• Advertisement

На път из Германия

ИД на статията: 8
Написано от: Yura
Написано на: 15 Януари 2012, 23:48:08
Статията е разгледана 41521 пъти
Външен линк към тази статия:
https://zaedno.eu/forums/kb.php?a=8

С каквото и да тръгнете на път из Германия - влак, самолет, автобус, трамвай, метро, лека кола или велосипед - не е зле да прочетете някои полезни съвети.

Влакове

С влак можете да се придвижите из Германия удобно и бързо. Това е и чудесна възможност да се насладите на пейзажа или пък да наваксате, ако не сте си доспали. Цената на билетите зависи от това колко по-рано ще ги поръчате. Ако си купите билет отиване и връщане на определена дата и с точно определен влак три дни по-рано, можете да получите намаление, стига да има достатъчно билети.

Деца до 14 годишна възраст пътуват безплатно, ако са придружени от родител, баба или дядо. Броят на пътуващите деца трябва да бъде вписан в билета. Групи от 6 или повече пътуващи могат да спестят до 70% от цената на билета в зависимост от това колко по-рано го купят.

Можете да се снабдите с билет за влак по интернет на адрес http://www.bahn.de и да го отпечатате сами. Покупката на билет предварително или непосредствено преди пътуването на всяка една гара също е без проблем - на гишето или от автомат за билети.

В бързите влакове можете да си купите билет от кондуктора с пари в брой или кредитна карта, но трябва да платите допълнителна такса. Някои регионални влакове са снабдени с автомат за билети, но не всички. По-сигурно е да си купите билет на гарата, преди да се качите във влака. Добре е да си купите билет с резервирано място, в случай че пътувате в натоварено време (уикенди, пикови часове, ваканции) или носите много багаж. Цената за резервирано място е 1.50 евро в едната посока. Във ваучера са нанесени номерът на вагона и номерът на мястото. На самия перон има табели, които показват къде точно на перона ще спре вагонът с резервираното от вас място.

Подробна информация за разписанията на влаковете и цените на билетите ще намерите на уебсайта на Германските железници http://www.bahn.de.

Влаковете в Германия се разделени на категории според разстояниятя и предлагания комфорт - фактори, които обуславят и съществените разлики в цените. Не всички билети важат за всички влакове.

ICЕ: Intercity-Express

Това са най-бързите влакове в Германия. Те са по правило по-скъпи. Предлагат на борда си луксозни услуги като контакти за включване на преносим компютър, а също така аудио и видео развлечения. Тези влакове спират само на по-големи гари.

IC/EC: Intercity and Eurocity

Влаковете IC свързват по-големи градове вътре в Германия, а влаковете Eurocity свързват Германия с големи градове в съседни европейски страни.

RB: Регионални влакове

Тези влакове се движат на по-къси разстояния вътре в Германия и спират и на по-малки гари.

Thalys: Париж-Брюксел-Амстердам-Кьолн

Този бърз влак свързва Кьолн с Париж и изминава разстоянието между тях за 4 часа (от 2008 година нататък – вече за 3 часа)

Евтини полети

В Германия и Европа авиокомпаниите, предлагащи евтини билети, са обичайно явление. Ако направите изгодна сделка, придвижването със самолет от една точка до друга може да ви излезе много по-бързо и евтино отколкото с влак или дори с лека кола.

Някои авиокомпании предлагат билети за вътрешно-европейски полети само по 19 евро – разбира се, в зависимост от наличността на свободни места. Колкото по-рано поръчате билета, толкова по-вероятно е да го купите на по-изгодна цена. Когато търсите евтини билети по интернет, не забравяйте да проверите допълнителните данъци и такси, които често могат да учетворят цената на билета.

Търсите вътрешно-европeйски полет? Проверете следните уебсайтове:

http://www.billigfluege.de

http://www.e-flights.de

http://www.travelzoo.com

http://www.sky-tours.com

http://www.opodo.de

http://www.germanwings.de

http://www.tuifly.com

http://www.ryanair.com

http://www.airberlin.com

http://www.flydba.de

http://www.condor.com

http://www.easyjet.com

С лека кола из Германия

Граждани от държави-членки на ЕС, които притежават валидна шофьорска книжка от собствената си държава, имат право да шофират в Германия.

