• Advertisement

Обзавеждане на жилище в Германия

ИД на статията: 71
Написано от: Yura
Написано на: 23 Декември 2004, 01:58:00
Статията е разгледана 9998 пъти
Външен линк към тази статия:
https://zaedno.eu/forums/kb.php?a=71

Обзавеждането на жилище в Германия не е проблематично, тъй като германците при смяна на собственото си обзавеждане направо изхвърлят старото. Често то е много добре запазено и е оставено направо на улицата! Тези вещи се наричат събирателно Sperrmüll (Шпермюл). Това могат да бъдат легла, спално обзавеждане, матраци, дивани, табуретки, гардероби, шкафове, цели секции и холови гарнитури, хладилници, фризери, калорифери, готварски печки, съдомиялни машини, автоматични перални. От електрониката често се изнасят телевизори, компютри, всякакъв вид принтери, различен размер монитори, клавиатури, мишки и какво ли още не.

Може би си задавате въпроса: "Защо немците го правят?". Отговорът е прост и лесен за обяснение - при смяна на жилището, обзавеждането на новото жилище се приспада от годишния данък, които трябва да се плати или пък да се възстанови. Когато, някои сменя населеното място в които живее, самото пренасяне на старото обзавеждане би струвало много скъпо. Често става дума за хиляди евро при едно пренасяне (Umzug - умцуг). Множество фирми са се специализирали в тази сфера и това се е превърнало в доходен бизнес. Затова е за предпочитане старото обзавеждане направо да се изхвърли, а то е запазено и годно за употреба след леко почистване. За около половин година напълно можете да обзаведете едно жилище, ако разбира се нямате претенции за цветове и размери.
Друга възможност е следенето на обяви по магазините, както и обяви в университета, в който следвате. Във всеки по-голям немски магазин има табло с обяви, за мебели и домакинско оборудване, което се подарява или пък продава на приемлива цена. На тези табла с обяви, също може да се намери и такива на които някой подарява домашни любимци - хамстери, котки, кучета, малки зайчета и всякакви домашни любимци. Така че, не е проблем да се сдобиете и с домашен любимец. На някои табла може да се намерят и обяви за развлечения - групи по интереси набират членове, например - волейбол, баскетбол, футбол и др., както и такива за по часова работа.
Разбира се, има магазини за техника и мебели втора употреба, но защо трябва да си купувате, щом можете да си ги вземете без пари направо от улицата.

Материал на "Заедно"
Статията е последно редактирана от Yura на 25 Януари 2012, 00:59:20

Коментари

{ PERMANENT_LINK }от Mr.Bombastic на 25 Януари 2012, 22:55:43

Точно така се обзаведох преди години. :)
Аватар
Mr.Bombastic
Администратор
Администратор
 
Статии: 31
Регистриран на: 12 Февруари 2004, 01:00:00
Местоположение: Германия

Кой е на линия

Регистрирани потребители: Google [Bot], Google Adsense [Bot]

Автор Абонирай се за автора
Аватар
Yura
Модератор
Модератор
 
Статии: 50
Регистриран на: 5 Ноември 2004, 01:00:00
Местоположение: Deutschland
Гласувай

Статията е оценена с 6
3 добавени гласа.
Търси в статии

Модераторски панел ]
  • Advertisement