• Advertisement

Разрешителни за престой в Швейцария

ИД на статията: 66
Написано от: Yura
Написано на: 25 Януари 2012, 00:51:29
Статията е разгледана 5232 пъти
Външен линк към тази статия:
https://zaedno.eu/forums/kb.php?a=66

Накратко за видовете разрешителни за чужденци в Швейцария.

Разрешително B: Разрешително за престой на лица от страна извън ЕС

Разрешителното се издава първоначално за 1 година. Новоиздадените разрешителни с цел работа подлежат на квота, която се определя всяка година. Веднъж издадени, разрешителните обикновено се продължават всяка година стига да няма причини, които да противоречат на това - престъпления, използване на социални грижи, ситуация на трудовия пазар. Властите могат да откажат продължаване на разрешителното и засегнатия обикновено няма право на съдебна защита. На практика обаче ако човек има работа или получава пари за безработица, разрешителното се подновява.
След 10 години непрекъснат престой в Швейцария, чужденецът с В може да поиска С - Разрешително за заселване. Но властите не са длъжни да му го дадат, въпреки че обикновено без причина не отказват. Студентите също имат В, но студентските години не се броят за С.
Ако човек сключи брак със швейцарски гражданин също взима В, което после се заменя от паспорт.

Разрешително L: Разрешително за кратък престой на лица от страна извън ЕС

Издава се на чужденци, които пребивават за ограничен период от време (по правило под 1 година) в Швейцария.
Максималния срок, за който се издава Разрешително L е една година и броят на новоиздадените разрешителни е обект на квота.
Продължителността на разрешителното зависи от срока на трудовия договор. По изключение разрешителното L може да се продължи, но общата му продължителност не може да надвишава 24 месеца.
С такова разрешително се сдобиват обикновено детегледачки Aupair, стажанти и др. практиканти. Ако лицето ще работи в Швейцария максимум 4 месеца, не подлежи на квота. За стажаните разрешителното може да се удължи с още макс. 6 месеца т.е. общо 18 месеца.

Разрешително C: Разрешително за заселване на лица от страна извън ЕС

Чуженци пребивавали 5 или 10 години в Щвейцария могат да поискат това разрешително. За не-ЕС граждани срокът е 10 години. Лицата взели такова разрешително са свободни да сменят работодатели и кантони и на практика са приравнени на швейцарци без право на глас и без задължение да служат в армията. Могат да регистрират фирми и не подлежат на облагане с данък при източника.

Има и разни "по-екзотични" разрешителни, но те рядко са интересни за българите.
Ситуацията с разрешителните е по различна за гражданите на ЕС - основно разрешителните са същите букви, но сроковете и основанията за издване са съвсем други.

Ето един файл на немски, който резюмира разрешителните:
http://www.bfm.admin.ch/.../Aufenthalt/ ... _bew_d.pdf

Да се вземе разрешително за Швейцария въз основа на трудов договор, сега е особено трудно. Швейцарците се отвориха към ЕС и куцо, кьораво и сакато от ЕС се изсипва тук и това е само началото. Чувах, че отказват В на лица от страни нечленки на ЕС, но вярвам че има и изключения. Принципно разрешителното В е най-доброто, което един българин може да получи. С не може да се вземе директно без да се премине през В. С L човек може да изкара известно време в Швейцария, но шансовете му да остане дългосрочно т.е. да получи В почти не съществуват. Е, ако някои работодател му предложи фантастична заплата под предлог че е незаменим, не вярвам властите да откажат. Разбира се лицето може да се ожени/омъжи докато пребивава с L и така да получи В.
Предполагам, че може да се регистрира кола и с L, но не съм сигурен. При всички случаи, ще имате проблеми със сключването на договор за телефон и др. подобни.

Материал на "Заедно"
Статията е последно редактирана от Yura на 25 Януари 2012, 00:51:53


Кой е на линия

Регистрирани потребители: Google [Bot], Google Adsense [Bot]

Автор Абонирай се за автора
Аватар
Yura
Модератор
Модератор
 
Статии: 50
Регистриран на: 5 Ноември 2004, 01:00:00
Местоположение: Deutschland
Гласувай

Статията е оценена с 3
0 добавени гласа.
Търси в статии

Модераторски панел ]
  • Advertisement