Страница 1 от 2

Изборите в NRW

МнениеПубликувано на: 22 Май 2005, 20:37:05
от para6ut
Бурни аплодисменти ,моля,има победители!

CDU пребориха червено-зелените !В приказките доброто винаги побеждава,но на всички ни е ясно че това тук не е никаква приказка и ...сега се пита,кой какво да очаква от цялата тази промяна?
Кажете какво мислите,как ще се отрази това на нас,чужденците?Какви последствия ще има смяната на властта?Заредихте ли вече банковите сметки за черните дни при управлението на новите? :wink:


"Колко прекрасен е живота!",възкликнал поета.[/b]

МнениеПубликувано на: 22 Май 2005, 22:30:22
от Lee
para6ut,

извинявай, би ли си прочел още веднъж поста, за да се изясни какво точно питаш? Темата е болезнено важна не само за чужденците и, опасявам се, далеч надхвърля възможностите на добронамерения иначе форум.

МнениеПубликувано на: 22 Май 2005, 23:02:36
от Mr.Bombastic
Лий, я ни светни леко, че аз и без това съм леко аполитичен. А това естествено не е много хубаво.

МнениеПубликувано на: 23 Май 2005, 00:29:07
от para6ut
Lee,извинявам те....
Ясно е че темата е важна не само за чужденците,но тъй като в този форум присъстваме само българи ,пребиваващи в чужда страна,т.е.чужденци ,реших че темата можем да я разгледаме под този ъгъл.
Не зная какво точно не разбираш,може би начинът ми на изразяване е малко странен,но в основни линии ми се струва ,че на всички ви е ясно за какво говоря.
Мен лично резултатите от изборите не ми се нравят.Не знам при вас как е?

МнениеПубликувано на: 23 Май 2005, 10:04:56
от Luke
ами при нас би било по-ясно ако хвърлиш малко светлина:
примерно почни от това кой за какво се борят.

иначе по физиономии ЦДУто ми приличат много на някои...сещате се кой ;)

МнениеПубликувано на: 23 Май 2005, 11:56:50
от Lee
para6ut, приятелю,

прав си, този Форум е за българи. Аз обаче съм сред онези от тях, които гласуваха вчера тук и наистина не ми се приказва, само за да се намираме на приказки. Пак повтарям, темата е сериозна, но не е лъжица за устата на Форума.

И за какво конкретно да си приказваме? За “Харц ІV” ли, или за непремерения дебат за “скакалците”, подхванат от Мюнтеферинг отляво, който в голяма степен изяде гласовете дори на традиционни за SPD избиратели? Или за заканата на новия NRW-Landesvater Рютгерс отдясно да въведе драстични такси за студентите в тази федерална провинция и да настоява за преразглеждането на договорите с България и Румъния за приемането им в ЕС? Или за нарцистичния канцлер Шрьодер, който май съвсем се е оплел в политическите си представи – от една страна, поставя под съмнение капитализма изобщо и го изкарва виновен за едва ли не всички злини, от друга страна обаче се самоопределя като “Genosse der Bosse” и обещава рязко занижаване на предприемаческия данък?

Ето затова хората са объркани, недоволни и не вярват на политиците, а Германия вече не е “локомотив”, а едно от последните вагончета на европейския влак. Продължавам да смятам, че обединението на ФРГ и ГДР или подрани, или закъсня, но в никакъв случай не дойде навреме. Парите, заделени в средата на 80-те години за икономическа реформа, бяха налети вместо това в източните провинции, и то без сериозен ефект. Държави като Холандия, Швеция, Дания навреме оздравиха икономиката си и сега са далеч по-напред – само че с никого не им се наложи да се обединяват... На всичко отгоре задъхваща се от вътрешните си проблеми Германия проспа и световния процес на глобализация, затова никой не бива да се чуди, че големи фирми ориентират не само продажбите, но и производството на стоките си към Източна Европа, Китай, Югоизточна Азия и т. н.

Впрочем, часове след изборите в NRW резултатите от тях вече бяха забравени, защото гръмна бомбата за предсрочните парламентарни избори наесен. Не знам на какво точно разчита SPD и какви скрити козове може да извади от ръкава си – но тъкмо това е злободневната тема. Мен ако питаш, споделям мнението, че това е поведение на тежко болен човек, който се самоубива заради страха си от смъртта.

Но колкото и отчайваща да е макрорамката, не всичко се яде толкова горещо, колкото се готви, нали? Сърбал съм попари, духал съм супи и съм пипал печката прекалено често, за да очаквам някаква дълбока промяна. Не виждам магическата пръчка, с която новата политическа власт ще създаде работни места, ще оправи образованието и здравеопазването, ще намали данъците – за тази цел ще й се наложи да продължи неотменимите, но нелицеприятни реформи, които изядоха главата на социалдемократите. Иначе казано, Алековото “Всички са маскари” важи с пълна сила и за политическите партии в Германия. Но за разлика от “братовчедския”, шуробаджанашки принцип в татковината, тук никой и не помисля да сменя екипажа на кораба, само защото капитанът се е сменил. Живея в Германия повече от 19 години и съм се нагледал на случаи, когато един и същ човек последователно оглавява толкова разнородни министерства като, да речем, на икономиката, просветата и здравеопазването – но не пипа служителите там, а тъкмо от тях зависи животът ни във всекидневието! Ето защо не смятам, че поне за участниците във Форума, доколкото имам впечатление от състава им, ще се промени кой знае какво, така че недей да се товариш с излишни грижи. А и всяка дошла на власт партия е длъжна да спазва законите и споразуменията, създадени и сключени от предшествениците й – затова например не вярвам, че изобщо ще се стигне до преразглеждане на подписаните вече европейски договорености с България и Румъния (друг е въпросът, доколко двете страни са готови за присъединяване, но за това тук не ми се говори).

