• Advertisement

Необходима информация за новопристигналите в Дания

ИД на статията: 64
Написано от: Yura
Написано на: 1 Май 2007, 00:44:00
Статията е разгледана 5371 пъти
Външен линк към тази статия:
https://zaedno.eu/forums/kb.php?a=64

Курс на датската крона: 1 ДКК = 0,26 лева

1. Разрешение за пребиваване и работа

http://www.ambsofia.um.dk/bg/menu/ConsularServices

2. Наемане или покупка на жилище

В Копенхаген и района е малко проблемно намирането на жилище под наем, но не и невъзможно. Има вариант ако много си закъсал общината да ти намери жилище. Но пак не е ясно кога ще стане и дали ще ти хареса. Може да наемеш жилище за определен срок или безсрочно. По принцип са обзаведени с печка, хладилник. Пералнята обикновено е обща в мазето. Може обаче и да си я има в апартамента, както и сушилня. Но тук става въпрос за доста по-голяма квадратура и наем вече. Понеже сградите са стари и е нормално да попаднеш на апартамент без баня, примерно тоалетната е оборудвана с душ, но реално баня няма. Или банята е отделно като душ кабина примерно в кухнята. Такива са много от апартаментите в Копенхаген. Цените варират. Ориентировъчно - 4500 ДКК за жилище 55 квадрата. В сметката влизат разходите за отопление. Тристаен апартамент от 70 кв излиза около 6000 ДКК. Предплащат се 7 наема, от които единият е депозит. За другите райони на страната не знам, но е по-евтино. Иначе цените на апартамените са над 1 500 000 ДКК. 80% от тях може да се заемат от банката. В Копенхаген и района ако едно семейство притежава повече от едно жилище в този район, има право да живее само в едно от тях, а другите трябва да даде под наем. Това се прави поради недостиг на жилища.

3. Езиково обучение

Почти всички говорят английски, но без датски интеграцията и намирането на работа е трудна. Има общински и частни училища. В зависимост от статута в общината преценяват дали може да се учи безплатно, да се плаща частично или цялата сума. Предполагам, че сега като сме в ЕС ще има облекчения, но не съм наясно.

4. Данъчна система и заплати

Високи данъци. От една средна работна заплата се плаща около 50% в данък. Данъкът се определя в зависимост от заплатата и стига до 69% (не си спомням коко е минимумна, но е някъде около 40%). Минималната работна заплата е около 14 500 ДКК. Средната 20 - 25 000 ДКК. Има много варианти за работа на черно и повечето датчани и чужденци се възползват от тях.

5. Транспорт

Редовен и удобен. И все пак може да отнема доста време да се стигне до където си тръгнал. Освен това е сравнително скъпо. Повечето предпочитат да ползват скутери или велосипеди. В Копенхаген те са и най-бързият и удобен начин за придвижване. За велосипедистите има специални алеи и е безопасно. Паркинги за велосипеди има много и навсякъде, но за кола се намира трудно в столицата особено и е доста скъпо. Но ако движиш извън Копенхаген колата си остава най-удобния транспорт.

6. Закупуване на кола

Както всички данъци и тези за колите тук са рекордни. Плаща се 180% данък, поради което купуването на нова кола като за начало е мисия невъзможна. Иначе за втора ръка цените са като навсякъде - с повече търсене и късмет има шанс да си намериш движеща се кола за 10 - 15 000 ДКК. Very Happy Българските шофьорски книжки важат.

7. Здравна система

След като си получите здравната карта посещението при лекар и в болница е безплатно. Зъболекар обаче се плаща и то доста солено. Избира се личен лекар. За специализирани лекаро обаче може доста време да се чака, както и за операции и т.н. Разбира се ако е спешен проблема си има бърза помощ, където се реагира незабавно. Има и телефони, където денонощно можеш да се обадиш и да се посъветваш за какъвто и да е проблем също безплатно, ако имаш CPR номер и съответно здравна карта. Ако се налага могат да те насочат към най-близката болница за по-подробен преглед и указания.

8. Училища и детски градини

Общинските училищата са безплатни. Разбира се има и частни платени. Детските ясли и градини се плащат. Около 2700 - 3000 ДКК на месец. Има варианти за dagpleje, които излизат 2 пъти по евтини - това е гледане на детето, което трябва да е в яслена възраст, т.е. до 3 годинки в домашна обстановка от специално обучен човек, който се грижи за 2 или 3 деца. Има вариант, ако жилището ти го позволява, да си предоставиш стая от жилището за тази цел и човек да идва да гледа детето ти и още едно за 1000 ДКК на месец. Може и ти лично да го правиш след като изкараш съответен курс и да си получаваш заплата за това. Ако имаш 2 деца в яслена възраст и избереш да си ги гледаш сам, тогава пак имаш възможност за това и получаваш заплата от държавата до навършване на 3 годинки на едното (или двете ако са близнаци). Имунизациите за деца са безплатни и са по избор. Доколкото знам в БГ не пускат детето на ясла без задължителните ваксини - тук не е така.

9. Майчинство и детски

Имаш право ако си работил на пълен работен ден поне 6 месеца до термина (или до 4 или 6 седмици преди термина - не съм сигурна). Майчинството се определя на база на заплатата, но максимумът е около 14 000 на месец. Детските варират в зависиомост от възрастта на децата, но се падат поне около 1000 ДКК месечно. Всички деца ги получават, без значение финансовото положение на родителите.

10. Следване

Има много варианти - предимно обучение на датски, но има и добър избор на специалности с английски. За целта изискват TOEFL. За следване на датски се иска издържан изпит StudiePrøven или над определени оценки от изпита Prøve i Dansk 3 (PD3). PD3 е и изпита, които трябва да се вземе за да удостовериш основни познания по езика. На студентите се полага стипендия, която е около 4000 ДКК. Не знам обаче в какви случаи имаш право на такава. Освен това не съм наясно заплаща ли се следване - преди беше безплатно, но имаше промени по едно време.

11. Стандарт на живот

Висок, въпреки, че не съм много наясно какво имат предвид с това. За всеки случай голяма покупателна способност. Храната е евтина в супермаркета както навсякъде в Европа. Ресторантите - по правило скъпи. Мъжки фризьор - 100 - 200 ДКК. Дамски - около 3 пъти повече. Изобщо всички видове услуги са скъпи, като изключим безплатните, каквито са библиотелите примерно. Дрехи - скъпи. Затова почти всички пазаруват от разпродажби, където се намират доста хубави неща на сносни цени.

Автор: NikiFin
Статията е последно редактирана от Yura на 25 Януари 2012, 00:48:56


Кой е на линия

Регистрирани потребители: Google [Bot]

Автор Абонирай се за автора
Аватар
Yura
Модератор
Модератор
 
Статии: 50
Регистриран на: 5 Ноември 2004, 01:00:00
Местоположение: Deutschland
Гласувай

Статията е оценена с 3
0 добавени гласа.
Търси в статии

Модераторски панел ]
  • Advertisement