• Advertisement

Мюнхен - помощ за новодошли студенти

ИД на статията: 77
Написано от: estira
Написано на: 30 Януари 2012, 18:11:44
Статията е разгледана 18701 пъти
Външен линк към тази статия:
https://zaedno.eu/forums/kb.php?a=77

Всичко започва в момента, когато пристигнете на Автогара Fröttmaning (Hackerbrücke) или Летище München от където започвате настаняването в този нов град Мюнхен. Като изключим първите стъпки по намирането на квартира или поне хотелска стая за първите няколко дни, продължаваме по реда на нещата...

1. ЗАПИСВАНЕ В УНИВЕРСИТЕТА
За записването са ви нужни български валиден задграничен паспорт или лична карта, Zulassungsbescheid и Krankenversicherung /виж надолу/. По ирония на съдбата всичко в първите дни ви се струва като омагьосан кръг, но все пак и точните немци правят компромиси - така най-лесно на кампуса на университета ще сключите своята здравна застраховка/дори без наличието на иначе задължителната банкова сметка/ и записването минава доста бързо.

2. ЗДРАВНА ЗАСТРАХОВКА
Все още не виждам разликата между АОК и ТК, изберете си просто този екип, които ви харесва повече. Както казах по-горе, по принцип за издаването на здравната застраховка ви е нужна валидна банкова сметка в Германия, но хората /често също студенти/ правят компромис и ви дават бланката, при уговорката, че ще изпратите до няколко дни банковата сметка по и-мейла. На месец здравната застраховка струва ~56 Евро. Ако имате Европейска Здравна Карта, представяте нея.

3. БАНКОВА СМЕТКА
Институцията, в която ще откриете банковата си сметка е въпрос на Ваш личен избор. Ясно обаче трябва да е, че воденето на банковата Ви сметка е абсолютно безплатно до навършването на 30-годишна възраст и при представянето на редовна студентска книжка/Studentenausweis/. В Мюнхен както и в цяла Германия банките са разделени на 3 групи - Cash Group/Deutsche Bank, HypoVereins Bank, Postbank, Commerzbank, Dresdner Bank/, Volks- und Raiffeisenbanken и Sparkasse. Тънкият момент е, че при теглене от Банкомат на друга група, се плаща такса. Затова е хубаво все пак да съобразите избора си с наличните банки около Вашето жилище или универсално около университета. За откриването на банкова сметка са ви нужни отново задграничен паспорт или лична карта, Studentenausweis и всичко е готово. В банката нещата се регламентират най-лесно, защото там на всеки човек гледат чисто и просто като клиент. Не забравяйте да активирате Онлайн- и Телефонното си банкиране, както и да поискате своята безплатна кредитна карта. Smile

Междувременно се надявам да се открили своето идеално място за живот, за да можем да пристъпим към следващата стъпка. Ако все пак не сте - няколко съвета. В краен случай не пропускайте да се тропнете с всичките си куфари пред Studentenwerk /Alte Mensa - U3, Olympiazentrum/, защото шансовете показват, че тогава чиновниците не рядко пренебрегват дългите списъци на чакащи и за да се отърват от Вас дават веднага свободно жилище. Ако и това не помогне - пробвайте тези два вестника в търсене на вашата квартира: "Kurz und Fündig"/седмичник/, или петъчния брой на "Sueddeutsche zeitung", които можете да намерите още в четвъртък вечер. Ето и още няколко линка:

Die Milion
Die Wohnungsbörse
Immobilienscout24
Immowelt
Kleinanzeigenmarkt
Kurz unf fündig
Provisionsfrei-zu-vermieten
Studentenwerk
Süddeutsche Zeitung

... още в тази тема

4. РЕГИСТРАЦИЯ
Жилището е готово, остава да се запишете в кметството по местожителство. Е, това не става точно в кметството, а в т.н. KVR(Kreisverwaltungsrat) на метростанция POCCISTRASSE, коята се намира на линии U3 и U6. Запомнете добре това място - то е ключово! Еми там, заедно с вече станалите банални задграничен паспорт или лична карта, Studentenausweis и много важно - копие от договора за наемане на жилището, се регистрирате.

