• Advertisement

Разходка до водопада Скакля - 29 май 2011

ИД на статията: 74
Написано от: nenko70
Написано на: 25 Януари 2012, 13:18:02
Статията е разгледана 33622 пъти
Външен линк към тази статия:
https://zaedno.eu/forums/kb.php?a=74

Малко информация:

Водопадът Скакля се намира в Искърското дефиле, близо до село Гара Бов. Той е четвъртият по височина водопад у нас и една от основните забележителности в община Своге. Представлява каскада, първото стъпало от която е високо близо 85 метра, второто – 20 метра, следвани от няколко по-ниски. Общата му височина е приблизително 120 метра. Падащата от такава височина вода създава невероятно красива гледка. През зимата водопада замръзва и се превръща в едно от най-предпочитаните места за ледено катерене в България.
Около самия водопад е изградена еко-пътека с подходящи места за пикник и отмора, която носи и името на Българския поет – Иван Вазов.До водопада се стига по Вазовата екопътека, която свързва с. Бов и с. Заселе. Пътеката започва от махала Данговци (в землището на село Бов), минава по долината на река Трескавец, пресича река Искър южно от Гара Бов, следва долината на река Скакля, край едноименния карстов извор, изкачва се край водопада и извежда до село Заселе.

Пътуването

От София най-краткия, а и приятен път до водопада е през Искърското дефиле. Разстоянието от центъра на София до началото на пътеката в края на гара Бов е към 50 км.

Вижте го на карта

Има две възможности за стигане до водопада. Покрай него минава Вазовата екопътека. По нея може да се тръгне или от с.Заселе или от гара Бов. Ние избрахме да тръгнем от гара.Бов.
Когато се влезе в гара Бов се тръгва по първата пресечка в дясно. Има табела за Вазовата екопътека. Карате до достигане на мястото за паркиране.

Паркинг
Изображение

От там тръгвате пеша по тесен асфалтиран път в края на който се виждат още паркирали автомобили на самата пътека на явно по-нахални "туристи". Ние не бяхме от тях. :)

Изображение

Явно тази улица се казва "Дядо Йоцо". :)

Изображение

След асфалтовия път продължавате по пътеката. Разстоянието до водопада е около 1.3 км с денивелация около 220 метра. Пътеката на места е доста стръмна и дори преминава в стълби, така че удобни обувки и дрехи са задължителни.

Следващите снимки илюстрират, че има какво да се види и по пътя до водопада.

Река (или май дере) Скакля.
Изображение

Едно дърво израснало върху скалата.
Изображение

Отново реката

Изображение

Изображение

Едно мостче. Абе май единственото до водопада

Изображение

Май, че на това му казват Вазовата скала, ама не съм 100% сигурен. Потока се процежда от цепнатина в 50 метра висока скала:

Изображение

Изображение

Близък план на миниводопада на Вазовата скала:

Изображение

След това пътеката продължава през ниско наведените клони на широколистни дървета.

Изображение

И ето го най после водопада. Тази гледка се разкрива от площадка на няколко метра встрани от пътеката. На площадката има и пейка за почивка.Зимата водопада става много красив. Катерачи го ползват за катерене върху леда.

Изображение

Изображение


Вече сме при самия водопад. Пътеката минава под навес от скали.

Изображение

ИзображениеВодопада е наистина много красив. Жалко, че водата беше малко, но пак е добре, че имаше вода. Понякога водопада и съвсем пресъхвал през лятото.

Изображение

И вече по пътеката на обратно. Иначе Вазовата пътека продължава и след водопада и стига до село Заселе. Ние обаче тръгнахме назад, защото колата ни беше на паркинга в края на гара Бов.

Изображение


Просто скали, които се виждат от пътеката. Следващия път може да опитаме да се качим и до там. :)

Изображение


Това беше тази разходка отнела ни не повече от два часа без времето за пътуването с колата. Едно наистина красиво място и то недалеч от София. За наше учудване по пътеката срещнахме доста хора решили също като нас да използват хубавия ден за да видят тази природна забележителност.
Статията е последно редактирана от Mr.Bombastic на 25 Януари 2012, 23:19:32

Не хранете форумните тролове!

http://nenko70.blogspot.com/
Мои снимки в Panoramio

Изображение
Тагове: вазова пътека, водопад, гара Бов, разходка, скакля, туризъм

Кой е на линия

Регистрирани потребители: Google [Bot], Google Adsense [Bot]

Автор Абонирай се за автора
Аватар
nenko70
Редовен писач
Редовен писач
 
Статии: 1
Регистриран на: 29 Януари 2010, 13:09:33
Гласувай

Статията е оценена с 6
5 добавени гласа.
Търси в статии

Сходни статии
Модераторски панел ]
  • Advertisement