Така че, “споко”, както казвате вие младите, остави атовете да се ритат и гледай да не попаднеш между къчовете. И не би ли било по-разумно да се съсредоточиш върху изборите в България на 25 юни, където – доколкото следя електронната преса – към властта наново са се насочили преките наследници на червените главорези, цели десетилетия разкатавали майката на България? Изобщо реална политика можеш да очакваш само от някого, който, да речем, е имал фабрика и е бил на ръба на фалита, който е заложил всичко на борсата и всеки момент може да пийне валерианчето, който има триста работника и се страхува не само за собствената си яхта, но и за съдбата на своите подопечни. Защото за най-голямо учудване на някои хора много от капиталистите са хора-хуманисти, които освен че мислят за собствения си гъз, отдават голямо значение и на благосъстоянието на своите редници... Само че това децата на “Камсамола” така и не могат да си го представят.

Бъди здрав!

МнениеПубликувано на: 23 Май 2005, 12:49:25
от Mr.Bombastic
Май е време да преместя погледа си от голфа и върху по сериозни неща. А колкото до нашите избори си мисля, че най-разумно ще е да се гласува не за или срещу някоя конкретна политическа сила, а за поддържане на баланс между силите. Тоест да няма мнозинство и да се контролират едни други кой краде. Така маскарите ще гонят сами маскарите :).

МнениеПубликувано на: 23 Май 2005, 13:17:20
от Mottor
Лее,
Ще ти кажа на какво разчитат СПД. На това че ЦДУ/ЦСУ сте издигнат за кандидат за bundes канцлер Ангела Меркел. И германците сте трябва да гласуват против нея за да не станат за смях пред света.

МнениеПубликувано на: 23 Май 2005, 13:25:58
от para6ut
Здравейте отново,нямам много време в момента,но... Лее,прочетох постинга ти и напълно подкрепям мнението ти за това ,че е страшно трудно да се дадат професионални и обосновани коментари и анализи на случилото се снощи.
Аз съм от кръга на бедните ,безправни студенти тук,нямам право да гласувам и си признавам, че нямам дълбок поглед над местния политически живот .Зная единствено ,че живота тук ще се промени сега и то май по-скоро в отрицателна насока.
Ето затова и пуснах тази тема,да чуя мненито на хора,които са по-запознати и са по-наясно с последствията от тази "Machtwechsel" и от предстоящите избори през есента .Струва ми се ,че ти си един от тези хора...и не се гневи,че ние тук без да разбираме се опитваме да търсим отговори на многото въпроси,които възникват в момента.
За изборите в България имам твърдо мнение,че трябва да се избегне смяната на властта и най-вече да не се допусне идването на власт на споменатите от теб горе "преки наследници на червените главорези".
Не казвам нито ,че запазването на досегащното правителство ще ни помогне да закрачим с бързи и големи крачки напред ,нито че в момента виждам някоя политическа сила в България ,която е достаъчно зряла и с чисти и здрави идеи.Но човек е длъжен да направи някакъв избор ,та дори да се налага да избере най-добрият сред лошите.

Бъди здрав и ти !

ПС: между другото,можеш да се обръщаш към мен в женски род,явно си се заблудил от рода на думата парашут :wink:

МнениеПубликувано на: 23 Май 2005, 13:33:24
от Lee
para6ut,

моля за извинение, наистина мъжкият род на para6ut ме подведе.

Бъди здрава и горе главата!

МнениеПубликувано на: 23 Май 2005, 20:22:56
от velingrad
По мое мнение в момента няма политик или политическа партия в Германия, която да успее да оправи положението.Когото и да изберат- първите 2 години се оплаква че тези преди него му оставили празни каси.Следващите 2 години се подготвят за новите избори и не спират да обещават че ще има подобрение.Положението ще стане със сигурност по лошо и то не само за немзите.Докато има само две партийни групировки, които си препредават власта нищо същественно не би се променило.
:cry:

МнениеПубликувано на: 5 Август 2008, 20:57:08
от lady_any
Ще гласувате ли за кмет на Дюселдорф?

МнениеПубликувано на: 5 Август 2008, 22:11:17
от Mr.Bombastic
И аз получих покана, ама дори не знам кои са кандидатите. Някой занимава ли му се да подбере информация?

МнениеПубликувано на: 6 Август 2008, 17:26:30
от lady_any
Кандидатът от ЦДУ се казва Dirk Elbers. Раздаваха рекламни материали пред АЛДИ. Той обещава безплатни детски градини, подновяване на спортните площадки и поддържка на училищата.
Името на неговия конкурент не ми е известно, но като пътувам в Дюселдорф-Дерендорф виждам, че на всеки километър има колче със съответния плакат. :?

МнениеПубликувано на: 6 Август 2008, 17:54:01
от lady_any
Така, сега се поразрових в нета и намерих конкурентите:

SPD: Karin Kortmann, Diplomsozialpädagogin
Freie Wähler: Klaus Kirchner, Rechtsanwalt