Да се регистрирате можете също така и във всички Meldestellen или както им казват Bürgerbüro-Außenstellen:

* Bürgerbüro Orleansplatz
Orleansplatz 13, 81667 München
MVV: Haltestelle Ostbahnhof
Telefon: 233 - 2 13 34, 233 - 2 13 35, 233 - 2 13 36
Telefon: 233 - 9 26 99, 233 - 9 26 98, 233 - 9 26 83
buergerbuero-orleansplatz.kvr@muenchen.de

* Bürgerbüro Leonrodstraße
Leonrodstraße 21, 80634 München
MVV: Haltestelle Rotkreuzplatz
Telefon: 1 30 14 18 - 0
buergerbuero-leonrodstr.kvr@muenchen.de

* Bürgerbüro Riesenfeldstraße
Riesenfeldstraße 75, 80809 München
MVV: Haltestelle Anhalter Platz
Telefon: 35 70 59 12, 35 70 59 13, 35 70 59 16
buergerbuero-riesenfeldstr.kvr@muenchen.de

* Bürgerbüro Frankenthaler Straße
Frankenthaler Straße 5-9, 81539 München
MVV: Haltestelle Giesinger Bhf.
Telefon: 6 89 06 09 - 0
buergerbuero-frankenthaler.kvr@muenchen.de

* Bürgerbüro Forstenrieder Allee
Forstenrieder Allee 61a, 81476 München
MVV: Haltestelle Forstenrieder Allee
Telefon: 7 90 78 66 - 0
buergerbuero-forstenrieder.kvr@muenchen.de

* Bürgerbüro im Kreisverwaltungsreferat
Ruppertstraße 19, 80337 München
MVV: Haltestelle Poccistraße

* Bürgerbüro Pasing
Landsberger Straße 486, 81241 München
MVV: Haltestelle Pasing

... и още информация...
http://www.muenchen.de/Rathaus/kvr/meld ... itz/38163/

5. КАРТА ЗА ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ
Знаете, градският транспорт е болна тема за всеки един студент в Мюнхен. Е има надежда това в скоро време да се промени, но ясно още няма. Засега всеки има право да си закупува карта /Ausbildungstarif II - /INFO . Нейната цена зависи от това в кой ринг се намира вашето жилище. За да можете обаче всеки месец да си купувате ново талонче от автоматите на MVV, трябва първо отново на POCCISTRASSE, само че този път срещу KVR да си изкарате т.н. Kundenkarte. При нея важен е единствено Studentenausweis-a. Важно е обаче, че на тази Kundenkarte се записват ринговете, за които вие всеки месец ще заплащате, така че преди нейното издаване съобразете добре желанието си. Проучете и дали Grüne Jugendkarte може да ви послужи.

6. БИБЛИОТЕКИ & MENSA
Освен библиотеката на Вашето учебно заведение, където ще трябва да си изкарате след еднократна такса карта, ще видите, че ще ви се наложе да намерите още по-голям набор от книги. Най-малкото за да не закупувате препоръчаните ви от професорите книги, които лесно на семестър могат да надминат 200-300 Евро, е нужно да реагирате бързо и да ги заемете от една от библиотеките.
От любимия Studentenwerk/U3 / U6 Giselastraße/ трябва да си изкарате карта, която ще ви служи, като такава за библиотеката, както и за студентските столове, по-нагоре MENSA. Нея ще трябва да подновявате всеки семестър срещу 5 Евро и съответно да я зареждате по автоматите на Вашия Университет.

7. СПОРТ
При раздел Спорт могат да се кажат само две неща - Олимпиапарк и ZHS. Там можете да намерите невероятен набор от предлагани спортове, като обаче имаите предвид, че ако искате да се запишете на някои от курсовете/тренировки на ZHS, трябва най-късно до края на септември да сте се записали. Бройките се запълват. Иначе например срущи 15 Евро на семестър си взимате С-Карте, и посещавате плувния басейн в Олимпиапарк 4 пъти в седмицата. Възможности много - само желание да има!Всичко това на U3 Olympiazentrum.


Материал на Заедно. Информацията е изготвена от модератора ни bgpower и estira.

Ich hab keinen Bock mehr. Bin zaubern.

Кой е на линия

Регистрирани потребители: Baidu [Spider], Google [Bot], Google Adsense [Bot]

Автор Абонирай се за автора
Аватар
estira
Доживотен
Доживотен
 
Статии: 10
Регистриран на: 23 Юли 2004, 00:00:00
Местоположение: Dahoam
Гласувай

Статията е оценена с 6
1 добавен глас
Търси в статии

Модераторски панел ]
  • Advertisement