радио- и телевизионна такса, която обаче студентите могат да си спестят. Нужно е само да си набавят съответно удостоверение от социалните служби. Студентите се ползват с намаления и в музеите, в телефонните компании и банките.

Работно време

Едно от първите неща, които ще забележите в Германия, е, че в неделя магазините, включително тези за хранителни стоки, са затворени. През седмицата те отварят между осем и десет сутринта, а работното им време е до 18-20 часа. Някои от супермаркетите остават отворени дори до 22 часа.

В събота голяма част от магазините извън центъра на града затварят по обед. Ако сте пропуснали да се запасите с хранителни продукти за неделя или празничните дни, можете да потърсите най-необходимото само в близката бензиностанция.

Подобно на магазините, и банките в събота работят най-често до обед. Друга особеност е работното време на лекарските кабинети. Сряда следобед и през почивните дни те са затворени. При спешен случай трябва да се обърнете към бърза помощ или на единния европейски номер 112. В повечето болници има и спешни кабинети.

Здравна осигуровка

Ако живеете в Германия, имате нужда от здравна осигуровка, тъй като европейската здравна карта покрива разходите само за спешни случаи на медицинска помощ. За разлика от България, Германия има повече от една здравна каса. Освен държавните, съществуват и частни. Освен в случай на лично договаряне, студентите се осигуряват от университета в държавна здравна каса. С осигуровка посещенията при лекар, както и повечето предписани медикаменти, са безплатни. При първо посещение на лекар на тримесечие се плаща еднократно такса от 10 евро.

Изкуството да разделяш боклук

Едно от най-трудните за усвояване изкуства в Германия е разделянето на отпадъци. За да съумеете да изхвърлите всичко в съответно предназначените контейнери, нужно е да разделяте боклука още вкъщи. В Германия отпадъците се разделят на хартия, стъкло (по цветове), други опаковки, органични отпадъци и "всичко останало". Освен със съответните обозначаващи ги цветове, кофите за боклук имат указателни етикети. Контейнерите за стъкло са раположени по-нарядко. Една от причините за това е, че повечето стъклени бутилки в Германия не се изхвърлят, а се връщат в супермаркета. При закупуване на напитката, за стъклените, както и за някои пластмасови опаковки, се удържа надценка, която получавате обратно при тяхното връщане.

Институции

Ако планирате да останете по-дълго от три месеца в страната, нужна ви е адресна регистрация. За целта трябва да се обърнете към съответната районна служба в рамките на една работна седмица и да представите лична карта и договор за наем.

Ако пък искате да си отворите разплащателна сметка в Германия, може да се наложи да представите копие от адресната си регистрация и международен паспорт. Полезно е да знаете, че повечето банки предлагат отварянето на такава сметка безплатно за студенти.

Етикеция

Важно е да съблюдавате културните различия. Прието е към непознати или по-възрастни да се обръщате на "Вие". Разменянето на прегръдки и целувки при среща или на разделяне се случва само между добри приятели. Германците са значително по-резервирани и на недотам добрите познати е редно просто да подавате ръка.

Важно е още да знаете, че дисциплинираната точност на германците не е мит. Единствено на партита е приемливо да закъснеете. Във всеки друг случай е добре да се явите в определеното време, дори няколко минути по-рано. Ако все пак закъснението е неизбежно, непременно се обадете или изпратете смс на чакащия. Редно е в него да напишете с колко минути ще се наложи да закъснеете и да поднесете най-дълбоки извинения.

Шофиране

Германските магистрали са особено обичани от шофьорите, поради липсата на ограничение за скоростта. Въпреки това е препоръчително да не надхвърляте 130 км/ч.

От няколко години в центровете на редица германски градове се въведоха екологични зони. Всяка кола получава еко-плакета, която е съобразена с количеството на изхърляните от автомобила ви газове. Плакетите са със зелен, жълт и червен цвят. В повечето екологични зони влизането с червена плакета е забранено. Ограничението на повечето места засега е само препоръчително, но в градове като Карлсруе например глоба грози шофьорите на по-стари превозни средства, отделящи големи количества въглероден диоксид.

Важно е в случай на ПТП да уведомите полицията, за да може да покриете щетите от осигуровката си. Шофьорските книжки, издадени в България, са валидни за всички страни-членки на ЕС. Въпреки това е добре да се запознаете с особеностите на движението. Показателно за толерантността на германските шофьори е, че винаги дават предимство на включващите се в движението от второстепенен на главен път.

Без кола

Ако нямате личен автомобил, бихте могли да се регистрирате в някоя от мнoгoбройните "Mitfahrer"- централи. Те ще ви свържат с някого, който пътува във вашата посока, независимо дали дестинацията е работното ви място, друг град или съседна държава. Така срещу съответна минимална такса вие можете да пътувате с предложения от агенцията шофьор.

Между по-големите населени места може да се придвижвате и с регионалните автобуси или влакове. Те са точни и надеждни, но за съжаление рядко пътуват нощем. Германските държавни железници предлагат често промоционални оферти за къси или далечни дестинации, от които също може да се възползвате. В рамките на страната е най-практично да пътувате с тях.

Много хора предпочитат да се движат с колело. Ако сте запален пешеходец, именно от тях е важно да се пазите. В никакъв случай не бива да вървите по означената за велосипедисти част от бордюра.

Сигурност

Въпреки че Германия е относително спокойна страна, редно е да избягвате самостоятелното прибиране пеша в покрайнините на града. Конфронтации с недоброжелателни лица или групи не са изключени. В името на сигурността близо до изходите на обществените паркинги ще откриете места, предназначени за жени.

Особено в близост до туристическите забележителности е редно да внимавате за джебчии. При нужда, бихте могли да използвате някоя от обществените телефонни кабини, за да позвъните на общия за полиция и пожарна телефонен номер 110.

Материал на Deutsche Welle


Кой е на линия

Регистрирани потребители: Google [Bot], Google Adsense [Bot]

Автор Абонирай се за автора
Аватар
Yura
Модератор
Модератор
 
Статии: 50
Регистриран на: 5 Ноември 2004, 01:00:00
Местоположение: Deutschland
Гласувай

Статията е оценена с 3
0 добавени гласа.
Търси в статии

Модераторски панел ]
  • Advertisement