• Advertisement

Фирма в Германия - част I.: Gewerbe

ИД на статията: 76
Написано от: Yura
Написано на: 25 Януари 2012, 22:21:51
Статията е разгледана 22872 пъти
Външен линк към тази статия:
https://zaedno.eu/forums/kb.php?a=76

Как може да се развива в Германия предприемаческа дейност?

Поради все по-зачестяващите запитвания при нас на тема „Искам да си отворя фирма в Германия, какви видове има?” решихме да Ви представим в няколко кратки статии различните видове правни форми, чрез които в Германия може да се развива предприемаческа дейност.

Gewerbe – Gewerbe е това, което повечето желаещи да „отвoрят фирма в Германия“ всъщност искат да имат. Под Gewerbe в широк смисъл се разбира всяко упражняване на икономическа дейност, с изключение на свободните професии. Gewerbe не е фирма в правния смисъл, а разрешително за икономическа дейност, което се издава чрез Gewerbeschein. Gewerbeschein може да се издаде на отделни лица за извършване на различни самостоятелни дейности, като например почистване, градинарство и пр. За издаване на Gewerbeschein не се изисква разрешително за трудова дейност, то се издава без особени административни усложнения и срещу минимални такси (максимум от около 50 евро) от всеки Gewerbeamt във всяка община в Германия. Упражняващите самостоятелна дейност чрез Gewerbe трябва да се осигуряват и заплащат данъци самостоятелно. Те не получават твърда заплата, а от всеки свой клиент индивидуално заплащане за извършената дейност, като трябва да издадат фактура. За някои дейности се изискват задължително и допълнителни професионални квалификации, лицензи и разрешителни. Данъци се начисляват върху печалбата (приходи минус разходи), а при надхвърляне на определен оборот работещите с Gewerbeschein са длъжни да се регистрират по ДДС и да начисляват в своите фактури 19% данък добавена стойност.

Работещите с Gewerbeschein задължително трябва да знаят, че носят изцяло отговорност за своите действия и нямат „шеф“, тоест работодател, който да се грижи за тях, да им намира работа, плаща данъци и осигуровки и т.н. Ако работят само за един работодател, който им осигурява работно място, работни материали, чийто наставления трябва да се спазват и им заплаща твърда заплата (както често се случва), то работещите с Gewerbeschein се водят за Scheinselbstständig, тоест привидно самостоятелни. Привидната самостоятелност се води за трудово взаимоотношение, а понеже все още за много български граждани трудовия пазар в Германия е затворен, то привидната самостоятелност без издадено разрешително за работа е нарушение на закона и се наказва с парична глоба. Това се случва напоследък особено често на работещите с Gewerbeschein в строителния бранш.

GbR – Gesellschaft bürgerlichen Rechts (GbR) също не е фирма в юридически смисъл, а гражданско сдружение между няколко лица, упражняващи самостоятелна дейност чрез Gewerbeschein. За основаването на GbR не се изисват някакви особени регистрации, а е достатъчно да се подпише дружествен договор между отделните съдружници. Правата и задълженията се определят според договора, като един от съдружниците в GbR може да предствалява останалите съдружници спрямо трети лица.

Автор: адвокат Константин Русков от българско-немската Правна кантора Русков и Шедлих.

www.ruskov-law.eu

Rechtsanwälte Ruskov & Schädlich
Leipzig München Sofia


Кой е на линия

Регистрирани потребители: Bing [Bot], Google [Bot], Google Adsense [Bot]

Автор Абонирай се за автора
Аватар
Yura
Модератор
Модератор
 
Статии: 50
Регистриран на: 5 Ноември 2004, 01:00:00
Местоположение: Deutschland
Гласувай

Статията е оценена с 6
2 добавени гласа.
Търси в статии

Сходни статии
Модераторски панел ]
  • Advertisement