Граждани от държави извън ЕС, които притежават валидна шофьорска книжка от собствената си държава, имат право да шофират в Германия, ако престоят им там не надвишава 6 месеца. Възнамеряващите да останат в Германия повече от 6 месеца трябва да си извадят германска шофьорска книжка.

По принцип не е необходимо да имате международна шофьорска книжка, макар че тя служи като допълнителен документ за самоличност и освен това е свидетелство, че притежавате валидна шофьорска книжка в собствената си страна. Международната шофьорска книжка се издава от властите в собствената държава и трябва да се извади преди заминаването.

Минималната възраст за придобиване на шофьорска книжка в Германия е 18 години, макар че ако искате да наемете кола, тази възраст най-често е 21 години. Изваждането на шофьорска книжка обикновено струва между 1 500 и 2 000 евро и включва задължителен минимум от 25 до 45 часа по кормуване и 12 часа теория.

Макар че не навсякъде са поставени знаци за ограничение на скоростта, това съвсем не значи, че няма ограничения. В градовете най-високата позволена скорост е 50 км/ч, освен ако няма друго обозначение, а в жилищни квартали тази скорост може да е и 30 км/ч. На обикновени двупосочни шосета ограничението на скоростта е 100 км. Единствено на магистрали, които в Германия се наричат аутобани, можете да видите знаци за "препоръчителна" скорост вместо за ограничение на скоростта. Тази скорост обикновено е 130 км/ч. Скорости от порядъка на 160 до 200 км/ч са обичайни за повечето магистрали.

Autobahn (аутобан) е немската дума за магистрала, а не име на определен път или улица. Ако пътувате с деца, не забравяйте, че Германия има сравнително строги закони, засягащи автомобилните пътници. Когато се возят в кола, децата с ръст под 1.50 м и на възраст под 12 години трябва да са снабдени със специална детска седалка. Предпазните колани са задължителни както за деца, така и за възрастни.

Следният линк съдържа информация за пътните знаци в Германия:

http://german.about.com/library/blauto_traf.htm

Карпулинг

Ако обичате приключенията и запознанствата с интересни хора и предпочитате да похарчите парите си за бира и сувенири, бихме ви препоръчали карпулинга пред придвижването със самолет, влак, автобус или наета кола. На уебсайта http://www.mitfahrzentrale.de желаещите да ползват този метод на придвижване могат да се информират за предложения на водачи, пътуващи в същата посока. Пътниците си поделят разноските за бензин и пътни такси. Регистрирането за ползване на уебсайта не е задължително.

Обществен транспорт

Общественият транспорт в Германия е много добре организиран, особено в по-гъсто населените места. Правилникът и цените на билетите се различават в различните
градове. В автобуса билети може да си купите направо от шофьора. За трамвая, градската железница (S-Bahn) и подземното метро (U-Bahn) е добре да си купите билет от автомата на съответната спирка още преди качването.

Трамваите и някои от влаковете на метрото са снабдени с автомати за билети, но това не е общо правило. Където има такива автомати, те приемат само монети.

В зависимост от правилника за обществен транспорт в провинцията, в която се намирате, трябва да перфорирате билета си или на спирката, или в самото превозно средство. Огледайте се за перфориращ автомат, а ако се затруднявате, вижте как постъпват останалите пътници или питайте някого.

Обикновено можете да си купите карнетка за повече от едно пътувания, а също и карта, валидна за няколко дни, седмица или месец.

Контрольори, често в цивилно облекло, проверяват дали пътниците са редовни. Ако сте с нередовен билет, ще ви задължат да платите на място глоба от около 40 евро.

Велосипеди

На много места в Германия велосипедите служат не само за развлечение или спорт, но са и важно средство за придвижване. Хора в бизнес облекло, яхнали велосипеди, често с покупки в кошницата отзад, са обичайно явление в градовете. На велосипедистите обикновено е разрешено да се движат по тротоарите дори когато там няма специално обозначена велосипедна пътека.

Източник: Deutsche Welle


Кой е на линия

Регистрирани потребители: Google [Bot]

Автор Абонирай се за автора
Аватар
Yura
Модератор
Модератор
 
Статии: 50
Регистриран на: 5 Ноември 2004, 01:00:00
Местоположение: Deutschland
Гласувай

Статията е оценена с 3
0 добавени гласа.
Търси в статии

Модераторски панел ]
  • Advertisement