• Advertisement

Виена - през очите на един студент

ИД на статията: 90
Написано от: sbvie
Написано на: 15 Юли 2012, 18:31:43
Статията е разгледана 32733 пъти
Външен линк към тази статия:
https://zaedno.eu/forums/kb.php?a=90

Факт е, че Виена е красива, подредена и богата на културни забележителности, но какво всъщност значи това за нас като студенти? Операта, Пратера, Белведере и Шьонбрун може и да са първите асоциации с този град, но съм сигурен, че една по-различна гледна точка ще е от полза.

Да учиш в най-добрия град за живеене в света (класация за 2011) определено е плюс на който можеш да се насладиш, разбира се след като се справиш с няколко проблема – намирането на жилище и установяването в началото, адаптацията в университета и не на последно място навлизането в социалната среда.

Вариантите за настаняване основно са два – студентско общежитие, или квартира под наем. Всеки от тях има своите особености, и на въпросите къде, как и колко на месец за съжаление не може да се отговори еднозначно. Основен проблем и при двата е, че търсенето е в пъти по-голямо от предлагането. Затова препоръчвам да започнете възможно най-рано. Съвсем ориентировъчно цената на месец е около 250-350€. Детайлите за особеностите при търсенето, попълването на документите за общежитие, сключването на договор за наем и всички съпътстващи ги термини за прекалено обширни, а и зависят от конкретните желания.

Независимо дали ще изберете Виенския (Hauptuni), Икономическия (WU) или Техническия Университет (TU) със сигурност няма да сте разочаровани от нивото на образованието. Студентски такси за граждани на ЕС няма (актуално към зимен семестър 2012-2013), с изключение на административната такса от 17€ на семестър. Университетите са гъвкави и често оставят на студенти възможността сами да изготвят програмата си, поредността на изпитите и дори времето за което завършват. Това, което всички забравят да споменат обаче, е че случаите на завършване в предвидения срок са по-скоро изключения. Все пак всички искаме да завършим докато сме млади, нали?

След като основните битови проблеми са решени идва хубавата част от студентския живот – независимо дали предпочитате нощния живот, спортните мероприятия, или просто разпускането с по бира на Дунав, щом ви остане време да се огледате Виена ще Ви хареса.

Николай Грозданов,
Материал на Student.Backup
Статията е последно редактирана от Mr.Bombastic на 4 Юли 2016, 23:21:32

Коментари

{ PERMANENT_LINK }от vessy72 на 21 Юли 2012, 20:02:30

sbvie написа:
Това, което всички забравят да споменат обаче, е че случаите на завършване в предвидения срок са по-скоро изключения.

А каква е причината да не можеш да завършиш в срок?
• “On ne voit bien qu'avec le cœur. L'essentiel est invisible pour les yeux.” Antoine de Saint-Exupéry
Не хранете форумните тролове
Истината за Антималигноцит
Аватар
vessy72
Роден писач
Роден писач
 
Статии: 2
Регистриран на: 30 Януари 2010, 01:53:44
Местоположение: Където трябва

{ PERMANENT_LINK }от sbvie на 23 Юли 2012, 19:48:21

Лично според мен бакалавърската програма (предмети, изпити, семинари) е прекалено обширна за да бъде изпълнена в рамките на 6 семестъра, така че дори най-усърдните студенти се налага да ползват поне още един допълнителен семестър.
Фактът, че можеш сам да избираш последователността на различните предмети, но въпреки това те отключват следващи предмети усложнява изготвянето на адекватен план още повече.
Т.е дори в най-добрия план едно скъсване води до голямо забавяне.
Освен това мисля, че най-силният довод е статистиката:
"Die durchschnittliche Studiendauer bis zur Erreichung eines Erstabschlusses beträgt an den wissenschaftlichen Universitäten 13 Semester, an den Universitäten der Künste 11 Semester und an den Fachhochschulen 8 Semester."
Statistik Austria 2006

Не бих се наел да тълкувам всички причини за тази тенденция, но смятам, че гореизброените са от основните.
sbvie
Нов потребител
Нов потребител
 
Статии: 1
Регистриран на: 28 Юни 2012, 00:08:05

Кой е на линия

Регистрирани потребители: Google [Bot]

Автор Абонирай се за автора
sbvie
Нов потребител
Нов потребител
 
Статии: 1
Регистриран на: 28 Юни 2012, 00:08:05
Гласувай

Статията е оценена с 3
0 добавени гласа.
Търси в статии

Модераторски панел ]
  • Advertisement